Gyerektartás és láthatás


MajorDomus # 2012.07.14. 20:59

Ha tudnád mi a Ramadan lényege nem írnál hülyeségeket

MajorDomus # 2012.07.14. 18:20

Ez hülyeség.
A gyereknek nyáron is enni kell.

a gyerektartást akkor kell megkapnod,amikor a munkáltató levonta vagyis tárgyhónapban.

Betty3 # 2012.07.14. 17:50

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődnék hogy a gyerektartás is ugyanúgy fizetendő mint a fizetés utólag? Tehát a júniusit júlisban kéne kapnom? A másik kérdésem hogy a férjem most azért nem fizet mert nyaralásra teszi félre a gyerektartást. Ez így helyes a nyári szünetben? Köszönöm előre is a választ!

monalisa1 # 2012.07.14. 17:14

Nagykorú esetében a t.díj már az ő kezéhez fizethető, elköltése belátása szerint. Ettől független, hogy a pénzt visszatartani (?) nem lehet.

fourbaby # 2012.07.14. 15:23

A fiam már nem kiskorú. Ebben az esetben mit tehetek?

MajorDomus # 2012.07.14. 11:56

Fourbaby
Nincs

Menj be személyesen,azonnal fizessék ki neked,ha nem teszik kiskorú veszélyeztetése miatt jelentsd fel őket előtte fordulj a gyámhatósághoz. Meglátod,felpörögnek az események

Zotyika # 2012.07.14. 08:47

Szeder2011:

  1. Ha közös a szülői felügyelet, akkor megteheti, ha nincs, akkor nem vágathatja le a haját.
  2. A nyári kapcsolattartást írásban kell rögzíteni minden évben és akkor mindkét félnek ahhoz kell tartania magát, illetve csak mindkettőjük beleegyezésével lehet utóbb eltérni. Ha a közös megállapodásukat hajtja végre szó szerint, semmi baja nem származhat ebből, bár természetesen megértőnek kell lennie a gyermekük érdekében, de nem mindig a saját érdeke hátrányára.
  3. Amennyiben a gyermek oktatása (pl.úszás) időpontja egybe esik a kapcsolattartás időpontjával, előre értesíteni kell az apát (pl.e-mail, sms) az akadályoztatásról és akkor számukra ezt az időt pótolni kell majd. Az apának nem kötelessége a kapcsolattartási idejében a gyermeket bárhová elvinni.

Az előrejelzés időpontjáról és a pótlásról általában rendelkezni szokott a hatóság, eszerint kell eljárni.
4.Egy 4,5 éves gyermek bárhol elalszik az apjával, ezt korlátozni csak akkor van értelme, ha egyedül nem képes ellátni a gyermeket.

Nem tűnik túl jónak ez az ítélet az Ön által leírtakból. A kapcsolattartás módosítását lehet kérni a bíróságtól. Lehet kérni, hogy pl a nagyszülőknél történő alvást töröljék, határozzanak arról ha nincs megegyezés májusig akkor miképp kell a nyáron eljárni, gyermek iratait át kell-e adni azokért ki felel, tisztázni kell, hogy mit tehet a különváló szülő, ki hozhatja-viheti a gyermeket, pl az Ön párja is átveheti? vagy az édesapa új élettársa mehet érte, viheti vissza?, stb. Át kell gondolni és mindennek a szabályozását kérni amiből vita lehet. Ettől aztán majd közös megegyezéssel eltérhetnek, de kevésbé alakul ki vita, hisz nincs kényszer a megegyezésre. Ha az nem sikerül ott a papír.

Zotyika # 2012.07.14. 08:24

dewi:
Igaza van az apának is, ugyanis a szülői felügyeleti jogát nem korlátozták, így elvileg bármikor viheti hozhatja (végül is az övé is).

Jogszerűtlen eltiltani vagy akadályozni a kapcsolattartást az apjával, főképp egyoldalún meghatározva annak helyét és idejét.

Az is igaz -miként ÓbudaFan írta-, hogy megbüntetni nem fogják, viszont az elhelyezés során figyelembe veszik (?).

Nem derül ki, hogy ideiglenes intézkedést kért-e, mert enélkül a nyáron nem fognak dönteni.

Kérni kel az ideiglenes elhelyezést és kapcsolattartást!

fourbaby # 2012.07.14. 05:40

Tisztelt Dr Urak!
Nem rég írtam le a problémámat részletesen. Kérem szépen, írjon valaki, aki otthon van a jogi dolgokban.
A bérszámfejtést végző társaságnak van joga visszatartani a tartásdíjat? (15 hónapja)
Köszönöm előre!

