Apaság vélelmének megdöntése


D.Zoli # 2014.05.10. 15:47

Tisztelt Fórum!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy ha apasági teszttel tudom bizonyítani, hogy enyém a gyerek, akkor nevemre tudom e venni, ha az anyja házasságban él? Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2014.05.07. 07:42

Lemondó nyilatkozat nincs. Ebben a helyzetben a férjnek apaság vélelme megdöntése iránt kell pert indítania, aztán ha annak vége, neked pedig apaság megállapítása iránt.

Gerzson:) # 2014.05.06. 19:26

Tisztelt Ügyvéd Úr ill Ügyvéd Nő!

Kérdésem a következő lenne. Gyermekem születésekor a párom még férjnél volt épp úgy mint most. A gyerek születésekor együtt éltünk de azóta viszonyunk megromlott. Gyerekűn a férje nevére került. Szeretném a gyereket a nevemre venni és felnevelni mivel bizonyíthatóan nem törődnek vele és nem tudják biztosítani a megélhetésüket sem. A exem férje hajlandó aláírni a lemondó nyilatkozatot de az exem semmien hajlandóságot nem mutat a megegyezésre

ObudaFan # 2014.04.28. 10:20

Nem a teszt kell, hanem a bíróság ítélete, de viselheti.

angel242526 # 2014.04.25. 17:37

Tisztelt Fórum,

Nyáron születendő gyermekemet édesapja nem ismeri el, nem írja alá az apasági nyilatkozatot. Apasági teszt lesz vége. A kérdésem az lenne,hogy ha a kezembe lesz az apasági teszt, mellyel bizonyítható, hogy ő az apa, akkor e határozat alapján viselheti a gyermekem az apa vezetéknevét?

Előre is köszönöm a segítséget.

pazs # 2014.04.24. 13:04

De láthatást is akar - az apaság vélelmének megdöntése mellett, szerintem ezt akarják kivédeni, mármint hogy továbbra se vegyen részt az életükben, a gyerekek ne is tudjanak a dologról. És csak a kisebbik gyerekre kér apaság vélelmének megdöntését, a nagyobbikra nem, úgyhogy mindenképpen bonyolult a helyzet.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.24. 12:51

De hát azt mondja, hogy az apa pert akar indítani az apasági vélelem megdöntése iránt. Ha ez így van, akkor mindenki ugyanazt akarja: hogy ne ő legyen az apa. Mit kell tehát kivédeni?

pazs # 2014.04.24. 12:38

Azt, hogy a gyerekeknek meg kelljen mondani, hogy akit az édesapjuknak tekintenek, mert így szoktatták őket, nem is a biológiai apjuk, akit, bár szeretnének, nem lehet kiradírozni az életükből (bár a pénze azért nem lenne rossz). És a kérdező szerint ez egy normális család.
Érted te.

Amúgy Niki, ez az örökbefogadásos dolog működhet, de azt ne reméld, hogy a gyerekeid sosem fogják megtudni, mi is történt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.24. 09:29

Pontosan mit is akarsz kivédeni?

Niki880510 # 2014.04.24. 06:31

Üdvözlöm Önöket!

Segítséget szeretnék kérni,ha erre van mód.2 gyermekem van egy előző kapcsolatból.A nagyobbik gyermek 6,a kisebbik most lesz 5 éves.4 évvel ezelött volt a volt párommal apasági perünk illetve a gyermektartás megállapitása ,mivel születésük óta nem fizetett a volt párom és még kapcsolatot se tartott a gyerekekkel.Elismerte az apaságot ,illetve a gyermektartás fizetési kötelezettségét elfogadt,bár nevét nem adta nekik,és azóta továbbra se egy percet sem látta a gyermekeit!De nem is fizet!Most ,hogy a Gyámhivatalnál probáljuk intézni ,hogy az állam fizesse kitalálta ,hogy ő mégis szeretne apasági vizsgálatot a kissebbik gyerköcre mondván szerinte nem hasonlit rá,továbbá akár láthatást is...:(...Na most ezzel csak az a problémám ,hogy a gyermekek nem is ismerik,azt se tudják ,hogy létezik,illetve 4 éve van egy párom akivel már egy közös babánk is született,a gyermekeim őt nevezik apának...Félek ,hogy megtörheti gyermekeimet akik egy normális családban nőnek fel.Érdeklődnék ezt hogy lehetne kivédeni?Mi már arra is gondoltunk ,hogy esetleg az apával (ha ilyen lehetőség van)megegyezni ,hogy mondjon le apai jogairól és a párom ugymond örökbegfogadná őket.És akkor végre megszabadulunk tőle,hisz ő nem apuka akar lenni ,csak nem akar fizetni!Kérem adjanak tanácsot,mit tehetünk,hogy a gyerekek ne huzzák a rövidebbet?

