Gyerektartás és láthatás


kunyhó # 2012.08.08. 17:36

2012.07.03-án ügyvédem benyújtotta a válókeresetet, melyben kérte gyermekem kapcsolattartás vonatkozásában az ideiglenes(Ettől az évtől már külön élünk) Feleségem akadályozza sorozatosan, hogy lássam a gyereket.

A bíróság 2012. 10.12. napjára tűzte ki a házasság felbontását. Ebben az idéző végzésben szó nincs a gyerekről. Most mi van?

ObudaFan # 2012.08.08. 16:45

rolo31

Szerintem inkább kérd a szabályozást a gyámhatóságtól.

Zoé71 # 2012.08.08. 16:31

ObudaFan nagyon szépen köszönöm a gyors és érthető választ!

rolo31 # 2012.08.08. 14:30

Az előbb kimaradt,hogy az anyuka azt mondta,hogy csak ugy vihetem el a kislányt ha délután 1-re visszaviszem.
Csak attól félek mi lesz ha a kislányt majdcsak ugy 9 útán adja ide,és már 1-re kell visszavinnem.
Kérhetm tőle,hogy több időre adja ide mondjuk,hogy legalább délután 4-ig nálam maradjon?

rolo31 # 2012.08.08. 13:52

Tisztelt Fórumozók!
Eljutottam a gyermekem anyukájával,arra a szintre hogy most vasárnap elhozhatom elsőnek a 31 hónapos kislányom hozzám.
De,csak akkor ha nem lesz meleg.
Önnnök közül halott-e valaki olyanról hogy a apuka csak akkor viheti el a kislányát,ha nem lesz meleg az idő?
Mert,én mág nem halottam ilyenről,hogy lenne ilyen szabályozás,hogy a láthatás időjárás függő?
Meg azt szeretném még kérdezni,hogy szóba állapodtunk meg az elhozzatalról,de érdemes-e magunk között ezt irásba rögziteni?
Előre is köszönöm a válaszukat!

ObudaFan # 2012.08.07. 13:31

Akkor tényleg nincs teendőm a betöltött 18. év miatt?

Nincs.

Ha jövőre továbbtanul, mert igen jó tanuló, akkor kell valamit kérelmeznem vagy automatikusan ez az egyezség él tovább?

Nem kell.

A volt férjem most nem akar fizetni, mert szerinte csak 18. éves korig kell. Ilyenkor kérhetem a béréből való letiltást az egyezség alapján?

Igen.

Ha igen ezt hol lehet intézni?

Azon a bíróságon, ahol az egyezség született.

Zoé71 # 2012.08.07. 12:47

Tisztelt Szakértők!
Gyermektartás ügyben szeretném kérni segítségüket.
2008-ban váltunk el, mely során egyezséget kötöttünk a volt férjemmel. Két akkor még kiskorú gyermekünk nálam lett elhelyezve, havi 20-20 ezer gyerektartást vállalt a férjem. Ez valamivel kevesebb, mint a jövedelmének 20-20 %-a.
Az egyezség szerint a gyerekek 18. éves koráig a gyerektartás úgy kerül rendezésre, hogy a nevén lévő ingatlan / telek, melyre a közös házat építettük / felét a nevemre íratta illetve közösen terveztük értékesíteni az ingatlant és abból járna nekem még 500.000 Ft.
Az ingatlan évek óta nem lett értékesítve, egyfelől a kialakult gazdasági helyzet miatt, másrészt a volt férjem messze piaci ár feletti összeget jelölt meg, amiért még érdeklődő sincs.
A nagyobbik gyerek most töltötte be a 18. évét, nappalin középiskolában tanul.
Írtam egy keresetlevelet a bíróságnak, mely alapján kértem, hogy a 18. év után is állapítsák meg a gyerektartást illetve, hogy az egyezség azon részét módosítsák, melyben az ingatlan értékesítéskor kapnám csak meg a fennmaradó gyerektartást. Az 500.000 Ft-ot havi 20.000 Ft-ban szeretném megkapni, így a kisebbik gyerek 18. évéig pont ki is futna.
A bíróság azt írta, hogy mivel van érvényben lévő gyerektartási egyezségünk, így nem kell újra megállapítattnom a nagyobbik gyereknél a gyerektartást csak a kisebbiknél kell kérnem az 500 ezer havi 20 ezerre váltását.
Én úgy tudtam, hogy ha nagykorú a gyerek akkor már nem gyerektartás van, hanem rokontartás és azt is kell igényelni. Akkor tényleg nincs teendőm a betöltött 18. év miatt? Ha jövőre továbbtanul, mert igen jó tanuló, akkor kell valamit kérelmeznem vagy automatikusan ez az egyezség él tovább?
A volt férjem most nem akar fizetni, mert szerinte csak 18. éves korig kell. Ilyenkor kérhetem a béréből való letiltást az egyezség alapján?
Ha igen ezt hol lehet intézni?
Előre is köszönöm a segítséget.

