Igazságügyi pszichológiai vizsgálat


tudatlan3 # 2018.02.21. 15:25

manócska113

Azt sem értem,hogy miért kell akkor elvinnem még egy iskolaérettségi vizsgálatra a gyermekemet ha erről az óvodavezető is dönthet egy személyben.?

nem dönthet.Kérhet vizsgálatot.

Ki kell töltenem a beiratkozásos papírt vagy sem?

nem kell.Elöször a nevelésitanácsadóban meg vizsgálják a gyerköcöt.Ez több vizsgálatot jelent.Ennek eredményéről írásban tájékoztatnak.Ott leírják hogy mehet vagy nem suliba.

alfateam # 2018.02.21. 14:52

Tankötelezettség kezdete

A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, legkésőbb az azt követő évben tankötelessé válik. Az a gyermek, akinek esetében azt a szakértői bizottság javasolja, további egy nevelési évig az óvodában részesül ellátásban, és ezt követően válik tankötelessé.

A tankötelezettség kezdetéről

  1. az óvoda vezetője dönt,
  1. ha a gyermek nem járt óvodába az iskolaérettségi vizsgálat alapján a szakértői bizottság dönt,
  1. az óvoda, az iskola vezetője vagy a szülő kezdeményezésére az iskolaérettségi vizsgálat alapján a szakértői bizottság dönt
manócska113 # 2018.02.21. 12:51

Tisztelt alfateam!
Köszönöm a gyors válaszát. Azt viszont nem értem,hogy miért kell akkor beíratnom az iskolába a gyermekemet? Kötelességem vagy csak az óvoda szeretné,hogy azután erre hivatkozva mondhassák,hogy beírattam és így nincsen választásom ha az eredmény mégis más lenne. Azt sem értem,hogy miért kell akkor elvinnem még egy iskolaérettségi vizsgálatra a gyermekemet ha erről az óvodavezető is dönthet egy személyben.? Ki kell töltenem a beiratkozásos papírt vagy sem? Azt mondták,hogy kötelező. Ez igaz? Még akkor is ha nem megy iskolába? Én ezt nem értem.

alfateam # 2018.02.21. 12:28

Tankötelezettség kezdete
A 45.§ (5) bekezdés alapján a tankötelezettség iskolába járással teljesíthető. Főszabály szerint ez hatévesen történik, a törvény azonban ettől eltérő megoldásokat is lehetővé tesz.
A 45.§ (2) és (4) bekezdése 2013. január 1-jén lép hatályba. *lásd 95.§ (2)+ A főszabálytól eltérő lehetőségeket a két bekezdés együttes értelmezésével adhatók meg pontosan. A (4) bekezdés a) pontja szerint alapesetben az óvoda vezetője dönt a tankötelezettség kezdetéről. Így tehát ha a gyermek betölti a 6. életévét, a vezetőnek döntenie kell, hogy iskolába menjen-e vagy a (2) bekezdés első mondatának értelmében még egy évig óvodában maradjon. Amennyiben utóbbi lehetőség mellett dönt, majd egy év letelte után még mindig úgy véli, hogy a gyermek nem érett az iskolára, már a szakértői bizottság véleményét kell kérnie. A szakértői bizottság javaslata tehát annak esetében szükséges, akit csak nyolcévesen kívánnak iskolába küldeni.

manócska113 # 2018.02.21. 12:19

Tisztelt Fórumozók!
Gyermekem 2017 novemberében töltötte a hatodik életévét. Tehát mennie kellene iskolába. Az iskolaérettségin kb 20%-ot ért el a teszten ezért az óvoda nem javasolta az iskolakezdést. Szerencsére Én is így látom és jobb is ha marad az oviban még egy évet. Azt mondták,hogy ettől függetlenül el kell vinni a szakszolgálathoz és ott is csinálnak iskolaérettségit csak azután maradhat az óvodában.Most közölték,hogy ettől függetlenül be kell íratnom az iskolába és ha az eredménye továbbra is rossz akkor maradhat az oviban.
A kérdésem a következő lenne:

  • valóban be kell íratnom az iskolába az eredménytől függetlenül?
  • muszáj elvinnem az iskolaérettségi vizsgálatra,nem lenne elég az óvodavezető döntése(mert szerintem ebben a korban Ő is eldöntheti egy személyben)

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel:Tóthné.

MileyC # 2011.11.12. 09:18

Kedves Gabicsek!

Az iskolai jellemzést (azt a papírt, amivel a szakértői vizsgálatra küldték most) nem láttam, csak a párom, ő is írta alá, abból másolatot nem kaptunk. A nevelési tanácsadóban a pszichológus szakértő az iskolára hivatkozott, hogy onnan kérjünk másolatot, arra sem volt hajlandó, hogy megmutassa. Azt az óvodai jellemzést, amivel az iskolába küldték és amire a tanító néni is, mint rossz óvodai jellemzésre állandóan hivatkozik nem láttam, de hétfőn lesz a napja, hogy írok egy szép levelet az igazgatónak és megkérem, hogy bocsássa egy példányban a rendelkezésemre.

