Elmaradt tartásdíj behajtása?


Gaunt # 2017.12.18. 12:01

Megint mondom: a hátralék úgy keletkezett, hogy megfelezték a fizetésemet. Nem azért nem fizettem, mert nem akartam, hanem mert nem tudtam. Nincs ilyenkor valami méltányosság, ha már én olyan hülye voltam, hogy magamtól nem kértem a csökkentést?

Gaunt # 2017.12.18. 11:59

Nincs ennek valami elévülése? Öt évig nem érdekelte a hátralék, most meg kellene? De még ez sem lenne baj, csak volt, hogy a teljes fizetésem volt annyi, amennyi gyerektartásban megegyeztünk. Ő ezzel tökéletesen tisztában van, mégis követeli. Értem én, hogy a gyerek mindenek felett, de azért szerintem abszurd, hogy valakinek szinte a teljes bevételét ki kelljen fizetnie gyerektartásra.

gerbera317 # 2017.12.18. 11:54

Ez így normális?
Miért? Hogyan kellene? Részben teljesítettél, a különbözetet pedig kéri a vh-kérő behajtani. Hogyan kellene közölnie, hogy mennyit kér, ha nem így?
Ha nem értesz egyet az összeggel, a Vht. 41. § szerint teheted azt vitatottá. Egyszerű számtan:
1. Az ítélet alapján kiszámítod, hogy a mai napig mennyi fizetési kötelezettséged keletkezett.
2. Ebből kivonod azt, amit eddig megfizettél.
3. A különbözet az, aminek a vh-lapon szerepelnie kell tartozásként.
3a. Ha az kevesebb, mint amiről te tudsz, akkor örülsz.
3b. Ha az több, akkor előszeded a bizonyítékaidat, hogy mikor mennyit fizettél meg, és kéred a végrehajtótól a fent említett eljárás lefolytatását. Annak eredménytelensége esetén végrehajtás korlátozása iránti pert indíthatsz a végrehajtást kérő ellen. Ne feledd, hogy a bizonyítás mindvégig téged terhel.

Gaunt # 2017.12.18. 11:43

Ezt kaptam:
"Bírósági végrehajtói felhívás tartozás haladéktalan megfizetésére"
Mögé volt tűzve egy végrehajtási lap a PKKB pecsétjével. a volt nejem kézírásával kitöltve.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.18. 10:59

Nincs már ott szükség fizetési meghagyásra. (Sőt, ha fizetési meghagyást kérne a jogosult, azt el kellene utasítani. Res iudicata.)

nonolet # 2017.12.18. 10:57

Kaptam egy végrehajtói felhívást,

Mit kaptál?!
Nem inkább egy "Fizetési meghagyás"-t egy közjegyzőtől?

Szóval mit kaptál pontosan és kitől?

Gaunt # 2017.12.18. 09:00

Tisztelt hozzáértők!
Az alábbi kérdésben kérném tisztelettel a segítségüket:
2012-ben váltunk el, az akkori jövedelmi viszonyaimat figyelembe véve, közös megegyezéssel, a két kiskorú gyerekem után, 120.000 Ft gyerektartásban állapodtunk meg. Én utaltam minden hónap 10.-ig. Ment is minden a maga útján, egészen 2013. áprilisáig, amikor egy munkahelyi fegyelmi ügy miatt felfüggesztettek és a fizetésem 50%-át visszatartották. Ekkor elkövettem azt a hibát, hogy nem egyeztem meg a volt feleségemmel, hanem önhatalmúlag úgy döntöttem, hogy nekem olyan rossz dolgom van, hogy nem fizetek gyerektartást. Erre ő „feljelentett”, mire egy bírósági határozat hatására a megmaradt fél fizetésem 50%-át elkezdte neki utalni a munkáltatóm. Ez 60 és 70 ezer Ft közötti összegre rúgott havonta. Értelem szerűen keletkezett hátralékom, ami gyűlt. A volt nejem a hátralék miatt nem ágált sosem, nem is tett lépéseket. Igy ment 2016 januárjáig, amikor egy bérfejlesztésnek köszönhetően, a gyerektartásra levont összeg 87 ezer forintra emelkedett. Neki ez még mindig megfelelt, nem vegzált a hátralék miatt. Közben azért nem adtam be csökkentés iránti kérelmet, mert végig abban reménykedtem, hogy lezárul az ügyem és akkor a visszatartott béremet megkapva, rendezem a hátralékot. Ez sajnos nem így történt és ez év januárjában kénytelen voltam munkahelyet váltani. Jelenleg 40 ezer forintot kap. Én beadtam még márciusban egy keresetet a gyerektartás csökkentésének érdekében, de az ügyben, azon kívül, hogy az egyik bíróság a másiknak adta át az ügyet illetékesség hiányában, semmi nem történt. Most már elégedetlen és eszébe jutott a hátralék. Kaptam egy végrehajtói felhívást, hogy haladéktalanul fizessem be az összeget. Mellé van csatolva egy végrehajtási lap, amin a volt feleségem beírta, hogy szerinte mennyivel tartozom és erre az összegre kéri a végrehajtást. Ez így normális?

