gyermekelhelyezés megváltoztatása


ObudaFan # 2010.06.02. 19:51

Hopp, ez nem ide íródott volna.

ObudaFan # 2010.06.02. 19:53

Miért nem érdekli a bíróságot hogy a fiam az idén már az ötödik iskolát cseréli le,hogy elvileg pszihológus,lo­gopédus,mozgás­terapeuta a nagymama a gyerek mégis nála kezdett el dadogni?Hogy néha megpofozza az élettársa?

Hát pont erre írtam, hogy ismerni kellene az eddig keletkezett iratokat. Az ítéletet te ismered, mi nem, te tudod, hogy milyen indokkal született, mi nem.

Tevéné # 2010.06.02. 20:30

Megkerestem a jegyzőkönyvet sajnos abban csak az van a nagymama azt állította azért kezdeményezi a gyermekelhelyezést mert nem látogatom rendszeresen a kisfiút.Egy gimiben volt osztálytársam még csak ügyvédjelölt nem mondta hogy a felperes hazudik hisz nem is engedte hogy látogassam.Egy egyezséget ajánlott az ügyvédem és ezt csak láthatási időpontokra kötötte ki.Mert azt mondta először örüljünk ha egyáltalán engedélyezi,nem akadályozza a láthatást.

Tevéné # 2010.06.02. 20:38

Rájöttem nagyonsok múlik az ügyvéden.Hisz a bírónő számos ilyen üggyel találkozik nap mint nap.Dönt és ő akkor este szép nyugodtan lefekszik aludni nem tudja hogy ez egy holiwood alakítás volt.Én nem vagyok egy túliskolázott,csak érettségim van ezért egy pszihológiát,tanári diplomát végzett ember jobban ért hozzá hogy a másikat ártatlan mosolygós arccal félrevezesse.Ezellen mit tegyek NEMHAGYOM A FIAM!!

Melinda19 # 2010.06.02. 21:48

Tevéné
Nálam is a helyzet ilyen,nem érdekel
a lányom sorsa senkit.
Hatóságokon keresztül ,egyedül szerettem volna elintézni az ügyet,ügyvéd nélkül,mert mégis az édesanyám az ellenfelem.
A "hollywoodi alakítás" is megtörténik ,
rendszeresen és itt van a legnagyobb gond,mert
kéz kezet mos és senki sem vállal felelősséget.

venyige100 # 2010.06.03. 10:49

4 éve váltam el, a gyerekek egyezség útján nálam lettek elhelyezve. A volt férjem hol fizetett gyerektartást, hol nem. Már másfél éve nem fizet, de a 15 éves fiamat felvették egy középiskolába, és az én jövedelmem már nem elég a szükségleteire. Kértem a gyerektartást, de nem tudtunk megegyezni, és a volt férjem bírósághoz fordult a régen megítélt gyerektartás csökkentéséért. Már egy tárgyalás volt, de a bíróság szerint elég gyenge a beadványa. Lesz még tárgyalás, mert kérték a környezettanulmányt az ügyvédjével. Közben a gyereket uszítja ellenem és rá akarja venni, hogy költözzön oda hozzájuk, ha kérem a gyerektartást. Nálunk a gyereknek külön szobája van, egyébként én tudom az iskolai dolgait, én voltam vele amikor kórházban volt, én figyelek rá, hogyha baj van, nógatom a tanulásban. A volt férjemet ezek egyáltalán nem érdekelték soha. Ő a nagymamáját is azért költöztette magukhoz, hogy segítsen a nyugdíjával és ezt a tárgyaláson is elismerte. Ott a gyermekemnek nem lenne saját szobája. Amióta uszítja a gyereket, hogy ők az utcára kerülnek, ha én kérem a gyerektartást, azóta a fiam azt mondja, hogy odaköltözik, hogy az apján segítsen, sokszor magába fordul, elvonul, bezárkózik, látszik, hogy bántja ez a dolog. Én soha nem tiltottam az apjától, nem beszéltem ellene, mert tudom, hogy őt is szereti.A kérdésem az lenne, hogy a volt férjem elveheti-e tőlem a gyereket, ha a gyerek úgy dönt hogy segíteni akar az apján. Mit vesz figyelembe a bíróság?
Még egy fontos dolog! A volt férjem 24-48 órás munkabeosztással dolgozik, tehát az amúgy is problémás serdülőt nem tudná nevelni, ellátni!

