válás , vagyonmegosztás.


Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.28. 21:43

Nem minden "ráköltés" keletkeztet megtérítési igényt.

ObudaFan # 2016.07.28. 21:28

Gerencserzsu

Az ingatlanbol annak a fele jár neked, amennyivel az ingatlan értéke az által nőtt, hogy a férjed által megkeresett pénzt rakoltottetek. Férjed rakoltott örökségére eső erteknovekmenybol már semmi.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.28. 11:20

Megegyezni bármiben meg lehet. Csak az a baj, hogy az elképzelt egyezségben te tulajdonképpen nem adsz semmit, szeretnél kapni valamit.

gerencserzsu # 2016.07.28. 10:47

Üdvözlöm!
16 éve házasodtunk össze.Férjemhez költöztem egy komfort nélküli,rossz állapotban lévő,akkor 1 szoba,konyha,előszoba lakhatási lehetőségű házba.Házasságkötésünk után gyesen voltam,majd háztartásbeli lettem.Ezalatt főiskolát végeztem,diákhitelt vettem fel,amit megélhetésünkre,a ház felújítására,személygépkocsi vásárlásra(lízingelés) fordítottunk.Mivel férjem dolgozott,keresetéből is fordítódott ezekre a dolgokra,és közben örökölt is,ezt is ezekre költöttük.Minden ,a családhoz befolyt pénz a megélhetésre és ezekre a dolgokra ment.Közben én is dolgozni kezdtem és minden befolyt összeget az előzőekben leírtak szerint költöttük el:megélhetés,törlesztések fizetése,a ház állagának javítása(pl. gáz bevezetés).Közben házasságunk megromlott,a válás is komolyan szóba jött.Ezért érdeklődni szeretnék,hogy a vagyonmegosztás során milyen lehetőségeim ill. jogaim lennének.Férjem úgy gondolja,hogy nekem semmi sem jár,összeszedhetem a mindennapi megélhetéshez szükséges holmim,a 2 gyereket(19 és 16 évesek) meg a diákhitelemet és elmehetek.Érdekelne,milyen jogi megoldásokat lehet ebben az esetben találni.Sok töprengés után én arra gondoltam,hogy én lemondok mindenről,ami a ház értékének növekedéséből járna s férjem cserébe átvállalja a diákhitelt.Ennek kivitelezésére van-e jogi lehetőség?
Válaszát köszönöm!

ObudaFan # 2016.07.26. 05:14

Amit az egyutteles alatt vettel, az kozos vagyon, kivéve, ha kulonvagyonbol vetted. Amit ajándékba kaptál, az kulonvagyon.
Az eletkozosseg megszakadasa idején meghatározhato értéket kell figyelembe venni.

Ildi90 # 2016.07.25. 21:52

Tisztelt Forumozok!

Volt férjemmel 2016 áprilisában elvtunk. 2015 aguszus 2- ig éltünk egy lakásban. 1,5 évig voltunk házasok.
Előtte 6 évig együtt éltünk 3 évet a nagyszüleimnél , 3 évet albérletben.
Nagyszüleimmel valo lakás alatt vásároltam müszaki tárgyakat illetve a 6 év alatt kaptam ajándékozás által is a házasság alatt is.
Jelenleg a volt férjem beadott keresetlevelében dupla árkakat jelölt meg , illetve minden a házasság alatt lakott lakás ingoságánakna felére igényt tart. Amely ingosagokról melyeket nem használtan vásároltuk minden számlám megvan melyen a valos árak szerepelnek.

A kérdésem az lenne , hogy amit a nagyszüleimmel valo együttélésünk illetva az albérletben általam vásárolt ingosagokra igényt tarthat e?
Az ingoságok értékénél az uj árakat kell figyelembe venni vagy a használt árukat illetve annak a felét?

köszönöm: B. Ildikó

Burn Out # 2016.07.25. 20:44

Kompromisszum: még egy érdemi választ se láttam tőletek...