gerbera317 # 2017.12.12. 16:50

Javaagyúgy. Esetleg kérheted a gyt. jogosultját, hogy kérjen a bíróságtól közvetlen bírósági letiltást, és akkor a gyt. kerül első helyre, az 50% feletti részt pedig továbbra is fizeted zsebből. Ebben az esetben az új vh-kérőnek nem jut már semmi, azonban figyelembe kell venned, hogy egyszer azt is meg kell fizetned, és ha az történetesen egy ezerrel kamatozó hitelkártya-tartozás, akkor nagyon rosszul is járhatsz a döntéseddel.

drbjozsef # 2017.12.12. 16:39

Nyilvánvalóan igen. Mi köze a munkáltatódnak az általad fizetett gyerektartáshoz.

Ha nem fizeted egyszer a gyerektartást, és azt is végrehajtják, akkor az fog a sorban előre kerülni, és mivel 50%-ig az el is viszi a fizetésedet, többet nem vonnak le, a másik - amit most vonnak le 33%-ban- viszont nem vonódik le, talonba kerül. De ez a költségek miatt nem egy nagy biznisz hosszú távon, még ha rövid távon nyernél is egy kevés pénzt, előbb-utóbb a másik tartozást is ki kell majd fizetni.

futóka # 2017.12.12. 14:09

Ne haragudj, félreérthető módon írtam.
Tehát fizet rendesen gyerektartást és máshonnan érkezik végrehajtás a fizetésére. Jól gondolom, hogy a munkáltató nem vizsgálja az önként rendesen fizetett 50 % gyerektartást? és így érvényesítik, levonják a másik végrehajtást, akár (+) 33%-ig?

köszönöm!

gerbera317 # 2017.12.12. 13:57

Elég nagy genyaság, ha egy rendesen, késedelem és hátralékok nélkül fizetett tartásdíjat egyszerecsak végrehajtás útján kéri behajtani a jogosult. Az is igaz viszont, hogy rendesen, késedelem és hátralékok nélküli tartásdíj-fizetés nem létezik. :-P
De hogy a kérdésedre is kapj valamit: Nem tudom értelmezni a kérdésedet. Mi az, hogy "figyelembe kell-e venni"? Szerinted következmények nélkül megteheti a jogosult, hogy a korábban rendesen, késedelem és hátralékok nélkül megfizetett (ha ugyan létezik ilyen) tartásdíjat letagadja?

futóka # 2017.12.12. 13:28

Köszönöm a gyors választ!

még egy kérdésem lenne, amennyiben a váláskor megállapított tartásdíjat rendszeresen fizeti a szülő a másik szülőnek és ez a fizetése 50%-a, érkezik egy végrehajtás, ebben az esetben azt figyelembe kell venni, vagy nem?

gerbera317 # 2017.12.12. 13:01

A tartásdíj feltétlen kielégítési elsőbbséget élvez, ezért ha egyéb "rendes" követelések sorába beesik egy ilyen, akkor ez mindent beelőz.
Ennek megfelelően:
ha TARTÁSDÍJ >= 50%, akkor mind az 50%-ot a tartásdíjra kell vonni (+ az 50% feletti összeggel az adós hátralékba kerül).
ha TARTÁSDÍJ < 50%, akkor a különbözet erejéig a második helyre szorult egyéb követelésre is lehet vonni. Ugyanígy,
ha TARTÁSDÍJ < 17%, akkor a második helyre szorult egyéb követelés 33%-ot kap, és a harmadik helyre szorultnak is jut néhány százalék. Nem érdemes tovább folytatni, mert már ez az utolsó sem létezik a gyakorlatban.

futóka # 2017.12.12. 11:53

T. Ügyvéd Úr,

Ha a megállapodott tartásdíj összege nagyobb, mint a bejelentett fizetés 50%-a, de a fizetésből már eleve 33% végrehajtást vonnak le, mi az eljárás adott esetben? Maximálisan a tartásdíj vonást kell figyelembe venni, vagy megosztva a végrehajtási összeggel?

