gyermekláthatás


Crywol # 2005.04.20. 10:22

Kedves derill!

Ezt a fórumot olvasgatva úgy látom te vagy itt a "házigazda".

Nos. A problémám a következő. Másfél évig éltem együtt az élettársammal, s született egy kisfiunk. Különböző problémák miatt szakítottunk, s ő hazaköltözött a szüleihez a pár hónapos gyermekkel. Rendszeresen látogattam őket, tartottam a kapcsolatot velük. A jelenlegi gond akkor kezdödött, mikor el akartam hozni hozzám. Ekkor már egy éves volt. Természetesen elötte beszéltem a gyámügyi hivatalallal, hogy mi a teendő ebben az ügyben. Azt javasolták, egyezek meg az anyával az elhozatalban, s a folyamatos láthatásban. Erről, ha lehet készítsek papírt is. Ezt megtettem. Ügyvéddel irattam egy levelet, amelyben javaslatot tettem a láthatásra, miszerint egy hónapban egyszer láthatom, s egyszer elhozhatom hétvévégére. Az ügyvéd ellenjegyezte, s feladta a levelet. Mikor telefonáltam a volt élettársamnak, hogy megkapta-e, csak annyit mondott, hogy összetépte. Ekko sikerült nagy nehezen megállapodnunk szóban, s sikerült elhoznom a fiam. Ez így ment közel egy évig. A fiam most lesz 2 éves, s megtagadta az elhozatalt, mert 3 év alatti gyermeket nem lehet elvinni több napra. Megpróbáltam beszélni vele, de csak ordibált, s az ügyvédje telefonszámát hajtogatta. Mikor az édesanyját hívtam hátha vele lehet beszélni; nem sokra mentem. Arra hivatkozott, hogy azért indítottak ellenem gyermekelhelyezési pert (a fiam mindig is nála volt), mert már nem lát esélyt arra, hogy valaha is összejövök a lányával. Jogos ez? Ezzel bűntetnek? Tehát az elmúlt egy év csak puhítás volt? S mikor rájöttek, hogy semmi esély, megtagadják a láthatást. Bocs, tévedek, mert láthatom pár órára. Hozzáteszem, hogy elég nagy a távolság a két lakhely között (120km), s sokáig tart az út, még kocsival is. Mit lehet ez ügyben tenni? Most a levelet várom a bíróságról, s ügyvédet keresek.
Mi a jogszabály ez ügyben? Mert nekem már sok mindent mondtak. Valaki szerint csak abban az esetben helyes ez a 3 év, ha be tudja bizonyítani az anya, hogy a fiamnak rossz itt azon a hétvégén. Igaz ez?

Segíts kérlek, mert már nem tudok mit tenni. Szeretem a fiam. Kialakult közöttünk már az apa-fia kapcsolat, de ha nem hozhatom el egy évig, el fog veszni. Ebben az esetben nem a gyerek érdekeit kéne nézni?

Válaszodat előre is köszönöm! S bárki másét aki tud segíteni!

balazs01 # 2005.04.20. 11:57

Méységesen felháborít a volt partnered eljárása!! Csak azt szerettem volna mondani, hogy kitartás, ne add fel, vannak jogaid!
Derill segíteni is fog, biztosan!
Egy anya.

derill # 2005.04.20. 17:08

Nos jó ötlet volt "papirt" iratni.

Sorban: ugyanolyan jogaid vannak a gyerekkel szemben, mint az anyának, tehát ha el tudod tőle hozni a gyereket és nem viszed vissza, ehhez is jogod van. Ezt csak akkor érdemes megtenni, ha meg tudod oldani a gyerek őrzését. Természetesen ez esetben az anya lehet, hogy kérni fogja a biróságtól, hogy ideiglenes intézkedéssel állítsák vissza a korábbi állapotot, miszerint az ő háztartásában volt a gyermek, de Te érvelhetsz azzal, hogy mivel egyik pillanatról a másikra szinte teljes mértékben elzárta előled a gyermeket és várható volt, hogy ezt tovább szigoritja önhatalmulag kivonva a gyermeket a közös szülői felügyeleti jog alól, nem volt más lehetőséged a kapcsolattartásra. Ezen felül Te abban a hiszemben egyeztél bele abba, hogy a gyermek nála lehet, hogy a kapcsolattartást biztositja. Ez utóbb meghiusult, ezért a gyermek nálad történő elhelyezését kéred.

