Apaság vélelmének megdöntése


tevaa # 2010.05.07. 19:57

ObudaFan, köszönöm szépen!
Monalisa, azt hiszem valamit félreértettél. A donor spermabankból van, gőze sem lehet arról, hogy születik gyermeke. Nem tudhatja, hogy ki, mokor kapta meg a spermáját...

monalisa1 # 2010.05.07. 18:55

tevaa

A lombikbébi megszületése utáni 1 évben a donorban "fellángolhat" az apai érzelem a gyermek iránt - bármiben is egyeztetek meg előzőekben. Vagyis bírósághoz fordulhat az apasága megállapítása érdekében. A többit - úgy 20-22 évre, de akár élethosszi időre is, a fantáziádra bízom...

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.05.07. 17:27

300 napig nem szülhetsz. Ez vélelmezett fogamzási idő.

tevaa # 2010.05.07. 16:15

Kedves András!
Köszönöm a gyors választ!
A 300 napról hallottam, de nem egészen értem: 300 napig nem eshetek teherbe, vagy nem szülhetek? Nem mindegy...
Válás után sem használhatom fel az embriókat szabadon, csak ha a férjem lemond róluk. És azért nem akar lemondani, mert mivel reprodukciós eljárásról van szó, 300 napon túl is ő lenne az apa. Hiába mondom én azt, hogy nem őt fogom apának megnevezni.
Természetesen én is egyetértek, a gyermeknek, anya, apa kell, de azt gondolom, ha választanom kell, hogy megszülessen-e és apa nélkül neveljem vagy meg se születhessen, akkor az előbbit választom.
Köszönettel, Eva

Grád András # 2010.05.07. 14:47

Kedves Tevaa!

A rossz hír az, hogy a házasság fennállása alatt és az azt követő 300 napon belül a vélelem a férje apasága mellett szól, és ezen nem fog tudni változtatni, ergo kell a beleegyezése.

A jó, hogy annak viszont nincs akadálya, hogy az egyéb szükséges feltételek fennállása esetén majd a válás után egyedül is elvégeztesse a mesterséges megtermékenyítést, (még ha nem is igazán értek egyet ezzel a lehetőséggel a gyermek érdekei miatt). Üdvözlettel:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

tevaa # 2010.05.07. 14:29

Kedves Fórumozók!
Elég ritka és bonyolult ügyben szeretnék tanácsot kérni, előre is köszönöm a segítséget.
Férjemmel hosszú évekig próbálkoztunk mesterséges megtermékenyítéssel gyermekáldásban részesülni, de sikertelenül. 2009 őszén sperma donorral megtermékenyítették az én petesejtjeimet, 3 embriót felhelyeztek, 2-t lefagyasztottak. A terhesség létrejött, de az ikrek a 14. héten elhaltak. Ezután a kapcsolatom férjemmel nagyon megromlott, azt montda ő nem akarja a fagyasztott babákat, gyereket sem akar..stb, ezért beadtam a válópert. Gondoltam egyedülállóként és azzal, hogy ő lemond az embriókról beültethetem őket. Sajnos nem hajlandó lemondani róluk, mert ha én beültetem őket és gyermek születik, ő lesz az apa. Hiába állítom, hogy születésnél ismeretlen apát mondanék, és bármilyen nyilatkozatot is teszek, hogy nem fogok tőle semmit követelni, ő nem hajlandó lemondani az embriókról. Természetesen az intézet csak ezen lemondó nyilatkozat birtokában helyezi fel nekem az embriókat.
Jelenleg a második pert várjuk, az elsőn ezt nem sikerült megoldani és el sem választottak bennünket.
Kérlek segítsetek, egy ilyen veszteség után képtelen vagyok elviselni, hogy megsemmisítik az embriókat, ráadásul neki semmi köze sincs hozzájuk (az ő szavait használva). Mit tehetnék? Jogilag tisztán hogyan lehetne biztosítani, hogy ne ő legyen az apa vagy bármi megoldást hogyan lehetne találni, hogy beültetésre kerülhessenek??
Köszönettel, eva

C a s a b l a n c a # 2010.05.03. 12:48

Kedves Bibo!

Én egyetértek a Csjt azon részével, hogy a mindenkori férj a gyermek apja, mivel a kiskorú érdekét ez szolgálja a legjobban, hogy a Te érdeket mi szolgálja, azt nem tudom ...

monalisa1 # 2010.04.28. 18:23

Olvastam...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.28. 10:02

Lisa, hogy is mondjam... Erősen téved.

A jogi apának kell hozzájárulnia az örökbefogadáshoz. Az pedig valószínűleg hozzájárul, ellenkező esetben fizetheti 18-25 évig a gyerektartást egy olyan gyermek után, akihez nincs semmi köze.

