Élettársi viszony utáni öröklés


ObudaFan # 2014.09.24. 09:20

försi54

Azt kellene tudni, hogy együtt éltetek-e, akkor, amikor megvettétek a házat, ha igen, akkor milyen forrásból vettétek, ha nem, akkor volt-e az együttélés alatt jelentős értéknövelő beruházás, ha igen, mi és milyen forrásból.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.24. 08:16

A hagyatéki leltárba nem veszik fel. De ettől még vígan lehet közös tulajdonú az ingatlan, és akkor természetesen az örökösöké a volt élettársad tulajdoni hányada. Csak ahhoz, hogy erről bármit is tudjunk mondani, semmiféle adatot nem adtál meg.

försi54 # 2014.09.24. 07:12

Tisztelt Fórumozók!

Bejelentett élettársi kapcsolatban voltunk, párom elhunyt.
1/1 tulajdonhányadban tulajdonosa vagyok a lakásnak, kérdésem, hogy hagyatékba kerül-e a nevemen lévő ingatlan, örökölhetnek-e tulajdonrészt ebből az ő gyermekei.
Nagyon köszönöm a választ!

ObudaFan # 2014.09.21. 09:30

nyalat

Az fogja kezelni, aki a gyermek törvényes képviselője lesz, ha a szülők együtt élnek, akkor közösen.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.19. 16:52

Is.

nyalat # 2014.09.19. 15:46

Tisztelt Hozzáértők!

A következő kérdésem lenne: nem bejelentett élettársi kapcsolatból született az Unokám.
Az Ő javára fizetünk havonta befektetési életbiztosítást.
Mi történik a befektetéssel, ha mi meghalunk?
Az élettársak közül ki fogja kezelni a pénzt (apa,anya) a nagykorúságig?
Mi dönthetünk a személyben (pl.: végrendelet)?

A választ előre köszönöm: Ági

ObudaFan # 2014.09.11. 16:04

Ez is sokszor igaz, meg sokszor a másik félnek is van igazsága. Az élet sokszínű tud lenni. Van, ahol az élettárs törődött az örökhagyóval, a gyerekek meg felé sem néztek, valahol meg a gyerek törődött vele és az élettársnak inkább hátsó szándékai voltak. A jog meg nem tökéletes, nem biztos, hogy mindig igazságos eredmény születik.

ObudaFan # 2014.09.10. 14:35

Lehet jogalapja, de ő azért azt megpróbálhatja igazolni, hogy neki volt alapja felvenni a pénzt, annak ellenére, hogy írásban nem állapodtak meg.

Maximus73 # 2014.09.09. 17:04

Tiszteletem!
Semmi nemű írásos megállapodás nincs, nem volt közöttük. Mivel én Ausztriában vagyok, voltam, a számlakivonaton pedig látszik, hogy a pénzt Kisteleken vették fel, szerintem egyértelmű, ki a hunyó. Igazából engem az zavar, hogy ha jól tudom, a hölgy nem is örökölhet(et) volna, tehát nekem kicsit olyan szagú, mintha így akart volna pénzhez jutni. Az itteni bankban is azt mondták ,hogy " Rechtswidrig " vagyis jogtalan a pénzfelvétel és át kellene hogy adja az összeget részben a banknak, mivel negatívba vitte a számla egyenlegét, illetve a törvényes örökösöknek. Azt is mondtzák, hogy itt Magyarországon kell(ene) pert kezdeményezni ez ügyben. A kérdés igazából az, van-e jogi alapja egy pernek a hölggyel szemben?
Köszönöm megtisztelő válaszát!

ObudaFan # 2014.09.09. 16:31

Egyrészt tudni kellene, hogy igazolható-e, hogy ki vette le ezeket az összegeket, másrészt ismerni kellene a bankszámlaszerződést, illetve azt, hogy kettejük között volt-e valamilyen megállapodás ezekre az összegekre.

