házasság előtt szerzett vagyon


juci74 # 2015.02.06. 22:06

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Lenne egy pár kérdésem.2006 ban ismerkedtem meg férjemmel,együtt éltünk a nekem kiutalt önkormányzati lakásban.Majd rábeszélt hogy adjam vissza az önkormányzatnak és vegyünk egy háázat,hitelre.2007 áprilisában beis költöztünk,a házba.Akkor még nem voltunk házasok.Májusba házasottunk össze.A hitel az ő nevére ment és a sogorom az adóstárs,de azóta együtt fizetjük a hitelt,egy háztartás.2011 ben a férjem balesetett szenvedett,elég súlyos volt,igy nekem ápolásira kellett mennem,mert nem tudta magát ellátni.Fel kellett hagynom a munkámat ez miatt.Ennek 3 és fél éve.Elindult egy kártéritési perünk.Az ügyvédet én biztam meg az elején,hogy képviselje a családunkat de a megbizás megszünéséről nem irtunk papirt,mikor a férjem jobban lett ő vele iratott egy ujabb megbizást.Kártéritésből már kaptunk elöleget,pár azota felvett hitelt ki is fizettünk.De a házasságunk megromlott lassan 2 éve .Én a férjem mellett voltam és vagyok azóta is.A férjem ugy döntött hogy maga ura lesz,kiakar semmizni,azt mondja az ezután megitélt összeg az övé,mert őt érte baleset.Semmi közöm hozzá.Mehetek a gyerekemmel az utcára.Ebbe a hónapba már külön kasszán vagyunk mertnem hajlandó se a nyugdijját,semmilyen pénzt megosztani velem.Beadta a válópert.És azt mondta nem akar válásig egy fedél alatt élni velünk,mig kinem mondják a válást.A pénzből nem kapok mert az az ővé.Még lesz tárgyalás mert még itélet nem született,de milliókrol van szó..Több mint 3 évig ápoltam,ez alatt az idö alatt jövedelem kiesésem is van rendesen.Tönkre ment a lábam,mert elrántott és szétcsattant a térdem.A sebész évente tölti folyadékkal,protézist kellene beültetni.Az idegeim is felmondták a szolgálatott.Másik folyoszámrára kérte az ő összes bevételét és apostán irt egy nyilatkozatott hogy semmilyen küldeményét nem vehetek át..Kérdésem az lenne mihez is van tulajdon képpen ilyen esetben jogom ?? Köszönöm a válászt.

ObudaFan # 2015.01.31. 10:58

Hát mit szereztetek az alatt az idő alatt, amíg együtt éltetek? MErt a korábbi szerzésből nem jár neked csak azért, mert később együtt éltetek.
A házassági szerződésből pedig az okiratot szerkesztő ügyvédtől tudsz másolatot kérni.

gabi70 # 2015.01.30. 13:11

Tisztelt Jogi Szakértő!

Házasságkötés előtt szerzett jogalap alapján évek tartó folyamatos járadék jellegű jövedelem esetén mi a helyzet? Mi számít közös vagyonnak és mi nem?

Pl. egy havonta/évente fizetett jogdíj, amit a házasságkötés előtt kezdenek folyósítani és akár egy válás után is tart azt hogy lehet jogilag értékelni?

A szerzett jog a házasságkötés dátuma előtt keletkezett, de a pénz jellegű bevétel egy része a házasságkötés előtt, egy része alatta, egy része egy esetleges válást követően jelentkezik anyagiakban.

A házasság ideje alatt a korábban megszerzett jogcímből befolyó összegek közös vagy külön vagyonnak számítanak?

Köszönettel veszem, szakmai jellegű válaszukat.

gabi70

attila823 # 2015.01.30. 12:04

Tisztelt Ügyvéd Úr,

1996-ban kötöttem házasságot külföldön, amit nem honosítottunk mikor haza jöttünk. A külföldi házasságunk a mai napig él, hiszen nem váltunk el.

Köttetett köztünk egy házassági szerződés még 1996-ban.

2012 áprilisában, elköltöztem otthonról és azóta is külön élünk, született 3 gyermek, a bíróságon megegyeztünk a gyerektartás és láthatás ügyében, ezzel minden rendben.

Kértem a volt páromat, hogy adjon egy másolatot a szerződésről mivel akkor én nem kaptam az apjától, de erre nem hajlandó.

Mikor hazajöttünk, a volt párom lakásában éltünk, amit 2004-ben eladtunk és vettünk egy házat, de én barom nem írattam a nevemre a felét, nem gondoltam, hogy változás lesz az életemben.

Van esetleg valamilyen opció, hogy az együtt töltött idő miatt esetleg valami járna nekem? A házsasági szerződésben, ha jól emlékszem csak a lakás szerepelt.
De ez már majdnem 20 éve volt mikor aláírtam.

Válaszát várva

Tisztelettel

attila823

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.25. 13:32

Szerintem ez az értelmezés alapvetően téves, sehogy sem következik a törvényből. (Se a Csjt.-ből, se a Ptk.-ból.)

