Útlevél válás után


ObudaFan # 2009.01.15. 08:07

Amíg a gyermek nincs elhelyezve, addig mindkét szülő teljeskörűen gyakorolja a felügyeleti jogot, és az útlevél kiváltásához mindkét szülő hozzájárzlására szükség van. A megtagadást nem kell indokolni. Természetesen a jognyilatkozat pótlása iránt is lehet pert indítani, csak sokkal egyszerűbb egyszer s mindenkorra elhelyezni a gyermeket az egyik szülőnél, mint minden alkalommal a jognyilatkozat pótlása iránt pereskedni.

Tanci # 2009.01.14. 20:53

Ne haragudj ObudaFan, de nem az volt a kérdésem, hogy tudnék idő előtt egy energia és pénzigényes perbe belefolyni. Tudom én is, hogy ez az utolsó lehetőség. Sajnos.

A kérdésemre még nem kaptam választ:

Halott-e valaki olyanról, hogy minden határátlépésnél szükséges apai belegyező nyilatkozat? Ilyen kitétellel én ugyanis nem találkoztam.

Ha megtagadja az útlevél aláírását, kell-e indoklást adnia?

köszönöm

ObudaFan # 2009.01.13. 19:54

Ja? akkor gyermekelhelyezési pert kellene először indítani.

Tanci # 2009.01.13. 16:20

Köszönöm a választ Obudafan, ne haragudj, az kimaradt a leírásból, hogy a gyermek nálam van születése óta közös megegyezés alapján, bírósági papír nincs.

ObudaFan # 2009.01.13. 13:49

Nála van elhelyezve a gyermek ezek szerint?
A kapcsolattartás rendjének módosítását érdemes kérni - ha 2 éven belül volt szabályozva, akkor a bíróságtól, ha nem, akkor a gyámhatóságtól.

Tanci # 2009.01.12. 19:00

Üdvözlök Mindenkit!
Szeretném segítségeteket kérni, talán valaki megtudja mondani mit lehet tenni akkor, ha az apja nem járul hozzá a gyermekem útleveléhez.
Házasok nem voltunk, különélünk, a kisfiú 1 éves, és apja nevén van, az apasági nyilatkozat alapján. Az apja magyar állampolgár, de külföldön dolgozik.
Most kitalálta, hogy csak úgy járul hozzá az útlevélhez, ha retur jegyeket mutatok fel utazás előtt,pontos címet adok a tartózkodási helyünkről, illetve állítólag kérhet olyan kitételt, miszerint minden határátlépéshez az ő írásos beleegyezése szükséges. Tud erről valaki valamit?
Indoka minderre nincsen, állítása szerint neki joga van ehhez, és mindig tudni akarja, merre vagyok a gyerekkel. Mindezt úgy, hogy eddig semmi probléma nem volt köztünk ez ügyben.
Nem kell neki indokolnia az útlevélkérelem megtagadását? az indokot mérlegelheti-e az okmányt kiállító szerv?
Előre is köszönöm a választ.

_Wasp_ # 2008.11.27. 13:15

Bírósági úton pótolható a beleegyezése, viszont ha ő is olvassa a jogifórumot (vagy máshonnan tudomása van az említett tényekről) akkor elő tudja jól vezetni a bíróságon (az általam is osztott) kételyeit a gyermek visszatérésével kapcsolatban, hogy emiatt végül elutasítsák a kérelmedet.

Javaslom inkább a megegyezést.

lola_0526 # e-mail 2008.11.27. 13:38

Sziasztok!

Én magyar állampolgár vagyok. Van egy lányom, akinek az apjával nem élek együtt. bírósági papír van, hogy az én felügyeletem alatt van a gyarmek. Ő most 4,5 éves. Az én jelenlegi párom ecuadori állampolgár és szeretnék a lányommal kint letelepedni és ott férjhez menni. Ebben csak a gyerek apja az akadály, aki soha nem fog lemondani a gyermekről, azért sem, hogy én ne lehessek boldog… Milyen lehetőségeim vannak? Tehetek-e valamit, hogy megoldjam ezt a problémát.

Remélem tudtok segítséget adni nekem..

Lola

lola_0526 # e-mail 2008.11.27. 13:47

Sziasztok!