A biológiai apa hiába értesülne a gyermekről, nincs jogi lehetősége az apasága megállapíttatására.

Bibo # 2010.04.28. 09:47

Kedves "laikus" Lisa,

nagyon köszönöm a hozzászólásodat, de eszem ágában sincs "előkeresni" a vér szerinti apát. Egyébként pedig legjobb tudomásom szerint az apaság vélelmének megdöntését én nem is kezdeményezhetem, mert a remek jó hatályos Csjt szerint ez így teljesen rendben van, hogy a gyermekem anyakönyvébe az egyébként hozzá semmi köze volt férjem van bejegyezve...... Namármost, ha a volt férjemnek nem fűlik a foga az egész hercehurcához, akkor mit tudok tenni ?

Továbbra is várnám a szakértő hozzászólásokat.
Köszönöm,

monalisa1 # 2010.04.27. 17:21

Keresd elő a vérszerinti apát és próbáld rábírni hogy adja örökbe a gyermeket. (Gyámhatósági eljárás, nyílt örökbeadás - a férjed lesz az örökbefogadó apa. Onnantól akár a nevére is veheti.)

Persze számára lutri a dolog, mert ha esetleg később szétmennétek (...) az örökbefogadott gyermek után fizetheti a t.díjat...

A másik megoldás bírósághoz fordulni apaság vélelmének megdöntése iránti kérelemmel, de ez a hosszabb és a költséges eljárás - lentebb több helyen is le van írva, keresd vissza és olvassad.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Bibo # 2010.04.27. 10:12

Sziasztok, segítséget szeretnék a témában kérni.
A gyermekem fogantatásakor még férjnél voltam, a bontóper kb 4 hónapos terhes "koromban" egyszerűen zajlott, hiszen már 3 éve külön éltünk, vagyonmegosztási szerződésünk is volt. A gyermekem vérszerinti apja azonnal eltűnt a nagy ködben, ahogy bejelentettem neki a nagy hírt és azt is, hogy a gyermeket meg kívánom tartani.
Jelenlegi párommal a terhességem elején kerültünk össze, mindvégig velem volt, támogatott, és jelenlegi is teljes mértékben apaként viselkedik fél éves babánkkal, aki persze rajong érte. Szeretnénk, ha a párom hivatalosan is a baba apja lehetne, ezért a Gyámügyön kértem felvilágosítást, de valahogy mindenki összevissza beszélt. Jelenleg a gyermek apjaként a volt férjem van az anyakönyvbe bejegyezve.
Bizonyos okok miatt nálunk mindenképp csak a teljesen legális megoldások jöhetnek szóba, tehát a Gyámügyön is javasolt "párom nyolatkozzon úgy, hogy ő az apa" megoldás nem jó, mert mi van ha a vérszerinti apa (bár ezt a jelzőt meg sem érdemelné) egyszer csak előkerül és igényt tart a 'jogaira'?
Kérem, hogy aki pontosan tudja ennek az eljárásnak a jogi menetét, az segítsen. Illetve azt is szeretném tudni, hogy ha X idő múlva a vérszerinti apa előkerül, akkor neki milyen lehetőségei vannak ? Előre is köszönöm !

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.21. 11:46

A bí rósági egyezségbe beleírták,hogy én nem kérek tőle gyerektartásdí jat,és nem kérjük a láthatás szabályozását.
Ilyet bíróság nem hagy jóvá. Már ami a gyerektartást illeti.

Ugyanígy bíróság nem tesz javaslatot perindításra. (Pláne nem ilyen esetben, amikor neked módod sincs erre.)

Ha folyna is per - amit nem nagyon hiszek - te abban akkor sem tehetsz nyilatkozatot a gyerek helyett, az ő képviseletére ügygondnokot rendelnének ki.

kati.l # 2010.04.21. 11:04

Kedves fórumozók, segítségeteket szeretném kérni.
A férjemtől novemberben váltunk el,és szeptemberben derült ki hogy nem ő a vérszerinti apa a 3 éves gyermeknek,csináltunk dns vizsgálatot.A bírósági egyezségbe beleírták,hogy én nem kérek tőle gyerektartásdíjat,és nem kérjük a láthatás szabályozását.Azt javasolták,hogy indítsunk közösen pert.Januárban bementünk közösen az ügyészségre,hogy elindítsuk az apaság vélelmének megdöntése iránt a pert.Mert nem tudom megnevezni a gyermek apját,pl. pontos cím szül idő,csak nevet tudok.De még januárban az ügyészség után ugy döntöttünk,hogy közösen megállapodunk ezzel kapcsolatban,és csináltunk ügyvéddel egy papírt arról,hogy ő is és énis elfogadjuk ezt a vizsgálati eredményt,és megváltoztato a gyermek vezeték az enyémre.Nekünk bőven elég ennyi.Nemrég kaptuk az idézést a bíróságra,ahová el sem akartunk menni,csak azt írták,hogy pénzbírsággal súlytható az aki nem megy el.Így ha elmegyünk,és közösen azt mondjuk,hogy elfogadjuk a vizsgálati eredményt,nem kérünk másik a bíróság által elrendelt vizsgálatot,a bíróság elfogadja az akaratunkat,hogy mi már megegyeztünk vagy nem,és akkor is fog minket elküldeni dns,morfológiai vizsgálatra?Hogy zajlik le egy ilyen per?

