Gyerektartás és láthatás


NagyN11 # 2019.06.24. 16:44

Tisztelt Szakértők!
A párommal 4 éve élünk együtt, a volt élettársától van egy gyermeke - előttem már éve óta nem éltek rendesen együtt -. A párom elköltözött Bp-re hozzám, a fia 200 km-re van tőlünk. Az exe eleinte nem vette zokon ezt, vadul elkezdett új férfit találni, lett is új férje és kisbabájuk, de amint meglett neki az új élete, minket állandóan zaklat és nem lehet vele kommunikálni, csak támad és idegbeteg. A párom a fiával tartja a kapcsolatot, de az anyja ellene neveli, élőben ritkán van kedve találkozni (mondjuk sehova nem megy, folyton a szobájában gépezik). Egyszer csak jött egy idézés, mert a nő beperelte. Semmit nem tudunk, mire fel, fizeti a tartásdíjat, és nem tudjuk, hogy hogy kellene felkészülni, fogadjon-e ügyvédet, és vele menjen vagy elég higgadtan ott lenni és válaszolni mindenre (nem együttműködő a nő, de a párom igen). Vele semmiképpen nem szeretnénk erről beszélni, mert rosszindulatú és kárörvendő típus, érdemben úgysem lehetne semmit kihozni a beszélgetésből. Ilyen szempontból jobb is, hogy lesz tárgyalás, de azt nem szeretnénk, ha ő alaptalan vádakkal és ügyvéddel letámadná a párom. Szóval, hogyan készüljön egy ilyen gyermekelhelyezési tárgyalásra?
Köszönöm. Flóra

mesike32 # 2019.06.24. 18:24

Tisztelt Szakértők!

3 hónapja kellene kapnom tartásdíjat minimum 15 ezret. A cég előjegyezte letiltásra de a 3 hónap alatt összesen 5280Ft-ot kaptam. A végrehajtómnak jeleztem a problémát de még válasz sem jött tőle egy hónapja már. Mi ilyenkor a teendő? Tehetek feljelentést? Mi lehet az oka annak, hogy a cég nem utalja az összegeket holott lenyilatkozta, hogy lenne miből lefogni? Köszönöm a válaszokat előre is.

Rebugra # 2019.07.01. 21:49

Tisztelt Jogi Fórum , gyermektartási ügyben kérdezem önöket.
Külföldön éltünk, 2017-ben elváltunk, érzelmi zsarolással, és a válás gyorsabb menetele és "úgyis jól keresek" címszó miatt megállapodtunk egy elég magas gyermektartási díjban ami 110.000 Ft a részemről. Így sikerült a számára elégedetten probléma nélkül a válás. (Nem is tudtam volna Magyarországra utazni ,ha több tárgyalás lett volna a viták miatt). A volt feleségem azóta megházasodott, másik gyereke is született, lakást is vettek, én pedig külföldi munkámból kifolyólag évi 1-2 szer látom a kislányom (5éves). Mára már kicsit sokallom az akkor megegyezett összegben, annak tudatában, hogy a lányom gyermektartási összegéből biztos jut a másik gyermeknek is, illetve az ex feleségemnek is, hiszen az elmúlt 3-4 éveben,illetve a mai napig nem dolgozik. Úgy tudom nem nekem meg egyedül eltartani őt, 50-50%-ban. Kérdésem önökhöz:
Milyen módom tudom a gyermektartási díjat leszállítani? (Annak tudatában, hogy felvetettem, elmondtam hogy mit szeretnék, de nyilván hallani sem akar róla, és nem egyezik bele). Egyáltalán jogos a felvetésem? A kislányom egészséges, van hol laknia saját házban, az óvoda 1 km-re van, szóval részemről magas az összeg, még egyszer hangsúlyozom, hogy ha tudnám hogy csak is neki utalom, de sajnos nem. Németországban élek, dolgozom, időmből nem telik ki hogy Magyarországra utazgassak 2-3 havonta a tárgyalásokra. Ügyvédet fogadjak? Vagy adjak be egy keresetet? Mi ilyenkor a teendő? Köszönöm a válaszukat. Ferenc

attesz11269 # 2019.07.07. 14:49

Üdvözletem!