ObudaFan # 2015.01.25. 11:57

Úgy értette. Esetlg úgy, hogy a házassági vagyonjogi szerződés definíciója ez, amiből aztán kérdés, hogy következik-e az, hogy másfajta szerződést lehet-e az együttélésalatt kötni a múltra nézve.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.23. 14:42

csak jövőre nézve lehet kötni házassági vagyonjogi szerződést.
Egymás között miért ne lehetne visszamenő hatállyal? Már csak azért is, mert ha a meglévő vagyont elosztják benne, akkor annak lehet pont az az eredménye. Vagy úgy érti, hogy a házassági vagyonjogi szerződés csak a megkötése után megszerzett vagyonra vonatkozhat?

ObudaFan # 2015.01.23. 14:39

Kinga81

Épp az előbb írtam, hogy mi a megoldás. Igényper a megoldás.

ObudaFan # 2015.01.23. 14:38

A Fővárosi Törvényszék egyik ismert tanácselnöke szerint például csak jövőre nézve lehet kötni házassági vagyonjogi szerződést.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.23. 10:09

Esetleg utólagosan kötni házassági szerződést lehetséges?
Lehetséges, de harmadik személyekkel szemben hatálytalan.

Kinga81 # 2015.01.23. 07:09

Kevdes ObudaFan!

Köszönöm a hozzászólást!

A különvagyonom nem tudom hogyan lehetne igazolni.
Egyedül az autó adásvételi szerződést tudom felmutatni. A többi vagyontárgyam, ingóságok illetve készpénzem amit a házasságba hoztam nem igazolható papír alapon.

Én nem a férjemtől akarom elvenni a hozzá tartozó részt, csak az esetleges végrehajtási eljárás következtében nem szeretném elveszteni azt amit én vittem a házasságba.

Van -e erre valamilyen megoldás?

Esetleg utólagosan kötni házassági szerződést lehetséges?

Tudok-e ez ügyben a Végrehajtóval megegyezni esetleg?

Köszönöm!

Kinga81 # 2015.01.23. 06:49

Kedves lmmaculata!

Mindketten tulajdonosok vagyunk.

ObudaFan # 2015.01.22. 20:58

Kinga81

Ha valóban a különvagyonodról van szó - ami azért egy ilyen rövid lerásból nem derül ki egészen biztosan - akkor végrehajtási igénypert lehet indítani.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.01.22. 11:29

lakást vásároltunk

Ezt mit jelent. Ki a tulajdonos a tulajdoni lapon?

Kinga81 # 2015.01.22. 09:53

Tisztelt Ügyvéd úr!

A következő nehéz helyzetben kérem tanácsát.

A férjemmel 2014.05.30-án kötöttünk házasságot. Előtte együtt éltünk 4 éve. Ez alatt a 4 év alatt tulajdonképpen az összes saját készpénzem, és vagyontárgyam a közös életünket szolgálta. 2013 májusában lakást vásároltunk, természetesen az én nagy értékű autómat adtuk el, hogy a lakáshitel fedezete meg legyen. Ebből a pénzből finanszíroztuk az ügyvédet, a közjegyzőt, az egyéb költségeket is.

Mindez idáig nem is lett volna probléma, viszont 2015. január 14-én letiltás érkezett a közös bankszámlánkra. Fogalmam sem volt az 5 év alatt a férjem előéletéből származó 2 000 000 Ft -os bűnügyi költség tartozásáról. Azon nyomban utána érdeklődtem a bankomnál, és a földhivatalban a lakásunk helyzetére. Persze akkorra már a Bírósági Végrehajtó bejegyeztette az ingatlanra a jogot.

Tisztelettel kérem, hogy segítsen milyen lehetőségem van arra, hogy megmentsem azt ami az én és a családom segítségével került a házasságba. Van-e arra lehetőség, hogy utólag készítsünk házassági szerződést az ingó dolgaimra, illetve mit tudok tenni, hogy a lakás megmaradjon? Mindez nem lenne, ha én és a családom nem adjuk teszünk bele mindenünket.

Nagyon köszönöm előre is a segítségét!

Üdvözlettel: Kinga

ObudaFan # 2014.10.24. 18:22

Amit a te ingatlanod értékén vettetek, az a különvagyonod.

sly1 # 2014.10.23. 17:11

Tisztelt ugyved úr!

Házasság előtt volt egy ingatlanom amit házasság alatt eladtam es vettünk közösen egy másikat. Szeretnem megkérdezni hogy válás utan a volt ingatlanom értéke beleszámít e a kozos vagyonba?
Elore is koszonom válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.25. 15:05

Lehet. De harmadik személyekkel szemben csak akkor lesz hatályos, ha nyilvántartásba vetetitek.

Mzotty13 # 2014.08.25. 12:52

Üdvözletem!
Nősülés előtt vagyok! Olyan kérdésem lenne, hogy lehet olyan házassági szerződést kötni..?/és ha igen hogyan?/ Amiben a házasság alatt vásárolt ingatlant, ha én veszem 100%-ban , vagy a hozzá tartozó hitelt is én fizetem, akkor az válás esetén is enyém maradjon?Természetesen én nevemen lesz minden számla,stb
Tehát olyanra gondolok amiben a felek előre megegyeznek a házasság alatt szerzett vagyonról,külön kasszás házasságról. /Aki amit vett, azt viszi/

ObudaFan # 2014.06.11. 19:01

Kicsit leegyszerűsítve az értéknövekmény felét.