Maximus73 # 2014.09.08. 21:08

Tiszteletem!
Sajnos úgy néz ki, van egy kis problémánk a húgommal... Édesapánk 2014.09.02-án hosszú betegség után elhunyt Pusztaszeren. Róla azt kell tudni, hogy Szerb - Magyar kettős állampolgár, de Ausztriában élt és dolgozott és ott kapta a nyugdíjat. Most Augusztus 1-én jelentkezett ki hivatalosan, de nyugdíját továbbra is oda folyósították (ott van számlája). Közben Pusztaszeren élt a "mostohánkkal", tehát élettársi viszonyban voltak. Nincs semmi közös vagyonuk, nem is ez a gond, hanem édesapánk Pusztaszeren tartotta készpénzben a megtakarításának egy részét. Ezt azért tudom, mert a folyószámla kivonatokon látszik, hogy az elmúlt másfél hónap alatt közel 4000 Eurót vett (illetve a mostoha) fel a számlájáról. A lényeg, hogy édesapánk szeptember 1-én elhagyta Ausztriát és a kinti számla egyenlege akkor még 3.327,59 Eurót mutatott, míg most, miután meghalt, - 401,31 Eurót. Azt tudni kell, hogy apu a kapott gyógyszerek miatt (rákbeteg) nem volt öntudatánál az utolsó két hétben (2014.08.17-2014.09.02). A hölgy még az utolsó nap (2014.09.01) is leemelt apu számlájáról 119 000 Ft-ot, amivel negatívba rántotta az egyenleget 400 Euróval. A jelen állás szerint adósságot csinált a kinti folyószámlán. Ö nem tudja, hogy én hozzá fértem a számlakivonatokhoz és azt mondja, hogy Apunak nem volt pénze.... Tudtommal ő nem is örökölhet Édesapánk után, illetve ezt az eljárást, amit ő folytat nem tartom jogszerűnek, sem erkölcsösnek. Tudunk-e esetleg jogi lépéseket tenni ez ügyben? Üdvözlettel: Csaba

ObudaFan # 2014.08.03. 10:09

A kedvezményt még házastársak között is figyelembe kell venni különvagyoni hányadként, erre van BH. Akkor pedig élettársakként szükségképpen.
Ami miatt viszont ennyi leírásból nem lehet tudni, hogy van-e az élettársnak az adott esetben tulajdoni hányada, az az, hogy nem tudjuk, hogy a közös gazdálkodás mennyiben terjedt ki erre a vagyonelemre, illetve miből lett fizetve a vételár.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.03. 09:54

Számos döntvény szól róla, hogy az élettárs tulajdonostárs ilyenkor. Rendszerint úgy számolnak, hogy a kedvezmény mértékét az örökhagyó oldalára írják, a fennmaradó hányadot pedig az élettársi közös tulajdon arányában osztják meg közöttük. De láttam már olyan - igaz, nem jogerős, másodfokon még el nem bírált - ítélet is, amely figyelmen kívül hagyta a kedvezményt. (Sőt, azt a tényt is, hogy a néhai az ingatlant az együttélés előtt szerezte!)

ObudaFan # 2014.08.02. 22:17

Lehet benne az élettársnak tulajdoni hányada, ebből a leírásból nem derül ki, hogy van-e, ezt igen részletesen kellene körüljárni. Ha van, akkor sem valószínű, hogy túl nagy, tekintettel arra, hogy kedvezményesen vásárolta édesapád. Ha viszont van tulajdoni hányada, akkor a nevetekre való "átiratásnak" valószínűleg nem sok értelme lesz.

Imu75 # 2014.07.27. 12:19

Üdvözlöm a jogi oldal fórumozóit!

Lenne egy kérdésem élettársi örökségről!Van az édesapám és van neki egy élettársa aki már 28 éve vannak együtt!Nincs közös gyerek édesapámnak van 3 saját gyereke /én,bátyám,nővérem/mi már felnőttek vagyunk 40-45 év.Viszont az élettársának /mostohaanyámnak/van 3 gyereke ők is felnőttek.Mostanában nagy vita van a lakás miatt!Apám nevén van a lakás akkor is mikor önkormányzati volt és utána is mikor megvette 10 éve az önkormányzattól.Viszont a mostohaanyám már akkor együtt voltak mikor apám megvette a lakást az önkormányzattól!A kérdésem az lenne hogy ilyenkor még ha mostohaanyámnak a nevén nincsen a lakás így is járna neki az örökségből ha netalán édesapám elhunyna?Mert a mostohámmal azzal vitatkozik hogy az ő gyerekeinek is jár az örökség!Viszont a mostohaanyám nagyon beteges,ha netalán bekövetkezne hogy elhunyna kinek kell állnia a temetést?Mi nem tartjuk a mostohánk rokonságaival se a gyerekeivel se senkivel!Édesapámat folyton ezen nyaggatják!Tanácstalanok vagyunk!Olvastam a jogszabályokat,de ez nem tiszta!28 év és közös háztartásban vannak!A lakás az lehet közös tulajdon még úgy is hogy nincsenek összeházasodva és az évek miatt olyan mindha házastársak lennének!Kell e édesapámnak valamit tennie ahhoz hogy a családban maradjon a lakás?Értem én hogy átíratja a nevünkre vagy elajándékozza a gyerekei nevére? Várom válaszát.
Maradok Tisztelettel.

