Haszonélvezeti jog Teljhatalom?


Utepite # 2008.11.30. 17:33

Tényleg nagyon köszönöm a segítségeteket.

Így már volt miről beszélnünk a párommal. Most beszéltünk először róla, és nagyon pozitívan állt hozzá. Mindenképpen megyünk ügyvédhez, de először meg próbáljuk a nagyvonalakat magunk összehozni, és még előtte átgondolni, hogy melyikünknek mi a sarkalatos pont, vagyis melyikünknek mi a fontos, hogy rögzítve legyen.

Még egyszer köszönöm.
Gergely

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.11.30. 16:56

Kedves Gergely!

A szerződésetek egy csomó feltételhez kötött, (bizonytalan a házasságkötésetek, a gyermektelenség és a halálozási sorrend), így mindenképpen ügyvéddel írassátok meg azt a szerződést, mert egy ilyen lemondás visszavonhatatlan.

Ha neked, mint örökhagyónak, nincs gyermeked, utánad a házastársad fog örökölni, így a házassági szerződésetek ezen pontja átgondolandó.

Természetesen a házastársad lemondhat majdani özvegyi jogáról. (Én tévedtem, amikor azt gondoltam, hogy egy bizonytalan, jövőbeni esedékes jogról, előre lemondani nem lehet. Bocs érte.)

Utepite # 2008.11.30. 15:26

Köszönöm.
Gergely

guba # 2008.11.30. 08:20

Jogilag megállja a helyét?
És van értelme?

Megállja a helyét jogilag is, és nyilván az lehet az értelme, hogy a túlélő házastárs addig se gyakorolja a használati, hasznosítási jogokat, ameddig esetleg új házasságot kötne.
Ügyvéd szükséges, előtte is meg lehet kötni.

Utepite # 2008.11.30. 07:48

Elnézést, lenne még két rövid kérdés.

1. Hitelesítés.
A „Házassági vagyonjogi szerződés” iratmintán ügyvédi ellenjegyzés szerepel. Vagyis a szerződés megkötéséhez ügyvéd szükséges, vagy elégséges két tanú?

2. Időpont
Az iratminta szerint a szerződés megkötésekor már ki van tűzve a házasságkötés időpontja. Lehetséges a szerződést megkötni még az előtt, minthogy az időpont ki legyen tűzve?

Előre is köszönöm, üdvözlettel:
Gergely

Utepite # 2008.11.30. 07:04

Köszönöm. Gergely

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.11.29. 21:21

nincs értelme.

egyik Szerzőfő Fél elhalálozna

:) Ha csak az egyik fél különvagyona a szóbanforgó tulajdon, akkor ez így nem jó.

Az örökhagyó kizárhatja házastársát.

Szerintem a házastárs nem mondhat le erről a jogáról, lemondani örökségről lehet.

Visszautasíthatja, az öröklés pillanatában, vagy kérheti haszonélvezetének megváltását, de mindezt csak az örökség megnyílta után.

Utepite # 2008.11.29. 20:21

Kedves Ügyvédek!

Egy házassági szerződésben az alábbi mondat:

  1. Jogilag megállja a helyét?
  2. És van értelme?

„Amennyiben a Szerződő Feleknek nem születik gyermeke, a Felek visszavonhatatlanul e szerződésben úgy nyilatkoznak, hogy amennyiben az egyik Szerzőfő Fél elhalálozna, akkor a Fél halála folytán keletkező hagyatékból a megözvegyült fél ezennel és visszavonhatatlanul lemond az elhalálozás által keletkező, az elhalálozott fél különvagyonát érintő haszonélvezeti jogáról.”

Köszönettel:
Gergely

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.11.29. 12:33

Pont azért jár a haszonélvezet, mert nem tulajdonosa az ingatlannak.

Ha olyan nagy az az ingatlan, akkor korlátozni lehet a haszonélvezetét, szükségleteinek megfelelően.

Utepite # 2008.11.29. 12:18

Nagyon köszönöm a választ. Elolvastam a Ptk. és Csjt. törvény összes idevonatkozó paragrafusait, de jogi képzettség nélkül nagyon nehéz választ kapni a felmerülő kérdésekre.

Az előző kérdéseknél a harmadik lehetséges kimaradt. Kérdés:

Ha van házassági vagyonjogi szerződésünk, amelyben az ingatlan a saját különvagyonom, akkor is jár haszonélvezeti jog halálom után az özvegyemnek az ingatlanra?

Üdvözlettel, és köszönettel:
Gergely

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.29. 11:29

Igen, nem.

Utepite # 2008.11.29. 10:27

Kedves Ügyvédek!

