Láthatás / kapcsolattartás


hagyma # 2006.09.29. 11:15

Lehet,hogy nem jól értem, de a feleknek csak egy pere volt, ahol a kapcsolattartást megfelelően rendezték, nem?
A gond a gyámhatósággal van,illetve volt más per is közöttük? Konkrétan milyen elfogultságra gondolsz?

Gézoo # 2006.09.29. 10:57

Kedves Kovács Béla Sándor!

Ilyen a gyámhatóság minden megnyilvánulása már évek óta, amennyire
ismerem a peranyagokat.
Mit lehet tenni, az ilyen gyámhatósági hozzáállással szemben ha a bíróságok is ilyen elfogultan kezelik az apa szerepét?

Talán a bíróságokon sincsen a jogot ismerő ember? Vagy talán az egy-egy ügybeni végtelen számú tévedési lehetőség, pont ennek a két szerencsétlennek a pereiben koncentrálódik?

Gézoo # 2006.09.29. 06:05

Kedves Pocak!

Köszönöm szépen, elolvastam, egyet értek vele!

pocak # 2006.09.29. 04:45

Gézoo!
A másik topicban hozzászóltam ehhez. Javaslom, nézd meg.

Gézoo # 2006.09.28. 13:19

Kedves Kovács Béla Sándor!

Köszönöm szépen a válaszod.

Az ember erkölcsi érzéke is ezt diktálja.
Csak sajnos a gyámhatóság jogsétése ami a kisgyerek szomorú sorsát meghatározza.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.28. 13:10

A gyámhatóság jogértelmezése súlyosan téves.

Gézoo # 2006.09.28. 10:19

Tisztelt Jogtudó, jogi ügyekben jártas urak!

A véleményeteket kérem a következő ügy kapcsán:

A szülők elváltak. Anyánál helyezte el a bíróság az egyetlen 8 éves fiú gyermeket, a rendszeres és az időszakos kapcsolattartás idejét, módját az ítéletben meghatározva, ugyanakkor nem érintve a törvényekben rögzített "egyéb" kapcsolattartási formákat.

Az apa kérdésére a Bíró Úr elmondta az indoklás felolvasásakor, hogy az ítéletben nem érintett kérdéseket a jogszabályokban leírtaknak megfelelően kell végrehajtani.

Miután az elvált felek egy kisvárosban, néhány száz méterre élnek egymástól, azonos boltokba járnak vásárolni, ugyanazon utcákon járnak, az anya önhatalmulag (bírói végzés nélkül) megtíltotta a gyermek és az apa mminden nemű találkozását.

Majd odáig ment az anya, hogy a gyermek iskoláját írásban arra utasította, hogy szintén így járjanak el, vagyis ha az apa az iskola közelében járna, akkor akadályozzák meg a pedagógusok, hogy a gyermek az édesapjával beszélhessen, láthassa.

Különös tekintettel arra, hogy a gyermek akkor se beszélhessen az apajával, ha az apa az iskola kerítésén kívül áll, vagy akár rendezvényen egy légtérben tartózkodik az apával.

Az iskola igazgatója kikérte a helyi gyámhatóság véleményét. Azt a felvilágosítást adta a gyámhatóság vezetője, hogy ilyen esetben zavarják el a pedagógusok a gyermeket a kerítéstől, mert a gyermeknek nincs joga az apjával beszélni sem.
Ennek megfelelően az igazgató utasította a pedagógusokat az anyai utasítás végrehajtására.

Kérdéseim:

Milyen jogi lépéseket kell megtenni az így eljáró

  • anya
  • iskolai igazgató
  • pedagógusok
  • és gyámhatósági vezető ellen ???

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.25. 05:54

Kösz pocak; én pontosan ezt mondtam. Meglehet, lakonikus stílusom miatt nem volt érthető. (Boldogult pedagógus koromban is mondtam: "aki nem érti, az szóljon. Ha nem szól, vessen magára.")

pocak # 2006.09.25. 05:10

Jelen esetben akkor illetékes a gyámhivatal módosítani a kapcsolattartás szabályozását, ha az erről szóló bírósági végzés jogerőre emelkedésétől fogva 2 év már eltelt.
Tehát ha volt bírósági per a geyermekelhelyezésről, és annak keretében szabályozták a kapcsolattartást, és azóta több mint két év eltelt. Ha nem telt el a 2 év, akkor csak bíróság jogosult a kapcsolattartás módosítására.

