Sírhely újraváltása


zita74 # 2018.01.27. 07:11

Adott egy egyes sírhely. 42 éve halt meg egy édesanya. 3 gyereke van. A férje (a 3 gyerek apja) váltotta , aki 25 év múlva meghalt. Másik sírba temették, mert új házasságot kötött. Erre 8 évre a középső gyerek (9 éve) újra megváltja a sírt testvérei tudta nélkül. Most át akarja alakítani a sìrt saját és neje számára. A másik két testvér nem rendelkezhet a sír felett??? Az addig rendben, hogy aki megváltja, az rendelkezik. De ebben az esetben nem jogtalan a középső testvér jogszerzése?

nonolet # 2018.01.27. 12:16

"Az addig rendben, hogy aki megváltja, az rendelkezik"

AKKOR?!!!

Ennyi.

nonolet # 2018.01.27. 12:18

"De ebben az esetben nem jogtalan a középső testvér jogszerzése?"

Mitől lenen az?
Milyen szabályt sértett meg...?

A lehetőség bárkinek adott volt.

zita74 # 2018.01.27. 14:26

1999. évi XLIII.törvény 22.paragrafus (1) és (3) pontja. Az újraváltás nem rendelkezés? Mert akkor azonos jogállású örökös esetén a rendelkezési jog együttesen gyakorolható. És ez nem történt meg. Tehát hogy van joga megváltani a szülői sírt a többi testvér beleegyezése nélkül? Hiába volt adott a lehetőség a többieknek, ha a többiek kikerülésével váltotta meg. Szerintem.

Vadsuhanc # 2018.01.27. 19:08

A többi testvér miért nem rendelkezett akkor amikor a sírt meg kellett volna váltani? Az nem kifogás, hogy nem tudott róla ugyanis erről az örökösöket értesíteni szokták. HA másképpen nem a sírra " kiragasztják ". Ha az az örökös aki egy évig nem járt a sírnál és ezt nem olvasta és egyébként sem tartja számon a sírhely megváltásával kapcsolatos időpontokat mire alapozná a követelését, ha eddig ugymond nagyon csunyán szart rá?

zita74 # 2018.01.28. 02:07

Kedzés Vadsunanc!
Akkor nézzük az alábbi eseteket:
Jancsi bácsi és Juliska néni ikertestvérek. 100%osan és kétséget kizáróan Jancsi bácsi válthatja meg és temetkezhet édesapjuk sírjába (édesanyjuk máshol van eltemetve ):

1. Jancsi bácsi délelőtt kint jár a temetőben, meglátja a kiragasztott értesítést. Bemegy a hivatalba,megváltja a sírt. Juliska néni délután már árnyékra vetődik.
2.Jancsi bácsi A pontból,és Juliska néni B pontból reggel 8-kor elindult a tőlük egyenlő távolságra lévő C pontba,a hivatalba , mert eszükbe jut egymástól függetlenül,vagy még az is lehet,hogy levél gyártó a hivatalból, hogy tegnap lejárt a szülői sírhely váltása. Mivel Juliska néni járókerettel jár, 10-re ér be. De addigra a 9-körül beért Jancsi bácsi elvitte az érmet.
3.Juliska néni szenilis. Elfelejti az istenatta (már 367 napja), hogy lejárt dolog. Jancsi bácsi dörzsölheti a tenyerét.
4. Juliska néni a pészmékeres szívével Sopronból már nem ugrál oly gyakran Záhonyba. El is felejti, levelet se kap, küld is rendszeresen Jancsi bácsinak egy kis pénzt, hogy legyen friss virág, meg levágva a gaz. De hát a záhonyi hivatal nem tudja Juliska néni elérhetőségét, Jancsi bácsi meg úgyis smucig, oszt így nem kőt aranyáron sírkeretre,Záhonyba az is elég, hogy ő mit mond!!!
5. Jancsi bácsi bármely előző pontot végigjátszhatja az anyai sírral IS! csak mert gyűlöli Juliska nénit, amiért a boszorkány nem akarta megsütni a vénasszonyt kisjány koràban .
TÉNYLEG? A magyar jog Jancsi bácsi mellett van bármelyik esetben? Juliska néni mit követelőzne? ?

nonolet # 2018.01.28. 09:57

Szerintem kevered a dolgokat...

A rendelkezés és a megváltás két külön dolog.

- -

"22. § (1) A temetési hely felett ... az rendelkezik, aki megváltotta. "

Ez tiszta sor!!!

Most jön az, ha az eredeti megváltó helyett
MÁR annak az örököse/örökösei a cédula birtokosai.

"Több azonos jogállású örökös esetén - ellenkező megállapodásuk hiányában - a rendelkezési jog kizárólag együttesen gyakorolható."

Ez tehát csak a MÉG érvényes megváltásra, de
a megváltó halála miatt MÁR az örökös/örökösök esetére vonatkozik.

