gyerektartásdíj


Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.14. 07:37

Legalábbis nem esélytelen.

web13 # 2016.02.13. 21:50

Tisztelt Szakértő!
Az az apa, aki gyermekét, annak első 18 évében kevesebb mint 10 alkalommal kereste fel,( Mondhatjuk, hogy kapcsolatot nem tartott vele.) kérheti-e a bíróságon a tartásdíjra vonatkozó megszüntetést, mert a 20 éves gyermeke nem tartja vele a kapcsolatot?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.13. 08:15

Azt hiszem, félreérted. Én azt vettem le, hogy a végrehajtó már korábban felhívta a munkáltatót (úgy lehet, az előző munkáltatót), csak az adós a munkába álláskor az ezt tartalmazó, előző munkáltató által kiadott okiratot késve adta át az új munkáltatónak. Egyúttal átadta a részletfizetési kedvezmény iránti kérelmét is, és a munkáltató csak a részletfizetési kérelem szerinti összeget vonja, a bér 50%-a helyett.

ObudaFan # 2016.02.13. 07:30

De a munkáltató csak akkor felel, ha a végrehajtó letiltást alkalmaz, itt pedig érthetetlen módon a végrehajtást kérő intézkedik és viszi a határozatot, holott a végrehajtást kérő kérésére még jogerős ítélet alapján sem tilthat a munkáltató. Tehát a végrehajtótól kellene megkövetelni, hogy ezt intézze.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.13. 06:56

Nem csalás lenne az, hanem tartás elmulasztása, és nem perlés, hanem feljelentés.
A munkáltató kezesként felel azért, amit elmulaszt letiltani.

monic2005 # 2016.02.13. 06:22

Kedves tagok! Lenne egy kérdésem. A gyermekem apukákájának elmaradása van nem kis összeg ami azonnal végrehajtható már 2015.novembere óta. A végrehajtó volt nála de ugye albérletbe lakik nem volt mit foglalni plusz az élettársa elmondta december óta dolgozik de nem tudja hol pedig együtt élnek. Nos kért részlet fizetést is amit elutasitottak neki.A munka helyén csak februárban adta le a másodfoku birósági papirt plusz az ő ügyvédje beadványát amin a részletfizetési kérelme volt 10.500 forint ezt utasitotta el neki a biróság.A fönőkével beszéltem mert sajnos nem olvasta végig a birósági határozatot és elfogadta az exem ügyvédi papirját is ami ugye átverés.A kérdésem az lenne hogy a főnőkétől ígéretet kaptam a további levonásra de miután át adtam neki a valós papírokat nem látom hogy azt alkalmazná is és küldené a megítélt pénzt mert a fizetés 50% a tiltható és az nem 10.500 forint igy a különbözetem hiányzik amit már meg kellett volna kapnom.A kérdésem hogy csalásért perelhetem az exemet plusz mennyi időt várjak a pénzemre a munkáltatótól mert ugye most február 10.én derült fény az exem dolgaira hogy átverte a fönököt.Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.03. 20:49

Tartásdíjat kellene kérned a szülőktől.

H.Ria # 2016.02.03. 19:00

Tisztelt szakértő jogászok!
Egy 18 éves gimnazista lány vagyok.Már lassan egy éve nem élek együtt az anyámmal a "fiúügyei miatt". Abból a pénzből élek amit a nagyszüleim küldenek nekem, anyámtól semmit sem kapok és nem is tartom vele a kapcsolatot. Szeretnék egyetemre menni. Azt szeretném tudni jogosult vagyok-e valamilyen állami támogatásra vagy tudok-e tenni valamit ellene?
A válaszokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2016.02.03. 16:18

Illetve a gyámhatóságon meg lehet próbálni előlegezést is kérni.

ObudaFan # 2016.02.03. 16:18

Végrehajtást lehet kérni, a külföldi végrehajtáshoz pedig a gyámhatóságon keresztük a Külügyminisztérium segtségét lehet kérni.

xita # 2016.02.03. 03:18

Tisztelt szakértő jogászok!
Válóperes eljárásban tegnap kézhez kapta a lányom a bíróság döntését/végzését, ami 2016. február elsejétől havi 30 ezer forint tartásdíjat ítél meg.
A döntés ideiglenes intézkedés, a végzés fellebbezésre tekintet nélkül azonnal végrehajtható.
A lányom férje Tunéziában él, tunéziai állampolgár, gyermekük nem kettős állampolgár, magyar, 2 éves.
A férj tunéziai tartózkodási helye ismert.
A válóperben ügyvéd nélkül veszünk részt, ennek anyagi okai vannak.
Kérem segítségüket abban, hogy ezzel a bírósági döntéssel mit kezdjünk annak érdekében, hogy a lányom a megítélt összeghez hozzájusson.
Köszönöm!