Véleményem szerint nem lesz könnyű módosíttatnotok. A szombat reggeltől vasárnap estig eléggé általános. Az, hogy szombat reggel helyett péntek este kezdődjön, indokolni kell. Pl. azzal, hogy helyileg távol laktok a gyerektől, és az utazás a hasznos időből sokat vesz el. De mivel írtad, hogy közel laktok, így ezért erre nem sok az esély, ha anyuka nem egyezik bele.
Az, hogy a szünetekben előre tudni akarjátok, mettől meddig lesz nálatok a gyerek, jogos igény, ezt kérésre rendeznie kell a gyámhivatalnak.
Külföldre nem köteles engedni az anyuka a gyereket, és erre a gyámhivatal sem utasíthatja, tehát ez nem fog bekerülni a gyámügyi határozatba.

Ahogy látom, nektek inkább alapvetően nem a kapcsolattartást rendező bírósági végzéssel van bajotok, hanem azzal, hogy anyuka azt nem tartja be. Akkor viszont nem a kapcsolattartás módosítását kell kérni, hanem a meglévő jogerős végzés végrehajtását a gyámhivataltól.
Tehát jelenjetek meg a végzésben oglalt időpontokban pontosan az átadás helyszínén (esetleg néhányszor még plusz 1 fő tanúval és esetleg egy diktafonnal), és ha nem kapjátok meg a ygereket, a párod forduljon végrehajtási kérelemmel a gyámhivatlahoz. (Ezt akár személyesen is megteheti, majd ott jegyzőkönyveznek, csak erre figyeljen oda a párod, hogy legyen jegyzőkönyv, és abba mindaz benne legyen, amit ő mondott.)
Ha megállapítja a gyámhivatal, hogy anyuka saját felróható magatartásából kifolyólag akadályozta a láthatást, akkor első alkalommal írásban figyelmeztetik, második alkalomtól pedig már 5000 Ft-tól 500000 Ft-ig terjedő pénzbírságok következnek. (Szándékos akadályoztatás esetén elég hamar, már a harmadik-negyedik bírságolásnál elérheti a kiszabott összeg a 100000Ft-ot, melyet ha önként nem fizet meg, akkor adók módjára hajtják be, büntető kamatostul)
Valamint ha már legalább egyszer megbírságolták, és utána megint szándékos akadályoztatás történik anyuka részéről, büntetőfeljelentést tehet ellene a párod kiskorú veszélyeztetése címén. (Akár 1 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható).

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.24. 22:44

Szvsz kizárt, hogy ezt a gyámhivatal így megtehesse, megtegye. De legyen igazad!

gombócartúr # 2006.09.24. 19:46

Kedves kbs!

Köszönjük a válaszát! A Gy.H azt jelezte, hogy egy új jogszabály miatt ő is tud szabályozni. Az eddigi szombat 9- vasárnap 17 közötti láthatást szeretnénk bővíteni péntek 18- vasárnap 18-ra. Szeretnénk, ha végre nem az utolsó pillanatban derülne ki mikor is kapjuk meg a gyereket a szünetben. Szeretnénk, ha végre mehetnénk vele a tengerpartra, mert az édesanya mindezidáig nem volt hajladó odaadni az útlevelet . Ha végre abbamaradna a hazugságfolyam, gyerek befolyásolása. Kéthetente győzzük összerakni a gyerek lelkét. Kitalálja, hogy "Apád telefonált, hogy jön. " Aztán /mert persze rajta kívül erről nem tud senki/ "Látod, nem jött! Ilyen az apád!" Nem akarunk karácsonykor könyörögni legalább egy órás láthatásért, mert bírósági határozat ide, vagy oda nem adja oda a megegyezett időben. ... Három éve küzdünk normális emberi hangot keresve, és süket fülekre becsapott ajtót és lecsapott telefont találva.. ELÉG VOLT!!!
A férjem elment a gyámügyre, lesz ami lesz. Az anya szemmel láthatólag idegileg beteg. Legalábbis nem teljesen normális. A szó orvosi értelmében. Nem tudjuk mi lesz, de a legelkeserítőbb hazugságokra is fel kell készülnünk.
Mit lehetne tenni, ha a gyereket befolyásolták és nemet mond: "Most nem érek rá!" Erőszakkal mégsem vihetjük el! Vagy igen? De ez a gyereknek biztos, hogy nem tenne jót.

Köszönjük még egyszer!
Gombócartúr és a férje

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.23. 09:54

A gyámhatóságtól a kapcsolattartás végrehajtását lehet kérni, illetve panaszt lehet tenni az azt akadályozó szülő ellen. Az újraszabályozásra csak a bíróság jogosult. De miért is kellene újraszabáloyztatni?

Az, hogy az 5 éves gyermek akar-e menni, vagy nem, nemigen számít, hát még ha ezt presszióra teszi. A kapcsolattartás megakadályozásáról lehet hangfelvételt készíteni; de a tanú is megteszi.
Az anyát célszerű figyelmeztetni, hogy amennyiben nem működik együtt, nem tartja be a kapcsolattartásra előírtakat, akkor annak jogkövetkezményei lesznek.