ObudaFan # 2010.06.03. 12:43

Ha a gyermek a tizennegyedik életévét betöltötte, az elhelyezésére vonatkozó döntés csak egyetértésével hozható, kivéve, ha az általa választott elhelyezés fejlődését veszélyezteti.

anyuka81 # 2010.06.15. 10:18

Sziasztok!

Nemrég költöztem haza a 1.5 éves gyermekemmel külföldről, párom kint maradt, de nem vagyunk házasok. A gyerek nálam lett elhelyezve, de a párom azzal fenyeget hogy külföldön ( Eu- tagállam) Is indít egy gyerekelhelyezési pert. Azt szeretném megtudni h kell e ettől tartanom? lehetséges e hogy indítson kint is egy pert amikor mindegyikünk állandó lakcíme magyarországon van, mindegyikünk magyar állampolgár és magyarországon már nálam helyezték el a gyereket.
Előre is nagyon köszönök minden választ!

MajorDomus # 2010.06.15. 20:01

Az Eu jog szerint a magyar biróság az illetékes.

Fanyi # 2010.07.25. 09:05

Üdvözletem !

Kérdésem lenne , hogy a fiam az anyjánál van elhelyezve , mert a bíróságon tavaly őt választotta (májusban ) . De időközben megváltozott az álláspontja .Hozzám akar költözni , mert teljesen mást lett az életkörülménye . 2011 januárban lesz 14 éves . Mi a teendő ezzel kapcsolatban , mit kell csinálnom ? Van e joga a fiamnak maga dönteni a sorsáról ? köszönöm előre is a választ .

Fanyi!

monalisa1 # 2010.07.25. 10:07

A 16. életév betöltését követően a gyermek már annál a szülőnél lakhat amelyiknél akar - gyámhatósági hozzájárulással. A jelen kialakult helyzetben esetleg arra lenne mód hogy az anya hozzájárulásával többet legyen nálad. Próbáljatok megegyezni.

Az "életkörölmények megváltozása" túl tág valami ahhoz hogy itt véleményezni lehessen.

Talán a gyámhivatal tud javaslatot tenni addig is, persze meg fogják az anyát is hallgatni.

"Mona"
laikus hozzászóló

MajorDomus # 2010.07.25. 10:45

Mi valtozott meg az eletkŏrűlmenyeiben ?

kaméleon # 2010.07.25. 13:32

2 évnek kell eltelnie
Kedves Mosza, ne haragudj, hogy javítok, de a válasz kicsit félrevezető. A gyermekelhelyezés megváltoztatásának időkorlát nem áll útjában, mindössze annak a feltételnek kell teljesülni, hogy azok a körülmények, amelyekre a bíróság a döntését alapította, lényegesen megváltoztak, és az elhelyezés megváltoztatása a gyermeknek vitathatatlanul érdekében áll.
Hiszen lehetséges, hogy két éven belül jön egy új mostoha, aki terrorizálni, esetleg bántalmazni fogja, de lehet, hogy az elhelyezés után, az addig jól viselkedő gondozó szülő úgy véli, mostmár bátran elzárhatja a gyereket a kapcsolattartás elől. Stb. stb.

kaméleon # 2010.07.25. 14:02

Az eltelt idő fontos, gondolom, a bíróságok annak próbálják így elejét venni, hogy a jogerőssé váló ítélet után azonnal újra kelljen kezdeni a pereskedést. Azért, a „lényeges” körülményváltozásnak nagyobb a jelentősége, hiszen a gyermekkor nem tart olyan sokáig, hogy abba néhányszor 2 évnyi szenvedés beleférjen.
(Bár, a szabály egy dolog, a másik meg az, hogy mint a nemrég ismételt „Nevem: Sam” c. filmben, éppen a gyermekek védelmére hivatott szervek megfelelő hozzáállásában nem lehet túlzottan bízni.)

Egyébként, nem véletlenül utaltam arra, hogy egyes szülők az elhelyezésben hozott ítéletig egészen más arcukat mutatják, és az ítélet után azonnal azt gondolják, „szabad a pálya”.