Tisztelt szakértők!

A fiam befejezte a tanulmányait, s nem is kíván a továbbiakban felsőoktatási intézményben tanulni. Már nagykorú. Abban a kérdésben nem látok teljesen tisztán, hogy amennyiben a házasság egyezség bírói végzésben történő jóváhagyással, illetve ezt követően ítélettel szűnt meg, tehát a tartásdíj mértéke nem a bíróság által került meghatározásra, hanem az egyezségben került rögzítésre, akkor a annak a személynek, akinek a kezéhez a tartásdíjat folyósítják, be kell-e jelentenie a bíróságon a tartásra való jog megszűnését? Vagy a bejelentési kötelezettség csak a bírósági per során, a bíró ítéletében megállapított tartásdíj esetén szükséges?
Esetemben az egyezség jött létre, melyet a bíróság külön végzésben hagyott jóvá. A tartásdíjat az évek folyamán közös megegyezéssel, de a bíróság kihagyásával meg is emeltük. Szóval amennyiben úgy látom, hogy másként kívánom a gyermekemet segíteni, vagy közvetlenül neki kívánom az általam továbbra is jónak látott megélhetési támogatást folyósítani, felhagyhatok a tartásdíj további fizetésével, vagy az én esetemben is szükséges a bíróság bevonása? A Ptk. "4:211. § [A tartási kötelezettség megszüntetése]" passzusa csak a bírósági ítéletben megállapított tartásdíj esetén releváns?

Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.07. 17:24

Ülj le egy kicsit, és tisztázd magadban, mi is a problémád. Aztán kérdezz újra. (Egyébként a bíróság egyezséget jóváhagyó végzése ítélethatályú. De hidd el nekem, neked nem ez a problémád.)

attesz11269 # 2019.07.07. 17:59

Tehát jogilag bírósági ítéletről van szó, vagy legalábbis annak tekintendő a végzés.
Köszönöm a gyors választ!

biucika800 # 2019.07.31. 18:10

Üdvözlet!
Abban szeretném kerni a segítséget, hogy mi a teendő akkor ha a volt élettárs több mint 1 éve nem fizeti a megállapított tartás díjjat? Voltam a bíroságon ezzel kapcsolatban ahol hosszas ügyintézés után végre egy 2 hónapja kapom az államilag megelőlegezett gyerektartást és a kedves uriember kapott 2 hónap elzárást ez miatt. Valószínűleg ez megilyesztette és rózsaszín postai utalványon adott fel gyerektartás címén pénzt amit első körben nem vettem át. Tehát mit tegyek ilyen esetben jól tettem, hogy nem vettem át vagy ebből probléma lesz? Mert ha átveszem akkor az állami gyetektartást meg kell szüntetni. Csak sajnos az úriember nem a fizetésről híres.
Előre is köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.31. 18:45

Nem tetted jól.

bernipasztor # 2019.08.01. 09:06

Kedves mindenki, nem találtam ilyen kérdést.
Abban tudnának nekem segíteni,hogy a gyerektartás díjába beleszámít az 1-2 gyerek után járó adókedvezmény vagy a teljes adomentesség 3 gyerek után? Vagy csak a fizetést nézik ilyenkor?

drbjozsef # 2019.08.01. 10:02

bernipasztor,

Mentesség 4 gyerektől van, a 3 gyerekesek még csak kedvezményt kapnak (csak sokkal többet mint az 1-2).