Van egy lányom, akinek az apjával nem élek együtt, házasok sem voltunk. bírósági papír van, hogy az én felügyeletem alatt van a gyermek. Ő most 4,5 éves. Az én jelenlegi párom nevére venné a gyereket, de az apja ebbe nem egyezik bele. Milyen lehetőségeim vannak? Tehetek-e valamit, hogy megoldjam ezt a problémát.

Remélem tudtok segítséget adni nekem..

Lola


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

lola_0526 # 2008.11.27. 12:44

Sziasztok!

Én magyar állampolgár vagyok. Van egy lányom, akinek az apjával nem élek együtt. bírósági papír van, hogy az én felügyeletem alatt van a gyermek. Ő most 4,5 éves. Szeretném elvinni a gyereket külföldre nyaralás céljából, de soha nem menne bele, hogy útlevelet készíttesek a lányomnak. Mit tehetek ilyenkor? 18 éves koráig nem mehetek vele külföldre nyaralni?
Remélem tudtok segítséget adni nekem..

Lola

anyamaci # 2008.11.09. 08:23

Markam!

Idézet arról a honlapról amit Monalisa megadott.
A hazatérés céljából kiadott ideiglenes magánútlevél a Magyar Köztársaság területére történő egyszeri beutazásra jogosít.

Ezek szerint az ideiglenes útlevéllel nem lehet ki és beutazgatni.

A megoldás: Tedd meg a hozzájáruló nyilatkozatot a külföldi tartózkodási helyed szerint hozzád legközelebb eső magyar külképviseleten, ezt juttassátok el abba az okmányirodába ahol a gyermek útelevél készitik.

monalisa1 # 2008.11.06. 20:37

A linket valamiért nem lehet megnyítni pedig pontosan gépeltem be. No nem baj, mert:

írd be a Google keresőbe az "ideiglenes útlevél" kifejezést, és a megjelenő x számú találat közül a legelsőben mindjárt olvashatod az ezen útlevéllel kapcsolatos hívatalos tudnivalókat.

monalisa1 # 2008.11.06. 20:35

Az ideiglenes útlevél egy évig érvényes, tehát szerintem semmi akadálya annak, hogy a gyermek ezen utiokmányával elhagyhassa az országot. Valamint az egy év letelte alatt tetszés számban jöhet(tek) mehet(tek) ezen ideiglenes útlevéllel.

http://www.mfa.gov.hu/…_utlevel.htm

Monalisa
laikus hozzászóló

markam1 # 2008.11.06. 18:44

Sziasztok,
Kulfoldon elunk es nemreg kislanyunk szuletett.
Csinaltattunk neki utlevelet,de csak ideiglenest csinaltak (amivel haza tudtunk utazni Magyarorszagra), mert nem volt meg kesz a magyar anyakonyvi kivonata.
Elvileg hamarosan elkeszul es kaphatna rendes utlevelet, hogy vissza tudjanak jonni az edesanyjaval de nekem vissza kellett jonnom dolgozni es igy nem tudok ott lenni az utlevel csinaltatasnal, megoldhato ez valahogy? Az ideiglenes utlevel nem eleg, annal mar ugye beleegyeztem,hogy utlevelet kapjon(azt a kovetsegen csinaltattuk),vagy esetleg egy meghatalmazas?(nem tudom szamit-e de nem vagyunk hazasok)
Van erre valami nyomtatvany ami letoltheto valahonnan?
Elore is koszi,ha segiteni tud valaki!

anyamaci # 2008.06.01. 13:20

Juditkol! Nagyon szívesen. Sajnálom, hogy nem ment simábban és nem kellően felkészült ügyintézővel találkoztál. Minden jót!

juditkol # 2008.05.27. 11:58

Kedves anyamaci!

Segítségeddel ma soronkívűl fogadtak az okmányirodában (ahonnan elhajtottak), hogy elkészíthessem kisfiam útlevelét!! :)
A hozzászólásaid alapján olyan levelet fogalmaztam az okmányiroda vezetőjének, hogy ma személyesen hívott fel és kérdezte meg, hogy mikor tudunk menni a babával és elnézést kért a történtekért!
Most már csak megkell érkeznie az útlevélnek!
Köszönöm a segítséget, nagyon örülök, hogy sikerült így megoldani a problémát!!