ObudaFan # 2016.01.28. 17:21

A kapcsolattartas annyibol persze szamit, hogy heti valtasnal figyelembe kell venni, hogy a gyerek mindket szulonel azonos ideig van, de az nem igaz, hogy fel sem merulhet tartasdij-fizetes, mert a szulok jovedelmi kulonbsege miatt felmerulhet.

Tengereczki # 2016.01.28. 15:44

Kovács_Béla_Sándor: ez nekem volt válasz?

"Csúnyán kevered a kapcsolattartást meg a szülői felügyelet gyakorlását."

Ha igen, akkor szerintem nem :)

Az valóban lehetett kétértelmű, hogy az 5-9-es felosztásban már nem közös a szülői felügyelet (más kérdés, hogy döntene-e ígx magától egy bíróság...), csak ezt nem írtam le. De gy van, az egy sima kapcsolattartás, nem közös felügyelettel.

Vagy máshol kevertem?

ObudaFan # 2016.01.28. 15:31

NagyEdgár

Igen, ha így halad, érdemes lesz pert indítani a megszüntetés iránt.

NagyEdgár # 2016.01.28. 14:15

Tisztelt Fórum! Tisztelt hozzáértők!

Gyerektartásra kötelezett vagyok. Azzal nincs gondom, hogy vonják a jövedelmemből a tartást amíg a gyerekem nappalin folytatja tanulmányait. De a helyzet, hogy 22 éves a gyerekem főiskolára "JÁR". Na itt a bökkenő! 2 év alatt elvégzett összesen fél évet nappalin. A közte eső időszakokban otthon van. Nem tanul, nem dolgozik, nem csinál semmit. Engem soha fel nem hív. Ha én hívom hazudozik, hogy épp "folyamatban" van a suli. Elmondása szerint "passzív" vagy "inaktív" jogállásban van, vagy éppen halaszt egy kicsit. Most ez mit jelent? Mi az, hogy passzív vagy inaktív? Ez így meddig mehet???? Ha ebben az ütemben halad akkor 12-15 év alatt végzi a főiskoláját! Otthon ül, vagy éppen a haverjaival csavarog és kocsmázik. Hiába a saját gyerekem, de havi 41 ezer Ft-ot fizetek csak ezért, míg közben a munkába beledöglök! Mit tudok tenni???

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.28. 11:24

Csúnyán kevered a kapcsolattartást meg a szülői felügyelet gyakorlását.

Tengereczki # 2016.01.28. 07:55

ObudaFan,

12.11-i válaszodat köszönöm, ehhez kapcsolódóan:

"A kapcsolattartás mértéke és a gyermektartás között nincs összefüggés."

Ez biztosan ennyire fekete-fehér? Mert pl. ha közös a felügyelet és fele-fele vannak a gyerekek, akkor nem is kellhet gyerektartást fizetni. De ha pl. 5-9 napokat vannak egyik-másik szülőnél 14 napos periódust tekintve, akkor semmi nem indokol egy teljes mértékű gyerektartást, hiszen a gyerektartást fizető szülő is több, mint 30%-ban természetben tartja a gyerekeket, sőt, az időtől függetlenül fenntart nekik szobát, ruhát, stb. Emiatt nem szokták csökkenteni a gyerektartást a gyakorlat szerint?

"A bíróságnak figyelembe kell vennie a gyermek szükségleteit, a gyermek szükségleteit meghaladó tartásdíjat nem ítélhet meg. Hogy ebben az ügyben miért lett ez ennyire magas, annak a megítéléséhez már jobban kellene ismerni az ügyet."

A szükségletek igazolását még nem láttuk 1 év alatt az anyától, ennyi pénzt kért a keresetében, ezért adott ennyit a bíró (ideiglenesen, még nem végleges a kereset, folyamatban a bontóper). Nem reális a szükségletek miatt egyáltalán, de kevesebb, mint a fizetésem fele, ez is tény.

Másik kérdésem, hogy ha az anyuka egyedülállósági nyilatkozatot tett volna hónapokkal ezelőtt és erről nem szól, az adókedvezményt pedig igénybe vettem a 3 gyerek után, akkor ezt hogyan támadhatnám meg, hogy ne legyen adóhátralék? Nem lakunk együtt, bár a lakcímünk ugyanaz egy közös tulajdonú ház miatt, a válás folyamatban. Az egyedülállóságot csak így bejelenthetné minden beleegyezésem nélkül és az, hogy jogilag család vagyunk még, az számít NAV felé?

Köszönöm.

ObudaFan # 2016.01.24. 18:38

A nettó fizetésedből kell, függetlenül attól, hogy az miért annyi.

misso # 2016.01.24. 17:44

És ez normális, hogy 2 olyan gyerek akihez az exemnek semmi köze, az azok után járó adókedvezményből kelljen neki / felé fizetnem? Hát ez nagyon nem tűnik fairnek, na mindegy,köszönöm a választ!