Segítségeteket köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.15. 10:39

OFF
Én ismerek olyat, ahol az első gyereket az orvosok
"csinálták"; aztán két év múlva magától beesett a második. (Gyanakvóbbak kedvéért hozzáteszem: mindkét szülőnél fennállt külön-külön is egy vagy több, termékenységet kizáró körülmény.)
Igenis vannak csodák!
ON

monalisa1 # 2010.04.15. 10:34

Ismerek olyan házaspárt ahol évekig nem jött össze a gyerek pedig ők is rengeteget jártak orvoshoz stb. Aztán egyszer csak spontán.

Cilla # 2010.04.15. 09:06

Köszönöm szépen a válaszokat és az aggódást is. Mint modtam nincs is semmi eldöntve (csak a férjemmel beszéltünk róla), tényleg csak a jogi oldaláról próbáltam tájékozódni. Mégegyszer köszi mindenkinek!

monalisa1 # 2010.04.14. 21:43

Olvastam már olyant hogy a szíveségből szült anya végül is nem adta oda a gyermeket - lévén az ÖVÉ!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.14. 21:29

Illetve lehetséges, hogy a férj megtámadja az apaság vélelmét, a biológiai apa elismerő nyilatkozatot tesz, és a szülők megegyeznek, hogy a gyermeket az apánál helyezik el. De az anya akkor is anya marad.
Tényleg egyszerűbb az örökbefogadás. Jogilag legalábbis.

De szerintem már ott megrekedne a dolog, hogy a mesterséges megtermékenyítést így nem végzik el. Marad az ősi módszer. :P

ObudaFan # 2010.04.14. 11:40

Csak örökbefogadással.

Cilla # 2010.04.14. 11:13

Igen, tudom, hogy nincs mód béranayaságra. Egyébként nem keveset beszélgettünk az érzelmi részéről a férjemmel, és nincs is eldöntve még semmi, csak a jogi részéről érdeklődék.
De át is fogalmazhatom, hogy válaszolhasson rá, aki ért hozzá: Tehát ha házasságben élek, de a születendeő gyermekem apja nem a férjem, hanem egy szintén házasságban élő férfi, akkor megoldható-e, ha én lemondok a gyerekről (és a férjem is), akkor a biológiai apjához kerülhessen?

Köszönettel: Cilla

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.13. 13:03

Nincs mód a béranyaságra jelenleg Magyarországon. (Most ideértve a szívességi, ingyenesen történő kihordást is.)

A többi nem jogi kérdés, de hidd el, az ötlet egyébként sem jó, borzasztó érzelmi problémákat idézne elő.

Cilla # 2010.04.13. 12:57

Tisztelt hozzáértők!
Egy kicsit furcsa ügyben érdeklődnék. Nagyon jó barátaink hosszú évek óta próbálkoznak, hogy saját gyermekük születhessen, azonban úgy néz ki, hogy a feleség terméketlensége miatt nem jön össze. (Nagyon sok orvosnál voltak már.) Felmerült bennünk a férjemmel, hogy (saját 3 gyerekünk után) szülnék nekik gyermeket oly módón, hogy a pár férfi tagjának spermájával termékenyítenének meg. Ennek az orvosi részét el is tudnánk intézni. A kérdésem az, hogy hogy lehet (lehet-e) jogi úton végigvinni azt, hogy a férj legyen jogilag is az apja (biológiailag nyilván ő lesz) illetve a feleség az anya. (Gondviselő? Nem tudom mik a jogi fogalmak. Mi mivel jár.)
Köszönöm, ha tudtok segíteni!

monalisa1 # 2010.04.10. 16:52

Ez csak részben igaz, mert van amikor később derül ki hogy másvalaki a biológiai apa - és onnantól egy év áll rendekezésre perindításra.

yuri # 2010.04.10. 16:48

Kihagytam a /megtámadás alapjául szolgáló tényről értesülése/ szóló részt.