Fanyi # 2010.07.25. 14:37

Üdvözletem!

Valóban az történt , hogy a végzés előtt fejmosás volt . És az anyját választotta , mert ígéretet kapott hogy maradnak ott ahol eddig is , nem költöznek el , mert rokonok-barátok , mindenki ott van . Végzés után meg , elköltöztek 240 km-re . Ami a fiamnak nem tetszik , és változtatni akar ezen . Mert az iskolai is 10-re van , és magántanulóként van , nincs egyáltalán közösségben . És persze a tanulmányai is olyan . Anyja állapotos lett mostanság . Ami az Ő dolga , de ezzel a háttérbe szorította a fiát . elég gyakran vannak szóváltások anya-fia közt .Bátyja , aki szintén ott lakik , piszkálja . Élettársa munkanélkülin , exem se dolgozik, de munkanélkülin sincs . napi szinten élnek .Hogy lehet ezen leggyorsabban változtatni ? Mert a bíróság húzódik , ezt köztudott .

MajorDomus # 2010.07.25. 17:09

Na erre szoktam en azt mondani,hogy a marxizmusnak egy tetelevel nem lehet vitatkozni: ,, a lēt hatarozza meg a tudatot,, ( no meg a l è )

monalisa1 # 2010.07.25. 18:32

Fanyi

A hozzájárásulásod nélkül nem vihette volna a gyermeket nem hogy a szomszéd utcába, de főleg nem 240 km-re. Sőt, a gyámhatóságtól is kellett volna ehhez engedéllyel rendelkeznie.

Mivel vélem önkényesen változtatta meg a gyermek lakhelyét, őt vissza kell oda vinnie ahol előzőekben laktak., ha az anya nem akar visszacuccolni akkor a gyermeket adja át neked.

Hogy a láthatás/kapcsolattartás előzőekbeni megváltozásáról külön ne is beszéljek, mert ez bizonyára úgyszintén csorbul.

Keresd fel a gyámhatóságot!

ml.

Fanyi # 2010.07.25. 20:09

Köszönöm a válaszokat , sok segítséget kaptam :)

kaméleon # 2010.07.25. 20:48

Csak, hogy ne keltsünk hiú reményeket:
A gyámhivatal hozzájárulása csak akkor kell a lakóhely-változtatáshoz, ha a különélő szülő jóváhagyása nincs meg. A „visszacuccolás” biztosan nem lesz kötelezettség, mindössze elfogadható magyarázatot kell találnia a költözőnek, és meg fogja kapni a gyh. hozzájárulását, mert ez az ügyintézőnek így lesz nem csak ésszerű, de egyszerű is. A gyerek meg, amíg az édesanyjánál van elhelyezve, evidens, hogy ott lakik, ahol ő.
Még az sem biztos, hogy amíg nincs újraszabályozva a kapcsolattartás, addig a gondozó szülőnek vissza kell hordania a gyereket a kapcsolattartási időszakokra, mert elsősorban az számít, hogy mi van a határozatban, mint átadás helye. Ha csak annyi, hogy az a gondozó szülő tartózkodási helye, akkor bizony a különélő szülő utazhat már az engedélyezés előtt is, méghozzá, hacsak nem valami rendkívüli módon belátó gyhivatalt fog ki, teljes egészében a saját költségén. A határozatot/végzést szó szerint kell értelmezni, ezért érdemes jól „átrágni”.

Egyet lehet tenni, ha a gyerek biztosan a másik szülőt akarja már, és az is nagyon biztosnak látszik, hogy ez lesz hosszútávon is a kívánsága és az érdeke is, valamint az életkörülményeiben a döntés előttihez képest, lényeges a változás, el kell indítani az elhelyezés megváltoztatására irányuló pert. Ha a kapcsolattartást a gondozó szülő valamilyen módon még akadályozná is, akkor minden alkalommal bejelentést kell tenni a gyhivatalnál, mert a kapcsolattartás akadályozása is egy ok az elhelyezés megváltoztatására. Nagyon sok tényezőre kell figyelni, és ha a hivatal időt húz, azonnal jelezni kell a II. foknak, különben előfordulhat, hogy hónapok telnek el hiába. Bizalommal kell indulni, de a statisztika alapján, jobb, ha alaposan és küzdelemre is felkészül az, aki akár a családsegítő, akár a gyermekjóléti szolgálat, akár a gyámhivatalok eredményességében bízik. (Remélhetőleg csak egyelőre.)