  1. Házassági vagyonszerződés híján, halálom esetén özvegyemnek jár-e haszonélvezeti jog a még házasságunk megkötése előtt szerzett ingatlanomra?
  2. Az előző kérdés válaszadását befolyásolja-e az, hogy az ingatlan ági vagyon?

Üdvözlettel:
Gergely

Péter31 # 2008.11.25. 20:10

"Megjegyzem, meglehetősen logikátlan dolog, hogy kifejezetten igényt tartasz a hagyatékba tartozó ingatlan használatára – de a tulajdonjogát visszautasítod"

Nem egészen logikátlan, anyámmal mi ezt úgy beszéltük meg még apám halála után pár nappal amikor még eszénél volt, hogy ne iratgassunk félházakat meg negyedrészeket ide-oda, hanem majd egyszerre az egészet az illetékek miatt, ha lezárul végre a hagyatéki per meg ez az egész ügy, és megtörténik az egyezkedés.

Csakhát aztán csúnya átverés szag kezdett el terjengeni a megbeszéltek körül...

Péter31 # 2008.11.25. 20:03

Az előbbihez még csatolnám hogy köszönöm az eddigi válaszokat!

Péter31 # 2008.11.25. 20:03

Az előbbihez még csatolnám hogy köszönöm az eddigi válaszokat!

Péter31 # 2008.11.25. 19:58

Sziasztok, örülök hogy sikerült néhány arcra mosolyt varázsolni az elírásommal én is csak most vettem észre, én is jót derültem a tehenes hasonlaton.

Én nem tudom mi a helyzet ezzel a lemondás - visszautasitás dologgal de miután az első közjegyzői hagyatéki lezajlott utánna is be lettem idézve a bírósági tárgyalásra, (ahová aztán végül be sem hívtak) pedig a " lemondásomat" a közjegyzőnél írtam alá.

Újabb fejlemény van a láthatáron:

Mi a helyzet akkor ha kiderül a póthagyatékiig hogy az özvegy anyám hagyatéki vagyont titkolt el egy betétkönyv esetében? Ennek bizonyítása, kimutatás igénylése az otp-től folyamatban van.

Ez esetben ha ez bebizonyosodik is élhet még haszonélvezeti joggal?

bandeeraz # 2008.11.25. 11:25

Ha visszautasítottad akkor ennyi volt. Neked semmi közöd a dologhoz. A kötelesrészhez meg annyit, hogy azt kérni kell a jogosultnak, nem jár automatikusan.

Kacsa1111 # 2008.11.25. 09:44

Kedves kbs,

ezért szeretek csak multikkal foglalkozni...:)

Kedves Péter31,

a sztoriból nem egyértelmű, hogy végül ki mit örökölt, és hogy azt a végrendelet vagy törvényes öröklés alapján örökölték-e.
illetve az sem világos, hogy miért volt szükség a póthagyatéki eljárásra...

ha a végrendelet alapján történt az öröklés (azaz a féltestvéred sikertelenül támadta meg a végrendeletet), akkor édesanyád örökölt mindent, te és a féltestvéred pedig kötelesrészre szorultatok. (az a törvényes örökrész fele - ha jól tévedek) azaz 1/4-et örököltél te is, és a féltestvéred is, de özvegyi joggal (haszonélvezettel) terhelten.

ha a végrendelet sikeresen lett mágtámadva, akkor mindent felesben örököltök a féltestvéreddel, de az özvegyi jog mindenre kiterjed (kivéve az ági vagyonra - ha jól tévedek).

ha viszont visszautasítottad az örökséget, akkor nem az édesanyád "semmiz ki" téged, hanem te magadat...
ha nem utasítottad vissza, akkor sem vagy kisemmizve: tulajdonos vagy, csak a tuladonodat haszonélvezet terheli...

ON
TELJhatalom, nem pedig TEJhatalom
ON


Kacsa11

bandeeraz # 2008.11.25. 09:44

Bocsi, de ezen a "Tejhatalmon" egy órája röhögök:D Sztem a tehén az igazi tejhatalom:P

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.25. 09:42

Nem ugyanaz. Annyira nem, hogy a hagyaték megnyílta (az örökhagyó halála) után lemondani már nem is lehet. Csak visszautasítani. A visszautasítást viszont nem lehet visszavonni.
Megjegyzem, meglehetősen logikátlan dolog, hogy kifejezetten igényt tartasz a hagyatékba tartozó ingatlan használatára - de a tulajdonjogát visszautasítod.

Hogy a közjegyző miért idézett, azt tőle kell megkérdezned. Talán valami miatt érvénytelennek tartja a visszautasításodat.

U.i.: Egyébként a haszonélvező akár a tulajdonosnak is megtilthatja a dolog használatát.