Ha nem akarod vagy nem tudod elhozni a gyereket, akkor azonnal kérd a biróságtól a nálad történő elhelyezést azzal, hogy az anya nem alkalmas a gyermek nevelésére, mivel eltiltotta tőled a gyermeket (esélyed szinte a nullával egyenlő az elhelyezésre, de ha nem próbálod meg, akkor annyi sem). Ezen felül ideiglenes intézkedéssel kérd a kapcsolattartás szabályozását oly módon, hogy minden második hétvégén, hét közben egy-két napot óvoda után, minden szünidő és óvodai zárvatartás felében, minden páros ünnep második napján, minden születésnapodon, és minden második évben a szentestén és az Õ születésnapján veled lehessen. A biróság rendelkezzen arról is, hogy az anya a kapcsolattartáskor köteles kiadni a gyermek személyes iratait (utlevél, diákigazolvány, TAJ kártya).

Ez tehát a kiindulási alap. (Diszkrimináció tilalma miatt, ami az Alkotmányban és az Emberjogi Egyezményben is szerepel.) Ha a gyermeknevelési képességed korlátozott, ebből korlátozhatnak valamennyit, de azt szakvéleménnyel alá kell támasztaniuk, hogy a Te nevelési képességed korlátozott lenne és meg kell indokolniuk hogy miért és mennyit korlátoznak. Bármit, ami ettől eltér, meg kell fellebbezni és nem árt, ha jó ügyvéded van hozzá.

A "papirt" pedig a biróságon fel tudod használni az ideiglenes intézkedés kérésnél, igazolva, hogy eddig igy tartottad a kapcsolatot a gyerekkel, tehát kialakult kapcsolatod van vele.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Crywol # 2005.04.20. 17:34

Köszönom derill a válaszod. De még lenne egy kérdésem. Valóban van a törvényben olyan rész, hogy 3 év alatti gyereket nem lehet elhozni hétvégére? Mert erről nem irtál semmit, s ők erre hívatkoznak. Köszi!

derill # 2005.04.20. 18:56

Azért nem irtam semmit, mert semmiféle ilyen rendelkezés nincs. Ez egy igen elavult és diszkriminativ joggyakorlat volt, szerencsére már a legtöbb bíróság nem alkalmazza. Az alapkiindulás az, hogy amennyiben mindkét szülő egyaránt alkalmas a gyermek nevelésére, akármelyiknél el lehetne helyezni. Ha viszont akár Te is nevelhetnéd a gyereket, milyen elgondolásból kellene igy korlátozni a kapcsolattartást? Ismerek egy esetet, ahol az anya igy korlátoztatta az apa kapcsolattartási jogát amikor a gyerek 2 éves volt, ugyanakkor a gyerek születését követő két hónap mulva (tehát kéthónapos korában) Budapestről rendszeresen vitte az anya Pécsre a gyereket, hogy az ő saját anyja láthassa. Az nem volt megterhelő a gyerekre, csak az, amikor az apja akarta látni. Na ennyit erről a nem létező "szabályról".


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Crywol # 2005.04.20. 19:25

Épp ez az! Mi is pár hónapos korában már vittük haza megmutatni, s akkor is 120 km volt. 1 éves korától rendszeresen elhozhattam, s csak most jött rá a dili, miszerint 3 év alatti gyermeket nem lehet elvinni ilyen távolságra, több napra. Erre hivatkozik mindig, mikor felhívom.

derill # 2005.04.20. 19:49

Na látod. Te mondod: most jött rá a dili. A többit már leirtam.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Crywol # 2005.04.21. 20:53

Hello Derill!