Zotyika # 2012.07.28. 12:06

katacs:
Nincs. De ha semmit sem teszel is, automatikusan megszűnik.

Martina28 # 2012.07.28. 11:47

Tisztelt Szakértők!

Nem szeretnék túlzottan belemenni a részletekbe, a lényeg, hogy adott egy apuka, akivel 18 hónapja hivatalosan, bejelentetten külön élünk. Van egy közös, lassan 4 éves gyermekünk.
Amikor apuka elköltözött az elvitt vagyontárgyak mellett (TV, számítógép... stb) megegyeztünk abban, hogy minden 2. hétvége az övé, én pedig havi 20ezer forintot kapok "gyerektartásra".
A 18 hónap alatt eddig kb 6-7 alkalommal fizetett ilyen-olyan okokra hivatkozva, de természetesen a láthatáshoz ragaszkodik továbbra is. Sőt, most már ott tartunk, hogy minden hétvégét magának akar.
Több alkalommal volt olyan, hogy "elfelejtett" jönni a megbeszélt időpontban, de helyette egy másik napot követelt, fittyet hányva arra, hogy nekünk esetleg programunk van.
Ha pedig nagy merészen nemet merek mondani akkor rendőrrel fenyegetőzik, vagy egyszerűen a következő alkalommal nem hozza haza akkor amikor megbeszéltük.

A válásunkat sajnos anyagi okokból még nem tudtam elindítani, mert a költségmentesítésre nem vagyok jogosult, kifizetni pedig egyelőre nem tudom.

Van bármilyen lehetőségem arra, hogy amíg nem tudom beadni a válást valahogy szabályozzuk a láthatást és a fizetést hivatalos formában?
Sajnos hiába beszélek meg vele bármit, kb 2 hétig tart a csoda.
Ma reggel is például közölte, hogy nem fizet csak 10ezer forintot (mellesleg már 10-én kellett volna fizetni és ma ért ide vele), mert 12 napot nála volt a gyerek a bölcsödei szünet miatt és ő tartotta el addig. Ezt megteheti?

Előre is köszönöm a segítséget!

Fater 35 # 2012.07.26. 16:03

Köszönöm a segítséget!

Andi67 # 2012.07.24. 15:12

Kedves Fater!
A gyerektartás 18. életévéig jár egy gyermeknek. Utána csak akkor, ha tanul. Amennyiben nem tanul és betöltötte a 18. életévét, akkor nem jár neki gyerektartás.

