lakáshasználat


ObudaFan # 2014.07.11. 11:23

Az ingatlan használatára természetesen jogosult vagy tulajdonosként, de ez nem jelenti azt, hogy önhatalmúlag oda bemehetsz. Ha nem enged be, akkor véleményem szerint birtokvédelmet kell kérned. Az ingóságok kiadása iránt pedig pert lehet indítani, ha nem adja ki.
Ha pedig szeretnéd végre, hogy a részedet megváltsa az ingatlanból, akkor a közös tulajdon megszüntetése iránt lehet pert indítani.

szelence # 2014.07.11. 12:30

Szia!

Köszönöm szépen a válaszod!
Azt akarod mondani, hogy a saját tulajdonomba, a saját lakáskulcsommal, a saját döntésem alapján nem mehetek be? Nem tehetem meg, hogy - szigorúan elméleti alapon! :) - gondolok egyet, és visszaköltözöm a gyerekekkel? Netán a párommal?
Hogyan használhatom, ha nem mehetek be?
Mit jelent a birtokvédelem?

Köszönöm előre is!

Sz.K.

ObudaFan # 2014.07.15. 08:26

Ha nem enged be, önhatalmúlag nem mehetsz be véleményem szerint, hiszen kiköltöztél. A birtokvédelem jelen esetben pert jelent.

jucika44 # 2014.07.15. 14:50

Tiszzelt ObudaFan!
Májusban beadtam a válókeresetet. A férjem(bár szerintem azóta megbánta), bevallotta a bíróságon hogy bántalmazott. Már nem a bántalmazást, hanem azt hogy bevallotta. Megkaphatom-e a kizárólagos lakhatási jogot a kiskorú gyermekemmel? Én költöztem el...de pont a bántalmazás miatt. Látleletem nincs.
Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.15. 17:27

Elvileg meg. (De elvileg ő is megkaphatja.) Az ítéletet viszont nem tudjuk neked megjósolni.

jucika44 # 2014.07.15. 17:51

Kedves Kovács Béla Sándor!
Köszönöm a gyors választ. Csak egy dolgot nem értek. "Elvileg ő is megkaphatja". Miért?Ő bántalmazott, a gyermek nálam van. Albérletben lakunk. Tényleg nem értem....bár ezért kérek segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.15. 18:03

Nem érted. Én kérek miatta elnézést.

jucika44 # 2014.07.15. 18:30

Ok. Nem ítéletet vártam. Azért köszi.....
Üdv.

ObudaFan # 2014.07.16. 05:50

Akkor most pontosan mit vallott be?

jucika44 # 2014.07.16. 08:22

Tisztelt ObudaFan!
Elolvastam a levelemet. Tényleg nem voltam egyértelmű. A rossz fogalmazásért elnézést kérek. Bevallotta a férjem a tárgyaláson, hogy bántalmazott. A bíró úr megkérdezte tőle, hogy bántalmazta-e ön a feleségét. A válasz: Igen, előfordult. Ezek után kértem meg a kizárólagos lakhatást.
Köszönöm

ObudaFan # 2014.07.16. 09:38

Akkor van rá esély. De a bíróság mérlegelni fogja, hogy kinek van hova menni és kinek nincs.

jucika44 # 2014.07.16. 10:04

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm szépen a választ.
Üdv.