ObudaFan # 2014.02.24. 10:59

Anyukától nem igazán lehet szerintem követelésed. Ha megállapítják, hogy nem te vag az apa, és azt is megállapítja a bíróság, hogy ki az apa, akkor a kifizetett gyermektartásdíjat követelheted a valódi apán. De egyébként az anyuka nem indíthat pert az apasági vélelem megdöntése iránt, a gyámhatóság meg nem valószínű, hogy fog. Esetleg te indíthatsz a tudomásszerzéstől egy éven belül, vagy a gyermek, ha nagykorú lesz.

Vestrum # 2014.02.21. 16:24

Előzmények:
2012 ősz Teljes hatályú apai elismerés részemről.
2013 nyara Bírósági egyezség láthatás kapcsolattartás és tartásdíj.

Anya kezdetek óta megnehezíti a lányommal való kapcsolattartást, de a gyerektartás összege miatt bíróságra vitte az ügyet. Ahol a kapcsolattartás és tartásdíj terén nem az lett amit Ő szeretett volna hanem inkább amit Én indítványoztam.

2013 Decemberben a lányom 13 hónapos korában közölte ne lepődjek meg, ha kiderül nem Én vagyok az apa.

Jelenleg:

3 héttel ezelőtt beidéztettem anyukát a gyámhatóságra mert a kapcsolattartás nem a megegyezés szerint történt. Ezután csináltatott egy anonim DNS tesztet ami apaság kizárt eredménnyel zárult. Számomra hihetetlen az eredmény...

Az eredményt jelezte a gyámhatóságon, most fog következni ez Én meghallgatásom.

Valaki hallott már ilyen ügyről, hogy nem az apa kezdeményezi a vélelem megdöntését.

Ha a hivatalos vizsgálat is negatív lesz anyukát megtévesztésért számon lehet kérni, ill. a bíróság előtt se a valós tényeket közölte...

ObudaFan # 2014.02.19. 22:46

Nem az a probléma, hogy a nevén lesz a gyerek, hanem hogy kifizet egy néhány százezres szakértői díjat, ha nem lesz együttműködő.

Furtocske # 2014.02.19. 14:26

Köszönöm a választ! Márc.15 után? Lesz vmi új jogszabály? És ahhoz meg kell születnie a gyereknek, vagy esetleg így is megy? Illetve ha a férj semmiben nem együttműködő, akkor nagyon tudja hátráltatni a dolgot? A válást igen, de az apaság tisztázását is? (nem nagyon érdekli hogy a nevén lesz még egy gyerek, a sajátjai után sem fizet gyerektartást..)

ObudaFan # 2014.02.19. 09:53

Elég lesz a perben DNS vizsgálat, de nyilván előtte a bíróság mindenkit meg fog hallgatni.
Azért március 15. után ennek lesz egyszerűsített módja is, így ha legalább ebbe beleegyezik a volt férjed, akkor lehet ezt gyorsan és olcsón is csinálni, ami főleg az ő érdeke lesz.

Furtocske # 2014.02.19. 09:25

Nem olvastam a sok előzőt, lehet hogy már benne van. De hogy működik egy ilyen? A helyzet az, hogy párommal babát várunk, de még nem váltam el, és úgy néz ki sokáig fog tartani, mert a másik fél nem akar ennek ellenére. Ha majd elváltunk indíthatok egy ilyen apaság vélelem megdöntő pert? Annak mi a menete? Elég egy apasági orvosi vizsgálat- hogy bebizonyosodjon hogy az "új" párom az apja és akkor a nevére kerülhet? Ugye nem kell ehhez lemondani a volt férjnek a gyerekről? (mert most a hogyan - szúrjak ki veletek mégjobban szitu van nála ). Köszi a válaszokat előre is!

Kristóf_kr # 2014.01.29. 20:28

Kristóf_kr!

Megoldódott "szerencsésen"
Minden jót!