Eseteben ilyen helyzet MÁR NEM VOLT, hisz a megváltás ideje MÁR LEJÁRT!!!!

Az újra megváltásra pedig van elvi sorrend.

"(3) A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója."

A rokon tehát vagy a fenti elsőbbsége miatt tudta megváltani vagy aki előtte volt az lemondott az elsőbbségéről a javára.

De bárhogy is jutott hozzá, mint ÚJ megváltó
(és nem a régi megváltó örököse) egyedül ő rendelkezik.

Ennyi, szerintem.

zita74 # 2018.01.28. 15:51

Köszönöm!
"(3) A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója."

Ezt segit nekem konkretizálni valaki?
Az eltemettető a volt férj, aki ugye újra nősült. Igy nem a második feleség a soron következő? Ha ő lemond a gyerekek javára, akkor a három gyerek között van sorrend?

nonolet # 2018.01.28. 16:50

Így nem a második feleség a soron következő?

Hát nem...

- -

7:58. § [Házastárs öröklése leszármazó mellett]

(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti

  1. a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
  2. egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.

- -

nonolet # 2018.01.28. 16:53

Az is fontos kérdés, hogy

  • lejárt-e már az előző cédula
  • amikor egy újat váltottak ki
zita74 # 2018.01.28. 17:32

Ebben nem vagyok biztos.Ha 25 évre volt váltva ,akkor édesapám halála előtt járt le , tehát újraválthatta. Szerintem megtette.

nonolet # 2018.01.28. 20:58

Ha megtette akkor viszont ...

A kezdő leírásod nem állja meg a helyét, más helyzet.

- -

Amúgy sose értem, hogy miért nem mindegy kit-hová temetnek.

Tökmindegy, valójában.

zita74 # 2018.01.28. 21:38

Abban bízom, hogy holnap választ kapok. Köszi!

zita74 # 2018.01.28. 21:38

Abban bízom, hogy holnap választ kapok. Köszi!

Vadsuhanc # 2018.01.29. 08:29

Kedves zita74!

Leírásod rendkívül hiányos, így általánosságban, mert ahogy nézem Te csak az a szakaszát olvasod a törvénynek, amely a Te igazadat támasztja alá.

Gyanítom, hogy 42 évvel ezelőtt eltemetett édesanya koporsóban lett eltemetve. Leírásod hiányában a sírhely megváltása után 25 évig áll fenn a rendelkezési jog. A rendelkezési jog ezután megszűnik.

Abban igazad van, hogy a temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója, de amennyiben a hozzátartozók nem jelzik a meghosszabbítási ( újraváltás ) szándékukat a joguk megszűnik.

A középső testvér élt ezzel a jogával, így Ő ezt a költséget megfizetve a sírhely felett megszerezte a rendelkezési jogot.

A többi örökösnek is időben kellett volna ezen szándékát jelezni. Nem tették a joguk ezzel elveszett.

Sem a temetőt üzemeltetőnek sem annak az örökösnek aki a sírhelyet ujra megváltotta, nincs olyan törvényi kötelezettsége megfelelő iratok hiányában - erről szóló nyilatkozat, végrendelet, megállapodás -, hogy a többi örököst értesítse. Ezt a többi örökösnek kellett volna számon tartania és jelezni a sírhely feletti rendelkezési jogának fenntartását.

zita74 # 2018.01.29. 14:14

Sajnos nem tehetek semmit. Édesapám már nem váltotta újra, beteg volt, érthető. Na ezt se illene felelni neki... De abban biztos vagyok, hogy megtette volna, hogy jelez nekünk ő vagy a nevelőanyum, ha bármiféle cetli lett volna. Értem én, hogy nem kötelesek, de előző hozzaszólasában Vadsuhanc szinte biztosra vette.
Ezt sem illik tehát felelni. Azért ez a 25 év észben tartása nem egy könnyen kivitelezhető dolog... lássuk be. Azt már csak halkan jegyzem meg,hogy a hianyos 8 év alatt még az a vállalkozó intézte ezeket az ügyeket, akinél a középső testvérünk dolgozott..ja,és szerettem volna egy új sírhelyet váltani a középső testvérnek (korrekten a legjobbat), hogy megoldódjon a dolog. Azt sem lehet. Szóval bocs, ha azt olvasom, ami nekem igazat ad, de az édesanyám nyugalmának igazát keresem, s akár lehetett is volna. Kérem, ha már a törvényes utat kerestem, ne legyen ez felróva nekem. Köszönöm mindenki hozzászólását.

zita74 # 2018.01.29. 14:16

felelni=felróni -csak a telefon okoskodik.

Vadsuhanc # 2018.01.29. 14:44

Kedves zita74!

Az, hogy mit gondolok a testvéredről egy dolog. Más a törvény.

