adókötelezettség öröklés


ObudaFan # 2014.11.04. 14:23

Kell, hogy kapjál majd erről határozatot.

danti # 2014.11.03. 11:49

Csak annyi az elv, hogy ha öröklök egy adókötelezettséget, akkor elvárnám, hogy az én nevemre legyen kiállítva a határozat, csekk, stb. De úgy látszik, hogy ez túl nagy teher a tisztelt közigazgatásnak. Persze amikor rákérdeztem írásban, hogy ezt meg lehetne-e tenni, akkor válasz nélkül kiküldtek egy levelet édesapám nevére, hogy amennyiben nem fizet megjelentetik a nevét valami szégyenfalon. Elegáns. Biztos csak nekem fontos, hogy az adót aminek elviekben már én vagyok a kötelezettje a saját nevemen teljesítsem, de mindegy. Én csak annyit várnék el ettől a sok "pirikétől", hogy az adózó nevét módosítsák, ha már mást kötelez. De ez túl nagy elvárás itt illiberisztánban. Persze ez nem a sok "pirike" hibája.

Köszönöm a válaszokat!

C I N I # 2014.10.30. 14:24

Ez nem elv kérdése.

Jogszabály kötelez, hogy amennyiben vagyont örököltél édesapád után, akkor a terheket is megkapod, tehát fizetned kell...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.28. 15:14

Igen.
Nem nagyon értem, mi az a fontos elv, amelyre hivatkozol.

danti # 2014.10.28. 12:03

Üdvözlöm!

Kérdésem, hogy helyi adó tekintetében történik-e öröklés?
Konkrétan a tulajdonos márciusban elhunyt, és a kommunális adót, valamint a gépjárműadót követeli rajta az önkormányzat.
Kértem, hogy amennyiben öröklődik, akkor az örökös nevére állítsák ki a határozatot, de erre nem hajlandó az önkormányzat, mert "nem tudjuk átírni a rendszerben".
Ezek alapján számomra kérdés, hogy egyáltalán örököltem-e a két adó 2014 2. felére szóló részét.

Nem az összeg a lényeg, hanem az elv, hogy nem szeretnék a halott édesapám nevében befizetni.

Köszönöm!