gyermekelhelyezés megváltoztatása


zsoka78 # 2013.03.17. 17:02

Igen, nem lehet ráhúzni, hogy nem alkalmas. 5 éves volt, mikor elváltak, azóta folyamatosan az apjához akar költözni. Az apja abban bízott, hogy majd rendeződik a helyzet és a lány is megszokja az anyja új férjét, valamint ismerve a volt feleségét nem akarta a gyereket kitenni a cirkusznak, mivel ő semmiben nem képes kompromisszumot kötni. Olyan középiskolába akar menni, ahol koleszos vagy tőlünk járhat iskolába. Az anyja azt mondta neki, 14 évesen majd dönthet, hol akar lakni, de szerintem ezzel csak le akarta szerelni. Ezért vagyunk tanácstalanok, hogy mit tegyünk, ez a helyzet egyre rosszabb, hiába reméltük, hogy javulni fog.

ObudaFan # 2013.03.17. 17:50

Ha a gyermek a tizennegyedik életévét betöltötte, az elhelyezésére vonatkozó döntés csak egyetértésével hozható, kivéve, ha az általa választott elhelyezés fejlődését veszélyezteti.

zsoka78 # 2013.03.18. 06:31

Obudafan és is erre gondoltam. Szóval várjuk meg míg betölti, hátha sikerül. Köszönöm mindenkinek a segítséget.

zsoka78 # 2013.03.18. 07:20

Még az a kérdésem, hogy be lehet-e adni a keresetet hamarabb, mint ahogy betölti a 14-et, hogy mire betölti addigra le is rendeződjön, vagy csak akkor? Úgy, hogy 14 éves korától kérjük az elhelyezés megváltoztatását, nem akkortól, mikor beadja a keresetet. Mivel gondolom több hónap, mire ítélet születik.

ObudaFan # 2013.03.18. 08:58

Be lehet adni.

zsoka78 # 2013.03.19. 06:29

Köszönöm. Ha van ideiglenes és állandó lakcíme akkor melyik az illatékes bíróság? Erre nem találtam meg a pontos választ.

ObudaFan # 2013.03.19. 11:29

Ilyen már egyik sem létezik, lakóhely van és tartózkodási hely. A lakóhely szerint illetékes bírósághoz kell benyújtani.

zsoka78 # 2013.03.19. 12:03

Köszönöm.

zsoka78 # 2013.03.19. 15:18

Még mindig merülnek fel kérdések. Ilyen esetben ki viseli szokásosan a perköltséget? A pervesztes? Azt lehet-e kérni, hogy minden felmerülő költséget a pervesztes fizessen (utazás díja, ha szakértő hallgatja meg a gyereket, illeték, ügyvéd, stb.) Külön kérni kell, hogy a perköltséget a vesztes viselje? Elnézést, de nem tudom kibogozni a jogszabályokból.

ObudaFan # 2013.03.19. 16:16

A perköltséget főszabály szerint a pervesztes viseli. Az utazási költséget külön igazolni kell. Ügyvédi munkadíjra meg a bíróság nem fog annyit megítélni, mint amennyit a pernyertes valóban kifizet az ügyvédnek.

zsoka78 # 2013.03.19. 18:06

Köszönöm.