Gabicsek # 2011.11.11. 22:07

mellesleg az én gyerekemnek is hasonló problémái voltak, mint most a tiédnek, verbális kommunikációval volt probléma, szintén átlag alatti szókincs, és a szakember szerint ebből kifolyólag volt a magatartása kritikán aluli. Sok türelem (iskola részéről is!) meghozza az eredményt. Az enyém most 7. osztályos, és szinte majdnem minden probléma megszünt vele.

Gabicsek # 2011.11.11. 22:04

Kötelesek megmutatni a jellemzést, sőt - amikor az én gyerekemet a bizottsághoz küldték és írtak jellemzést - azt a szülőnek is kellett láttamozni. (ovis jellemzés volt) Azóta voltunk a bizottságnál, - pont most októberben is -, ott is elkértem az iskolai jellemzést, simán megmutatták, végigolvastam, mondtam, hogy nem láttam, holott jogom van hozzá. Amikor a feladatokat csinálták vele, akkor is megbeszéltük, hogy mik voltak, meg is mutatták, ha kértem. Mivel a gyerekedről van szó, kötelesek megmutatni. Azt nem tudom, hogy a fénymásolásra mi vonatkozik, de szerintem, ha meg kell mutatniuk a munkáját (jellemzését), mi akadálya lehetne a fénymásolásnak?

MileyC # 2011.11.11. 21:25

Magatartásával van baj, nem érti meg állítólag a feladatokat, sűrűn pisil, szabályokat nem tartja be. A szakértő megállapította, hogy az agyával nincs baj,"nem kellett vért izzadnia" ezt mondta szó szerint arra, hogy a gyermek elsőre megértette a feladatokat, mindenben átlagos lett, tehát a korának megfelelően teljesített, sőt volt amiben kiváló volt, amiért meg is dicsérte, mert mint mondta, nehéz feladatot adott neki és ráadásul 25 perc után, amikor már fárad, de ettől függetlenül megoldotta kiválóan.Egyedül a verbális kommunikáció volt egy kicsit átlag alatti, állítólag a szókincs hiánya miatt.

A magatartási zavart lelki eredetűnek minősítette.

Mindehhez hozzá szeretném tenni, hogy pont a mai napon volt egy beszélgetésem az egyik tanító nénijével, aki elég ellenséges, és szavaiból azt vettem ki, hogy a "gyermekemet már elkönyvelték", mert, hogy milyen óvodai jellemzéssel kezdett náluk..

Dr.Attika # 2011.11.11. 20:10

Tisztelt "MilleyC"!
Legalább annyit közöljön, hogy miért került sor pszichológusi vizsgálatra. A válaszadás attól függ.

MileyC # 2011.11.11. 18:01

Tisztelt Szakértők!

Gyermekemmel (7 éves) most voltunk pszichológiai vizsgálaton. Én is szeretném tudni, hogy kérhetek-e másolatot azokból, amit ott rajzolt, vagy a tesztekből? Ha igen, milyen paragrafusra hivatkozzak? Ha nem, akkor milyen jogszabály tiltja esetleg? Valahol szerintem ezek is adatok, amiket a Nevelési Tanácsadó, mint adatkezelő kezel és úgy tudom, hogy jogunk van tudni, hogy miket tartanak nyilván rólunk. Ugyanezen a kérdésem felmerült az iskolával kapcsolatban is, a tanító nénink állandó az óvodai jellemzésekre hivatkozik, én nem tudom, hogy mit tartalmaznak, de most már egyre kíváncsibb vagyok.

Krisztina69 # 2011.09.01. 09:41

Sziasztok!