Andain # 2014.07.16. 12:06

Jó napot kívánok! Most regisztráltam erre a fórumra és csak reménykedem,hogy valaki tud segíteni nekem! A szülői házban él édesanyám,két bátyám,közülük az idősebb felesége,és kamasz fiúk. Én elköltöztem egy ideje,a munkám miatt is,de a körülmények miatt is! A bátyám,aki családostól él ott,több éve iszik,és egyre keményebben! Próbáltunk hatni rá,de mint tudjuk,ez az alkoholistáknál mit sem ér... Az utóbbi időben,amikor csak pénzhez jut-legyen az családi pótlék,ápolási segély(a fia asztmás),a felesége minimális fizetése-,szinte mind a kocsmákban landol. Ha nincs pénz,kölcsön kéreget,de már szinte mindenki ismeri a városban,így mástól ritkán kap! A fiát csak akkor jut eszébe "nevelni",ha ittas,és akkor sem szép szóval,testi fenyítés még nem volt,de azon talán szinte már túl is tesz a lelki terror. A felesége leszázalékoltként 4órában dolgozik,ő pedig-elnézést a kifejezésért-de egy rettentően buta nő! Talán még orvosi papírja is van róla,hogy nem "100%"-os! Az utóbbi időben őt fizikailag nem bántalmazta,de volt már rá példa! Ha iszik,agresszív és okoskodó,a beszédstílusa gusztustalan! A fiatalabb bátyám próbálja kezelni,de véleményem szerint ez már rég kevés! Édesanyám már elég idős,és idegileg lassan teljesen tönkremegy,alig alszik éjszakánként,sokat sír,amit én nem vagyok hajlandó tovább tűrni!!! A gyereket szinte alig ruházzák,nem törődnek vele szülői szívvel,fontosabbnak tartják,hogy cigijük legyen! Ha mi nem lennénk,illetve anyu és a másik bátyám,talán unokaöcsém már éhen halt volna. Szeretném megtudni,van-e lehetőség kilakoltatni a bátyámat,vagy egyáltalán bármit is tenni,hogy ne arra a telefonhívásra kelljen várnom,hogy anyut a mentő vitte el!? Próbálta már többször elzavarni,de nem ért semmit! Ráadásul a sógornőm örökölt egy házat is,lakhatnának ott,csak ugye kényelmesebb,hogy mindent más fizet helyettük! Az unokaöcsémet nemrég kirúgták az iskolából a magatartás,stb. Miatt,így pár km-el távolabb jár iskolába,úgy gondolom,nem véletlen a nem megfelelő viselkedése! Kérem,segítsen valaki!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.16. 13:23

A szomorú viszonyok érzékletes - és nagyjából felesleges - ecsetelése helyett inkább az ingatlan tulajdoni és egyéb jogi viszonyairól számolnál be.

Andain # 2014.07.16. 15:37

Elnézést Tisztelt Kovács Béla a pontatlanságomért,először is örültem,hogy végre elindultam egy úton,nem könnyű az embernek a vérszerinti rokona miatt ilyen jellegű intézkedéshez folyamodnia! Nem szándékozom sajnáltatni magam,kívánom,hogy magának ne legyen része hasonló dolgokban... Az öröklés szerint a családi ház tulajdoni joga édesanyanyám és a testvérei közt oszlik meg,nagyszülők már nem élnek. A testvérei közül sem él már mindenki,így azon részek a már nem élő testvérek gyermekeié,illetve az öröklés szerinti rokonoké! Fejből sajnos hirtelen nem tudom hány részről van szó,de ha jól emlékszem 1/8-ad rész az édertanyámé! Az élő örökösök nagy része messze él,vagy nem is tartják a kapcsolatot évtizedek óta! A házon minden renoválás,átalakítás anyu és a mi érdemünk!

ObudaFan # 2014.07.17. 09:22

Édesanyád indíthat pert a bátyád ellen a lakás elhagyása iránt.

Anita3030 # 2014.08.11. 15:29

Tisztelt Fórumozók!

Van egy ház amit 2009-ben édesapám után örököltem meg 50%-ban. A másik 50% tulajdonosa a testvérem. Először is az lenne a kérdésem, hogy ha már a hagyatéki tárgyalás lezajlott, és mindenki megkapta a részét, ha a testvérem lemond a részéről, akkor nekem keletkezik illetékfizetési kötelezettség?
Ha marad minden ebben a formában, de én szeretném a férjemmel felújítani az ingatlant, hogy lakható legyen, a testvérem beköltözhet a felújítás után, ha úgy dönt? Papíron lemondhat a használati jogról?
Ha eladásra kerül a sor, hogyan bizonyíthatom, hogy én mennyit költöttem rá az ingatlanra? Ebben az esetben eltolódik a tulajdoni rész?
Előre is köszönöm a választ.