utolsó esély # 2013.03.20. 13:22

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni mit tehetek.
Volt élettársammal van két közös kislányunk jelenleg 6 és 9 évesek. 2008 óta vagyunk külön, akkor volt egy gyermekelhelyezés és tartásdíj magállapítási egyességünk, melyben nálam helyezték el a lányokat, de volt élettársam kérte közös szülői felügyeleti jogot. Akkor a bírónő azt mondta, hogy igazából a lányok életében a főbb változásokat jelenti ez, mint a lakóhely, iskola stb megválasztása így beleegyeztem. Akkor még meg tudtunk egyezni, azóta sajnos egyre többször fenyeget azzal volt élettársam, hogy kéri a lányok újra elhelyezést. Úgy gondolom ennek oka, a tartásdíj fizetése, ennek csökkentését már kérte is, de elvesztette a pert. Úgy érzem semmi olyat nem teszek amivel ártanák a lányoknak ő ezt nem így látja mondván bizonyítéka van rá, hogy ellene nevelem a lányokat. Amikor megkérdezem, hogy mi a konkrétum nem tud mit mondani, csak azt, hogy tartsam bura alatt a lányokat, hogy ne tudjanak semmiről. Úgy gondolom ez kivitelezhetetlen, inkább az ő szintjükön megértetni és elfogadtatni kell velük dolgokat nem pedig eltitkolni, vagy hazugsággal kibújni dolgok alól. Olyan szinten elegem lett az állandó fenyegetéseiből, hogy igazából örülnék egy pernek. Beszéltem gyámügyessel is azt mondta, nem ítélnék apukának a lányokat, mert nincs miért. Viszont szerintem ez csak üres fenyegetőzés mint az elmúlt 5 év alatt már jó párszor. Mit tudok tenni a fenyegetései ellen? Mert igaz, hogy az eszemmel megértem, hogy nincs esélye arra, hogy a lányokat nála helyezzék el, de lelkileg akkor is megviselnek ezek a fenyegetések és a feszültséget a lányok is megérzik ilyenkor, ami nem jó nekik. Így 5 év elteltével úgy gondolom, hogy nekünk (nekem és a lányoknak) is jogunk lenne egy nyugodt élethez, ahol nem azzal kéne foglalkozni mikor, hol és miért jelent fel hanem a lányokkal.
Remélem valaki tud tanácsot adni, hogy védhetem ki a folyamatos fenyegetéseit, zsarolásait.

monalisa1 # 2013.03.20. 15:31

Nyugodj meg a gyermekeket nem fogják tőled elvenni - nem adsz rá semmi okot. Minden egyéb más sajnos az idegek játéka...

Kérd a gyámhatóságot készítsenek egy jegyzőkönyvet amiért nem hagy nektek nektek nyugodt, békés életet.

monalisa1 # 2013.03.20. 15:49

Ne engedd hogy "játszadozzon" veled, valamint és főleg a lányoknak ne kavarjon. Legyél vele szemben határozott!

walaky13 # 2013.05.08. 11:53

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, hátha valakinek lesz valami ötlete, hogy mit lehetne tenni.
Előre leszögezem, férfi vagyok, tehát apa, és sajnos hallottam sok negatív dolgot, hogy mik az esélyek.
Nagyon nagy vonalakban a történtekröl: a gyerekekkel (és a háztartással) pici koruk (kb 6-7 éve már) jórész én foglalkozom, neki a karrierje inkább fontos. A gyerkőcök most 10 és 8 évesek. Párommal 2.5 hónapja külön élünk, és április közepén megvolt az első tárgyalásunk is. A válást ő adta be. Addig a gyerekek fele időben itt, fele időben ott voltak, erről szólt a megegyezés (vitte volna őket teljesen, de nem engedtem...) köztünk, viszont a bíróságon sikeresen kiharcoltak egy nekik (a feleségem és az ügyvédje) sokkal jobb kb 2/3 időben ott, 1/3 időben nálam helyzetet. Ami a dolgot bonyolítja, mindkét gyerek az anyjának is elmondta, hogy velem szeretnének lenni, de ez a legkevésbé sem érdekli, és még az sem, hogy a gyerekek nagyon komolyan megszenvedik a helyzetet. A fiam teljesen az anyja ellen fordult már (még anyák napján sem volt hajlandó felköszönteni, pedig többször is beszéltem Vele, hogy tegye meg, mert akármi is van, ő az édesanyja, stb), minden nap sírva könyörög neki, hogy engedje fel hozzám (egy házban lakunk külön lakásban), de míg ezt a tárgyalásig minden nap engedte Neki, azóta hallani se akar erről... A kislányunk meg kezd teljesen magába fordulni, már az iskolában is szóltak, hogy nem ártana odafigyelni, mert kezdenek komoly problémák lenni Vele. Ráadásul imádta a napközit mindig, ha valamiért korábban el akartuk hozni, kérte, hogy had maradjon, most viszont már mindig kér, hogy menyjek érte ebéd után, de már többször ebéd előttre is kérte. Munkám miatt ezt nagy általánosságban meg is tudom tenni, viszont maximálisan a feleségem "jóindulatára" vagyok kénytelen hagyatkozni, mivel az idő nagy részében ugye vele vannak hivatalosan. Abszolúte nem érdekli a gyerekek lelki világa, óhaja, ragaszkodik hozzájuk, és kész. Sőt, szerinte ez a gyerekeknek tökéletesen jó, hiszen más gyerekek 2 hetente látják az apukájukat.
Ami a nagyon nagy problémám, látom sírni, és "leépülni" a gyerekeimet, miközben a kezem meg van kötve. következő tárgyalásra kitűzött időpont még nincs, erősen gyanúm, hogy őszig már nem is lesz a nyári szünet miatt. Mit tudnék tenni, akár a tárgyalásig, illetve a következő tárgyaláson lehet-e esélyem az ideiglenes gyermekelhelyezés megváltoztatására? Pszichológushoz nem nagyon szeretném vinni Őket, csak ha nagyon kell, épp elég volt Nekik, amikor az anyjuk rángatta el Őket, mert be akarja bizonyítani, hogy azért akarnak velem maradni, mert ellenük neveltem Őket.
Tudnék még mesélni, bőségesen lenne mit, de egyrészt ez nem az a hely, másrészt nem akarok untatni senkit, viszont mindenkit kérnék, akinek bármi épkézláb ötlete van, hogy mit lehet tenni, kérem jelezze
köszönöm szépen