Köszönöm mégegyszer!
Judit

ObudaFan # 2008.05.26. 16:53

A két dolognak nem sok köze van egymáshoz.

macskusz # 2008.05.26. 09:31

Köszönöm a hozzászólásokat! A bíróság a láthatásért indított perben hozott ítéletben kijelentett, hogy a gyermeket az anyánál helyezi el, és ez ellen az apa sem élt kifogással.
Megkeresem az illetékes gyámhivatalt.... Mégegyszer köszönöm!

ObudaFan # 2008.05.23. 17:09

A bíróság megszünteti a szülôi felügyeletet:

  • ha a szülô felróható magatartásával gyermeke javát, különösen testi jólétét, értelmi vagy erkölcsi fejlôdését súlyosan sérti vagy veszélyezteti,
  • ha a gyermeket más személynél helyezték el, vagy átmeneti nevelésbe vették és a szülô felróhatóan gyermeke érdekét súlyosan sértô módon nem működik együtt a gyermekét gondozó nevelôszülôvel vagy intézménnyel, gyermekével nem tart kapcsolatot, továbbá magatartásán, életvitelén, körülményein az átmeneti nevelés megszüntetése céljából nem változtat,
  • ha a szülôt a bíróság valamelyik gyermeke személye ellen elkövetett szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélte.
anyamaci # 2008.05.23. 14:30

Juditkol!

Még új kivonat sem kell!! 2000 ft-odba kerülne!! Nehogy kiváltsd. Az ügyintézőnek tudnia kell(ene), hogy amikor rendeződik a gyermeked családi jogállása, Tőled bevonják a kivonatot, amiben az apuka neve nem szerepel és kapsz egy újat. Neki pedig van lehetősége, hogy amikor elébe teszed a most kezedben lévő kivonatot leegyeztesse az anyakönyvvezetővel, hogy történt-e változás. Egyébként utánaérdeklődtem az egész történetednek és megerősítést kaptam az okmányirádából, hogy helyesen tájékoztattalak. Légy nyugodt és jó utazást neketek.

anyamaci # 2008.05.23. 14:16

Macskusz!

Úgy van ahogy Obudafan írja, a szülői felügyeleti jogot megszüntetését csak bíróság mondhatja ki. Ők is akkor legjobb tudomásom szeint, ha apuka végzetes hülyeségeket csinál, az nem elég indok hogy nem fizeti a gyreketartást és nem látogatja a gyereket. No komment.

Van gyermekelhelyezésről bírósági végzésed? Átmenetileg, amíg a gyermek nevelőapja által rendeződik az örökbefogadás, ez is megoldás. Ha bíróság a gyermeket nálad helyezte el, akkor a vérszerint apuka szülői felügyeleti joga szünetel. Ez azt jelenti, hogy a gyermek sorsát érintő lényeges kérdéseken kívül minden egyéb ügyben eljárhatsz. Hogy melyek azok amikhez apuka is kell, a gyámhivatal elmopndja neked, de benne van a Csjt-ben is. Úgy emlékszem ilyen pl. a pályaválasztás. De pl. az útlevél igénylésnél ha van gyermekelhelyezésről jogerős bírósági végzésed akkor nem kell az apa hozzájárulása.

ObudaFan # 2008.05.23. 13:35

A szülői felügyeleti jogot a bíróság szüntetheti meg.