Anita3030 # 2014.08.14. 17:30

Elnézést kérek ha rossz helyre írtam a kérdésem, de igazából a 3 kérdésem 3 féle témába illik..
Még mindig várok bármilyen hasznos információt ezzel kapcsolatban.
Előre is köszönöm

huntah # 2014.08.15. 22:47

Szerintem először rendezni kell a tulajdonviszonyokat, máskülönben bonyodalmak alakulhatnak ki. Nem jó dolog a közös tulajdonba beruházni. Nem vagyok jogász, de ilyen esetben használati jog tudtommal nem létezik. Haszonélvezeti jog létezik, ami a tulajdonjogtól különbözik, de itt tulajdonosokról, tulajdonjogról van szó. Márpedig mindenki élhet tulajdonosi jogaival, akinek tulajdonjoga van. Ha a testvér a hagyatéki tárgyaláson lemondott volna a részéről, az egy más eset lett volna, de nem így történt.
Most adásvétellel vagy ajándékozással lehet a tulajdonjogokat rendezni, de ingatlantípustól függően jól meg kell nézni, hogy pontosan mennyi illeték fizetendő.
Lakóingatlan esetén az adásvétel lesz a legolcsóbb, ami 4% illetéket jelent.
Hozzáteszem, az adóhivatal ki fog küldeni egy értékbecslőt, aki ellenőrzi az adásvételi szerződésben szereplő ingatlanértéket, tehát a vételár nem lehet 1Ft.
Alkalmasint az adásvétel előtt érdemes kb 30-40.000Ft-ot áldozni egy független ingatlanpiaci szakértői véleményre. Más csak a családi béke érdekében is...

ObudaFan # 2014.08.16. 07:41

A másik 50% tulajdonosa a testvérem. Először is az lenne a kérdésem, hogy ha már a hagyatéki tárgyalás lezajlott, és mindenki megkapta a részét, ha a testvérem lemond a részéről, akkor nekem keletkezik illetékfizetési kötelezettség?

Ha neked ajándékozza, akkor igen.

Ha marad minden ebben a formában, de én szeretném a férjemmel felújítani az ingatlant, hogy lakható legyen, a testvérem beköltözhet a felújítás után, ha úgy dönt?

Igen.

Papíron lemondhat a használati jogról?

Például alapíthattok a részedre haszonélvezeti jogot.

Ha eladásra kerül a sor, hogyan bizonyíthatom, hogy én mennyit költöttem rá az ingatlanra?

Hát folyamatosan dokumentáld.

Ebben az esetben eltolódik a tulajdoni rész?

Attól függ, milyen munkálatokat végzel el.

Anita3030 # 2014.08.17. 06:04

Nagyon köszönöm a válaszát!
Annyiban kiegészíteném, hogy a felújítás a falak és a tető kivételével mindent érintene. Ebben az esetben történik a tulajdoni résszel valami?
Kicsit igazságtalannak érzem, hogy költök az ingatlanra 4 millió Ft-ot és a testvérem bármikor beköltözhet mert ő is tulajdonos.
Főleg, hogy azt a 4milliót a férjemmel együtt fogjuk fizetni, mikor neki semmi köze a házhoz.
Köszönettel: Anita

csontoska # 2014.08.19. 09:16

Lakáshasználati jog ellenértékének kiszámolásában kérnék valami támpontot. Az új Ptk. szakított a korábbi szabályozás szerinti bonyolult számítási móddal, azonban az új számításra nem igazán ad támpontot. Kérdésem az lenne, hogy a lakás piaci vagy forgalmi értékének hány százalékát lehet figyelembe venni, vagy a százalékos érték meghatározása mitől függ. Szakértő bevonása szükséges a forgalmi érték megállapításához?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.19. 17:21

Eddig is szükséges volt.

huntah # 2014.08.19. 21:31

Kedves Anita3030!