Babinéni67 # 2014.06.11. 09:14

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Megértettem a válaszát, de maradt még egy nyitott kérdésem.
Ha arra kerülne a sor, hogy a óz anyósom miatt elválnánk, mert egyre nehezebben tolerálom a viselkedését (Mellesleg iszik is), akkor a több milliós befektetésből mi járhatna nekem? Nem beszélve a lassan 29 évnyi házasságról...
Mert nyilván a férjrm nemfogja itt hagyni a z egész élete munkáját...
Üdvözlettel:
B

pazs # 2014.06.11. 07:54

Nem, a lakásra ez nem vonatkozik (hanem pl. mosógép).
Amíg az anyósod a haszonélvező (azaz amíg le nem mond erről vagy meg nem hal), addig bizony ő mondja meg, hogy ki és milyen feltételekkel lakik a házában, bármennyit is költöttetek rá. Amit ráköltöttetek, tőle nem is tudjátok követelni.
Az átépítés miatt lehet, hogy neked is van valamekkora tulajdoni hányadod a házban, de ez nem változtat a haszonélvezeten.

Babinéni67 # 2014.06.11. 07:19

Azt szeretném kérdezni, hogy én mit várhatok egy esetleges válás, avagy haláleset után?

1986-ban házasságot kötöttem a férjrmmrl. Egy gyermekként Ő örökölte az ingatlant az édesapja után, megterhelve özvegyi haszonélvezeti joggal.( 1992-ben) Elejétől kezdve itt launk és a mai napig is.
Az anyósom 1998-ban élettársához költözött, de az élettársa is meghalt 3 éve, vagyis 2011-ben hazaköltözött ismét.
Mindez idő alatt , sőt már korábban is én és a férjem komfortosítottuk, összközművesíttetük és teljesen felújítottuk a házat. Egyszerűsítve egy komfort nélküli házban laktunk, amit azóta jelentősen, mondhatni teljesen felújítottunk a saját igényeinknek megfelelően. Ez a beruházás a férjemmel közös pénzből lett finanszírozva, senki nem adott egy forintot sem. Tavaly a tetőt is lecseréltük, ami nem volt kevés pénzben.
Az anyósom állandóan piszkál, összeférhetetlen és csak azt hajtogatja, hogy takarodjunk, mert itt minden az övé.
Van egy fiunk, aki most lesz 19 éves, Őt sem hagyja békén.
A férjemmel semmi bajom , jól megvagyunk, szeretjük egymást , én a családomnak élek, de nem tudom, mit várhatok?
Az anyósom teljesen tönkretesz minket.

Továbbá még az is érdekelne, hogy az alábbi a bekezdés vonatkozik-e az általam leírtakra?

(Az a különvagyonhoz tartozó tárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, valamint a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, tizenötévi házassági együttélés után közös vagyonná válik.)
Várom válaszát!

Tisztelettel: B

Babinéni67 # 2014.06.10. 15:24

Azt szeretném kérdezni, hogy én mit várhatok egy esetleges válás, avagy haláleset után?

1986-ban házasságot kötöttem a férjrmmrl. Egy gyermekként Ő örökölte az ingatlant az édesapja után, megterhelve özvegyi haszonélvezeti joggal.( 1992-ben) Elejétől kezdve itt launk és a mai napig is.
Az anyósom 1998-ban élettársához költözött, de az élettársa is meghalt 3 éve, vagyis 2011-ben hazaköltözött ismét.
Mindez idő alatt , sőt már korábban is én és a férjem komfortosítottuk, összközművesíttetük és teljesen felújítottuk a házat. Egyszerűsítve egy komfort nélküli házban laktunk, amit azóta jelentősen, mondhatni teljesen felújítottunk a saját igényeinknek megfelelően. Ez a beruházás a férjemmel közös pénzből lett finanszírozva, senki nem adott egy forintot sem. Tavaly a tetőt is lecseréltük, ami nem volt kevés pénzben.
Az anyósom állandóan piszkál, összeférhetetlen és csak azt hajtogatja, hogy takarodjunk, mert itt minden az övé.
Van egy fiunk, aki most lesz 19 éves, Őt sem hagyja békén.
A férjemmel semmi bajom , jól megvagyunk, szeretjük egymást , én a családomnak élek, de nem tudom, mit várhatok?
Az anyósom teljesen tönkretesz minket.

Továbbá még az is érdekelne, hogy az alábbi a bekezdés vonatkozik-e az általam leírtakra?

(Az a különvagyonhoz tartozó tárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, valamint a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, tizenötévi házassági együttélés után közös vagyonná válik.)
Várom válaszát!

Tisztelettel: B

ObudaFan # 2014.06.10. 08:31

A közös lakásból nem jár, hacsak valamilyen jelentős értéknövelő beruházást nem végeztetek közösen. Hogy az ingókból jár-e valami, az ebből a leírásból nem derül ki.