ObudaFan # 2016.01.24. 13:57

misso

A nettó jövedelemből kell kiindulni, és ebből a szempontból nagyjából mindegy, hogy azt mikor kéred.

misso # 2016.01.23. 23:21

Üdv mindenkinek!

Tudom, hogy sokak szemében unszimpi leszek a kérdésem kapcsán de ez van.... A lényeg, előző házasságomból 2 gyerek született, egyik velem él 12 éves, másik az anyjával, így helyezte el őket a bíróság. Mostani feleségemmel további 2 gyerekünk született, ergo 3at nevelünk így jelentős adójóváírásunk van/lett tavaly tavasz óta. Kérdésem az, hogy ha az exem beperel gytartásdíj emelésért akkor valóban az adókedvezményt is beleszámítják a jövedelmembe? Mert ugye azt 2 olyan gyerek után is kapom akihez neki semmi köze.... Az igaz, hogy ha nem kérem a havi szintű adójóváírást hanem majd adóbevalláskor egy összegben visszaigénylem, akkor ezen "probléma" nem létezik? 6 éve váltunk el, exem azóta sem dolgozik és tudom, hogy most hogy 3 gyerekesek lettünk vérszemet kapott, hogy mennyit kereshetek az adójóváírással. Holott én otthagytam neki és a másik gyerekünknek a tehermentes közös lakást és így hogy egy gyerek itt, egy ott így is fizetek havi 25 ezer gytartást. Láthatás normálisan működik, sulikezdésbe beszállok stb, de nem szívesen fizetnék ennél többet egyelőre, főleg amíg a mostani lakásunk hitele le nem ketyeg (persze tudom, hogy ez nem számít, most csak hangosan gondolkodtam). Köszönöm előre is!

groszfater@gmail.com # 2016.01.20. 11:09

A párod forduljon bírósághoz. A gyermektartás megelőzi az összes követelést.
Szó van ott még költségmentességről is de az majd kiderül menet közben...

Azt azért ne felejtsd el, a tartozást meg kell fizetned.

alibi1983 # 2016.01.20. 10:57

Köszönöm a gyors választ. És ez mit jelent nem jogi nyelven?

groszfater@gmail.com # 2016.01.20. 10:39

3. A gyermektartásdíj iránti követelés végrehajtására irányuló kérelem
A gyermektartásdíjra vonatkozó speciális szabályok nem érnek véget a végrehajtás elrendelését követően sem. A gyermektartásdíj végrehajtása iránti kérelem megindítóját a költségmentesség alkalmazásáról a bírósági eljárásban szóló 6/1986. (VI. 26.) IM rendelet 3. § (1) bekezdése szerint tárgyi költségfeljegyzési jog illeti meg. Ez azt jelenti, hogy a kérelmezőt jövedelmi és vagyoni viszonyaira tekintet nélkül költségfeljegyzési jog illeti meg. A költségfeljegyzési jog tartalmát a Pp. 85/A § adja meg, mely szerint tárgyi költségfeljegyzési jog esetében a költségeket az állam előlegezi, és a felet megilleti az illetékfeljegyzés joga (azaz illetéket nem kell lerónia az eljárás megindításakor).
Fentieken túlmenően a 6/1986. (VI. 26.) IM rendelet 15/E § (10) bekezdése szerint a gyermektartás végrehajtása során is e § szerint kell eljárni azzal az eltéréssel, hogy

  1. a Bíróság Gazdasági Hivatala a bírósági végrehajtó részére az eljárása kezdetén költséget nem fizet, mint egyéb esetben, amikor a végrehajtást kérőnek kell megelőlegeznie a végrehajtási költségek meghatározott részét, valamint
  2. a végrehajtás során befolyt összegből nem fedezhető, a végrehajtót eljárásáért megillető munkadíj és költségtérítés összegét részére a BGH a végrehajtó beterjesztett díjjegyzéke alapján - a (3) bekezdés megfelelő alkalmazásával - 15 napon belül kifizeti.

4

alibi1983 # 2016.01.20. 10:29

T. Fórum!

A történetem röviden. Az élettársammal való gyermekvállalás alatt mindenünket elvesztettük. Lakás és személyi hitelek mindent felmondtak. A párom gyese mellett én 100-110 ezret kerestem havonta amiből csak a legalapabb dolgokat tudtuk fizetni. Most hogy 6 hónapja ő is dolgozik én is elmentem legális, bejelentett munkára. 3 hónap alatt megtalálták a jövedelmem jövő hótol vonják is az 50% át. A követelés tulaja (I.J. Kft) és a végrehajtó sem tud részletet adni már megkezdett letiltásból. Így viszont azokat a hiteleket sem fogjuk tudni fizetni amiket eddig még nyögtünk a kevésből is. Tanácsként kaptuk (lehet hogy rossz tanács) hogy a gyerekre próbáljon a párom tiltatni a fizetésemből. Jelenleg ott tartunk hogy emiatt költözni kezdek. Járható út a tiltás? Válaszukat köszönöm.