Gyermekek után pótszabadság kérdése


Barabiga # 2021.04.06. 15:16

Kedves Válaszadók!

Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni.

Férjemmel 2020.évben váltunk el. A gyermekelhelyezés közös megegyezéssel történt, a Bíróság elfogadta a megállapodásunkat, amit így utólag már másképp szövegeznék meg, ezért sajnálatos módon kerültek bele olyan kifejezések, mint különélő szülő, tartásdíj és hasonlók. És ezek így kerültek bele a határozatba is.
A gyerekek a férjemnél maradtak egy faluban.
A gyerekek lakóhelyeként a férjem címe lett megjelölve a bírósági határozatban.
A gyerekek állandó lakóhelye jelenleg az én állandó lakóhelyemmel egyezik meg, az apukájuk címe tartózkodási helyként van megjelölve.
Én is ugyanabban a faluban maradtam (mivel itt van a munkahelyem), egy másik ingatlanba költöztem, ahova lenne lehetőségem tartózkodási helyre bejelentkezni, amit még nem tettem meg, így addig nekem is ugyanaz a tartózkodási címem, mint a gyerekeknek.
Az év elején azt nyilatkoztam a személyügyre, hogy a gyerekeim velem egy háztartásban élnek, viszont bírósági határozat van arról, hogy a lakóhelyük az édesapánál van.
Munkaviszonyom szerint rám nem a Munka törvénykönyve hanem a Hszt, azon belül is a rendvédelmi igazgatási szolgálati (RIASZ) jogviszonyról szóló rész vonatkozik. Az év elején tett nyilatkozaton szerepel a gyermekek egy háztartásban élése mint feltétel, de a RIASZ-os rész nem tartalmaz erre vonatkozó kitételt, sem a saját háztartásban élésre, sem a gyermek fogalmára vonatkozóan, mint a hivatásos jogviszonyban lévők esetén.
A gyerekek sokat vannak velem, mivel a munkahelyem, a jelenlegi háztartásom és a gyerekek tartózkodási helye is ugyanazon a településen van.
RIASZ jogviszony esetén a két gyermek után járó pótszabadság 10 nap.
A kérdésem az lenne, hogy jár-e nekem pótszabadság?
Pontosan miért igen, vagy miért nem?

Köszönöm, ha valaki tudna válaszolni a kérdésemre.

Mrshorvatski # 2020.06.03. 10:57

Kedves Ákos! Köszönöm szépen!

Demeter Ákos # 2020.06.02. 13:49

Tisztelt Mrshorvatski!

A 2 nap pótszabadságról:
A Munka törvénykönyvének rendelkezése alapján a szülőket a gyermekeik után, az alapszabadságon felül további pótszabadság illeti meg. A kiindulási alap, hogy a Munka törvénykönyve alapján az alapszabadságon felül milyen mértékű pótszabadság illeti meg a munkavállalót, amennyiben gyermeke van. A Munka törvénykönyvének 118.§-a alapján, a munkavállalót a 16 évnél fiatalabb gyermeke után pótszabadság illeti meg.
Ennek mértéke a gyermekek számától függ. Így egy gyermek esetén két nap, két gyermek után 4 nap, míg kettőnél több gyermek után összesen 7 nap pótszabadság illeti meg a munkavállalót. A fentiekben részletezett pótszabadság az érintett gyermek születésének évében már megilleti a munkavállalót.
Ugyanakkor addig vehető igénybe, amíg a gyermek a 16. életévét betölti. A munkavállalónak ezekről a tényekről – az együttműködési kötelezettség jegyében - külön kell a munkáltató számára – írásban nyilatkozni.
Speciális eset: a gyermekétől különélő szülő
A fentiekhez képest azonban speciális eset áll fenn, amennyiben a gyermekétől külön él az érintett szülő. Hogyan kell ekkor a fenti szabályokat értelmezni, azaz vajon megilleti-e a különélő szülő a gyermek után járó pótszabadság? A fenti kérdésre a választ szintén a Munka Törvénykönyve adja meg. A kérdésnek megválaszolásához az a döntő, hogy a munkajogi szabályok értelmezése szempontjából ki minősül gyermeknek? A 294.§-ban foglalt rendelkezések alapján, a törvény gyermeknek tekinti a családok támogatására vonatkozó szabályok szerinti saját háztartásában nevelt vagy gondozott gyermeket.
Mindebből tehát az következik, hogy amennyiben a gyermek, akire tekintettel a pótszabadságot igényli a munkavállaló, nem a munkavállaló háztartásában él, sajnos nem jogosítja fel a pótszabadság igénybevételére a különélő szülőt.