ObudaFan # 2014.07.15. 08:21

Mit tudok tenni ha nem hajlandó azt is leltárba vetetni amit elvitt?

Ha vita van, akkor neked kell tudni bizonyítani, hogy mit vitt el.

A fő kérdésem pedig az lenne hogy ha a bank kétfelé osztja a hitelt, közte és a gyerekek (én és a testvérem)között tudok e olyat kérni hogy az ő részét a saját ingatlanára írassák, mert ha nem akkor hiába az osztozkodás ő nem fizet és a mi házunk úszik el.

A bank miért mondana le egy biztosítékról? Még ha ő önként felajánlja a saját ingatlanát, mint zálogfedezetet, akkor talán, de egyébként ez irreális.

Solya1013 # 2014.07.15. 06:57

Tisztelt ügyvédek!
Édesapám áprilisban elhunyt, mi a testvéremmel a szüleink válás után apánkkal és annak élettársával életünk. A házon sajnos van egy elég nagy összegű hitel. Az élettárs 7 évig lakott velünk és most elég irreálisnak tűnő követelési vannak, és úgymond "veri a mellét" hogy neki mi minden jár. Ténylegesen jár neki valamennyi rész gondolom a közös vagyontárgyakból, viszont a hitelnek ő az adóstársa, amit a továbbiakban nem szeretne fizetni. Úgymond a mi javunkra ki szeretne lépni a hitelből azon a címen hogy úgysem lakik már velünk. Egyik nap arra mentünk haza hogy kiköltözött és elvitt olyat is ami nem saját vagyonának számít, illetve apánk mindenféle hivatalos iratát és többször kérésünkre sem hajlandó visszaszolgáltatni azokat. A héten jön a közjegyző leltárba venni a közös vagyont az Ő kérésére. Mit tudok tenni ha nem hajlandó azt is leltárba vetetni amit elvitt? A fő kérdésem pedig az lenne hogy ha a bank kétfelé osztja a hitelt, közte és a gyerekek (én és a testvérem)között tudok e olyat kérni hogy az ő részét a saját ingatlanára írassák, mert ha nem akkor hiába az osztozkodás ő nem fizet és a mi házunk úszik el.
válaszukat előre is köszönöm

ObudaFan # 2014.07.14. 11:31

Minden bizonnyal megillet titeket abból valami, bár a leírtakból azt azért nem lehet megmondani, hogy mennyi. Ha szeretnétek ezt érvényesíteni, ahhoz viszont pert kell indítani.

Csillag55 # 2014.07.13. 19:02

Tisztelt Szakértők!
Édesanyám sajnos elhunyt.25 évig élt élettársi kapcsolatban. A házat már együtt építették, de az élettárs nevén van, Anyukámnak csak haszonélvezeti joga volt bejegyezve.mivel élettársa nyugdíja több volt, ezért történt így.12 évig Anyukám és fele tulajdonban az én édesapám után örökölt házban éltek.közben elkészült a ház és odaköltöztek. Élettársának gyermeke nincs. Mi családtagként kezeltük.Sokat betegeskedtek, ezért mi segítettük őket, mosás, bevásárlás, takarítás, hét végén főzés és éppen amire éppen szükségük volt. Ezt a szomszédok is tanúsíthatják.Most, hogy Anyukám meghalt megjelent az élettársa egyik rokona, ő fogja gondozni, annak ellenére, hogy Anyukám a halálos ágyán kért bennünket az ő jelenlétében, hogy gondoskodjunk róla.Amint meghalt ellenséges lett, és mi már be sem mehetünk a házba. Vagyis a gyerekeim tanuk jelenlétében hozhatják el a Nagymamájuk személyes tárgyait, pl. amit még Anyukám hímzett, dédmama tányérját, kancsót és még néhány dolgot. Valóban jogos ez a viselkedés. Semmi sem illet meg bennünket.Az Anyukám nagyon szerényen élt, élettársáról ez már nem mondható el.Több a nyugdíja, de többet is költ.Autót vettek, amire szintén sok pénz elment, mivel állandóan összetörte. elmúlt 80 éves.
Legyenek szívesek válaszolni, hogy valóban Anyukám után mi semmit sem kapunk. Köszönöm:Csillag

ObudaFan # 2014.07.07. 14:36

Végrendelet hiányában a közös gyermek fog örökölni mindent.

Zed68 # 2014.07.05. 13:39

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Nem hivatalos élettársi kapcsolatban élek a párommal 22 éve.
Van egy lakásom, ahová a párom be van jelentkezve, erre a címre lett kiállítva a lakcímkártyája is.
Van egy 8 éves közös kisfiúnk.
Az édesapám még él, édesanyám már nem. Van egy édes- és egy féltestvérem.