Újabb kérdéseel fordulok hozzád. Lehet, hogy már elkéstem vele, de amíg a bírósági idézésre várok, addig nem tudna valamit tenni a gyámügyi hivatal? El akarom hozni a fiam, hiszen egy ilyen bírósági ügynek az átfutási ideje elég hosszú. Szerinted mi lenne a legjobb megoldás? (ha egyáltalán létezik ilyen) Köszi!

derill # 2005.04.23. 05:22

Nem. Ha már folyik a gyermekelhelyezési per, a gyámhivatal nem szólhat bele, kivétel, ha a gyerek súlyosan veszéleztetett az anyánál, ez esetben ideiglenes hatállyal elhelyezheti nálad. De azt hiszem abból amit irtál, ez nem áll fenn.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Hejt # 2005.04.25. 15:41

mit tehet egy apuka, akinek kapcsolattartást határozott meg a bíróság 2 hetente vasárnap du. 15-17ig, de közben a (volt) felesége olyan messze vitte a kislányukat, hogy 1 nap alatt lehetetlen megjárni vonattal és/vagy busszal (kocsi nincs)? a gyermekelhelyezési per zajlik még! kérhet újraszabályozást? hogyan, hová?

Zoltán György # 2005.04.25. 16:17

Crywol!

Ha még nincs ideiglenes intézkedés, akkor hozd el!

Nekem is ezt ajánlották, de nem fogadtam meg!

Nagyon bánom, mert nekem sem engedik a normális kapcsolattartást.........

Crywol # 2005.04.25. 17:18

Hello! Minden hétvégi apukának, akinél gond van: http://www.elvaltapak.hu/
CIAO!

derill # 2005.04.26. 08:01

Hejt: kérni mindent lehet. Sajnos utaznod kell, szállást kell foglalnod stb. Ugyanis a kapcsolattartás költségei a jogosultat terhelik, tehát ha a feleséged Miskolcról Sopronba költözik, akkor oda kell utaznod, nincs más lehetőséged. Mindenesetre nem kellett volna belemenni a két órás kapcsolattartásba, hivatkoznod kellett volna arra, hogy a nevelési képességed azonos a feleségedével, tehát akár nálad is lehetne a gyerek elhelyezve, emiatt semmi sem indokolja a két órás kapcsolattartást.

Crywol: elhozhatod a gyereket, amig folyik az eljárás, de csak akkor, ha ideiglenes intézkedés sem volt még. Ha viszont elhozod, jobb, ha van ügyvéded, ugyanis ilyenkor azt sem árt tudni, mit fog lépni a másik fél. Én a másik fél helyében azonnal kérném, hogy mivel a gyermek ezidáig is nálam volt, az apa pedig önkényesen megváltoztatta az elhelyezését, ideiglenesen haladéktalanul helyezzék vissza hozzám. Természetesen ez nem igazán megalapozott indok akkor, ha az anya is előzőleg önkényesen változtatta meg a gyerek elhelyezését és vonta ki a közös szülői felügyelet alól a gyereket.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zoltán György # 2005.05.04. 14:45

Sziasztok!

Sajnos, nálunk a kapcsolattartás a Kapcsolat Alapítványnál kötött egyezségeken múlik.

Azaz ha van kedve akkor láthatom, ha rossz kedve van, akkor nem!

Az egyezség szerint, hétköznap az óvoda elött átadja nekem a két nagyobb gyermekem, majd egy és negyed óra múlva visszaadom.
Tegnap nem jött el, nem telefonált...
Bementem az oviba, ahol mindkét fiam óvónénije kedves volt és mondták, hogy ma nem voltak a gyerekek oviban.

Vártam tovább, mert ilyen esetben volt, hogy a mamától hozta el a fiaimat a találkozásra...