A betegszabadságról:
1997. évi LXXXIII. törvény - a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól
44. § Keresőképtelen,

  1. a szülő, aki tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja és a gyermeket a saját háztartásában neveli;

Az megállapítható, hogy mindkét esetben nem a szülői felügyeleti jog az igénybevétel feltétele, hanem a saját háztartásban nevelése a gyermeknek. Amint onnan kikerült(t), ezek a jogosultságok már nem illetik meg.

Mrshorvatski # 2020.06.02. 13:33

Változott valami a pótszabadságot illetően? Mert az lenne a kérdésem, hogy a különélő szülő kérhet pótszabadságot gyermekünkre? Kizárólagos felügyeleti jogom van. Nem szeretném, ha valamiből kimaradna a gyermekem édesapja. A munka törvénykönyve szerint nem. 2013-as törvényt találtam meg eddig. 118§ és 294§ szerint nem jogosult, ha jól értelmezem.

Zsugabubus18 # 2018.10.23. 19:47

Kedves Áron, köszönöm a segítséget! :)

ObudaFan # 2018.10.23. 17:09

De, szerepel:
az Mt. 294. § c) értelmében gyermek: a családok támogatására vonatkozó szabályok szerinti saját háztartásban nevelt vagy gondozott gyermek.

Zsugabubus18 # 2018.10.23. 12:17

https://ado.hu/…otszabadsag/

Elvált szülőknek is jár pótszabadság a gyermekek után függetlenül attól, hogy a saját háztartásukban nevelik-e őket. A Munka Törvénykönyvében semmiféle kitétel nem szerepel arra vonatkozóan, hogy csak azt a szülőt illeti meg a pótszabadság, aki részt vesz a gyermek/ek nevelésében.

Elnézést, nem okoskodni akarok, csak szeretnék teljesen képbe kerülni ezzel kapcsolatban.

ObudaFan # 2018.10.23. 11:11

Nem, a vér szerinti édesapa nem, ha nem egy háztartásban lakik a gyerekkel.

Zsugabubus18 # 2018.10.23. 11:00

Köszönöm szépen a megerősítést.
Tehát a gyerekek után akár hárman is igénybe vehetünk pótszabadságot? Én az anya, az új férjem (akivel egy háztartásban élek), és a vér szerinti édesapa...

ObudaFan # 2018.10.22. 21:54

Igen, igazad van, az Mt. 294. § c) értelmében gyermek: a családok támogatására vonatkozó szabályok szerinti saját háztartásban nevelt vagy gondozott gyermek.
Továbbá: h) szülő:
ha) a vér szerinti és az örökbefogadó szülő, továbbá az együttélő házastárs.
Tehát ezt kell figyelembe venni a pótszabadságra való jogosultságnál.

Zsugabubus18 # 2018.10.22. 21:06

http://www.uzletresz.hu/…amitasa.html

Nem tudom ez az oldal mennyire hitelt érdemlő, de itt azt olvashatjuk:
Más a helyzet, ha a gyerekkel maradt szülő újra házasodik. A pótszabadság ugyanis a szülő mellett jár a szülő házastársának is.

Zsugabubus18 # 2018.10.22. 15:37

Én nem harcolok, én örülnék ha vinné a gyerekeket. Az új párjával utazgat külföldre szabadság alatt, a gyerekek meg hát hoppon maradnak...

ObudaFan # 2018.10.22. 13:53

Ha munkahelyi kötelezettség miatt nem tartja a kapcsolatot, akkor elvileg járhat a pótlás.
Jobb lenne ehelyett a harc helyett valamilyen kompromisszum, pl. hosszabb kapcsolattartás a szünetekben, ha akkor könnyebben vesz ki szabadságot.

Zsugabubus18 # 2018.10.22. 13:43

És ha nem tartja a kapcsolatot a gyerekekkel, akkor sem lehet tőle elvenni?

ObudaFan # 2018.10.22. 13:28

A pótszabadság a szülőnek jár, nem a nevelőszülőnek.

Zsugabubus18 # 2018.10.22. 12:59

Üdvözlöm Önöket!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi kérdésben. Férjemmel válunk, két kiskorú gyermekünk velem fognak élni, kizárólagos szülői felügyeleti jogban állapodtunk meg részemre. Érdeklődnék, hogy ilyen esetben is jár-e az apának a gyermekek utáni 2+2 nap pótszabadság? Le lehet-e valahogyan mondatni róla? Lassan 1 éve külön élünk és még 1 napra sem vitte el a gyerekeket, tehát a szabadságait, nem a gyermekekkel való kapcsolattartásra használja fel.
Továbbá, amennyiben újra férjhez mennék, akkor a férjemet (nevelőapát), megilleti-e majd a gyerekek után 2+2 nap pótszabadság? Vagy, csak ha közös gyermekünk fog születni akkor jár majd neki?
Előre is köszönöm a segítségüket!