hart # 2012.07.24. 12:42

Férjemnek van egy gyereke egy előző kapcsolatából, aki után havi rendszerességgel gyerektartást fizet. Mindig postán küldtük a pénzt az Anyukának, de mivel egyre drágább lett a posta, megbeszéltük vele, hogy ezután kp.-ban, átvételi elismervény aláírása után adjuk oda a pénzt. Ebbe ő bele egyezett, fél évig működött a dolog. Ebben a hónapban késtünk 5 napot, mert férjem éjszakás volt és mivel egy másik településen laknak, nem tudott kiutazni, ő viszont nem jött el a pénzért. Akkor kapta meg a pénzt, mikor férjem ment a gyerekért, de akkor nem akarta aláírni az elismervényt, szét akarta tépni, amin rajta volt egy fél évi bizonyíték, hogy fizetve lett a gyerektartás. Követeli, hogy ezután ismét postán akarja megkapni a pénzt. Mindig cirkusz van, ha valami nem úgy történik, ahogy azt ő akarja. Nekünk úgy kell élni, hogy mindig azt kell csinálni, amit ő akar. Mindig plusz költségbe akar hajtani. Férjemmel van egy közös gyerekünk, nincs még 2 éves. Ha megnézzük, hogy férjem jövedelméből melyik gyerek kap többet, a közös gyerekünk igen csak hátrányt szenved. Nagy hitelünk, elég szűkösen élünk, miért ne spórolhatnám meg a postaköltséget a saját gyerekemnek? A kérdésem az lenne, hogy lehet-e abból férjemnek problémája, ha nem adjuk oda a gyerektartást, mivel nem írja alá az elismervényt, de a pénzt minden hónapban lezárt borítékban eltennénk? Vagy hogy lehetne megoldani ezt a problémát?

katacs # 2012.07.23. 19:41

Csupán egy kérdésem lenne, ha egy bíróság fél évre szüneteltei a gyermekelhelyezési pert, és a fél éven belül meg szeretnénk végleg szüntetni az egészet, akkor ennek mi a módja? Van újabb tárgyalás? Köszönöm

katacs # 2012.07.23. 19:37

Csupán egy kérdésem lenne, ha egy bíróság fél évre szüneteltei a gyermekelhelyezési pert, és a fél éven belül meg szeretnénk végleg szüntetni az egészet, akkor ennek mi a módja? Van újabb tárgyalás? Köszönöm

MajorDomus # 2012.07.18. 19:23

Fater

Ne légy birka. Az érettségi minimum 4 év,először mutasson neked iskolalátogatási igazolást.

Egyébként menjen bíróságra ha van kedve és pénze,te meg zavard el a lakásod elől

Fater 35 # 2012.07.18. 11:58

Sajnos egyértelmű,hogy csak a pénz kell,más nem számít.
Az anyukától átvette a stafétabotot.Elég fura amikor az embert a saját lánya fenyegeti bírósággal.Persze ebből következtetni lehet a kapcsolatunkra is,bár ezidáig mást mutatott,csak a pénz megszüntével változott a történet.
Képes lenne beperelni,de én most már nem szívesen fizetnék ez után.
Persze egy "atyai saláta"-is elférne,de nem akarok börtönbe menni:)

Fater 35 # 2012.07.18. 09:11

Tisztelt Fórumozó!

Lányom idén márciusban töltötte be 18. életévét, júniusban bolti eladó szakmát szerzett. A tartásdíj további fizetését továbbtanulástól tettem függővé, mivel munkanélküli vagyok és még egy kiskorú gyermeket nevelek saját háztartásomban.Kérdésemre lányom azt válaszolta, hogy se tanulni se dolgozni nem kíván, mivel a továbbtanulástól tettem függővé a tartásdíj fizetését, édesanyja azt mondta, hogy a gyerek érettségizni fog. Megváltozott anyagi körülményeim miatt a ballagás után nem tudtam tartásdíjat fizetni, így 10.-e után lányom este a lakásomon bírósággal fenyegetőzik, mert nem kapott pénzt és a barátjával nyaralni készül. Mit tegyek?

fourbaby # 2012.07.17. 11:19

Köszönöm a segítséget!

Bár még mindig nem kaptam meg az elmaradt 15 havi tartásdíjat, de apuka már követeli vissza a júniusit. Szerinte az csak 8 napra jár...