Nekem is lenne kérdésem, talán tudna valaki választ adni rá. Férjem első házasságából két fiú született. Válás után az anya elvitte magával mindkét gyermeket akik akkor még kicsik voltak. a nagyobbik srác 6 a kisebbik gyerek nem volt még két éves. a szomszéd házba költözött a szeretőjéhez. Pár hónap elteltével a nagyobbik gyereket egy esős este elzavarta az apjához, mert a gyerek sokat sír. Összepakolta a kis motyóját és kirakta a gyereket az élettársával. Újabb két hónap elteltével a kisebbik gyereket egy levéllel küldte el az apjához. A levélben az állt,hogy NEVELD TE. Ezután több hónapig nem jelentkezett a gyerekekért. Láthatást soha nem kért, ha eszébe jutott akkor egy-egy órára elvitte magával a gyerekeket. Maguktól a srácok nem mentek oda. Ennek már több mint 10 éve.
A nagyobbik gyereket aki most 17 éves folyamatosan hordjuk pszichiáterhez, pszichológushoz. Neki nem sikerült feldolgoznia a traumát,hogy az anyjának nem kell.
A gyerek lelke olyan szinten gallyra lett vágva,hogy közepes epizodú depresszió szerepel a pszichiátria papírjain.
Én négy éve vagyok velük. Nehezen fogadott el a nagyobbik gyerek, mostanra hát ha nem is zökkenő mentes de van egy jó kapcsolatunk.
A ragaszkodása az anyjához nagyon erős, magának egy álomvilágot alakított ki ahol ő az anyjával kettesben él, ahol az anyját szeretheti és az anyja viszont szereti. Több ízben,hogy az anyjának a figyelmét felkeltse hánytatta magát, kiszáradásig sanyargatta a testét, elájult. Dührohamai vannak, ilyenkor nekem jön, megüt és vísit,hogy nem szereti az anyját de engem se. Tiszta állapotában azt mondja,hogy azt akarja,hogy én menjek el innen, az anyja had költözzön ide és ő had élhessen családban, mert én nem vagyok neki a családja. Azt mondta az anyai nagyszülőknek,hogy azért ájult el mert én nem adtam neki enni, nem adtam inni, nem gondoskodok róla.
A helyi gyámhivatalnál járva kértük a kapcsolattartás felfüggesztését mivel az anya annak ellenére,hogy a közvetlen szomszédságunkban él nem jött a gyerekekért. Azt nem írtam le,hogy az anyának a párja..most már férje... alkoholista, a gyerekek elött verte az anyjukat, a gyerekekkel nagyon keményen bánt. a 17 éves gyerek még most is retteg, remeg ha véletlenül valahol meglátja anyjának a férjét.Szóval anyuka abszolute nem vett és nem is vesz részt a gyerek életében. a gyámhivatalnál kért felfüggesztés megtörtént 6 hónapra. Majd egy év múlva újra 6 hónapra. Ezzel mást nem akartunk elérni mint azt,hogy a gyerekeket nekem ne kelljen felkészítenem egy esetleges kapcsolattartásra amikor tudtuk azt,hogy nem fog jönni értük, bár soha nem mondta le a láthatásokat. csak egyszerüen nem jött értük.
A gyerek az anyja befolyása alatt van. Ha az anyja azt mondja neki,hogy én rossz vagyok akkor nekem jön este megint a dühroham. mindig ellenem irányul minden . én lettem a gonosz a rossz annak ellenére,hogy én gondoskodom a gyerekekről. A pszichiáternél, pszichológusnál úgy adja elő a dolgokat ,hogy én ütöm verem őt,hogy gonosz vagyok vele, szívatom őt. Borzasztó ezt látni, főleg azután,hogy pontosan ő az aki engem semmibe vesz. Több zárójelentés van amin a szakember többszöri beszélgetés után egy nem valós diagnózist és esetet ír rá a gyerek papírjára. Ezért kértük az igazságügyi orvosszakértő vizsgálatát.
Nem bírom felfogni,hogy egy szakember nem lát át egy 17 évesen!!! nem tudom felfogni!!
Attól félek,hogy esetleg ugyanezt megteszi az igazságügyi orvosszakértőnél is. Őt is az orránál fogva vezeti majd?

C a s a b l a n c a # 2011.08.30. 06:12

Képzelem azt a családrajzot! Majd kihozzák, hogy az apa pedofil az anya szadista stb...
Nem bízok a pszichológusokban!

mentaldr. # 2011.08.29. 17:07

kérdés-válasz itt nincs...ez nem rendőrség. Szimbolikus szinten, projektív tesztekkel végzik, pszichológiai értelmezést nyer az, ahogy és amit reagálnak.
Családrajz ugyanígy, laikus számára nem értelmezhető, legalábbis a szakember olyan jegyekből von le következtetést, ami számodra fel sem tűnne pl. családtagok viszonyulásaira, a gyermek kötődésére, félelmeire stb.

Zsuzsanna69 # 2011.08.29. 16:44

A bíróság elrendelte a gyermekeim valamint a volt férjemre, feleségére, férjemre és rám vonatkozó igazságügyi pszichológiai vizsgálatot gyermekelhelyezés ügyében. A vizsgálat után a gyerekek elbeszélése alapján furcsa kérdéseket tett fel a néni, nem is igazán értették. Annyit tudok, hogy mindenkivel, még a 8 éves fiammal is elvégeztették a Rorschach-tesztet. A bíróság 1 hónapot adott a teszt kielemzéséhez. Kérdésem: mennyire adnak betekintési lehetőséget a gyerekeknek feltett kérdésekre illetve válaszokra vonaktozólag? Megtekinthetem-e a fiam által készített "családrajzot"?