A gyermektartásdíj megállapítása elsősorban a gyerek szükségletei alapján történik, figyelembe véve a szülők jövedelmi és vagyoni viszonyait. Főszabályként egy évi nettó jövedelmet néznek, vagyis szerintem igen, a kedvezményeket is, de ez csak egy szempont a nagyon sok közül, és még csak nem is a legfontosabb. Ha várható, hogy 1-2 éven belül nem jár már neked a családi kedvezmény (mert a saját háztartásban nevelt egyetemre megy), de még sok évig kell fizess egy kicsi után valakinek, akkor ezt jelezni kell a bíróságon, és figyelembe veszik.

https://www.vidakovics.hu/…ektartasdij/

wers # 2019.08.01. 11:19

:) azt hittem, csak nekem furcsa a válasz.

wers # 2019.08.01. 11:21

(nekem az sejlik ki, hogy %-ban állapítottak meg tartásdíjat, és nem tudja, hogy minek az x%-át kell fizetnie. Szerintem az összes nettó jövedelemből.)

drbjozsef # 2019.08.01. 11:31

wers,

(üdv újra a fedélzeten, letelt a nyár?) :)

Szerinted, ahol %-ot állapítanak meg, ott nem állapítják meg, hogy mi az alap? Fura lenne.

wers # 2019.08.01. 11:39

(üdv újra a fedélzeten, letelt a nyár?) :)

Még nem. Vagyis itt még rendesen befűtöttek fentről.

ott nem állapítják meg, hogy mi az alap?

Bizonyára igen, de nem valószínű, hogy külön minden tételt nevesítenek, pl. a műszakpótlékból eredő, a fizetett szabadságra járó... jövedelem.
Egyszerűen, ami fizucetli végén áll: nettó fizetendő, abból kell gyerektartást fizetni.

(ha pedig nem %-ban határozták meg, hanem fix összegben, akkor nincs is kérdés.

drbjozsef # 2019.08.01. 12:11

(én meg a kérdésből azt feltételezem, hogy még bőven ez előtt vagyunk, és még döntés sincs. De ki tudja.)

sissy074 # 2019.08.03. 16:22

Kedves Fórumozók!Gyermektartás megállapítása miatti perben a májusi tárgyalás után,benyújtottam a kért rendszeres kiadásokat,stb.Erre a mai napon a bíróságtól kaptam az alperes által benyújtott perfelvételi nyilatkozatot,melyben persze vitatja a kiadásokat.Erre a nyilatkozatra nekem most írásban kéne reagálnom?Vagy majd csak szeptemberben a tárgyaláson lesz lehetőségem?Köszi ha tud valaki tanácsot adni,ugyanis a levélben csak a nyilatkozat volt,így nem tudom vam-e teendőm.Köszi a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.03. 20:52

Ha felhívott rá a bíróság, akkor nem csak lehet, hanem kell is nyilatkoznod. De egyébként is a kereset kiegészítését, módosítását, pontosítását felhívás nélkül is elő lehet terjeszteni. Magam ezt tágan értelmezem, és a tényállás kiegészítését, újabb bizonyítékok becsatolását is keresetkiegészítésnek tekintem.

Amúgy mit akarsz egy vitatásra válaszolni? Hogy "de úgy van"? Azt már mondtad.

alfateam # 2019.08.03. 20:57

Így a címben feltett kérdésre az a válasz adható, hogy az új Pp. a teljes elsőfokú eljárás helyett a perfelvételi szakra szorítja a felek támadási és védekezési eszközeinek perfelvételi nyilatkozatok formájában történő előterjesztését, vagyis a peranyag alakítását, kiegészítését, módosítását. Ezzel a szabályozással a jogalkotó azt a célt kívánja elérni, hogy a jogvita keretei mielőbb rögzüljenek, elkerülve ezáltal a korábbi szabályozás által generált azon anomáliákat, melyek lehetővé tették a peres felek számára, hogy időbeli és mennyiségi korlátozás nélkül az egyik fél által tett nyilatkozatra a más fél reagálhasson, sok esetben végeláthatatlan láncreakciót előidézve ezáltal, mely az eljárások elhúzódását eredményezte.