A kérdésem az lenne, hogy halálom esetén mi az öröklési sorrend a lakást illetően.

Ha több az örökös, akkor ki milyen mértékben örökli meg a lakást?

Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2014.06.26. 19:47

Az élettárs nem törvényes örökös. De csak úgy nem cserélhettek zárat. HA nem megy ki onnan, pert kell indítani az ingatlan kiürítése iránt.

Dinu # 2014.06.25. 10:30

Tisztelt Cím!

Az alábbi kérdéssel fordulnék Önökhöz: Édesapánk elhunyt (ketten vagyunk testvérek) és az örökösödés elég tetemes mínusszal zajlik, az ingatlant már többször árverezésre is bocsátották, továbbá közüzemi díjakból is rengeteg hátralék gyűlt össze, az ingatlan felértékelt ára 2.000.000 Ft, a tartozások pedig jelenleg 1.800.000 Ft körül járnak. Testvéremmel erről lemondanánk, úgy tájékoztattak, hogy ezt megtehetjük. Közben kiderült édesapánk előtt egy hónappal elhunyt egy másik településen élő nagybátyánk és onnan az ő öröksége száll tovább ránk. Így már meggondolandó a lemondás. Viszont apum élettársa a mai napig bent lakik az öröklésre váró lakásban és generálja tovább az adósságot már nekünk, ha azt vesszük, hogy mienké lesz. Az lenne a kérdésem, hogy az élettársi viszony miatt örökölhet e vagy sem, vagyis lakáshasználati joga fennmarad-e? Ha jól tudom 8 vagy lehet már több éve éltek együtt, de erről nincs hivatalos papír. A lakásba viszont be van jelentve, azt sajnos nem tudjuk, hogy mikortól. Még valami! Az ingatlan fele édesanyámé. Így a kérdésem az lenne, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy a túlélő élettárs elhagyja az ingatlant, továbbá az adósságot ne halmozza tovább? Úgy tudom, hogy az élettársnak anyunk részére kötelessége bejárást biztosítania mivel tulaj, vagy írhat nekünk meghatalmazást, hogy nekünk is szabad bejárásunk lehessen, hiszen mi örököltük? Esetleg lehet pl zárat cserélni vagy szüneteltetni a közüzemi dolgokat, ha azt az üzemeltetők engedélyezik?

A választ előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel

ObudaFan # 2014.06.23. 11:28

Ha élettársi vagyonjogi szerződés eltérően nem rendelkezik, az élettársak az együttélés alatt önálló vagyonszerzők. Az életközösség megszűnése esetén bármelyik élettárs követelheti a másiktól az együttélés alatt keletkezett vagyonszaporulat megosztását. Nem számítható a vagyonszaporulathoz az a vagyon, amely házastársak esetén különvagyonnak minősül.
Örökölni viszont nem örökölnek az élettársak egymás után.
Az átépítés vonatkozásában a munkálatok jellegétől függően vagy kötelmi, vagy tulajdoni, de valamilyen igény keletkezhetett.
Nyilván ha a közjegyzőnél regisztráltatjátok az élettársi kapcsolatot, akkor a bizonyítás is könnyebb, de ha ilyen regisztrációt nem végeztek el, általában akkor sem lehetetlen ezt tanúkkal bizonyítani, bár természetesen nehezebb, hosszadalmasabb, költségesebb.

cablegirl # 2014.06.22. 19:34

üdvözlöm.
8 éve élek párommal nem bejelentett élettársi kapcsolatban.Engem 2 x cégébe bejelentett majd az egyik fia tanácsára újra kijelentett onnan mondván sokba kerülök. Itthon dolgozom napi 10-14 órát, heti 7 napot.
Utázásainkat és a forgatásokat szervezem, apartmanjainkat kiadom, rendben tartom a házat, kertet, udvart, segitek a szervezési dolgokban, kezelem az apartmanház foglalásait. Fizetést nem kapok pedig nem kevés pénzt keresek számára. Tudom, hogy fiai nagyon nem szeretnek és azt szeretném tudni, ha vele valami történne és én nem szerepelek a végrendeletében mire számithatok. Gondolom már másnap kiköltözhetek ebből az ingatlanból ahol már lassan 4 éve élünk együtt
Ezt az ingatlant 4 éve közösen épitettük át, igaz én nem tettem bele pénzt csak a munkámat. Vajon milyen esélyeim vannak? Számit-e ha bejelettet élettársi viszony vagy nem bejelentett élettársi viszony áll fenn?
Hogyan lehet élettársi viszonyt bizonyítani? csak hivatalos bejelentéssel, vagy a szomszédok is igazolhatják?
válaszát köszönöm, cablegirl