Örökléssel kapcsolatos kérdés


eva2015 # 2015.09.12. 12:25

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
A következő problémával fordulok Önhöz:
Apám öccse meghalt,gyerekei+felesége nem volt. Mindig azt mondta, a húgomra hagy mindent.(Egy nagy házat.) Apámnak még van egy húga. Hagyatéki tárgyalás még nem volt. A haláleset után apám húga vette kézbe az irányítást,szervezte a temetést, összepakolta az iratokat. Végrendeletet nem talált. Ha jól tudom végrendelet nélkül ő és az apám örökölnek felesben. Apám nem igazán áll a helyzet magaslatán. Nagyon rossz az egészségi állapota,félig süket, eléggé sokat iszik.Attól tartok a húga szeretne minél többet kapni ebből az örökségből. A lányát már be is költöztette a házba. Apám meg csak legyint,hogy hagy legyen az övé és nem gondol se magára,se a 3 gyerekére. Nem szeretném, ha a nagynénémé lenne az egész örökség, jól jönne az apámnak a pénz,mert eléggé nehéz anyagi körülmények közt van. Tehetek-e valamit? Megoldás lenne, ha a húgom örökölne, mert ő az apámra fordítaná a pénzt. Lehet-e valahonnan tudni, hogy van-e végrendelet? Esetleg még abban gondolkodtam, hogy mi lenne ha az apámat gondnokság alá vennénk? Vagy az már késő? Meg nagyon bele se menne. Rajta szeretnék segíteni,csak nagyon önfejű. Mit csináljak ebben a helyzetben?
Előre is köszönöm a válaszát!

ObudaFan # 2015.09.14. 11:43

Gondnokság alá azt helyezik, aki az ügyei önálló vitelére nem képes, vagy abban legalább nagy mértékben korlátozott. Ez a leírtak alapján nem feltétlenül áll fenn. De édesapád adhat meghatalmazást a saját gyermekének is, vagy akár üygvédnek is a hagyatéki eljárásban való képviseletre, illetve ha akarja, visszautasíthatja az öröklést, és akkor a gyerekei örökölnek helyette.
Ha a közjegyzői nyilvántartásban van végrendelet, az elő fog kerülni a hagyatéki eljárásban. Emellett érdemes az ügyvédi kamarai nyilvántartást megérdeklődni. Ha ott sincs, akkor ha van esetleg tipp arról, hogy kik lehettek jelen, vagy ki segített a végrendelet megfogalmazásában, akkor náluk lehet még megpróbálni érdeklődni.

adesz # 2015.09.14. 20:57

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
Kérdésem a következő.
12 éve meghalt apukám. Úgy gondoltuk, hogy eladjuk az ő lakásukat, meg az enyémet. Az örökösök a bátyám gyerekei, és én, mert a bátyám is meghalt. Kifizettük nekik az apu részét. Most sajnos az anyu is meghalt. A házat amit vettünk, még 12 évvel ezelőtt a gyermekeimre írattam, az anyu velünk lakott. Nekem és a férjemnek haszonélvezeti jogunk van a házon. Szeretném megkérdezni, hogy mi a törvény erre az esetre.Köszönöm válaszát Tisztelettel Adesz

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.15. 05:03

??

tzoli # 2015.09.20. 18:31

Tisztelt Hozzáértők!

A következő problémával fordulnék Önökhöz. A párom édesapja a napokban sajnálatos módon elhunyt. Időközben kiderült, hogy a kedves élettársa 2 héttel ezelőtt elvetette magát feleségül, amiről a családban senki nem tudott). Már az özvegyi nyugdíjat intézné, miközben igazolhatóan még 5 évig sem voltak együtt. Mindemellett, hogy a dolgokat ne bízza a véletlenre az após nevén lévő életbiztosítás kedvezményezettjét is átíratta saját magára. Tudni kell, hogy a házasságkötés a kórházban történt, úgy, hogy nem volt beszámítható állapotban. Folyamatos gyógyszeres és sugárkezelés mellett, ópiát tartalmú fájdalomcsillapítókat is kapott. Nem elég , hogy teljesen etikátlan a cselekedete, de kérdésünk, hogy egyáltalán jogosak-e a hölgy igényei? 11 nap házasság után jár-e özvegyi nyugdíj, illetve megkaphatja azt a biztosítási pénzt, amit mi a temetésére szántunk?