Amit javasolni tudok még, menj be a bíróságra egy fogadónapon és add elő a történetet, hátha a bíróság jogsértésnek minősíti azt, hogy édesanyátok sírhelyét el akarják bontani.

És ne gondold, hogy lelketlen gazember vagyok én csak azt írtam le amit a törvényből " ki lehet olvasni "

zita74 # 2018.01.29. 16:42

Rendben Vadsuhanc, s amint írtam, köszönöm. Tulajdonképpen nem szeretnék testvérharcot. Van így is. Illetve azt is remélem, hogy nem bontják el,"csak átalakítják". Olyan szép. Mint egy ágy. Nagyon szerette édesanyám a párnákat, ezért a fejkő egy párnát formál-36 évesen pihent meg-, édesapám így álmodta. Sehol nem láttam ilyet (persze attól még lehet)
Kedves Nonolet! Nekem e fentiek miatt nem mindegy.

zita74 # 2018.01.29. 21:39

Azért mégis volna egy kérdésem. Ha jól értem: ha a testvérem előttem távozna e földi létből -gyermeke nem révén- esélyem van rá,hogy megváltsam a sírhelyet a neje "elől" ?

Vadsuhanc # 2018.01.30. 07:49

Kedves zita74!

Sajnos nem illetve csak akkor, ha valamilyen formában az elhunyt testvéred örököse leszel.

De valamit szeretnék még javasolni nem tudom van-e hozzá erőd és energiád és hogy eredményre vezet-e nem tudom.

Keresd meg a temető jelenlegi üzemeltetőjét és kérd ki a percella " háttéranyagát ". Amit leírtál számok alapján valahogy nem jön ki a matek.

Meg kellene tudnod, hogy édesapád mennyi időre váltotta meg a sírhelyet. Az alap ugyan 25 év, de eltérő is lehet ez megállapodás kérdése. Lehet, hogy örökre váltotta meg. Nem, tudni. Továbbá kérd ki pontosan ki mikor és hogyan váltotta meg tovább a sírhelyet. Hááátha itt tudsz kereskedni.

Nem voltam rest elővettem a családi iratokat. A mi parcellánkra van egy vállalkozó által húgom halálakor kiadott papír ( 9 éves ) amely alapján a parcella 2025-ig meg van váltva és van egy édesapám halálakor ( 6 éve ) az egyháztól származó iratom, amely szerint 2019-ig van megváltva a parcella.

Így nekem is aktuális lesz a harc, melyik érvényes.

Nem tudom érted-e mit tanácsolok?

zita74 # 2018.01.30. 11:54

Köszönöm az ötletet. Vasárnap írásban, de mivel válasz nem jött, hát telefonon érdeklődtem. 25 évre váltotta Édesapám. Az a halála előtt járt le pár hónappal. Beteg volt. Ha kaptak is értesítést, volt fontosabb dolguk..de az azért érdekes, hogy nevelőanyumnak nem szóltak,amikor Apu temetését intézte. Szóval eltelt 8 év ,miközben a vállalkozótól átvette a város akkortájt amikor a testvérem megváltotta. Az ügyintéző szerint másnak is értékesítették volna.

beric # 2018.02.25. 19:45

Segítséget szeretnék kérni.
24 év házasság után a napokban váltam el.
1994-ben született egy kisfiunk aki 1998-ban tragikus körülmények között elhalálozott.
A sírhely feletti rendelkezési jog a volt feleségem nevén van.Sajnos ennek csak most van jelentősége,mert kértem,hogy ossza meg velem,de nem hajlandó!
Szeretném,ha meghalok a testvéreim a kisfiamhoz temessenek,de ahhoz kellene a volt feleségem beleegyezése.
A kérdésem az lenne van-e jogi lehetőségem a rendelkezési jog megosztására a volt feleségem beleegyezése nélkül?
Előre is köszönöm a segítséget!

zita74 # 2018.03.25. 14:28

Tisztelt Fórumozók!
Beric kérdése igen fontos számára. Lehetséges, hogy kérdésére az elkeseritő NEM a jogszerű? Amennyiben az IGEN, akkor segitsünk neki! Köszönöm!

Esetemben az merült fel, hogy megpróbálom kifizetni a testvéremnek a 2009-es megváltási költséget pl. az ügyintézők (vagy ügyvéd?)előtt, hogy a rendelkezési jog is az enyém lehessen. VAGY letétbe helyezném a megváltás 2018-as diját,szintén a rendelkezési jog érdekében. Járható út?

Köszönöm!

nonolet # 2018.03.25. 14:43

Lásd: 2018.01.28. 10:57 hozzászólás

A most érdekes lényeg:

"22. § (1) A temetési hely felett ... az rendelkezik, aki megváltotta. "

Ez tiszta sor!!! szerintem.