Élettársat megillető jogok a másik fél halála esetén


pazs # 2017.09.21. 12:56

Végrendelet hiányában nem örököl.
Az ingóságok is tartozhatnak az élettársi közös vagyonba.
Ha eddig nem tette, akkor élettársi közös vagyon jogcímen tartson igényt az önre eső részre (ami nem biztos, hogy fele-fele és nem az élettársi viszony hosszán múlik).

agi40 # 2017.09.21. 12:32

Tisztelt Szakértők !

Élettársi kapcsolatban élő egyik fél halálát követően a másik fél nem örököl . Ezt az ingatlanra érti a jogszabály vagy a közösen szerzett ingóságokra is?

Van egy fele-fele arányban bejegyzett ingatlan az élettársam és én részemre.
15 év után most elhúnyt az élettársam. Az ő részét a gyermekei öröklik.
Kérdésem a 15 év alatt közösen megvásárolt ingóságok is -fele-fele arányban képeznek tulajdont? Az ingóságok fele az enyém maradhat vagy teljes egészében az örökösöké?

Kérem szíves válaszukat!

drbjozsef # 2017.08.30. 07:24

Mindenesetre egy feljelentést megtehet a rendőrségen. Aztán majd meglátja mit (nem) csinálnak.

nonolet # 2017.08.30. 06:54

az anyós teljesen jogellenesen ment be szerintem, mivel ott semmi keresnivalója nem volt, ezért simán fel lehet jelenteni, mondjuk magánlaksértés és lopás simán játszik. De ez csak az én laikus véleményem, én nem vagyok jogász.

A normális igazságérzet is ezt mondja...
Tehát így kell(ene) legyen a jog szemében is.

Szomorú örökös # 2017.08.30. 05:07

Nyuszka1981

Ez kicsit hasonló eset az enyémhez - még ha itt nem is egy külső családtag játszott is - ahol ugyebár nem bejegyzett élettársi kapcsolatban volt egy emberkével édesanyám. Majd anyukám halálát követően az öregúr úgy gondolta, hogy a lakásban található dolgokkal szabadon rendelkezhet és szabadon eladogatta, osztogatta az ott található személyes holmikat, sokszor még azt is, amihez aztán végképp semmi köze nem volt. Anyukám egy életen át gyűjtögette a porcelán szobrocskáit, nippeket, amelyek nagy részét önhatalmúlag eladta, értékesítette, hogy legyen belőle pénze. Szabadon ajándékozgatta az összes többi személyes tárgyat is. Hozzá teszem, amikor anyukám lakását közösen egy másik rokonnal kipakoltuk, akkor minden egyes tárgynál megkérdeztük, hogy kell-e neki, mire ő jelezte, hogy vihetjük, nincs szüksége rá, de azért később mégis jogi úton próbálta követelni tőlem - természetesen sikertelenül. Ezt a rémálmot csak akkor sikerült csak megakadályozni, amikor úgy döntöttem, hogy egyszer s mindenkorra kizárom a lakásból. Volt természetesen egy birtokvédelmi eljárás - sajna az élettárs haszonélvező is lett az 5 év alatt - amit megnyert - buktam vele 3000 Ft-ot - de mire visszamehetett a lakásba, már mindent biztonságba helyeztem, így összességében a személyes tárgyak biztonsága sokkal nagyobb érték volt számomra.

Mivel még nincs semmilyen hagyatéki eljárás jogerős végzéssel, hogy ki a törvényes örökös és az albérletet még mindig a barátnőd rendezi, így az anyós teljesen jogellenesen ment be szerintem, mivel ott semmi keresnivalója nem volt, ezért simán fel lehet jelenteni, mondjuk magánlaksértés és lopás simán játszik. De ez csak az én laikus véleményem, én nem vagyok jogász.

nonolet # 2017.08.29. 19:18

nyuszka1981

Igen ez a CSAK együttélés hátránya...

Kellett/lehetett volna

  • házasodni
  • bejegyezni a kapcsolatot
  • vagy legalább vagyonjogi szerződést írni

Akkor most jobb helyzetben lenne.

Így NEM örökös!

Azonban

  • a KÖZÖSEN!!! szerzett vagyonból
  • jár neki valamennyi, mégpedig
  • a saját SZERZÉSE arányában

Illetve elviheti azt, ami CSAK az övé.

pl. mert ő örökölte a saját ágán,
vagy csak neki adták ajándékba
vagy ő vitte be a közösbe az összeköltözéskor

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.29. 16:22

Jobb lenne, ha keresne egy ügyvédet.