Köszönöm

ObudaFan # 2017.12.01. 12:25

Hogy eredményesen lehet-e kérni, az függ attól, hogy

  • milyen a vagyoni-jövedelmi helyzete 1. apának, 2. anyának, 3. gyereknek,
  • mik a gyermek indokolt szükségletei,
  • mennyi lenne az a csökkentett összeg,
  • miért szűnt meg apa munkaviszonya.
Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.01. 11:59

Kérni bármit lehet. De a kiskorú gyermek tartását a szülő akár saját megélhetése sérelmére is köteles biztosítani.

Tina1970 # 2017.12.01. 11:43

Köszönöm a választ! Még egy kérdést szeretnék feltenni. Ha a megítélt gyerektartás összegét nem tudja fizetni az apa - mivel munkanélküli -, lehet-e a gyerektartás csökkentését kérni?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.01. 09:33

Első sorban a tartásdíjat kellene fizetni - a támogatás csak az után jöjjön.

Az ítélet (végzés) szerinti kapcsolattartás kikényszerítése érdekében a gyámhatósághoz lehet fordulni. (A gyakorlatban azonban egy ilyen korú gyermek esetében a hatósági kényszer hatékonysága legalábbis kétséges.)

Tina1970 # 2017.12.01. 09:07

T. Ügyvéd Úr!

Igaz nem az én történetem, de szeretnék segíteni egyik barátunknak.
Történet: válás megtörténik, apa a lakást az exére és gyermekére hagyja, nem kér belőle semmit. Apa vidékre költözik a fővárosból, így gyermekével a kapcsolat egyre inkább ellehetetlenül. Anya egy év múlva férjhez megy és onnantól felborul minden. Anya nem engedi a gyermeket apához - hol tanulásra, hol családi rendezvényre, hol arra, hogy vidékre nem utazhat egyedül egy 16 éves gyermek tömegközlekedéssel, stb. hivatkozással -, nem biztosítja a bíróság által megítélt láthatást. Apával nem engedi nyaralni külföldre, de ő elviszi apa tudta nélkül, stb. Apa munkanélkülivé válik, már másfél éve, ezáltal nem tudja fizetni a gyerektartást. Apának lesz egy élettársa, aki eltartja apát.
A minap viszont kap apa egy hivatalos papírt, amiben közlik vele, hogy az autójára - a gyerektartás elmaradása miatt - végrehajtást rendelt el a bíróság.
Mit tehet ilyenkor az apa? Jó, tudom, fizetni kellene a gyerektartást, de mivel nincs munkája, így ezt nem tudja, viszont a gyermeket anyagilag támogatják, ha nem is akkora összeggel, mint a gyerektartás. Fordulhat-e gyámhatósághoz a láthatás miatt?
Köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.30. 16:49

Nem kell rábeszélni. :) Már benne is vagyunk, köszönöm mégegyszer a megerősítést.
Az egészen biztos, hogy a 15 éves díjból legfeljebb az utolsó 5 évi áll meg, a korábbiak nem. A többit majd meglátjuk. (Hab a tortán, hogy a "gyermek" már négy éve nagykorú, nem tanult tovább a középiskola után, és vagy három éve élettársa is van.)

gerbera317 # 2017.11.30. 15:37

Akkor Beszéld rá KBS-t. Ha jól értettem, KBS az adós oldalán érdekelt, és vh. megszüntetése/korlátozása lenne a kereset tárgya. Nagyot nem lehet vele bukni, mert a 15 év alatt biztos, hogy elévült valami, úgyhogy a bíróság a keresetnek részben helyt fog adni. A kérdés, hogy 10 évnyi, 12, vagy 14 és fél évnyi követelés, és az ahhooz való végrehajtási jog évült el.

ObudaFan # 2017.11.30. 14:30

Eléggé új a törvény, nem meglepő, hogy még nem találkoztál vele. De én ilyen esetben próbálkoznék vele.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.30. 12:37

Gyermektartásról beszélünk.
Jaaaaa... Ha csak úgy nem. ;)

gerbera317 # 2017.11.30. 10:30

Deeee. Komolyan. Csak olyan volt eddig, hogy az adós a jogosult jogosultságának megszűnésére hivatkozott. Elévülésre még soha. Gyermektartásról beszélünk.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.30. 09:30

én még nem láttam olyan adóst, aki elévülésre hivatkozott volna.
Naaaaa...