lakáshasználati jog ellenértéke


katrin # 2015.04.28. 22:37

Segítséget szeretnék kérni,
válóper. Az utolsó közös lakás kizárólagos tulajdonosa a felperes. Ő osztott lakáshasználatot kér, én abba nem kívánok belemenni,de nem is várom el a kizárólagos használatot. Ha az az ellenkérelem,h a bíróság a felperest jelölje meg kizárólagos használónak, ez esetben igényelhetek lakáshasználati jog ellenértékét vagy az csak akkor jár, ha nem ez az ellenkérelem, de a bíróság ítéletében a lakás elhagyására kötelez?
Köszönöm a segítséget

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.29. 06:12

Ő osztott lakáshasználatot kér, én abba nem kívánok belemenni,de nem is várom el a kizárólagos használatot.

Akkor?

katrin # 2015.04.29. 11:29

mármint azt nem várom el , hogy én legyek a kizárólagos használó, tehát el kívánom hagyni az ingatlant. Ha én ezt bevállalom, attól még ezzel egyidejűleg lehet kérni h ítéljen meg a bíróság lakáshaszn.jog ellenértéke címén nekem valamekkora összeget vagy az csak akkor jár, ha pl.az az ellenkérelem, hogy kizárólagos lakáshasználatot kérek és ezt nem ítéli meg a bíróság?

Norberth1974 # 2015.05.02. 14:00

Üdv:
Segítséget és tanácsot szeretnék kérni!
Lakáshasználati jog díj! Jár vagy nem jár?
Házasságkötésünk előtti,(örökölt), meglévő ingatlanban költöztünk,később vettem fel hitelt és a különvagyonra lett fordítva,pontosan 57m2-er toldás lett,ennek a negyede járna a volt házastársnak,de már 2013.novemberétől nem lakik az ingatlanban viszont a cuccait nem vitte el és még a lakcímről sem jelentkezett ki.Van egy közös gyermekünk is aki az édesanyjánál lett megegyezés szerint elhelyezve!
Lakáshasználati jog ellenértékének megtérítését kéri,3.000.000.-Ft-ot!
Ön szerint jár vagy nem jár ez az összeg?
Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.05.03. 17:32

Ha önként költözött el, akkor valószínűleg nem, de a ráépítés miatt lett neki is tulajdoni hányada az ingatlanban, annak a megváltását kérheti.

cmcm # 2016.04.25. 11:19

Kedves Fórumozók! Az lenne a kérdésem, hogy lakáshasználati jog ellenértékét csak viszontkeresetben lehet érvényesíteni, vagy egy sima ellenkérelem keretei között is dönthet benne a bíróság?

A feleségem házasság felbontása iránt perel, de az utolsó közös lakásunk használatával kapcsolatban semmilyen igényt nem terjesztett elő, de mivel nem enged be, természetben pedig nem osztható a ház, ezért én az ellenkérelmemben kértem, hogy ő legyen a kizárólagos használó, és fizessen nekem lakáshasználati jog ellenértékét cserébe. Erre ő azt nyilatkozta az ügyvédje útján, hogy erre nekem viszontkeresetet kellett volna előterjeszteni.

Köszönöm előre is a segítséget!

lajcsó # 2016.04.25. 11:50

"lakáshasználati jog ellenértékét csak viszontkeresetben lehet érvényesíteni, vagy egy sima ellenkérelem keretei között is dönthet benne a bíróság?"
Viszontkeresetben!

ant_69 # 2017.11.04. 13:11

Tisztelt Fórumozók!

Feleségemmel válófélben vagyunk, 2016 június óta külön élünk. Van egy kiskorú gyermekünk, akivel ő elköltözött édesanyjához. Az a lakás öröklakás, amelyben feleségemnek saját tulajdonrésze van. A korábban közösen használt lakásunkat szüleimtől örököltem egyedüli gyermekként, azaz különvagyonnak minősül, én lakom azóta benne.
Feleségem most készül beadni a válókeresetet, és közölte, hogy összesen 4 M Ft-ra tart igényt. Ez két részből tevődne össze: van egy 2019 márciusban lejáró életbiztosításom, melynek a fele kb. 1 M Ft, és 3 M Ft lenne a lakáshasználati jog ellenértéke. A lakás egy másfél szobás zuglói panel. Ingatlankereső oldalak alapján kb. 17-18 M Ft lehet az értéke.
Én hajlandó vagyok fizetni, de szeretném tudni, hogy reális-e az összeg, amit követel tőlem?

Köszönöm a segítséget

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.04. 14:23

Miért nem bízol meg ügyvédet?

ObudaFan # 2017.11.04. 14:23

Reálisnak tűnik.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.04. 14:24

Egyébként nem tarthat igényt a lakáshasználati jog értéke rá eső részének megtérítésére az, aki az utolsó közös lakóhelyül szolgáló ingatlant önként, a visszatérés szándéka nélkül hagyta el.

ObudaFan # 2017.11.04. 14:28

Ez igaz, tehát: ha jár (mert nem önként, vagy nem a visszatérés szándéka nélkül költözött el), akkor összegszerűen nem irreális a követelés.

lemon # 2018.10.10. 15:36

Lakáshasználati jog ellenértékét, hogy kell kiszámolni, ha 1/2-1/2-ed arányban tulajdonos férj és feleség, és Anya maradt az ingatlanban 3 gyerekkel? Van olyan eset, amikor ez Apának nem jár?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.10. 15:46

L. alább.

ObudaFan # 2018.10.11. 08:20

Az a házastárs, aki szerződés vagy a bíróság döntése alapján a lakás elhagyására köteles, a korábbi használati joga vagyoni értékének megfelelő térítésre tarthat igényt.