ObudaFan # 2013.05.08. 13:48

Ideiglenes intézkedést lehetne kérni a bíróságtól, de azt nem fog elrendelni a bíróság csak azért, mert szerinted a gyerekeknek rossz a kedve, legalább egy magánszakvélemény kellene pszichológustól szerintem. Akkor talán a bíróság sürgősen kirendel egy peres szakértőt.

mentaldr. # 2013.05.08. 13:53

Lehet pszichológiai szakvéleményt kérni-szakpszichológustól, de hosszú távon családterápia, mert akkor is "befolyásolod" a gyereket, amikor nem is gondolnád...

walaky13 # 2013.05.08. 13:54

pont, hogy ez a mostani helyzet egy ideiglenes intézkedés, amit a drága feleségem, és az ügyvédje elértek, ráadásul jó eséllyel kb 4-5 hónap múlva lesz csak a következő tárgyalás. Ezt az ideigeles intézkedést a bíróság megváltoztathatja, ha viszek egy szakvéleményt, hogy ez a helyzet kifejezetten rossz a gyerekeknek?

walaky13 # 2013.05.08. 13:57

persze, tisztában vagyok vele, hogy előfordulnak dolgok, mondjuk a részemről max véletlen (bár ez nem változtat a dolgokon), a feleségem viszont rendszeresen tömi a fejüket, hogy ha nálam lesznek, el fogom Őket tiltani tőle, meg ilyenek...
Családterápia meg tulajdonképpen kizárt, maximum mi hárman mennénk el, a feleségem meg van győződve arról, hogy ez így a tuti, így a tökéletes, meg hogy majd megszokják...

Mediátor VZs # 2013.05.15. 10:26

"walaky13"
Úgy látom, h kezd Önöknél az "állóháború" kialakulni, aminek semmiképpen nem lesz jó vége, főleg a gyerekekre nézve. Nem szabad hagyni, h ez így maradjon, mert komoly sérüléseket fog okozni mindannyiuknál - de főként a gyerekeknél.
Nem a hatóságtól kell várni a megoldást, mert ők az Önök feje felett fognak hozni egy döntést, amit aztán hol így, hol úgy fognak majd nem betartani és megy tovább a cirkusz a többi hatóságnál.
Javaslom, hogy keressen fel egy családi mediátort, aki segít Önöknek abban, hogy békésen rendezzék le mind a válást, mind a gyermekelhelyezést és közeledjenek egymáshoz az álláspontok.
http://www.mediaciostanacsadas.com/

ObudaFan # 2013.05.15. 11:41

Ezt az ideigeles intézkedést a bíróság megváltoztathatja, ha viszek egy szakvéleményt, hogy ez a helyzet kifejezetten rossz a gyerekeknek?