(A minősítésekkel viszont célszerű óvatosan bánni, könnyen visszaüthet.)

gombócartúr # 2006.09.23. 09:47

Kedves Mindenki!:)
Segítséget szeretnénk kérni, mivel a kapcsolattartás újraszabájozását kértük a gy.ü-nél. Nem ismerjük a lehetőségeinket, mire kell majd ott figyelnünk, mihez ragaszkodjunk?
5 éves kisgyerek, az anyja rendszeresen megakadályozza a láthatást,utolsó pillanatban,akár a kaputelefonban, lemondva. Sajnos a gyereket kényszerítik, hogy kimondja /ami nem mindig sikerül/, hogy nem akarok veletek menni, dolgom van. Különböző, de közeli városban lakunk. Az édesanya betegesen hazudozó, vajon hogyan fogjuk az igazunkat bizonyítani? Igaz szinte mindig ketten mentünk, de ki nyilvánul elfogulatlan tanunak?
A gyerek imád velünk lenni! Mit tudunk tenni???? S.O.S!!!!!

gombócartúr

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.15. 13:31

Az szentigaz.

zozone # 2006.09.15. 13:30

Az igaz hogy még elméletileg nem ilyen durva a helyzet, de attól félünk hogy ez lesz előbb-utóbb. Valamint attól, hogy a lányt álmában zaklatja, mert olyan mélyen alszik hogy bombát robbanthatnánk mellette.
Köszönöm a segítséget! Elfogadok bármilyen ötletet még!

_Wasp_ # 2006.09.15. 13:28

Az esetleges "petting" kimeríti a fajtalanság kategóriáját.

A lényeg, hogy tudatosítani lehetne az érintettekben, milyen vékony jégen is járnak.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.15. 13:21

No, azért közösülésről vagy akár csak rábírásról itt még nem volt szó...

_Wasp_ # 2006.09.15. 12:25

Beszélni kellene K.-val, és elmondani neki, hogy a törvény álláspontja világos:

201. § (1) Aki tizennegyedik életévét be nem töltött személlyel közösül, valamint az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét meg nem haladott személlyel fajtalankodik, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét be nem töltött személyt arra törekszik rábírni, hogy vele közösüljön vagy fajtalankodjék, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3) A büntetés két évtől nyolc évig, illetőleg egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1), illetőleg a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekmény sértettje az elkövető hozzátartozója, avagy az elkövető nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt áll.
202. § (1) Aki tizennegyedik életévét be nem töltött személyt arra bír rá, hogy mással közösüljön vagy fajtalankodjék, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét be nem töltött személyt arra törekszik rábírni, hogy mással közösüljön vagy fajtalankodjék, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3) A büntetés két évtől nyolc évig, illetőleg egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1), illetőleg a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekmény sértettje az elkövető hozzátartozója, avagy az elkövető nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt áll.

Ezenkívül jelezni kell az édesanyának, hogy a dolgok menete elfogadhatatlan.
Ha nem marad abba mindezek ellenére sem, akkor kérni kell az elhelyezés megváltoztatását is, továbbá az anya ellen büntetőfeljelentést lehet tenni.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

zozone # 2006.09.15. 07:50

Már megírtam a történetünket nem olyan régen. Annyi változás történt, hogy a gyermeket az édesanyja már nem rakosgatja ide-oda és nem hagyja egyedül éjszakákra, mert megijedt. De ennél rosszabbat tesz, két férfira bízza a kislányt éjszakákra. Igaz hogy otthon van a gyermek, de férfival. Az egyik férfi az édesanyja legújabb barátja, kb. 1 hónapja ismeri. Ennek a barátnak van egy legjobb barátja és mindenhova együtt mennek. Ezt a legjobb barátot nevezzük "K"-nak. K együtt, egy ágyban alszik a lánnyal, aki már elég "nagylányosan" néz ki. (januárban lesz 13éves). A férfi 21 éves és együtt alszanak!!!
Sokszor nem is alszanak hanem hajnalig hülyéskednek, beszélgetnek, persze iskola időben!A kislány ha jön hétvégén a láthatásra hozzánk, délig alszik, úgy ki van merülve. Ráadásul nem fogja fel ez milyen veszélyes. Ha beszélni próbálunk vele azt mondja hogy nem ismerjük K-t, ő nem olyan és egyébként is tök jó fej. De egy ilyen idős férfi nem tud mindenféle szándék nélkül hajnalig egy 13éves lánnyal beszélgetni, nevetgélni! Mit lehetne tenni? Beszéljünk K-val, (mert az édesanyjával nem lehet!)? Lehetne ebből keresetet indítani a gyermek nálunk való elhelyezése érdekében? Ha igen mit kell bizonyítani és hogyan szerezhetünk erre bizonyítékot?
Nem biztos hogy célszerű K-val beszélni, mert lehet nem is foglalkozna velünk, de ha igen akkor is jön majd egy másik K. A legjobb az lenne ha kiemelnénk a kislányt onnan, de hogyan? Segítséget előre is köszönöm! Nagyon meg vagyunk ijedve és tanácstalanok vagyunk!