A térítés összegének meghatározásánál a gyermek lakáshasználati jogának értékét annak a házastársnak a javára kell figyelembe venni, aki a lakáshasználatot szülői felügyeleti joga alapján a gyermek részére a továbbiakban biztosítja.

Yawyaw # 2018.10.26. 11:21

Kedves Fórumozók!

Az alábbi problémával állnék elétek:

A feleségem és kiskorú gyermekünk 3 éve elhagyta a közösen (1/2-1/2 részben) birtokolt ingatlanunkat, és a nagyobb bútorokat leszámítva mindenüket elszállította.
A bíróságtól azt kérte, hogy többlethasználati díjat állapítsanak meg, amiért ő és a gyermek nem laknak az ingatlanban.
A feleségem önként költözött el (segítettem elszállítani a csomagokat), és egyszer sem próbált meg visszaköltözni.
Az ingatlanból 2 éve én is elköltöztem egy kisebb lakásba, az ingóságaim egy része még a lakásban van (nem férnek be az új ingatlanba). Havonta visszajárok takarítani és a feleségem elköltözésétől kezdve a rezsit egyedül fizetem.

Számíthatok arra hogy a bíróság megítél a feleségem számára többlethasználati díjat?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.26. 12:06

Nemigen. De miért nem bízol meg ügyvédet?

ObudaFan # 2018.10.26. 12:36

Többlethasználati díj akkor jár, ha a feleséged kinyilvánítja, hogy szeretné használni az ingatlant és te kizárod őt, vagy ha a bíróság rendel el kizárólagos használatot.

Yawyaw # 2018.10.26. 14:19

Köszönöm a válaszokat!

A bíróság nem rendelt el kizárólagos használatot.
A feleségem egyszer tért vissza míg én dolgoztam, a bútorokat szerette volna elvinni (tehát nem visszaköltözni akart), azonban mivel a zárat lecseréltem így nem tudott bejutni az ingatlanba (szóban megbeszéltük, hogy az ingatlant én használom, cserébe a rezsit is én fizetem, így nem kizárni kívántam, természetesen ezt bizonyítani nem tudom).
Erről az esetről csak napok múlva értesültem, mikor felhívott és bejelentette, hogy pert indít.

Ekkor ügyvédi segítségért folyamodtam, aki azt javasolta, hogy cseréljem vissza a zárat az eredetire, ezt meg is tettem. Ezt követően költöztem el én is az ingatlanból, a mostani páromhoz.
Azért kérdezem itt is, mert az ügyvédem azt mondja, hogy nem fog a feleségem többlethasználati díjat kapni, azonban szerettem volna máshonnan is megerősítést kapni.

Angie1976 # 2018.10.28. 12:05

Tiszteletem mindenkinek

Azzal a keressel fordulok onokhoz egy eve valtam el hivatalosan sajnos a valasba csak ugy ment bele a volt ferj hogy papiron nappali kozos hadznalat. Idokozben elvaltunk de az ingatlant az eszkozkezelo tavaly megvasarolta. Mindketten alairtuk a szerzodest. Volt ferj nen lakik az ingatlanba. Szeretnem az ingatlant visszavasarolni. Két gyermekunk van de vissza vasarlasnal nem szeretnek ugy jarni hogy az ő nevére is tulakdon keruljon . Ha mar en fizetek mindent es en fizetem vissza.mi lehet ennek a menete vagy a megoldas erre

Valaszukat elore is köszönöm

ObudaFan # 2018.10.28. 16:21

A volt férjeddel kötött előzetes, írásos megállapodás.

kismiska # 2019.01.14. 11:01

Kedves Fórumtagok,

Sajnos úgy adódott hogy válni fogunk a feleségemmel.
A közös megegyezés egyelőre úgy néz ki kizárva sajnos...
A lakás amiben most élünk, 1/1 tulajdonban az enyém, én is fizettem ki az utolsó forintig. Ezt házassági szerződésbe is foglaltam. Van egy kiskorú gyermekünk.
A feleségemnek lenne hova mennie, és bár etikailag én kifogásolhatónak tartom, de ő mégis igényt tarthat a lakáshasználati jogára, illetve annak ellenértékére...Mire számíthatok? Mennyi összeg a reális, bár én egy forintot nem fizetnék legszívesebben, csak azért hogy a nullából indulva még ő röhögjön a markába...
Az ideiglenes lakcíme nálam van, az állandó nem.
Mit tehetek? Köszönöm előre is mindenkinek.

ObudaFan # 2019.01.14. 11:04

Az a kérdés, hogy az az 1/1 csak a bejegyzés szerinti tulajdonjog, vagy a házassági közös és különvagyonra tekintettel a nyilvántartáson kívüli tényleges helyzet is ez.

Azt is tudni kellene, hogy a gyerek kinél lesz.

kismiska # 2019.01.14. 11:11

A gyermek az anyjánál lesz. Egy ügyvéddel beszélve, nem nagyon szokott arra precedens lenni hogy máshogy ítéljenek.

A hazássági szerződésben vagyon megosztás jött létre, attól a naptól kezdve tehát minden, külön vagyonnak minősül, illetve le van írva hogy szerződés megkötésének napjáig nem keletkezett közös vagyon sem.

ObudaFan # 2019.01.14. 11:18

A térítés összegének meghatározásánál a gyermek lakáshasználati jogának értékét annak a házastársnak a javára kell figyelembe venni, aki a lakáshasználatot szülői felügyeleti joga alapján a gyermek részére a továbbiakban biztosítja.

Szerintem itt az új Ptk. szerint ilyen esetben a lakott és beköltözhető érték különbségének 2/3-a is lehet az összeg.