monalisa1 # 2010.07.25. 21:07

Megköszönve kaméleon hasznos és tartalmas kiegészítését, szerintem foggal-körömmel ragaszkodni fognak a gyermekhez, mert a leírtak alapján a t.díj a kompánia számára fontos bevételi forrás a napi betevőnél.

Az hogy rendesen tanul-e azzal ők nemigen foglalkoznak...

ml.

Minimóni # 2010.08.18. 04:55

Üdvözlet Mindenkinek!

Fanyihoz hasonló szituációban ülök, csak egy kicsit komplikáltabb a helyzet.
2 kislányom van, 8 és 10 évesek. A válás jogerőre emelkedése a nyár közepén történt meg.
A gyerekek külön-külön vannak elhelyezve saját döntésük alapján.
A kisebbik lány került az apához. Döntését arra alapozta, hogy apuka megnevettette, játszott vele (az eltelt 6 év alatt 2-3-szor, illetve a döntés előtt).
Én a nagyobbik lánnyal és az új párommal vidéken éltem. Most, hogy kicsit könnyebb legyen a válság miatt is, visszaköltöztünk a munka miatt a főváros közelébe.
A kisebbik lány a hét végén kifakadt (még csak nem is nekem, hanem a Kedvesemnek), hogy ő nem jól döntött, és mégiscsak velünk akar lenni.
Magyarázatnak azt hozta fel, hogy az apja amiket akkor ígért neki, nem tartja be. Azóta nem játszanak (1 év telt el a döntés óta), nem mennek szinte sehova, apuka kora reggeltől késő estig dolgozik, az új "anyu" pedig nem éppen a legaranyosabb (a nagyobbik lányom történetei alapján, amiket neki is mondott a Hölgy, riválisnak tekinti a lányokat, ráadásul fizikai bántalmazásról is mesélnek, ami természetesen akkor történik, amikor apu nincs otthon - de nyomok nincseknek, így én csak a gyerek történeteiből tudok erről).
Összegezve: a bíróság 2010. júliusában szüntette meg a házasságunkat. A kislány pedig 1 hónapra rá állt elénk, hogy velünk szeretne élni.
Hogy induljak el az úton? Kihez forduljak előbb?
Én arra gondoltam, hogy elviszem előbb a gyermeket egy pszichológushoz, mivel 8 éves és azért szeret kicsit ferdíteni.
De várom a mielőbbi válaszokat és tanácsokat.
Köszönöm.

ObudaFan # 2010.08.18. 10:51

Egy 8 éves gyermek esetén még a bíróság is a helyén fogja kezelni az ő nyilatkozatát ez ügyben. Nem biztos, hogy erre - egyezség nélkül - el lehetne érni az elhelyezés megváltoztatását.

születésnaplemente # 2010.08.28. 15:43

Sziasztok,

leírom a helyzetet. Elváltunk öt éve, külön élünk nyolc éve, van egy tizenhárom éves lányunk. Az apa minden második hétvégére elviszi, de a nyári láthatást általában már csak félig tölti ki. Közben folyamatosan hergeli ellenem a lányt (és persze az új párom ellen, akivel van egy közös kisfiunk). A lányom el akar költözni, azzal az indokkal, hogy az apja elengedi bulizni, engedi smineklni, meg ott jobban tud tanulni. Az apa érvei összefoglalva: a gyerek rosszul érzi magát, mi sokat veszekszünk, nincs öröme (nem mehet bulizni korlátlanul, stb.). Azt is elmondta, hogy nem ért egyet a nevelési elveinkkel, ezért két-három éve következetesen igyekszik ellene menni mindennek, amit mi csinálunk, közben ajánlgatja a lányomnak, hogy költözzön oda. Ha mi nem értünk egyet pl. kígyóvásárlással, akkor ő vásárol neki, de sorolhatnám még napestig.