Megváltoztathatja, ha úgy látja, hogy meg kell változtatni. A magánszakvélemények viszont általában nem sokat érnek egy perben.

julcsi82 # 2013.05.28. 11:44

Sziasztok!
Nagyon sok véleményt elolvatam,amiket írtatok. A véleményeteke lenne szükségem.A párom közel 11 éve vált el, 1 lány gyermeke van ill. maradt ott,közösen egyeztek meg.Mi a válás után jöttünk össze, azóta is együtt vagyunk,nagyon szeretjük egymást, 2 közös lányunk született eddig, az egyik 9 a másik 3 éves, az előző házasságából a kislánnyal rendesen tartotta/tartottuk a kapcsolatot, rendesen fizetve a gy.tartást is!Ahogy telt múlt az idő a kislány nagyon sokat úgy ment haza tőlünk hogy sírt,mert nem akart menni,mondta azt hogy anyukája meg veri és soha nem foglalkozik vele,évek óta azt hallgatjuk a gyerektől hogy velünk akar élni,mert mi szeretjük és törődünk vele!Nagyon szereti a két kis húgát is és ők is ragaszkodnak hozzá,jól ki jönnek egymással.Anyukáról annyit megjegyeznék, hogy a válás óta annyi pasija volt már hogy a 2 kezünkön nem tudjuk már össze számolni, akik a megismerkedésük után 2-3 hétre már ott is laknak vele.Erre is azt mondta az immár 15 kislány,hogy "nem akarok olyan életet élni mint anya, olyat szeretnék élni mint ti" Jaaa, majd el felejtettem, anyukának van a párom előtti házasságából a fia,aki már 20 év körüli, ez a fiú 10 éves kora körűl hagyta ott anyukát a sok elpáholás és még nem volt teljesen szoba tiszta(ami mára már megváltozott) abban az esetben nem volt pereskedés, mert nem foglalkozott vele! Röviden ennyi! Mindjárt vége a sulinak, szerintetek sikerűl magunkhoz venni a kislányt? Nagyon szeretnénk,meg azt is hogy már tőllünk kezdje a k.iskolát!Van esélyünk???

ObudaFan # 2013.05.28. 21:19

Azt interneten keresztül senki nem fogja megmondani, hogy mennyire lehet ennek hitelt adni. Személyesen is csak pszichológus szakértő. Ha most indítjátok az eljárást, az szeptemberre aligha jut olyan fázisba, hogy elhelyezzék nálatok a gyereket.

monalisa1 # 2013.05.29. 09:14

Az "anyuka" esetleges, hallgatólagos beleegyezésével megtörténhetne a kislány átköltözése hozzátok - na "anyának" egy gonddal kevesebb... -, bár félő, hogy a t.díj iránti "szeretet" ezt meghiusítja.

Mivel egy 15 éves lány már el tudja mondani mit szeretne, sőt adott esetben ki is kérik a véleményét, a párod kérdezze a gyámhatóságot.

Ha idén esetleg még nem de 16 évesen már ott lakhat ahol akar, szülői hozzájárulással és gyámhatósági engedéllyel.

Külön: egy 15 éves nagylányt már félteni lehet attól, hogy a nő aktuális pasijának megtetszik... - aztán egy életre tönkre van téve.
Az anya valószínűleg nem mindig otthon...

----
  • laikus hozzászóló
julcsi82 # 2013.05.29. 10:01

monalisa1
igen, mi is attól tartunk,hogy egyszer nehogy kifogjon 1 olyan pasit az anyja,hogy a gyereket tönkre tegye,és késő legyen lépni. Bele egyezni nem fog hogy hozzánk költözzön mert 30 ezer forintól esne el, felhozni a témát nálla meg nem lehet,mert ha nem vagyunk ott,félő hogy elpáholja a gyereket,meg nem fogja elengedni hozzánk.