kiszel58 # 2019.08.04. 08:15

Kedves Fórumozók! Van egy ismerős magyar férfi, párkapcsolata volt Németországban amelyből született egy gyermek...a jelen helyzet szempontjából teljesen mindegy hogy összevesztek,szétmentek és a hölgy úgy döntött önhatalmúlag hogy megszüli..
A német Jugendamt hozott egy határozatot hogy euróban ennyit meg ennyit kell fizetni..A férfi 1 év után hazajött Magyarországra...Kérdésem: Hogyan tudná érvényteleníteni a fennálló Eurós gyermektartást?! Próbálkozott magyar bíróságon ügyvéd nélkül 2x is de elutasították.Azóta is fizeti a német állam a gyerektartást Euróban annak ellenére, hogy tudja hogy a férfi már nincs Németországban..Most ügyvédet keres...aki családjogban jártas Szabolcs Megyében..
Köszönöm a segítő válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.04. 10:37

Csak az a problémája, hogy euróban van? Fizesse nyugodtan forintban - átváltják.

aprilismajus # 2019.08.04. 16:28

Nem fogok nagy okosságot írni, de a segítés szándéka vezérel. A jogvitákat Magyarországon is, Németországban is a bíróságok döntik el, célszerű a német bíróságra beadni a keresetet, talán eredményesebben lehet ott perelni, hisz jobban ismerik a hazai viszonyokat, s az alapítéletet is ők hozták. Ugye, hogy nem nagy okosság volt?

Daniel26 # 2019.08.08. 16:10

Tisztelt fórumozók!

Egy olyan dologban kérném segítségüket,egyébként igen komplikált ügyről van szó,hogy én az előző párommal szét mentem 2016 ban fizettem a gyerektartást (ha bármekkora összeget is)tavaly nyáron kivitte a kislányom Angliába az én írásos bele egyezésem nélkül mondva "megszedjük magunkat és jövünk haza" nos azóta a padlás tele van ígéretekkel holott én könyörgöm neki hozza haza.A lakcimem megváltozott és arra lettem a figyelmes hogy a volt főbérlőm azt írta nekem hogy folyamatosan bombáz a bíróság levelekkel. Mondtam neki másolja már be a legutóbbit, amiben az áll hogy a bíróság olyan meghagyást hozott hogy én a 2017 decemberétől 45.000Ft tartás díjat fizessek meg vissza menőleg is és a a NAV részére is fizessek meg 37.000Ft ot. Az lenne a kérdésem hogy sikerült a volt párombol kiszedni hogy fizettem gyerektartást amíg itthon voltak ami facebookon történt.(nem tudom érvényes e és hogy meddig) Nem vagyok ügyvéd de annyit tudok hogy nem adtam engedélyem írásban hogy a lányom elvigye megillet a láthatás pláne hogy közös a felügyeleti jog. Mire fel követel tőlem gyerektartást? A bírósági meghagyás már jogerős. Kérem segítsenek mit lépjek. Előre is köszönöm

eszesroli39 # 2019.08.19. 07:52

Tisztelt Fórumozok!
Eszes Roland vagyok.
Az lenne,a kérdésem,hogy rendesen fizetem a gyerektartást,sőt még többet is adok.
De ennek ellenére az anya folyamatosan pénzt követel szinte zsarol.
Nem vagyok köteles fizetni s a zsarolásnak eleget tenni igaz,amikor a többit teljesítem.
Köszönöm!

aprilismajus # 2019.08.19. 14:17

Tisztelt Daniel26, kicsit késve válaszolok, ha sokallja a bíróság megítélte gyermektartást, akkor annak megváltoztatása iránt pert kezdeményezhet.

Kapcsolattartás a gyermekkel: vagy a felek döntenek erről, ha nincs megegyezés és házassági vagy szülői felügyelet rendezése per van folyamatban, akkor a bíróság dönt, ha a bíróság a fentebbiek alapján nem dönthet, akkor a gyámhatóságra hárul e feladat. Tehát ha nem tudnak megegyezni, kérni kell a rendezést.

gerbera317 # 2019.08.19. 16:12

Nem ez a problémája, csak nem jó topikban írta meg. A másik topikban kapott érdemi választ.