Nyuszka1981 # 2017.08.29. 16:18

Viszont ami még érdekelne. .. ugyebár van ez a hagyatéki eljárás. .. ebben barátnőm szerepelhet mint örökös? Vagy mivel ugye nem bejegyzett volt az élettársi kapcsolat és nincs gyermek, a srác szülei az egyetlen örökösök? Vagy ez hogy működik élettársi kapcsolat eestén? Mégiscsak 10 evig votak együtt. .. barátnőm ugyanúgy részese volt mindennek mint a srác... így semmibe veszi a törvény és igy ki lehet ennyi év után semmizni valakit mintha ott sem lett volna?

Nyuszka1981 # 2017.08.29. 16:12

Üdv. Válaszolva arra ami kérdéses...és amire tudom is a választ : a barátnőm nem "leszarta" az albérletet és az ingósáhokat. A családja hívta haza hogy ne legyen egyedül a lakásban. A párja ott halt meg a kezei között a közös ágyukban és benyugtatózva nem lett volna szerencsés magára hagyni . Az albérleti szerződés élt, rendezve volt, nem akarta kirakni a főbérlő. Az anyósa mint írtam a tudta nélkül ment be a lakásba és mire barátnőm masnap ment hogy elhozza a cuccait, a lakás ki volt pakolva. Míg ott volt, az anyósa visszatért még egy kanyarért, akkor még az alagsori tároló kulcsait is követelte, mivel nem kapta meg, a lakásból levezetett egy elosztót a tárolóhoz és flexxel akarta levagni a lakatot. Erre a szomszédok és a barátnőm szülei is szemtanúk. Hatalmas cirkusz árán maradt a lakat a helyén. Úgyhogy ezen az ominózus 2. pakolási napon csak a fia ruháit vitte el. De előző nap amikor barátnőm nem volt jelen és nem is tudott anyósa "betöréséről" akkor vitte el azokat a dolgokat amik közös illetve barátnőm saját kizárólagos tulajdonát képezték. Mivel a gáztűzhelyt ajándékba vette neki a párja ezért úgy gondolom az már az övének tekinthető. A dvd lejátszó szinten csak az övé volt, nem közösen szerzett tulajdon. A többi ingóság közösen vásárolt holmi. Azt hogy fele fele arányban vették-e nem tudom de mindketten adtak bele pénzt.
Azt hogy jogtalanul hatolt be a lakásba, és engedély nélkül turkált és vitt el onnan bármit. ..szerintem bűncselekmény. ..
A válaszokat pedig Köszönöm! ????

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.29. 16:06

Nem érted te ezt.

Vadsuhanc # 2017.08.29. 15:54

Tisztelt KBS +

Hagyatéki eljárás hiányában hogyan állapítható meg ki az örökös ? S ha az elhaltnak volt végrendelete, amelyben az élettársára hagyta minden vagyonát?

Lyonee # 2017.08.29. 15:39

"Azt is elvitte pl amit a fia ajándékozott a kedvesének (gáztűzhely),"
Ez teszi hiteltelenné az egészet.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.29. 15:38

Az örökös az örökhagyó halálával megszerzi a hagyatékát. Ennek a hagyatéki eljáráshoz nem sok köze van.

Vadsuhanc # 2017.08.29. 13:34

Mondjuk így újra átolvasva azért felmerül bennem, hogy a kérdező barátnője a lakásból elköltözött és a az elhalt családját nem-e a lakás tulajdonosa kérte fel, hogy az ingóságokat takarítsák el onnan mert az albérletet nem fizeti senki. ( volt élettárs elköltözött)

Maradjunk annyiban megint nem tudjuk a részleteket......Lehet tényleg nem történt még jogsértés

A kérdező barátnője meg válaszolhatna arra miért szarta le az albérletet és az ingóságokat.......

Vadsuhanc # 2017.08.29. 13:07

Azért nonoletnek annyiban igazat adnék, hogy a hagyatéki eljárás befejezéséig az elhalt családjának sem az albérlethez sem az ingóságokhoz nincs köze.

Magyarul a lakásba ( albérletbe ) jogtalanul jutottak be ( milyen alapon ? )az elvitt értéktárgyakhoz amennyiben nem volt még hagyatéki eljárás jogtalanul jutottak hozzá.

drbjozsef # 2017.08.29. 12:57

Csak nem ezt kérdezted.

nonolet # 2017.08.29. 12:55

Az eddigiekből nem derülnek ki a
hiányzó/elvitt cuccok pontos tulajdoni viszonyai.

Egy részük ezért lehet akár ellopott is.
Azok, amiknek a barátnő a kizárólagos tulajdonosa.
De elvitték a lakásból... az engedélye-tudta nélkül.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.29. 12:01

Nem. A tulajdonos nem tulajdoníthatja el a dolgot. Ez fogalmilag kizárt.
Kevered a büntetőjogi és a polgári jogi vonatkozásokat.

nonolet # 2017.08.29. 11:57

A közös vagyonból a nem az örököst illető részre a lopás is megáll nem?