kiábrándult # 2006.09.11. 05:34

Ha a gyerekeknek nincs rendkívül magas láza, ha nincsenek kórházban, vagy nincs különleges kezelési igényük - mondjuk az orvos kijár hozzájuk lakásra naponta injekciót adni vagy kötözni - betegen is köteles a szülő láthatásra odaadni, felkészített állapotban, vagyis pontos gyógyszerezési - ápolási utasításokkal a másik szülő számára. Gyámhivatalnál tegyetek panaszt, mivel ez a kapcsolattartás akadályozása akkor is, ha tényleg betegek a gyerekek, akkor meg különösen, ha a betegség csak hazugság volt. Anyukával is közöljétek, hogy a betegség nem jó kibúvó, és hogy a panaszaitok alapján büntetésre számíthat.

adel80 # 2006.09.10. 07:56

Ezzel csak annyi probléma, hogy az állítólag az orvos nem látta két gyereket. Végig az óvodában voltak.
Sőt, a kisebbik nem is beteg, de igazolása van. Ráadásul, már aznap este mind a kettő az anyukkal ( a kapcsolttartásból tudjuk telefonon keresztül tőlük) falunapon voltak. A tefelonbeszélgetések este 8 óra körül szoktak zajlani.
Ebben az esetben mi a teendő?

Dr.Attika # 2006.09.09. 12:31

Szia!
Menjetek el az igazolást kiállító háziorvoshoz. Kérdezzétek meg, hogy az általa kiállított igazolás időpontjában lefolytatott vizit alkalmával volt e olyan betegsége a gyermeknek, ami a láthatást akadályozta volna. A doki biztos nem fog hamukázni. Ha kiderül, hogy akkor nem voltak betegek, akkor nyugodtan a gyámhatóságnál jelentsdd be, hogy az ex nem biztosítja a láthatást, illetve az orvosi vizsgálat után megbetegedett gyermek orvosi ellátásáról nem gondoskodik. Mindezt írásban így vélhetően ezt a trükköt nem alkalmazzák mégegyszer.

adel80 # 2006.09.09. 10:24

Sziasztok!
Sajnos a problémákból nem lehet kifogyni, nem mehet minden simán.
Arról már tettem említést, hogy jogerős bírósági határozat van a válással és láthatással kapcsolatanban. Most is mentünk a gyerekekért, de sajnos a nagypapa közölte ( mivel az "ex" dolgozik), hogy a gyerekek betegek és az anyjuk nem engedi el őket erre a hétvégére. Orvosi igazolást is mutattott, el is olvashattuk. Az igazoláson csak annyi volt feltüntetve, hogy - Rendelésen megjelentek. Szülői kérésre az igazolás kiadva. Se az, hogy kezelés alatt állnak, se kód se semmi. Azt tudni kell, hogy a hét közepén kapta az igazolást, de az óvodában végig voltak és fognak is menni. Mi láttuk a két gyereket és láthatóan semmi bajuk nem volt, és szerettek is volna jönni. De sajnos el kellett magyarázni, hogy nem jöhetnek. Csak azt a választ kaptuk erre, hogy mi van HA belázasodnak. Köptetőt szednek és ennyi. Kérdésem a következő lenne.
A hétvégi láthatásra a gyerekeket akkor nem hozhatjuk el?
Vagy menjünk az illetékes gyámhivatalhoz és tegyük meg a megfelelő intézkedéseket? De igazán nem tudjuk, hogy milyen formában, minek kell szerepelni benne.
Sajnos ezt végig kell csinálnunk, mert akkor bármikor, minden indok nélkül nem fogja ideadni a gyerekeket. Sürgős lenne a segítség, mert akkor minél hamarabb tudunk lépni.
Köszönöm!

_Wasp_ # 2006.09.05. 13:52

Nem mond konkrét szabályokat (tartam, kezdet, stb), csak elveket.

Az általános a kéthetenkénti hétvége. De ettől el lehet térni. A bíró mérlegelheti az eset összes körülményét.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

tomas64 # 2006.09.05. 13:46

én úgy tudom, a csjt rendelkezik a gyermekelhelyezésről, és a gyvt, illetve a végrehajtási rendelete, a gyer a kapcsolattartásról is