Válaszukat és együttérzésüket előre is köszönöm!
Köszönettel:
A gyászoló család

Immaculata # 2015.09.20. 18:44

A házasság érvénytelenségét indítványozhatod, ha a férj a házasságkötés ideje alatt nem volt beszámítható.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.20. 18:44

11 nap házasság után jár-e özvegyi nyugdíj, illetve megkaphatja azt a biztosítási pénzt, amit mi a temetésére szántunk?
Igen. (Bár azt a részt, hogy ti szántátok a temetésre az örökhagyó rendelkezése alatt álló összeget, értelmezni sem nagyon tudom.)

Immaculata # 2015.09.20. 18:46

adesz

Az a kérdés, hogy azt a pénzt édesanyátok nektek ajándékozta, vagy a testvéred részével még tartozol. Ezt neked kell tudnod.

Immaculata # 2015.09.20. 18:48

(Bár azt a részt, hogy ti szántátok a temetésre az örökhagyó rendelkezése alatt álló összeget, értelmezni sem nagyon tudom.)

Ők voltak a kedvezményezettek.

tzoli # 2015.09.20. 18:52

Kedves KBS!

Leírom a tisztánlátás végett. A biztosítást a párom anno az édesapjával együtt kötötte, ő volt a kedvezményezett. Pont, ez miatt, hogy majd, ha arra kerül a sor ebből tudják fedezni a temetés teljes költségét. Közbe a nő átíratta a saját nevére, hogy most ő kapja a teljes összeget.

Azért ez hihetetlen számomra, hogy 11 nap után teljes jogkörrel rendelkezik az illető. Ha 1 nappal az elhalálozás előtt házasságot kötnek, ugyanolyan értékű, mint ha 40 éve együtt élnének? Biztosítók is ennyire felelőtlenek lennének?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.20. 19:25

Ők voltak a kedvezményezettek.
Azt a szerződő bármikor megváltoztathatja.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.20. 19:26

Nem nagyon értem a háborgást. A házasságkötés vagy a vagyonnal rendelkezés jogát tetszik kifogásolni?

tzoli # 2015.09.20. 19:50

Nem, egyáltalán nem azt. De látom, nem nagyon szeretné megérteni a leírtakat. Azt sérelmezem (és nem háborgom), hogy egy vagyon nélküli nő kihasználja azt, hogy egy beteg, halálán lévő embernek már csak napjai vannak hátra... elveteti magát feleségül (úgy, hogy a másik fél félholtan fekszik a kórházi ágyon) majd a jog azt mondja, persze ez így OK, vidd nyugodtan a család vagyonát. Ezt sérelmezem, de nem csak én, hanem a család összes többi tagja.

Köszönöm az együttérzést!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.20. 20:48

Csakhogy a jog ezt sehol nem mondja. Én legalábbis ezt a szabályt sehol nem olvastam. Te hol találkoztál vele leírva?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.20. 20:51

vidd nyugodtan a család vagyonát.
Na, most az a helyzet, hogy amíg a biztosított él, addig a halála esetére szóló biztosítási összeg senkinek nem a vagyona - mert még követelésként sem létezik. És amíg meg nem hal, addig azt jelöli meg kedvezményezettként, akit ő akar.

Ismételten kérdezem: szerinted a jognak ezt a lehetőséget meg kellene szüntetnie? A biztosított ne változtathassa meg a kedvezményezettet?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.20. 20:53

elveteti magát feleségül (úgy, hogy a másik fél félholtan fekszik a kórházi ágyon)
Itt is kérem a konkrét javaslatot: hány éves kor fölött vagy milyen diagnózis esetén tiltsa a jog, hogy az idős illetve beteg személy házasodjon?

tzoli # 2015.09.21. 04:54

Business Law hozzászólására reagálva... én is az 5 éves együtt élésről hallottam, hogy annak meg kell lennie.

Amúgy nem igaz, hogy nem értem a jogot, mert azért valamennyire ismerem, de nyilván nem ügyvédi vagy jogász szinten, mert teljesen más területen dolgozom.

Ilyen dolgokra lettem volna kíváncsi, hogy mennyi együtt élés vagy házasság után illeti meg a nyugdíj a nőt, ha a másik fél nem volt teljesen beszámítható, akkor érvényteleníthető-e a házasság stb...