Találtam két kis ruhát, amit mérete alapján odaadtam az ovoda előterében lévő ovodavezető hölgynek.
Meg sem köszönte, csak elvette.
Annyira kínos volt, hogy mondtam; Nem szeretnék bemenni, már voltam benn és mindkét fiam mindkét óvónénijével beszéltem már korábban!
Elkezdett hangosan kérdőre vonni, hogy miért mentem be az oviba, ki engedte?
Mondtam, hogy idejárnak a kisfiaim (ismerjük egymást, Õ mutatott be korábban az óvónéniknek is), és láthatásom van. Megmutattam a határozatot.
Bele sem nézett, de mondta, hogy az ovi elött találkozunk, nem az ovodában.
Mondtam, hogy; Így van, de ha nem tud valamiért jönni az anyuka, akkor én is képes vagyok felöltöztetni a kisfiaimat (egyedűl öltöznek-vetkőznek).
Erre azt válaszolta, hogy nem fogja engedni hogy elhozzam a fiaimat az óvodából. Õt nem köti a mi egyezségünk, sem a Bíróság ítélete!
Ezt nem teheti, tudja, hogy az édesapjuk vagyok! -mondtam.
Kikérem ezt a modort, tárgyalásom van, mennem kell. -válaszolta.

Az a kérdésem: Az óvodavezető megtilthatja, hogy a gyerekeimmel legyek, ha az írásban is rögzítve van?
Holnap megyek vissza a gyámhivatalba délelött.

Sürgős lenne! Köszönöm!

derill # 2005.05.04. 19:10

A jogerős határozat szerint tarthatod a gyerekekkel a kapcsolatot. Ha a határozatban nem szerepel, hogy az óvodából elhozhatod, akkor nem adhatják ki neked. Az óvodában ugyanazok a jogok illetnek meg (az elhozatalt leszámitva), mint bármelyik másik szülőt, tehát ha a többi szülő bemehet a gyerekéhez és vele lehet nap közben, akkor Te is megteheted, mert nem diszkriminálhatnak. Ha viszont ehhez a többi szülőnek sincs joga, akkor neked sem. A lényeg: be kell tartanod a házirendet. Semmiképp sem szegheted meg az intézmény rendjét, ugyanis ha megteszed, ki is utasithatnak az intézményből. Ha viszont ők lépik tul a hatáskörüket, fordulj a vezetőhöz, ha ez kevés, a helyi önkormányzathoz panasszal.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zoltán György # 2005.05.04. 19:24

Óvodából nem hozhatom el-re gondoltál?

Zoltán György # 2005.05.04. 19:25

Ha a határozatban nem szerepel, hogy az óvodából elhozhatod,

derill # 2005.05.05. 14:21

A határozatban szerepel, hogy honnan hozhatod el a gyereket. Ha az óvoda nem szerepel benne, akkor nem hozhatod el onnan. Általában ugy szokták megadni, hogy ha hét közben is el lehet hozni, akkor az óvodából, iskolából hozhatja el az apa, vagy az anya lakásáról.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zoltán György # 2005.05.12. 22:21

Következő fejlemény;

Nem tudott a megadott időpontban eljönni a Kapcsolat Alapítványhoz egyezséget kötni, ezért nincs mit betartani...

Most sem láthatom a kisfiaimat.

Meddig játszhatja ezt?
Egészen a tárgyalásig?
Mert ott szóvá teszem!
A Kapcsolat Alapítvány visszaadja az egészet a bíróságnak, mert az anyuka nem tartja be a Bíróságon tett igéretét, miszerint vállalja a Kapcsolattartás elősegítését és az Alapítvány másfél évtized alatt kiforrott és bevált módszereit.
NEM MEGY!!!
Folyamatosan "szabotálja" különböző indokokkal a gyerekeimmel való kapcsolattartást!

Zoltán György # 2005.05.19. 05:24

Derill!