Röviden: bolond, aki más szekerét tolja.
Hosszabban: Teljesen mindegy, hogy az ingatlanon milyen beruházás történik, a tulajdoni lap tartalma ettől nem változik meg. A földhivatalt nem érdekli, hogy ki mennyit költ és kinek a házára.
Persze kérni lehet a tulajdoni hányadok megváltoztatását, de annak az alapja élő személyek között csak ajándékozás vagy adásvétel lehet. E kettő közül az adásvétel illetéke alacsonyabb.
(Lehetne alapítani haszonélvezeti jogot is, de az itt szerintem nem célravezető és ráadásul illetékköteles az is.)

El lehet persze kezdeni a felújítást a tulajdonviszonyok rendezése nélkül, sűrűn fotózni/dokumentálni a történéseket, gyűjtögetni a névre szóló számlákat, de később ebből még komoly vita lehet a testvérrel, vagy később épp az ő örököseivel. Hosszadalmas eljárás, és bizonyíthatatlan állítások várhatók, anyagilag és emberileg is mindenképp veszteséges.

Meg is lehetne egyezni, hogy aki 4MFt-ot rákölt az ingatlanra, az cserébe kapjon nagyobb tulajdonrészt belőle, ez is földhivatali kérelem illetve adásvétel dolga.
Persze jó kérdés, hogy a 4M az ingatlan értékének hány százaléka! És az is jó kérdés lenne, hogy az ingatlan értéke a 4M beruházás által 4M-val növekedik, vagy kevesebbel, netán többel?
Mert még az a faramuci helyzet is kialakulhat, hogy a pl 10M értékű ingatlan a 4M-ba kerülő felújítás után teszem azt 20M-t fog érni. Ha ekkor történne a testvér tulajdonrészének kivásárlása, az lenne a legnagyobb baklövés, mert akkor az eredetileg 5M-ért megvásárolható ingatlanrész már 10M-t ér, holott a 4M-t is mi költöttük rá.

Természetesen igazságtalan a kialakuló helyzet, ezért kell elkerülni. Ha a testvérnek mondjuk 1/4 tulajdoni hányada marad, attól még tulajdonos, tehát pl az egyik szobába beköltözhet, és használhatja a fürdő egynegyedét.

Egy ilyen vitát egyetlen módon lehet megelőzni, 1/1 tulajdoni hányadot kell szerezni az ingatlanban. Ha a férj is rákölt, akkor pedig illene neki is tulajdoni hányadot kapni, alkalmasint férj-feleség 1/2-1/2, a házasságban ilyen egyszerű a matek.

Persze az is érthető, hogy nincsenek a farzsebben milliók ingatlanvásárlásra is, és azután még felújításra is. Sajnos ez egy jellemző probléma.

Ha van még kérdés, szívesen segítek, látom, akad tisztáznivaló. Ha pl tudnánk egy kb ingatlanértéket, akkor számításokat is végezhetnénk, mi éri meg, mi nem...

Anita3030 # 2014.08.21. 19:33

Nagyon köszönöm a hozzászólásokat. Egyre jobban úgy érzem értelmetlen belekezdeni bármibe is.
Nagyon szerettem volna én lenni 100%-ban a tulajdonos, de a testvéremnek nem volt mit felajánlani cserébe a hagyatéknál ezért alakult így a helyzet. Kifizetni reménytelen őt hisz amit a házra akarunk költeni az mind hitelből menne, így is jól meg kell gondolni, hogy bírjuk-e fizetni.
Az ingatlan értékéről fogalmam nincs, talán kb. ér 8 milliót, de semmi biztosat nem tudok. Az állapota borzalmas rossz, a falakon és tetőn kívül semmi használható nincs. Még a gáz sincs bent a telken. A sok illeték miatt nem történt semmi eddig, mert azt végképp nem tudjuk kifizetni.
Elnézést ha hosszú voltam:)