ObudaFan # 2016.07.22. 10:04

Ami a cég tulajdona, az a cég tulajdona, nem a tagjaié, így nem lehet sem közös vagyon, sem különvagyon. A cég üzletrésze lehet közös vagy különvagyon. A cégből osztalékként felvett összeg meg akkor is közös vagyon, ha egyébként a cég különvagyonba tartozik.

Kingabinga # 2016.07.22. 10:00

Sziasztok!

Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni:
Házasságkötéskor a férj tulajdonát képező cég (különvagyon)eredményéből mi számít közös tulajdonnak válás esetén? A cég nevén lévő ház,értékpapír, stb?

henna # 2016.07.19. 16:23

Köszönöm szépen a gyors választ.

ObudaFan # 2016.07.19. 15:58

Kozos tulajdon megszüntetése iránti perben általában, de házastársak között hazastarsi kozos vagyon megszüntetése iránti perben, ahol nem csak egy vagyontargyra, hanem a teljes vagyonkozossegre megtörténik a megosztás.
A foszabaly valóban az 50-50%, de vannak kivételek, mert lehet kulonvagyoni hányada bármelyik hazastarsnak a dologban.

henna # 2016.07.19. 15:39

Sziasztok! Lenne pár kérdésem.

Az alábbit olvastam itt Fórumon:"ha az egyik tulajdonostárs meg akarja szüntetni a közös tulajdont, akkor azt megszüntetik, akkor is ha a másik fél nem akarja megszüntetni." szeretném megkérdezni mi a módja, menete, mennyire bonyolult és mennyi ideig tart kb.

A másik kérdésem, hogy jól értettem-e a Fórumon olvasottakból, hogy ha a házasság ideje alatt szerzett közös ingatlan csak pld 1%-ban van a nevemen, attól még 50%-ot követelhetek mint házastárs!?

Köszönöm!

ObudaFan # 2016.07.09. 09:50

Ha ként kiköltözik, rosszabbul fog járni, mert a lakáshasználati jog ellenértékétől elesik. A tulajdonjoga megállapítása szempontjából viszont nincs jelentősége annak, ha kiköltözik.

1kukac # 2016.07.08. 15:38

Sajnos hiába kérte örökrész berakásnál, nem írattak nevére egy nm-t sem. De van hivatalos papírjuk arról, hogy örökölt és számlák amit bővítésnél kértek.Nem maradna, hisz férj új asszonyt vinne, de utcára mégsem akar kerülni, szeretné a neki megillető részt, hogy tudjon lépni a gyerekekkel. Attól fél, hogy ha ki megy a lakásból hiába perel egy fityinget nem fog látni, ezért kérte, hogy költözés előtt az anyagi rész oldódjon meg. Férj hamukázik neki, hogy szakított lánnyal, de netes levelezés nem ezt bizonyítja. Lánynak azt írta, hogy csak időhúzás miatt mondta otthon, hogy jogásszal egyeztetve utcára tudja rakni család :(

ObudaFan # 2016.07.08. 14:44

Ha a gyermek anyukanal marad, és anyukának van bármekkora tulajdoni hányada igazolhatóan, akkor még az is jó eséllyel elérhető, hogy apukának kelljen mennie.

1kukac # 2016.07.08. 14:38

:)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.08. 14:14

Nem úgy verik a cigányt...

1kukac # 2016.07.08. 12:53

Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni barátnőmnek. 13 év után a férj bejelentette , hogy szerelmes lett és a feleség költözzön ki a lakásból a gyerekekkel, mert vinné az új asszonykát. A lakást a férj örökölte fele részben, de közösen újították, emelet ráépítéssel bővítették. Kérdésem, maradhat e a feleség addig míg a férj ki nem fizeti a neki járó részt, vagy tényleg el kell hagynia a lakást? A feleség örökrészét is bele építették. Azon nincs vita, hogy jár neki, de nem tudni mennyi és milyen részben, de férj szerint neki el kell onnan mennie. Legszebb az egészben, hogy papíron férj válni nem akar a nagycsaládos adókedvezmény miatt, de gyerekeket is tenné utcára :(