Korábban írtad Crywol-nak:

"derill 2005.04.23. 07:22:19 e-mail
Nem. Ha már folyik a gyermekelhelyezési per, a gyámhivatal nem szólhat bele, kivétel, ha a gyerek súlyosan veszéleztetett az anyánál, ez esetben ideiglenes hatállyal elhelyezheti nálad."

Ez szép, de kisegítenél egy jogszabélyi hivatkozással?
Tájékozatlan vagyok, sajnos nagy téma a gyermekvédelem...

Előre is köszönöm!

pocak # 2005.05.19. 09:32

Kedves Derill!
A páromnak februárban volt a gyermekelhelyezési, tartásdíj, stb. tárgyalása. Arról kapott egy végzést, melynek a jegyzőkönyvi részében szó szerint az áll, hogy "felperes kinyilatkoztatja, hogy igény szint biztosítja a láthatást a felperesi lakóingatlanban, vállalja, hogy alperest ilyen alkalmakkor mindig beengedi, és alperes kérésére el is távozik onnan erre az időre." Ez vonatkozik a hat hónapos kapcsolatfelvételi időre, mert még kicsi a gyerek (3 és fél).
A felperes (az anyuka) akadályozza a láthatást, a gyámhivatal pedig nem tesz semmit, azzal az indokkal, hogy a fent említett nem jelenti a láthatás szabályozását, illetve a papíron a per tárgya után sem szerepel a láthatás szó.

Akkor viszont mi a teendő, hova lehet fordulni? Mert így az egész hat hónap eltelhet láthatás nélkül. Ami után ugye megint a párom járna rosszul, mert szabályozáskor korlátozhatnák a jogait.
Mivel a gyámhivatal nem hajlandó érdemben foglakozni az üggyel, így hivatalos nyoma nem is lesz annak, hogy nem a párom hibájából hiúsult meg a láthatás.

IV.Henrik # 2005.05.19. 10:12

Sziasztok, szia Derill! :-)
Talán emlékeztek rám (Derill, Zoltán György). Látom izzanak a bitek ezen a fórumon. Derill: Te egy Tündér vagy, hogy bírod a rohamot. Szégyellem magam, hogy csak akkor írok, ha problémám van. Pedig a jó dolgokról is kellene, lehetne írni. No mindegy ez offtopic. Szóval: Közben megegyezéssel elváltam, egyik gyerek nálam a másik az exnél. A gyermekfelügyeletben nem egyeztünk meg (Ilyenkor közös?). Közben megismerkedtem egy hölggyel akivel a közös lelki problémák összehoztak. Csak az a baj, hogy Õ mintegy 150km-re lakik. Jogilag megtehetem-e, hogy a gyermekemmel (Õ is szeretné) elköltözzek jelenlegi lakóhelyemtől 150km-re. Beleszólhat-e ebbe az ex feleségem?

Zoltán György # 2005.05.19. 12:23

Kedves IV. Henrik!

Persze, hogy elköltözhetsz!
Volt, aki visszament a szüleihez (Budapestről Erdélybe), Az Lb pedig megállapította, hogy mivel a lakhatását nem tudta Budapesten megoldani, ezért a szüleihez kényszerült visszaköltözni. Ettől még nem alkalmatlan. Csak az apukának kell két napot utazni, ha láthatása van.

Nem csak jogilag, vagy papíron, hanem ténylegesen odaköltözhetsz szíved választottjához!
Sok boldogságot!

Zoltán György # 2005.05.19. 12:26

Pocak!

A jegyzőkönyv melyik részében szerepel, hogy
"felperes kinyilatkoztatja, hogy igény szint biztosítja a láthatást a felperesi lakóingatlanban, vállalja, hogy alperest ilyen alkalmakkor mindig beengedi, és alperes kérésére el is távozik onnan erre az időre."
Határozat, végzés, vagy csak elhangzott?!?!

Zoltán György # 2005.05.19. 14:20

Van néhány érdekes cikk, amit mindenkinek a figyelmébe ajánlok!

http://jog.ferfinet.hu/index.php?…

Kapcsolattartás kérdésében.