Kristóf_kr # 2014.01.24. 17:24

Jó estét!
"Összejöttem" egy hölggyel és úgy tűnik terhes lett
OK. nőgyógyász és kiírták abortuszra
Nem kell elkísérni, nem kell elé menni, utána jön hozzám
Azóta eltünt, valószínű ismeretlen helyen rokonoknál van.
Másfelöl hajléktalan.
Amennyire utánajártam, nem találták a kórházban hogy bejelentkezett volna.
Úgy tűnik "jó parti" lennék neki.
Mi a lehetőségem a kivédésre, vagy rendesen elhúzni az időt, ha megtartja a gyereket?

ObudaFan # 2014.01.21. 14:21

A gyámhatóságot próbálhatjátok megkérni, hogy rendeljen ki a gyereknek eseti gondnokot a perindításra.

Sándorka # 2014.01.21. 11:50

Tisztelt Jogi Fórum!

Történt velem néhány hónappal ezelőtt hogy egymásra találtunk egy régi kedves hölgy ismerősömmel, akinek történetesen ven egy 4 éves kislánya. Elmondta nekem hogy a kislány az én gyerekem!Természetesen csináltattunk DNS tesztet és az is ezt igazolta. Ez idáig rendben is van,azonban a volt párja úgy tudja még hogy az övé.Az ő apasága teljes hatályú apai elismerő nyilatkozaton alapul.Mivel agyermekem édesanyjával a közös jövőnket tervezzük, ennek az apasági nyilatkozatnak a vélelmét szeretnénk megdönteni! A kérdésem az lenne hogy hogyan zajlik ennek a menete?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.10. 14:47

Milyen vizsgálat az? A DNS-vizsgálat ennél sokkal pontosabb eredményt ad.

Egyébként az az igazság, hogy az apaság nem önkéntes, nem nagyon kérdezgetnek téged, hogy "bevállalod-e".

kacsusz # 2013.10.10. 13:07

Ha valaki ért az eredmények értelmezéséhez, kérem segítsen! 85%-os apasági eredménnyel be kell-e vállalnom egy gyereket, úgy, hogy a többi apajelőltet a hölgy nem "versenyeztette" meg? Más gyerekéért nem szeretnék egy életen át fizetni.

ObudaFan # 2013.09.10. 11:11

Nem egészen ezt mondja. Azt mondja, hogy nem indíthatsz apasági pert, amíg van az anyakönyvben apa. Ezen nem fog az sem segíteni, ha a vélelmezett apa meghal, vagy elválnak. Az meg, hogy a gyerek betölti a 18-at, csak annyit segít, hogy ő indíthat pert a vélelmezett apa ellen az apaság vélelmének megdöntése iránt, ha majd akar.
Amit te most tehetsz, az az, hogy kéred a gyámhatóságot, hogy a gyereknek rendeljenek ki eseti gondnokot apaság vélelmének megdöntése iránti perindításra. De ha családként élnek együtt, akkor a gyámhatóság ezt nem valószínű, hogy teljesíti.

Zoard72 # 2013.09.07. 12:26

Tisztelt forum.
Torten velem 2004 ben : Az akkori baratnom eltitkolta, hogy gyermeket var es par honappal kesobb hozzament felesegul egy altala par honapja ismert urhoz . A gyermek megszuletese utan ket evvel birosaghoz fordultam, hogy allapitsak meg , h ki az apa. A birosag elutasitotta a kerelmemet, ugyanis a hazassagban elo anya es apa is ugy nyilatkozott, h kozos gyermekuket nevelik. hmm .
A birosag elutasitott, ugyanis a torveny kimondja, h a csaladban elo gyermek mindket szuloje ugy nyilatkozik, h a gyermek az ovuke, ebban az esetben egy harmadik szemelynek nincsen lehetosege kerelmet benyujtani, csak abban az esetben ha az egyik szulo elhalalozik, vagy elvallnak, vagy pedig a gyermek betolti a 18. eletevet. Ugyanis a torvenyek a csaladot vedik.
Nekem arra a paragrafusra lenne szuksegem, amely ezt leirja es kimondja. Tudna segiteni valaki ? Koszonom szepen a segitseget. Nagyon fontos volna ! Szep napot !

ObudaFan # 2013.08.26. 19:14

A gyámhatósághoz fordulhatsz, hogy indítsa meg az apasági pert.