válás , vagyonmegosztás.


ObudaFan # 2016.08.08. 20:55

mónika007

Jogosnak nem jogos, a hozzájárulásod nélkül nem adhatta volna el. Az viszont kérdés, hogy a vevővel szemben fel lehet-e lépni. Ami biztos, hogy a férjedtől kérheted annak az értékét, ami a te tulajdonrészed lett volna. Van más vagyona, amiből behajtható?

mónika007 # 2016.08.08. 15:53

Tisztelt fórumozók!

Lehet hogy nem egyedi az esetem, de mégis érdekes és kicsit kétségbe ejtő. Kérem aki tud adjon tanácsot mit tegyek vagyis mit tehetek.

A férjemmel 25 éve vagyunk házasok, ő kb. 2 éve elköltözött a családi házunkból a barátnőjéhez. A ház már meg volt mikor összeházasodtunk 1/1 tulajdonban az ő nevén van földhivatalilag bejegyezve. Azóta viszont építkeztünk persze nagyobb lett a ház. Kiskorú gyermekünk már nincs. Én a házban lakom, és most megkeresett egy illető hogy a férjem lakottan eladta a házat neki és 1 hónapot kapok hogy kiköltözzem, mert ő hivatalosan megvette a házat ügyvéd által hitelesített adás-vételi szerződéssel. ...mit tehetek muszáj kiköltöznöm? hogyan követelhetek részt abból amit már eladtak? A válás még be sincs adva erre még nem volt pénzem.

Van egy telkük is ami szintén a férjem nevén van csak, de ezt közösen szereztük a házasság alatt..ezt is eladhatja??? Jogos ez így?? Várom segítségeteket! Köszönöm! Móni

Kérd80 # 2016.08.06. 10:01

ObudaFan

Köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2016.08.06. 09:58

mikuka

Van lehetőség a bíróságon kérni a vagyonközösség megszüntetését a házasság felbontása nélkül is. Persze, egyszerűbb lenne megállapodni abban, hogy köttök egy házassági vagyonjogi szerződést, amiben vagyonelkülönítési rendszert alkalmaztok. Ha ebben megállapodni nem tudtok, az azért kérdés számomra, hogy a házasságotokra ez a bírósági eljárás milyen hatással lesz.

ObudaFan # 2016.08.06. 09:55

Kérd80

Az együttélésünk előtt mindketten rendelkeztünk hitellel. A hiteleket egybeolvasztottuk egy közös hitelbe. A behozott hitelek közötti különbség oda ítélhető-e, bármely félnek a válás során?

Azok a hitelek külön adósságok voltak. Azt viszont vizsgálni kell, hogy azzal, hogy "egybeolvasztottátok" őket, nem állapodtatok-e meg abban, hogy a továbbiakban ez közös hitel lesz.

Együttélés alatt az egyik fél családjától anyagi és tárgyi támogatást kaptunk, amelyet közösen felhasználtunk. Kérheti az a fél, aki kérte és kapta a segítséget a családjától, hogy a másik fél ezt fizesse ki vagy kompenzálja?

Ha feléltétek, akkor nem. Ha valamit vettetek az értékén, ami még megvan, akkor az különvagyon.

Együttélés alatt örököltünk mindketten. Ezek értékesítve lettek és közös felhasználásra kerültek. Kérheti-e egyik fél a másiktól, hogy a különbözetet fizesse ki neki?

Ha feléltétek, akkor nem. Ha valamit vettetek az értékén, ami még megvan, akkor az különvagyon.

Kérd80 # 2016.08.06. 09:47

A lakáshasználatról, lakáshitel törlesztéséről, számlák fizetéséről.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.06. 09:43

Nem értem. Ha még az ingókat sem osztották el, akkor miről szól az a "vagyonmegállapodás ügyvédnél"?

Kérd80 # 2016.08.06. 09:34

Üdvözlöm,

Írásbeli megállapodás született, ingó vagyonközösséget megszüntető megállapodás még ezután lesz, mint ahogyan a válás is. Emiatt kérdeztem.

Előre is köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.06. 09:21

vagyonmegállapodást ügyvédnél kötöttünk,
Akkor tulajdonképpen mire a kérdések??

Kérd80 # 2016.08.06. 08:41

Üdvözlöm,

Válás előtt állok és pár kérdésem lenne, ha tudnának segíteni. Nem tudom, hogy a lenti kérdéseim közös vagyon, vagy külön vagyon kategóriába sorolandóak. Remélem tudnak segíteni.

  • Az együttélésünk előtt mindketten rendelkeztünk hitellel. A hiteleket egybeolvasztottuk egy közös hitelbe. A behozott hitelek közötti különbség oda ítélhető-e, bármely félnek a válás során?
  • Együttélés alatt az egyik fél családjától anyagi és tárgyi támogatást kaptunk, amelyet közösen felhasználtunk. Kérheti az a fél, aki kérte és kapta a segítséget a családjától, hogy a másik fél ezt fizesse ki vagy kompenzálja?
  • Együttélés alatt örököltünk mindketten. Ezek értékesítve lettek és közös felhasználásra kerültek. Kérheti-e egyik fél a másiktól, hogy a különbözetet fizesse ki neki?

Közös megegyezéssel szeretnék elválni, vagyonmegállapodást ügyvédnél kötöttünk, viszont nem szeretnék kellemetlen helyzetbe kerülni, mert ezekről nem volt szó, ha mégsem menne minden rendben.

A válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.06. 08:34

És ha elindítod a folyamatot, szerinted mi lesz a vége?
(Annyit súgok, hogy tévesen hiszed, hogy te törleszted a kölcsönt. Közösen törlesztitek. Ha csak meg nem szűnt az életközösség - de azt nem írtad.)

mikuka # 2016.08.06. 06:35

Tisztelt Ügyvéd Úr, tavaly vettünk egy házat feleségemmel, 50-50%. A vásárlás hitelből valósult meg, amit - megegyezés szerint egyenlő mértékben - közösen törlesztünk. Valójában az egészet én fizetem, valamint a felújítást, stb is. Szeretnék vagyonmegosztást kezdeményezni, hogy egy esetleges későbbi válás esetén ne kelljen még egyszer ugyanazt kifizetnem. A feleségem hallani sem akar róla, mit tehetek, hol indíthatom el akár válás nélkül a folyamatot (ügyvéd, bíróság)?

ObudaFan # 2016.07.31. 13:59

Nem ragaszkodhatsz a feléhez, ha a házasság előtt a tulajdonában volt lakás árát is a közös ingatlanra fordította, mert ebben az esetben van különvagyoni hányada az ingatlanban. Az viszont teljesen mindegy, hogy ki mennyit keresett az együttélés alatt, mert az így is, úgy is közös vagyon.

Blacklace # 2016.07.31. 12:45

Üdvözlöm,
férjem 3 év házasság után szeretne válni. Egy családi ház tulajdonosai vagyunk 50-50%-ban, amit a házasság után építtettünk. Így az összes berendezési tárgy, illetve egy autó (ami jelenleg a férjem nevén van) is a házasságban került megvásárlásra. Ő úgy gondolja, hogy engem kevesebb pénz illet, mint az összvagyon fele, mivel ő valamivel több pénzt tett bele a házba, ugyanis neki régen volt egy kislakása, amit eladott, illetve a fizetése is magasabb volt, így ő többet tudott félretenni, mint én. A kérdésem az lenne, hogy ez számít e a vagyonfelosztásban, hogy kinek mennyi pénze volt a bankszámláján a házasság, illetve az építkezés előtt? Vagy ragaszkodhatok az összvagyon feléhez?
köszönöm a választ

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.30. 07:17

(De kár, hogy most sietek - Atlétikai OB -, de erre még visszatérünk. Ha el nem felejtem. :) )

ObudaFan # 2016.07.29. 22:28

De ugyanígy a karbantartás, az állagmegóvó jellegű felújítás sem. Sőt, még egy fejlesztő jellegű felújítás sem mindig jár értéknövekedéssel. Ha pedig nem növeli az ingatlan értékét, akkor megtérítési igény sincs.

Dehogynincs. Csak ebben az esetben nem dologi alapon és nem az értéknövekmény, hanem a ráfordítás mértéke számít.

Ptk. 4:59. § [A közös vagyon és a különvagyon közötti megtérítési igények]

(1) A közös vagyon megosztása során igényelni lehet a közös vagyonból a különvagyonra, a különvagyonból a közös vagyonra és az egyik házastárs különvagyonából a másik házastárs különvagyonára történő ráfordítások és a másik vagyonból teljesített tartozások megtérítését. A megtérítési igények elszámolására a vagyoni hányad értékének megállapítására vonatkozó rendelkezéseket megfelelően alkalmazni kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.29. 19:12

A szakértő megmondja, hogy egy konkrét időpontban elvégzett konkrét munkálat növelte-e az ingatlan értékét, és azt is, hogy mennyivel.

drbjozsef # 2016.07.29. 13:09

Ja, igen, de az elv volt a kérdés, a szakértő max. azt állapíthatja meg, pl. hogy akkor mennyit ert, most egy millioval kevesebb az erteke (vagy eppen csak egymillioval tobb), de kozben ra lett koltve igazoltan 3millio a nem tulajdonos reszerol. Szamokat leir.
De hogy ezutan akkor most jar-e terites vagy nem, van-e vegulis vagyonszaporulat vagy nincs, az mar csak a biro dolga lehet...

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.29. 12:58

Nem. A szakkérdés igazságügyi szakértő kirendelését igényli.

drbjozsef # 2016.07.29. 12:55

A szakkérdés tulajdonképpen akkor a bíró mérlegelése lesz...

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.29. 08:17

Szakkérdés.

drbjozsef # 2016.07.29. 07:17

Az ingatlan értéke egy elég plasztikus dolog.
Például ha valaki mondjuk 2008-ban, a válság előtt valamilyen egyébként értéknövelő beruházást eszközöl egy (értelemszerűen nem saját tulajdonu) ingatlanon, de ma, 2016-ban az ingatlan értéke még annyit sem ér mint a beruházás előtt, akkor nem lehet megtérítési igénye? Hiába költött rá akár több millió forintot?
Részben logikus, részben méltánytalan, attól függően melyik oldalról nézzük...

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.29. 07:10

PL. a rezsiköltségek egyáltalán nem - pedig az is ráköltés, esetenként nem is kicsi. De ugyanígy a karbantartás, az állagmegóvó jellegű felújítás sem. Sőt, még egy fejlesztő jellegű felújítás sem mindig jár értéknövekedéssel. Ha pedig nem növeli az ingatlan értékét, akkor megtérítési igény sincs.

drbjozsef # 2016.07.29. 06:49

KBS,

mondanál (néhány) példát, hogy milyen ráköltés nem keletkeztet megtérítési igényt?

ObudaFan # 2016.07.29. 04:49

Azért a kozos vagyonbol kulonvagyona eszközölt ráfordítás vagy így vagy úgy jellemzően igen.