Öröklés


Rné Sz Kitti # 2024.03.28. 17:17

Köszönöm a segítséget!
Sajnos az adós örökössel kommunikálni sem lehet, úgyhogy ezt a hazat elengedjük.

drbjozsef # 2024.03.28. 06:33

Maga ez a folyamat amíg eljut a végrehajtóhoz mire elárverezik és megvehető lesz a részünkről az hozzávetőlegesen mennyi idő?
Sajnos ez sok mindentől függ. Fél évtől több évig.

Ha sikerül megszerezni csak a két gyermek részét a páromnak, jól sejtem hogyha addig elhalálozik a nagymama akkor onnan is örököl az adóssággal rendelkező gyermek újra?
Elvileg igen. De ha meg tudtok a két gyerekkel egyezni, akkor még jobban is járhat : a tartozásokkal terhelt gyermek visszautasítja az örökséget, a másik megörökli az ő részét is, és ő eladja nektek simán, a testvérét meg kifizeti kápé.

Rné Sz Kitti # 2024.03.28. 01:40

Maga ez a folyamat amíg eljut a végrehajtóhoz mire elárverezik és megvehető lesz a részünkről az hozzávetőlegesen mennyi idő? Ha sikerül megszerezni csak a két gyermek részét a páromnak, jól sejtem hogyha addig elhalálozik a nagymama akkor onnan is örököl az adóssággal rendelkező gyermek újra?

drbjozsef # 2024.03.27. 20:17

Rné Sz Kitti,

Akkor minden bizonnyal, előbb vagy utóbb, el fogják árverezni a részét, és igen, akkor a tulajdonostárs előárverezőként megveheti, ha tudja. Hogy mikor? Azt nem lehet tudni.
Elsőnek a végrehajtónak a tudomására kell jutnia, hogy egyáltalán (majd) megörökölte ezt az ingatlanrészt, akkor le fogja foglalni. De ez nem jelenti, hogy egyből árverezi is, bár 10+ milliós tartozásnál az sem kizárt. Sajnos ti nem kérhetitek ezt, ezt csak egy végrehajtást kérő kérheti - ha tudjátok kinek tartozik, akkor nekik jelezhetitek, hogy örökölt egy vagyonelemet, és kérjék ők az árverezést.

Mindenesetre, ekkora tartozás esetén az árverésen kívüli vétel sajnos nem jöhet szóba (legfeljebb, ha minden végrehajtást kérő beleegyezne). Az árverés kiírását kellene kieszközölnötök.

Rné Sz Kitti # 2024.03.27. 19:30

A része kb 800.000 ft. A tartozása 10 millió feletti.

drbjozsef # 2024.03.22. 13:18

Rné Sz Kitti,

A "nagyon magas tartozás" mit jelent : több (tőke+kamatok+vh költségek, ez a végrehajtótól naprakészen megtudható) a tartozása, mint az általa örökölt ingatlanrész értéke?

drbjozsef # 2024.03.22. 11:52

Ha ő nem jön el a hagyatéki tárgyalásra akkor kimarad az örökségből?
Dehogyis. A hagyatéki tárgyalásra egyáltalán nem is kötelező elmenni. Ha nincs végrendelet, akkor a törvényes rend szerint átadja a közjegyző a hagyatékot, tökmindegy ki van ott és ki nincs.

Ha mégis kap részt elárverezik az ő egy hatod részét az ingatlanból akkor a másik gyermek az előárverezési jogán megveheti?
Igen, de csak előárverezőként, ahogy írod, be KELL regisztrálnia az árverési rendszerben és ott tarthatja a licitet (emelés helyett).

Ha sikerül megvenni a részét van-e rá mód hogy a nagymamát aki jelen pillanatban demens állapotú és otthonban van helyette a gyermeke alá tudja írni az adásvételi szerződést?
Ha demens, és a belátási és cselekvőképessége csökkent, akkor el kell indítani a gondnokság alá helyezését. Aztán a gondnok írhatja alá a nevében, de ingatlan esetén a gyámhivatal beleegyezésével (ha a gyám is érintett az adásvételben, akkor kirendelt eseti gyám kell).

Rné Sz Kitti # 2024.03.22. 11:05

Jó napot! Adott egy nagyszülöi ingatlan amit meg szeretnénk vásárolni a párommal. A háznak a fele része a nagymamáé, a nagypapa elhalálozott most indult el a hagyatéki eljárás. Két gyermek van aki örököl belőle az egyik gyermeknek nagyon magas tartozása van, a kérdésem az lenne a papírt kiküldték az örökös részére átvette, de fellebbezéssel nem élt.Ha ő nem jön el a hagyatéki tárgyalásra akkor kimarad az örökségből? Ha mégis kap részt elárverezik az ő egy hatod részét az ingatlanból akkor a másik gyermek az előárverezési jogán megveheti? Ha sikerül megvenni a részét van-e rá mód hogy a nagymamát aki jelen pillanatban demens állapotú és otthonban van helyette a gyermeke alá tudja írni az adásvételi szerződést?