Farkasdi # 2012.07.10. 14:17

A júniusi gyermektartásdíjat már nem küldték,ilyenkor arra kell gondolni,hogy letétbe tetté,míg nem lesz bírói végzés.Érthetőbb,ha röviden le írom!2012. 06. 21-én ajánlott levélben lemondtam a gyermektartásdíjról 2012. 06. 15-től.Közben a családit is intéztem volna, ahol elmondták,hogy 08. 31-ig jár még.E közben az apa is be adta a kérelmét(szabadulna a fiától) 2012. 06. 25-én. Ma kaptam a bíróságtól idézést 08. 01-re, mint alperes.Mire lehet számítani?Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2012.07.10. 13:34

Szeptemberig fenn szokta tartani a bíróság vita esetén akkor is, ha nem tanul tovább.

Farkasdi # 2012.07.10. 13:26

Tiszteletem!Olyan kérdésem lenne,hogy ez évben betöltött 18. évét gyermekem után a családi támogatást (családi pótlék) augusztus 31-ig kapom.Mivel tanulmányait is befejezte június 15-vel és szakmát szerzett,ilyen esetben a gyermektartásdíj meddig jár?A családival együtt jár,mivel még nem tudott elhelyezkedni?
Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2012.07.10. 08:56

Amíg ideiglenes intézkedés sincs a kapcsolattartásról, addig megbüntetni sem lehet téged.

dewi # 2012.07.10. 08:53

Segítséget kérek, sürgősen!

Van egy 18 hónapos kisfiam, apukája 1 hónapja költözött el. Én beadtam a bíróságra a gyermekelhelyezési igényemet, azt mondták, jó, ha ősszel lesz belőle valami.
Apukával úgy egyeztünk meg, hogy minden vasárnap reggel 9-től este 7-ig az övé a gyerkőc, illetve hétköznap is bármikor jött, szólt, hogy elvinné odaadtam. A gyerek bölcsis, mivel dolgozom, most viszont bölcsi szünet van és felajánlottam apukának, hogy két hétig vele lehet úgy, hogy reggel viszi, délután 5-re hazahozza. Odajött ittasan egy péntek este és elkezdett a gyerek előtt veszekedni, hogy miért nem lehet nála úgy a gyerek, hogy haza sem hozza, csak a két hét letelte után. Én normálisan elmagyaráztam neki, hogy a gyerek szopik még este és egyébként is olyan kicsi még, hogy jobb neki a megszokott helyén, anyával aludni.
A két hét harmadik napján sem hozta időben haza, csak este 7-kor a gyereket. Én megkérdeztem a gyámhivatalt, hogy így köteles vagyok-e odaadni neki, mire a gyámhivatal azt mondta, hogy nem.
Ő, állítólag a megyei gyámhivatal vezetőjével beszélt, neki azt mondták, hogy igenis köteles vagyok, akármikor hozza-viszi, mert 50 %-ban övé a gyermek, így a felügyelet is, míg nincs bírói döntés, és meg fognak büntetni, mert akadályozom a láthatást.
Mit csináljak? Nem tudok vele dűlőre jutni, és a gyerek sínyli meg!

Szeder2011 # 2012.07.09. 09:46

Egy fontos kérdésem lenne.... Történet: 2011. szeptemberében váltunk el közös megegyezéssel. A 4,5 éves kisfiam hozzám került. Láthatások: hónap első hétvégéjén péntek estétől szombat estig, második hétvégén vasánapi ottlét. a harmadik hétvégén nálam van a kisgyerek. Továbbá egy hétköznap a gyermek és a nevelő szülő programjától függően 1-2 órára lehet a volt férjemnél. A nyári láthatást május 31-ig kell rögzíteni. Ezt meg is tettük, de aztán jött hogy ő nem tud jönni a gyerekért, mert külföldi gyakorlatra megy... hetenként változtatja az időpontot... én a szabadságomat augusztusra vettem ki... akkor tervezünk a kisfiammal elmenni nyaralni... most már ugye július közepe van és még most sincs biztos időpont hogy mikor jönne érte. Legutóbb azt is felvetette hogy akkor majd augusztusban... erre én, hogy akkor én vagyok szabin, na ez őt nem érdekli...
Másik: a bírósági végzésben szerepel hogy ottalvás csak a nagyszülőknél lehet (neki nem volt saját lakása), de most az új párral építkeznek... szerintem szándékában áll hogy az új házba vigye.. ezt megteheti, engem erről tájékoztatnia kell. Másik: megteheti-e hogy önhatalmúlag amikor nála van a gyerek az én tudtomon kívül elviszi fodrászhoz és levághatja a haját (apró kis hülyeségnek tűnik, de szerintem ennek komolyabb következményei is lehetnek). Másik: a gyerkőcnek vannak olyan programjai, különórája, ami egybeesik az apai láthatással, az apa eddig egyetlen egy alkalommal sem viszi el... ilyen pl. az úszás, ahol a hiányzásokat (hacsak nem indokolt) nagyon komolyan veszik... apa nem köteles elvinni... Köszönöm

Dr.Attika # 2012.07.09. 08:42

Viszont erre tekintettel megállapíthat magasabb összeget a bíróság a belföldi jövedelemből, hiszen a belföldi jövedelmet nem terheli megélhetési költség csak az állandó rezsi vonatkozásában.