Elnézést kérek, ha megfogalmazásom nem volt egyértelmű.
Köszönöm a segítő és építő jellegű hozzászólásokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.21. 07:20

Természetesen érvénytelen lenne a házasság, ha az egyik fél a házasságkötéskor teljesen cselekvőképtelen. De ezt nem fogod tudni bizonyítani - többek között az anyakönyvvezető állításával szemben.
De ha tudnád is. Az csak az özvegyi nyugdíj jogosultságot befolyásolná.

Immaculata # 2015.09.21. 07:32

Ja, mert az anyakönyvvezető orvosi és gyógyszerkutató képzettséggel rendelkezik és ott volt, amikor a férjet gyógyszerekkel tömték.

Ha érvénytelen a házasság, az az öröklést is befolyásolja. Magyarán szólva, nem örököl.

Atti3333 # 2015.09.21. 07:45

Tisztelt Válaszoló!
Egy hagyatéki eljárás jogerőre emelkedésének 15 napja 09.16 volt. Ma érdeklődtem a közjegyzőnél,hogy mikor kapom meg erről a hivatalos papírt. Közölte, hogy 09.30-án fogja elküldeni, mert neki addig várnia kell, hogy beérkezik e fellebbezés.
Ez komoly? A jogerőre emelkedéstől számított 10 munkanapot még várni kell, hátha beérkezik egy fellebbezés?

Immaculata # 2015.09.21. 10:49

Ha nem te vagy az egyetlen érdekelt, akinek fellebbezési joga van, akkor az utolsóként kézhezvett fél fellebbezési idejét is meg kell várni.

Azt nem értem, hogy lehet ilyen kérdezni, hogy a te fellebbezési jogod letelt, és a többiek bevárása nélkül követelőzől?

Atti3333 # 2015.09.21. 11:36

Én meg azt nem értem, ha nem ismered a részleteket miért személyeskedsz?

  1. a fellebbezési jog, nem a végzés kézhezvételétől számított 15 napon belül jogerős, hanem attól a dátumtól amikor a közjegyző megírta a végzést TEHÁT mindenkinek ugyan akkor (nem én találtam ki, le van írva a végzésbe!!!!) Arról nem is beszélve, hogy a három örökös tartja egymással a kapcsolatot, kb mindenki ugyan akkor vette át
  2. 3 örökös van, a testvéremmel együtt intézzük az egészet a harmadik örökös meg nekem adott egy meghatalmazást, hogy intézkedjek helyette, TEHÁT senki nem akar a másik háta mögött semmit
  3. miután június óta "intézkedik" a közjegyző csak eljött az ideje, hogy megkérdezzem, hogy a jogerőre emelkedésre ő rátehet e még + 10 napot HA senki nem lebbezett fel
Immaculata # 2015.09.21. 11:54

a fellebbezési jog, nem a végzés kézhezvételétől számított 15 napon belül jogerős, hanem attól a dátumtól amikor a közjegyző megírta a végzést TEHÁT mindenkinek ugyan akkor (nem én találtam ki, le van írva a végzésbe!!!!)

Értem én, tehát ha a közjegyző megírja a végzést és a végzés keltéhez képest a 16. napon adja postára, akkor jogszerűen vagytok megfosztva a fellebbezéstől.

Megy ez!

Dr.Attika # 2015.09.21. 12:55

Ez nem így van. Ha a végzés kelte és a közlés vagy kézbesítés megegyezik akkor indul a következő naptól a határidő.

Stromboli77 # 2015.09.21. 13:25

Jo napot kivanok! Edesapam Nemetorszagban hunyt el ebben az evben es tartozasokat hagyott maga utan. Azt szeretnem kerdezni, hogy ahhoz, hogy ezeket a tartozasokat ne orokoljem le kell-e mondanom az oroksegrol (amirol tudom, hogy nincs, tehat nem veszitenek vele semmit). Ha igen, hogy es hol tudom ezt megtenni? Orokosodesi targyalas meg nem volt, de mar sajnos kaptam Nemetorszagbol leveleket, pl apukam autobiztositasanak befizetesevel kapcsolatban. Amikor oket felhivtam azt tanacsoltak, hogy ha nem szeretnem orokolni az autokat vagy barmilyen vagyont, akkor ne valaszoljak nekik es akkor ok ugy tekintenek az ugyre, hogy en nem letezem. De szeretnem biztosan tudni, hogy mi a helyes ut. Koszonom szepen!!!