Útlevél válás után


tunderfurt # 2006.08.01. 08:03

Vadalma,
én épp válófélben vagyok, a férjem nem járul hozzá az útlevélhez... (azt mondta soha az életben nem is fog, mivel Õ sem járt külföldön, ergo a gyerek is meglesz utazás nélkül...)
Tehát csak akkor intézhetem egyedül az gyerek útlevelét, ha az Õ szülői felügyeletét szüneteltetik? azt hogy lehet elérni? milyen indok kell ehhez? hogyan tudom elintézni, hogy a gyerekemnek legyen útlevele? a férjem nélkül sehogy??? remélem nem!
köszi a választ!

Vadalma # 2006.08.01. 07:52

véleményem szerint igen, mégpedig az alábbiak miatt:

101/1998. (V. 22.) Korm. rendelet a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény végrehajtásáról

17. § (3) Kiskorú vagy gondnokság alatt álló személy útlevélkérelméhez csatolni kell a szülőknek(törvényes képviselőnek) a közjegyző, a gyámhatóság vagy az útlevélhatóság előtt tett, az útlevél kiadásához hozzájáruló nyilatkozatát vagy a szülői felügyelet megszűnését, illetőleg szünetelését igazoló jogerős bírósági határozat másolatát.

tehát hacsak nem szűntették meg vagy nem szüneteltetik a szülői felügyeletet az Általad írt jogerős elhelyezés mellett, mindkét szülői felügyeleti jogát gyakorló szülő aláírása/hozzájárulása szükséges.

méhecske # 2006.08.01. 07:09

Sziasztok!
A kérdésem a következő:
elvált szülők esetén, ha már jogerősen van elhelyezve a kiskorú gyerek, az útlevél lejárata után az új útlevél igényléséhez kell- e mindkét szülő aláírása, vagy ekkor már egyedül intézheti az a szülő, akinél a gyereket elhelyezték?
Megjegyzem, én úgy tudom, hogy a válástól függetlenül mindig kell mindkét szülő hatóság előtti aláírása. (véletlenül se tudjon visszaélni a helyzetével a nevelő szülő egy esetleges tartós külföldi tartózkodás esetén, úgy, hogy a másik szülő esetleg azt se tudja, hogy hová vitték a gyerekét.)
Köszi a válaszokat:)