Péter31 # 2008.11.25. 08:13

Nem visszautasítottam csak lemondtam róla pillanatnyi helyzetemben.. Vagy a kettő ugyanaz?

Péter31 # 2008.11.25. 08:12

Nade akkor ha ez így van, akkor miért lettem beidézve a póthagyatékira is mint örökös?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.25. 07:23

Visszautasítottad az örökséget? Akkor számodra a történet ott végetért. Nem lesz gondod a haszonélvezővel.

Péter31 # 2008.11.24. 21:22

Üdvözlök minden szakértőt!

A helyzet az, hogy édesapám elhalálozásakor született egy "végrendelet" ami a biróságon üres végrendeletként végezte pályafutását és visszadobták az egész ügyet a közjegyzőhöz póthagyatéki tárgyalásra és megegyezésre.
Ketten lennénk örökösök a féltestvéremmel, és a házastárs az én drága jó anyám..
A kedves Mama az utóbbi 1 - 2 hónapban mióta a tárgyalásnak vége teljesen elmérgezi a viszonyt közöttünk, és kezd teljesen úgy viselkedni mintha ő lenne itt az egyetlen tejhatalmú úrnő, minta minden az övé lenne..
Vendégeket fogad, köszörüli a nyelvét rajtam az ismerőseivel.
Hisztérikus rohamot kap és koholt történetekkel hívja ki rám a rendőrséget hogy én bántalmazom és terrorban tartom őt, ha esetleg ki merek állni a saját szavam mellett.
Ezen felül ajánlatokat tesz nekem és a haszonélvezeti jogával zsarol..
Hogy ő mindenre ráteteti és akkor bekaphatom és még a lakásból is kirak..

A féltestvéremet és az ügyvédjét is sértegette a tárgyalás után a folyosón. A féltesvérem gyerekét is ócsárolta aki állítólag fogyatékos, ezt nem tudom mert én életemben nem láttam a féltestvéremet a temetés előtt, akkor is elég ellenségesen viselkedett holott nem is ismer, nem bízom túlzottan benne sem..

A hagyatéki vagyon tárgyát képezi egy családi ház amelynek fele apám nevén volt, fele anyám nevén van, ez a szülői ház ebben lakom magam is anyámmal...
A féltestvérem anyja elvált apámtól, volt annyi esze, és külön nevelte fel a féltestvéremet..
Továbbá van egy zártkerti ingatlan amely teljes egészében apám tulajdona volt illetve pár hektár föld..

A bíróságon engem meg sem hallgattak, be sem hívtak a tárgyalóterembe, mivel a felperes a féltestvérem volt az alperes pedig az özvegy anyám..
Végrendelet megtámadása volt a kereset, mivel a végrendelet kiatagadás céllal készült, csak nem tudták bebizonyítani a kitagadási okokkat amelyek szerintem nem is voltak valósak a tanuk pedig fizetett tanúk voltak, ezt biztosan tudom ugyanis jelen voltam amikor Itthon "szervezkedtek".

A végrendeletben a Kedves Mama lett megjelölve egyedüli örökösként, a féltestvéremet ki akarta tagadni apám, rólam meg szót sem ejtett a végrendeletében.

Kérdésem az lenne hogy az özvegy anyámnak, joga van kisemmizni a haszonélvezettel?

Ha én az első hagyatéki tárgyaláson lemondtam az örökségemről, jogom van e most azt VISSZAVONNI?
Azért mondtam le mert akkor éppen gond lett volna kifizetnem a költségeket és még normális volt a kapcsolat anyámmal és úgy voltam vele hogy ne fizessünk kétszer illetéket anyám pedig azt igérte hogy mindent rámirat miután úgysem maradt semmi támasza!

Van e lehetőségem megegyezni a rokonommal hogy a többi ingatlan fejében ő elcseréli velem a családi házból való részét és én kikérem azt kötelesrész gyanánt - amely mentes ha jól tudom a haszonélvezettől - és lekülönböztetem a családi ház felét amelyben lakom?

Ha anyám haszonélvezete midnenre rákerül joga van e kidobni engem a lakásból?

Van e lehetőségem vagy módom arra hogy anyámra ráhúzzam a vizeslepedőt a hamis tanuzás miatt?

Bizonyítani nem hiszem hogy tudnám nincs kézzel fogható dokumentum, de a hangfelvétel még megoldható amin el fogja ismerni magától is ha felhozom egy vitatkozás alkalmával.

Ha felmerül a hamistanuzás, akkor érvényes lehet e még az ő haszonélvezeti joga bármire is?

Elhallgatásnak minősül e az hogy én tudtam erről, ha egyszerüen be sem hívtak a tárgyalóterembe?

Én nem fogadtam jogi képviselőt eddig, tudom kár volt.

Köszönöm a szakértői válaszokat!