Az apa feltett szándéka, hogy elvigye a gyereket. Ennek érdekében bement a gyámhivatalhoz, hogy baj van a lánnyal, mire elküldték a családsegítőhöz. A családsegítő alapellátásban javasolta a pszichológust és a családi mediálást, amit elfogadtunk, bár saját pszichológust kerestünk, ezt az apa hörögve elutasította, hogy erre neki nincs pénze. Majd ideiglenes elhelyezési kérelemmel fordult a gyámhivatalhoz (!).

Beszéltünk jogásszal, aki azt mondta, hogy csupán a veszélyeztetés tényének megállapítása után léphet bármit a gyámhivatal, azt meg nem tudja bizonyítani (hisz nincs ilyen). A pszichológus sem látott ilyesmit, ő csak azt mondta, hogy a gyerek nagyon el akar költözni, meg lojalitás-konfliktusa van, a családsegítő sem látott ilyesmit, hiszen alapellátásban javasolta a pszichológust.

Nos, tudtok nekem segíteni, hogy milyen gyakorlat van ilyenkor a gyámhivatalban, mire számítsak, mit kérdeznek? Előre is köszönöm, köszönjük.

sz.

gyongyike26 # 2010.08.29. 19:20

Tisztelt Hozzáértők!
Az alábbi ügyben kérek segítséget vagy tanácsadást.
Párom a 8 éves kisfiát egyedül nevelte,mivel a váláskor a bíróság nála helyezte el,18 tárgyalás után.
Most kapott egy idézést a bíróságtól,hogy az anya a gyermek körülményeinek megváltoztatását kéri,mivel az Ő élete rendeződött,már nem él azzal az élettársával aki a váláskor rossz fényt vetett rá,és azóta a szüleivel lakik,így kéri a gyerekelhelyezés megváltoztatását.
Tanúkat jelölt meg,(testvére volt barátnőjét,annak szüleit,igazából vadidegeneket).
Párommal mi 8 hónapja vagyunk együtt,és 2 hónapja költöztünk össze az iskolaidő vége után,Ő most talán ez miatt akarja a fentieket kérni.Nekem van 3 gyermekem,albérletben lakunk,és félek hogy miattam hátrányos helyzetbe kerül a párom.Rendezett körülmények között 110 m2 lakásról van szó.Az iskolába beírattuk,most 1 év kihagyás után ugyanazokkal a gyerekekkel jár majd egy osztályba akikkel óvodás volt.Szeret itt lakni,(itt laktak a házasság 6 alatt),és félek hogy megint változik az élete.Mielött összeköltöztünk a párom szüleinél laktak,ott is járt a gyermek iskolába.
A gyermek pszichólógiai vizsgálata után helyezték el az apánál,imádják egymást,anyukájával szemben tartózkodó.A láthatások rendben lezajlanak,de ez az idézés meglepő.
A felperes önként hagyta el a gyermekét és a férjét,nagyon sok olyan dolgot tett amit nem szabadott volna egy akkor 6 éves gyerekkel:pl:hosszú órákig egyedül hagyta a lakásban,élettársával elmentek dolgozni a kicsi meg egyedül volt egy idegen faluban,idegen házban,de hosszú lenne a sok rosszat leirni.
Kérdésem az lenne,hogy a bíróság a városi és a megyei bírósági határozatot ami jogerőre emelkedett pont egy éve,most megváltoztatja-e?Esetleg miattam kerül hátrányos helyzetbe a párom?Vagy a körülmények kivizsgálása után dönt mégegyszer a gyermek elhelyezéséről?
Mi történhet a gyermekkel,hiszen most nyugodt kiegyensúlyozott az élete.
Köszönöm ha válaszolnak.

Grád András # 2010.08.29. 19:56

Kedves Gyongyike26!

Nincs igazán mitől tartani, a bíróság ugyanis csak akkor változtatja meg a gyermek elhelyezését, ha túl azon, hogy a körülmények lényegesen megváltoztak, az elhelyezése, fejlődése nincs megfelelően biztosítva. Ha Önöknél is változtak ugyan a körülmények, de a fejlődése megfelelően biztosított, nincs mitől tartani. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu