Házassági vagyon vagy különvagyon?


szeszi50 # 2018.05.16. 09:57

Tisztelt Ügyvéd úr
Kérdésem: lányom és férje 9 éve élnek együtt, tavaly júniusban összeházasodtak.
Az én berendezett lakásomban laknak ingyen öt éve csak rezsit fizetnek. Vejem nincs ide bejelentkezve.
Három éve vejem kapott anyjától 3 millió ft-ot amit elköltöttek.
Esküvő után októberben úgy tudtuk közösen vettek egy lakást, most derült ki tulajdonos egyedül a vejem, adostarskent a hitelnél van benne a lányom a hitelt közös bankszámlájukrol fizetik. Hülye volt a lányom elsem olvasta mit ír alá.
Vejem most azt állítja az az övé mivel neki volt 3 millió ftja valamikor. Válni fognak ez biztos mi illeti lányomat?
Az én lakásomban felhalmoztak közüzemi tartozást mert a vejem lakására költöttek 600 ezer Ft felújításra, ami alberloknek lett kiadva. Teljesen kiakarja semmizni a lányomat, arról nem beszélve ha én is kiadom a lakásom közel öt millió Ft bevételem lett volna. Nem ezen vitatkozunk hanem azon, hogy fizessék ki a közüzemi tartozast amit tönkre tettek csináltassak meg illetve mi van a vásárolt ingatlannal?
Sajnos papírt nem írtunk a lakásom használatáról, jóhiszemű voltam én is.
Mit mond a jog? Most azt akarja lányom mondjon le ügyvédnel arról a lakásról, erre nem hajlandó a lányom a vejem pedig nem akarja a lakásom tartozásait fizetni.
Válaszát köszönöm, Ági

ObudaFan # 2018.05.13. 08:33

De mi a helyzet a már befizetett életbiztositási összeggel és nyugdíjmegtakaritással??

Életbiztosítás esetén általában az életközösség megszakadásakori visszavásárlási összegre kell ezeket a szabályokat figyelembe venni.

chava # 2018.05.10. 13:15

Azokra IS a hivatkozott jogszabályhelyek vonatkoznak.

veggo # 2018.05.10. 13:09

Huha...míg írtam felkerült egy ellentétes tartalmú válasz is!Akkor most hogy is van???

veggo # 2018.05.10. 13:07

Gondolom ez a bankszálára vonatkozik.De mi a helyzet a már befizetett életbiztositási összeggel és nyugdíjmegtakaritással??

chava # 2018.05.10. 13:05

Ptk. 4:34. § (2) "Ha a házassági vagyonjogi szerződés eltérően nem rendelkezik, a házastársak között a házassági életközösség időtartama alatt házastársi vagyonközösség (törvényes vagyonjogi rendszer) áll fenn".

4:37. § [A házastársi közös vagyon]
(1) "Házastársi vagyonközösség esetén a házastársak közös vagyonába tartoznak azok a vagyontárgyak, amelyeket a házastársak a vagyonközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereznek".

A Ptk szerint vagyonközösség csak házastársak között jön létre, élettársak között NEM!

ObudaFan # 2018.05.10. 12:49

Hacsak a felek megállapodásából (legalább ráutaló magatartással kötött megállapodásából) más nem következik, akkor az élettársi közös tulajdon része mindkettő. Ebből viszont egyáltalán nem következik a fele-fele arány, mert élettársak esetén nem ez a főszabály.

veggo # 2018.05.10. 06:36

Tisztelt válaszadók!
A kérdés a következő.Adott egy több évtizedes élettársi kapcsolat.Van egy közös bankszámla.Erre érkezik az egyik fél , történetesen a nő fizetése és ebből vonják le a saját részére fizetett életbiztosítást és nyugdíjtakarékosságot.A másik fél halála esetén közösnek számit e az erre befizetett összeg?Követelhetik e az elhunyt élettárs, a férfi gyerekei ennek a felét?Mármint az életbiztositás és nyugdíjtakarékosság felét?
A másik kérdés pedig hogy szintén a nőnek van egy mellékállása és azt biztosan egy másik bankszámlára utalják ami csak az övé.Kérdésem az hogy a férfi halála esetén ennek követelhetik e a felét a gyerekei.
A férfi már régóta nyugdíjas ő postán kapja a nyugdíjat.
Köszönöm

V.Máté # 2018.05.02. 13:18

Tbibi2,

Közös vagyonnak fog minősülni. Mégpedig azért mert A különvagyonnak az a haszna, amely a házassági életközösség fennállása alatt a kezelési, fenntartási költségek és a terhek levonása után fennmarad, közös vagyon.


dr. Végh Ügyvédi Iroda - Budapest
vekony@drveghistvan.hu

Tibi2 # 2018.04.29. 06:57

Tisztelt Fórumozók!

Van egy garázsom ami különvagyonnak tekinthető, mert az ingatlant házasságkötés előtt vásároltam. Utána megnősültem.

Az ingatlan házasság alatt ki van adva.
Kérdés az, hogy a házasság alatt befolyt pénzösszeg közös vagyon vagy külön vagyon?

Köszönöm a választ!