Megjegyezni kívánom, hogy nagyon sok kereseti kérelem érkezik a bíróságokhoz emelés miatt, arra alapozva, hogy az apa külföldön dolgozik és ezen jövedelmet kérik alapul venni.

Ezért lépett a bírói gyakorlat is az említett irányba.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.09. 07:48

Nem.

Ster # 2012.07.09. 06:32

Üdvözlet!

Egy egyszerű kérdésem lenne, gyerektartással kapcsolatban.

Ha gyerek a nyári szünidőben az egyik hónap felét a tartásdíj fizetésére kötelezett félnél tölti, akkor erre az adott hónapra csak "fél havi" tartásdíjjat kell fizetnie?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Tibor

lajcsó # 2012.07.09. 06:25

Ha pedig "külföldön megszerzett jövedelmet" az apa költségtérítés jogcímén kapja, akkor azért sem vehető figyelembe a gyermektartásdíj megállapítása során. A költségtérítés ugyanis nem számít jövedelemnek.

Dr.Attika # 2012.07.09. 05:18

A külföldön szerzett jövedelem főleg nem számít. Ha a tartásra kötelezettnek külföldön megszerzett jövedelme van, akkor ugyanarra a foglalkozás szerinti magyar jövedelmet kell figyelembe venni.
Nem javaslom a pereskedést, mert a későbbi gyerekre a 30-30-at is csökkenteni fogja a bíróság.

lajcsó # 2012.07.09. 04:56

A bíróság a gyermektartás megállapítása során nem csupán az alperes (apa) jövedelmét vizsgálja és ebből számítja ki automatikusan a gyermektartásdíj összegét, hanem a gyermekek szükségleteit (forintosítva), továbbá más tartásra kötelezett gyermek érdekeit is. Amennyiben a gyermekek szükségletei nem indokolják, a gyermektartásdíj emelésből nem lesz semmi. Önmagában az apa magas jövedeleme nem indok a gyermektartásdíj emelésére.

sagit # 2012.07.09. 04:48

Nézz magadba és ha TE is melléteszel annyit amennyit akarsz a vplt férjedtől akkor kérd tiszta szívvel...
Bár ez inkább erős lehúzás!!!!!

JULCSI55 # 2012.07.09. 04:26

Tisztelt ügyvéd Úr!
Gyerektartás emelést szeretnék a 2 gyerekemre az apától.Most a 2 gyerek után fejenként 30-30 ezer ft-ot fizet havonta.Mindig oda adta.Ez nem bíróság által meghatározott ,mi egyeztünk így meg.Neki lett új feleség és közös gyerek.Nekem is férj,gyerek.
Külföldön dolgozik olyan 1150eurót hoz haza.A magyar bíróság bele tud nézni a kinti munkahelyének és keresetének?
Ajánlott 42500ft-ot gyerekenként,vagyis 85 ezret de vissza utasítottam
50-50 ezerre szeretném emelni.Megillett engem ez az összeg vagy még több is?
Beszéltem egy ügyvéddel aki azt mondta hogy még 180 ezret is itélhet a bíróság.
Nagyon köszönöm segítségét.

vadvirág (törölt felhasználó) # 2012.07.08. 19:19

ObudaFan

Köszönöm a segítséget .A lányom a fia bankszámlájára szeretné kérni a gyerektartást mondván, így hátha előbb fizet az apa. ez jó ötlet???
Zsuzsa

ObudaFan # 2012.07.08. 15:16

Köszönöm a választ,de arra lennék kíváncsi,hogy előszőr a lányom írjon,egy felszólító levelet,hogy esedékes lenne a tartásdíj fizetése. Amennyiben nem fizet a volt férj a felszólítás ellenére akkor forduljon ügyvédhez?

Ahogy szeretnétek, csak ha felszólító levéllel kezdtek, nem szabad sok időt hagyni rá.

Lehet kérni az emelést, ha a körülmények lényegesen megváltoztak egyezségkötés óta.