Házassági vagyon vagy különvagyon?


ObudaFan # 2019.04.02. 05:22

Házassági vagyonjogi szerződésben tudtok rendelkezni erről.

anya69 # 2019.04.02. 07:28

Tisztelt Fórum!

Lenne egy viszonylag sürgős kérdésem. Sajnos úgy alakult az életem, hogy elválok a férjemtől.
Nem vagyok tisztában a vagyonmegosztás lehetőségeiről.
Röviden a " vagyoni helyzet" Jelenleg egy családi házban lakunk a férjemmel és 2 kiskorú gyerekkel.
Ez a ház az én örökségem. Azt gondolnám, hogy ez nem képezi a vagyonmegosztás tárgyát, de mivel 24 éve együtt élünk (17 év házasság) a férjem jövedelme is kellett a fenntartáshoz.
Külön vagyonként neki is volt egy lakása, ami eladásra került, és nekem is volt kettő ami szintén eladásra került.
Kérdésem az lenne, hogy válás során a családi házból vagyonmegosztás címén mi illeti meg a férjem.
Köszönöm a választ!
Üdvözlet!

ObudaFan # 2019.04.02. 14:17

Akkor járhat valami, ha értéknövelő beruházás is volt.

Csamborgo # 2019.05.21. 15:19

Bár nem vagyok ügyvéd, de megosztok egy információt:
A bíróság nem fogadja el különvagyonnak a vagyonközösség előtt a bankszámlán levő pénzt! Nem számít bizonyításnak, ha az egyik fél csatolja a bank igazolását a megtakarításáról!
Ilyen alapon ha abból a érintett fél bármilyen befektetést, pl. életbiztosítást köt, akkor a házastársa jogosan kérheti az arra fordított összeg megtérítését a vagyonközösség megszüntetésekor. (Fővárosi Törvényszék 50.Pf.636.086/2018. számú ítélete, amely megerősítette a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság 10.P.22.101/2013. számú ítéletét)

ObudaFan # 2019.05.28. 14:01

Ez ebben a formában biztosan nem igaz.

Csamborgo # 2019.06.02. 14:15

De, sajnos igaz.
Idézek a 10.P.XIX.22.101/2013-as számú ítéletből: "A bíróság álláspontja szerint az alperes megtérítése igénye azért megalapozott, mert az együttélésük idején a felperes nevére megkötött életbiztosítási szerződés alapján a közös vagyon terhére teljesítettek befizetést. A felperes állította, de nem bizonyította, hogy a befizetések különvagyonából történtek " (19. oldal).
Néhány megjegyzés:

  1. A bíróság számára teljesen érdektelen volt az a tény, hogy a biztosítás megkötésére az együttélés hatodik hónapjában került sor, a 100%-os kedvezményezett az új feleség volt, aki így próbált meg a felperes előző házasságából származó kiskorú gyermekeivel szemben előnybe kerülni.
  2. Az első éves befizetés összege kb. 18-szorosa volt a felperes havi fizetésének, amely ráadásul igazoltan a közös háztartás költségeire ment el.
  3. Három oldallal korábban azt is megállapította a bíróság, hogy a felperesnek az életközösség kezdetekor több milliós megtakarítása volt, míg az életközösség megszakadásakor (három évvel később) alig néhány százezer forintja maradt.
  4. A bíróság nem vezette le, hogy mibe számolta be a 3. pontba igazolt különvagyont, az egyes beszámított tételekre ugyanis még a fele sem ment el. Ezt ugyanakkor az alperesnél gondosan megtette.
  5. Ezt az állítást a Törvényszék csont nélkül elfogadta.

Úgyhogy ez, sajnos ebben a formában teljesen igaz.
Ha valakit érdekel, úgy a BHGy formájában konkrét személyek megnevezése nélkül (ha jól láttam ez csak a peres felekre vonatkozik, az ügyvédre és a bíróra nem) szívesen megadom hivatkozási alapként.

Deila # 2019.06.04. 14:14

Szép Napot
Más helyen is kérdeztem , csak már nem tudom ez a kérdést hol tegyem fel.
El váltunk 1 hónapja . Voltam páromnak ki kell fizetnie a fele lakást nekem ami 10.millió forint. A lakás mind kettőnk nevén volt. Csütörtökön megyünk ügyvédhez az adásvételit, meg írni hogy nevemről le tudja vetetni a lakást. De azt mondta hogy mint eladó nekem kell fizetni vagy felesbe az adásvételi szerződés díját ami kb 100 ezer forint. Én úgy tudom hogy ezt a vevőnek kell fizetni-e. Illetve tényleg szükséges válás esetén is az adásvételit írni a 50 % eladásáról? Illetve ha ez adásvétel szerződés meg születik hány napja van kifizetni. Az első tárgyaláson márciusban 3 hónapban egyeztünk meg, május 9 ki mondták a válást.. Szerintem a májusi tárgyalástól indul a 3 hónap, nem az adásvételitől..

ObudaFan # 2019.06.05. 13:12

Deila

Vagy ügyvéd, vagy bírósági egyezség, az előző még mindig olcsóbb lesz.
Megegyezés kérdése, hogy ki fizeti. De pereskedhettek is helyette.

Evica17 # 2019.09.26. 05:36

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő

Szeretném megkérdezni, hogy jelent e valamilyen változát a tulajdonjogban a házasságkötés. Saját tulajdonomban kévő lakádban élünk, amit a házasságunk előtt vásároltam. Kevés hitel van rajta, mivel a többit örökségből és lakástakarékkasszából kifizettem már. Mivel a páromnak is van az első házásasságából két nagykorú gyermeke, tudom, hogy ha velünk történne valami, milyen jogi követelmények lehetnek. A gyereki tudják, hogy mindent én vettem a lakásba, még a bútorokat is.

Meg szeretném előzni a későbbi esetleges felmerőlő vitákat :(

Válaszukat előre is köszönöm!

Nefeli # 2019.10.03. 12:04

Tisztelt Fórum!
Az alábbiakban kérem a segítséget...
Alperes és felperes házassága alatt, alperes és alperes unokatestvére életjáradéki szerződést kötött jogosulttal. (január)Felperes, jogosult kifejezett kérése miatt maradt ki a szerződésből, korábbi minősíthetetlen magatartása miatt, jogosulttal szemben.
A felek házassága, még abban az évben - szeptember elején - zátonyra futott.
Az életjáradéki szerződésből eredő kötelezettségének alperes a házassági élet és vagyonközösség alatt nem tett eleget, azt unokatestvére fizette - tehát a közös vagyonból ráfordítás nem történt - kizárólag, az élet és vagyonközösség megszűnését követően, az Édesapjától örökölt földek eladásából szerzett bevételéből kezdte meg a ráeső havi járadék rendezését.
Kérdésem: felperes igényt tarthat bárminemű összegre az ingatlan értékesítése után?
Ha esetleg van erre BH vagy bármi határozat, állásfoglalás, örömmel venném.
Köszönettel
Tyra