macskusz # 2008.05.22. 19:25

Sziasztok! Aki tud segítsen pár okos gondolattal.
2003-ban megszületett a kisfiam, ám apukája már nem velünk ünnepelte az első szülinapot, hanem új "kedvesével" és annak gyermekével...Nem voltunk házasok, nem kértem elsőízben semmit tőle, épp csak foglalkozzon a fiával. Azonban az új cicának ez nem tetszett, és addig ügyeskedett míg elmérgesítette a viszonyt köztünk. A vége az lett, hogy nem engedtem el a kisfiamat, aki akkortájt síkítva, zokogva kapaszkodott a nyakamba, annyira nem akart elmenni ahoz a nőhöz. Az én "láthatásmegvonásomra" az exem a bírósághoz fordult, ahol természetesen papírra vették a láthatás szabályait, ahogyan az elő vagyon írva, viszont én is jeleztem igényemet ettől fogva a gyerektartásra, ő vállalta a 10000,- forintot. Visszamenőleg megkaptam a hathavit, azon felül semmit. Kb. fél évvel ezután végrehajtói sikertelenség után megigényeltem az állam álltali megelőlegezést. Mindez történ 2006 októberében. Azóta kapom az államtól, viszont Ő írásbeli nyilatkozatot tett 2006 novemberében nekem, hogy lemond a szülői felügyeleti jogáról.
Eltelt lassan 2 év, azóta nem hallottunk felőle. Én időközben férjhez mentem, és a gyermekem a mostani páromat tekinti édesapjának, akinek szándékában áll a nevére venni Őt. Ennek a procedurája aggaszt kissé, hiszen úgy tudom meg kell jelennie minden érintett félnek a hivatalos örökbefogadáshoz. Az exemnek le kell mondania, írásban, nekem vissza kell mondanom a gyt. díjat az állam felé.... nagyon jó lenne végre rendezni a kisfiam "apasági" hovatartozását, mert 4 éves már és pl. egy útlevélhez annak az apának az alárása/írásbeli engedélye kell, aki közel 2 éve rá sem nyitotta az ajtót, akit nem ismer, akire nem emlékszik, aki nme az Ő apukája...!!!! Kérdezem én mit tehetnénk, mert félek, ha felbolygatjuk, megkerestetjük talán újra elkezdi a cirkuszát, holott semmi szüksége a fiára. Van mód/jogszabály arra az esetre, ha valaki x ideig ezt műveli? meg lehet vonni tőle hivatalosan gyámügyi eljárás keretin belül a szülői felügyeleti jogot? Köszönöm előre is!

juditkol # 2008.05.22. 12:54

köszönöm a segítséget!
Neki futok mégegyszer csak új időpontot kell kérnem!
Meg gondolom az sem árt ha egy friss anyakönyvit is kikérek... (a mostani az kb 3 hónapos lesz addigra, mire eljutok megint).
Majd jelzem hogy mi történt!
Judit

anyamaci # 2008.05.22. 10:28

Ebben az esetben, ha ilyen ügyintézővel találnám magam szembe az alábbiakat cselekdném: Ragaszkodnék a kérelem benyújtásához. Ha nem adja gyártásba az útlevelet, elutasító határozat kell hogy szülessen. Azt pedig nem Ő hozza meg, mivel a körzetközponti jegyző a jogsazbályban meghatározottak szerint csak közreműködőként vesz részt az útiokmány kiadási eljárásban. Az elsőfokú hatóság az a KEK.KH. Útlevélosztálya. Ha hozzjuk kerül az ügy, az ügyintéző csúnyán póruljárhat.

Mondd meg az ügyintézőnek,hogy vegye elő az útlevéljogszabályt, és a CSJT-t. Vagy hívja fel az útlevélosztályt.

Fogjad a picurt, a lakcímkártyáját, születési anyakönyvi kivonatát, az személyigazolványodat, lakcímkártyádat, 1500 Ft.- Befizetéséről szóló postai feladóvevényt ( sürgős kérelem 3000. Ft.) és irány az Okmányiroda!!! Hajrá

juditkol # 2008.05.22. 05:53

anyamaci!
én is veled értenek egyet és a gyámügy is ezen az állásponton van - éppen ezért ők nem állítanak ki nekem olyan papírt, határozatot, miszerint én vagyok a gyermek egyes-egyedüli gondozószülője - hiszen ez perpillanat kitűnik az anyakönyviből is...
Viszont az okmányirodában ha nincs szerencsém olyan ügyintézőhöz kerülök, aki azt mondja, hogy nem csináltathatok útlevelet és elhajt...
Ezesetben nekem kell őket győzködnöm, hogy márpedig akkor is csináltathatok útlevelet?
Melyik jogszabályra hivetkozhatnék ilyen helyzetben?
(pl amit írtál csjCSjt.72. § (1) arra igen?)

köszi
J

anyamaci # 2008.05.21. 20:05

Továbbra is fenntartom az állításomat,
CSjt.72. § (1) A szülői felügyeletet a szülők együttesen gyakorolják - ellentétes megállapodásuk hiányában - akkor is, ha már nem élnek együtt.

Szülő kiléte a kivonatból állapítható meg. Ha abban csak egy személy van bejegyezve-az anya- akkor Ő a gyakorolja a szülői felügyeleti jogot. Igaz, hogy ez egy átmeneti állapot, de akkor is.