Valahogy kétlem, hogy más RÉSZ tulajdonát el szabad vinni annak tudta nélkül.

Pláne, ha még hagyatéki végzés sincs esetleg.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.29. 06:43

Magánlaksértés éppen lehetett. A nyomozás meg hátha legalább annyit rögzítene, hogy nála vannak a cuccok. Mert egyébként nagyon is kétséges a bizonyítás sikere.

ObudaFan # 2017.08.29. 04:38

Mivel nagyrészt közös tulajdonba került dolgok lehettek ezek, a büntető feljelentés nem igazán esélyes, polgári perben lehet a vitát tisztázni.

nonolet # 2017.08.28. 22:41

Nos, barátnőnek kell bizonyítania,
hogy

  • mi volt az övé! KIZÁRÓLAG

illetve

  • mi volt a közös és abba mennyit fizetett bele ő

(mivel a szerzés arányban jár neki rész belőle)

"közösen kaptak"
Tehát: csak a fele érték illeti őt.
Jogos az elszámolási igény...

-

A matek tehát úgy áll össze, hogy
az elvitt dolgok közül miről tudja bizonyítani, hogy

  • (ott) volt és az övé?
  • (ott volt) és közös illetve milyen arányban közös?

Amit tud bizonyítani azt követelheti vissza vagy az árát illetve a ráeső árrészt követelheti.

Ebből kel levonni a azt amit ö vitt el és részben/egészében

  • közös volt

vagy

  • az élettársé volt

-

Szóval, eléggé ramatyul áll első ránézésre.

Azonban aki bement és önkényesen elvitte a dolgokat a magán lakásából! az (alighanem) bűncselekményt követett el.

Ezzel talán lehet rá hatni az elszámolás érdekében.

Nyuszka1981 # 2017.08.28. 19:51

Tiszteletem!

Barátnőmnek szeretnék segíteni, akinek nemrég hunyt el az élettársa.Albérletben éltek az elhunyttal, ahol a közösen szerzett ingóságaik voltak. Gyermekük nincs.
Ami miatt segítő szavakra várok, az az lenne hogy a temetést követően barátnőm a szüleihez költözött, ezidő alatt az elhunyt édesanyja a fia kulcsával mindenféle bejelentés nelkül elment a lakásra és elvitte az ingóságokat. Azokat amiket nem ő vett, hanem a fia és a barátnőm. Azt is elvitte pl amit a fia ajándékozott a kedvesének (gáztűzhely), a dvd lejátszót amit barátnőm kapott még iskolás korában ballagásra. Az albérleti szerződést is vitte, amiben a fia és annak élettársa aláírása szerepel. Hogy mire akarja használni az rejtély. .. Barátnőm elvitte magával azt a laptopot és telefont amit az elhunyt párjával közösen kaptak barátnőm nagymamájától. Ezeket a tárgyakat a 10 év alatt készített képek, videók miatt vitte magával. Az anyós emiatt feljelentéssel fenyegetőzik. Kérdesem az lenne hogy volt e az "anyósának" ehhez a pakoláshoz joga? Illetve hogy van-e esély fellépni ellene egy feljelentés keretében?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel : Anikó

ObudaFan # 2016.11.23. 12:48

Annak tisztázásához, hogy micsoda kié, élettársi vagyonjogi szerződést lehet kötni. Annak tisztázásához pedig, hogy kié legyen, végrendeletet lehet írni.

snowflake # 2016.11.23. 10:00

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen megoldást ajánlanának az alábbi esetre, és ez milyen ügyvédi/közjegyzői, egyéb költséggel járna.
Én és párom 6 éve élünk együtt, és van egy 5 éves közös gyermekünk (Apasági nyilatkozat készült, a gyermek édesapja nevét viseli).
Mindketten elváltak vagyunk, és újabb házasságot kötni nem szeretnénk. Viszont mindkettőnknek van(nak) ingatlan és ingó vagyontárgyai, melyeket a másik halála esetén szeretnénk részben a másik felnőttre ruházni, oly módon, hogy a vagyonunk felét a gyermekünk, felét pedig az életben maradt élettárs kapná.
Mivel bevételeink jelentős része az ingatlanok kiadásából származik, fontos lenne, hogy a másik halála után is rendelkezhessünk az összes ingatlannal és ki lehessen adni továbbra is, (szükség esetén eladható legyen) a gyámhatóság közreműködése és jóváhagyása nélkül.
Szükséges-e az élettársi kapcsolatunkat bejegyeztetni? Ha igen, hol és milyen módon milyen költséggel tehetjük ezt meg? Végrendeletet írjunk (közösen, vagy külön-külön), vagy más szerződést kell kötnünk egymással? Nyilván az is érdekünk, hogy minél kisebb költség merüljön fel halál esetén, tehát kevés illetéket (örökösödési), kelljen fizetni.

Várom megtisztelő válaszukat.