ObudaFan # 2012.07.17. 09:05

fourbaby

Az a gyakorlat, hogy szeptemberig jár.

zebracsiko # 2012.07.16. 20:28

Kedves ObudaFan!
Köszönöm, hogy válaszoltál! Tényleg nem írtam le minden részletet:
Az egész pert ügyvéd nélkül kezdtem el. Aztán az utolsó tárgyalás előtt nagyon biztosra akartam menni, ezért egy tapasztalt "öreg róka" ügyvédet megbíztam, hogy jöjjön el velem a bíróságra. (A gyerek semmi áron nem ment volna vissza az anyjához, akármilyen döntés születik.)
Szerintem erre faragtam rá. Az ügyvédem (az enyém!) állította a bíróságon, hogy az első beadványban nem kértem a gyerektartásdíj fizetési kötelezettség megszűntetését. A papírok (jó nagy halom) meg nála voltak, én megbíztam benne.
Persze, hogy tévedett, tökéletesen volt fogalmazva a perindítás! (segítettek benne)
Szóval abban vagyok sáros, hogy bevettem a dumáját, hogy "akinek a foga fáj, fogorvoshoz megy, akinek jogi problémája van, az bízza magát ügyvédre".
De mégis a lényeg: Kifizettem, egye meg a fene, de jól gondolom, hogy azt a pénzt anyuka nem élheti fel, hanem rá kell költenie a gyerekre? (Ötszázezer forintról van szó.)

fourbaby # 2012.07.16. 20:06

Tisztelt Szakértők!
Lenne még egy kérdésem. A fiam június 8-án fejezte be a tanulmányait. Június havi t.díj arra a 8 napra jár?

ObudaFan # 2012.07.16. 19:47

zebracsiko

Nem tűnik úgy, hogy jól lenne, de te ismered az indokolást.

Lali115 # 2012.07.16. 13:24

Tisztelt ügyvéd úr! 2012.07.05.én beadtam egy keresetet a bíróságra gyerektartás megszüntetésére és kértem benne a bíróságot hogy az eljárás befejezéséig a letiltást függeszék fel ,mert a gyerekem 2012.07.01.napjától dolgozik.A tárgyalás 2012.10.04.én lesz,addig a munkáltatóm levonja a gyerektartást a béremből,mert eddig nem kaptam semmi választ a szüneteltetésre.A kérdésem az lenne hogy a jogusulatlanul levont gyerektartást vissza tudom-e én követelni?A válaszát előre is köszönöm.

Betty3 # 2012.07.16. 12:52

A fiam 4,5 és fél éves. Bírósági végzés még nincs. A férjem úgy fizet ahogy neki tetszik. 3 hónapja a fia felé se nézett.

zebracsiko # 2012.07.15. 12:37

Kérlek Titeket, hogy magyarázzátok meg a bírói döntést, ami az esetemben született:
Válás után mindkét gyerek az anyukánál maradt, én pedig fizettem a gyerektartást. Amikor a nagy betöltötte a 14-et, eljött hozzám azzal, hogy többé nem megy vissza az anyjához. Megkért, hogy velem élhessen, természetesen beleegyeztem. A gyermekelhelyezés megváltoztatására indított pert megnyertem, de már ez alatt is nálam lakott a fiam, a bíróság tudtával.
A beadványomban kértem, hogy ne kelljen tovább gyerektartást fizetnem, mert egy gyerek nálam, a másik az anyukánál. Aztán a bíróság a per végén mégis megítélt anyukának visszamenőleg 10 havi gyerektartást, de nem csak a kicsi után, hanem az után a gyerek után is, aki nálam lakott. Tehát egy gyereket eltartottam + kettő után fizettem, pedig összesen 2 gyerekünk van.
Ez valamiféle ítélkezési gyakorlat? Vagy ebben a döntésben kinek az érdekét nézte a bíróság? A nálam élő gyereknek nem lehet érdeke, hogy amit rá költenék, azt az anyjának utaljam át. Úgy tudom, hogy a gyerektartást a gyerekre kell költeni, de hát itt bizonyítottan az anyuka élte fel azt az összeget, mert a fiam abból semmit nem kapott. Jól van ez így?
Előre is köszönöm a választ!!!