Útlevél válás után


sarkane # 2008.05.21. 19:06

Juditkol!

Véleményem szerint, a gyermeked a születsi anyakönyvben nyitott bejegyzéssel szerepel; mivel az apa kiléte nem megállapítható. Ennek rendezésére a gyermek 3 éves koráig van lehetőséged, amit már az apaság bírósági megállapításával elkezdtél. És habár az anyakönyvben az apa adait üresek (un. nyitott bejegyzés), az anyakönyvi kivonatban azonban a rovatokat ki kell tölteni, ezért húzzák ki ilyen esetben az apa rovatát. ( Hiszen minden gyermeknek van apja, még ha csak "képzelt apa" is. De erről is van az anyának határozata.)
Vagyis jelen esetben véleményem szerint nem tudsz útlevelet csináltatni a gyermeknek a bírósági végzés megszületéséig, az apaság megállapításáig úgyis a végzést be kell mutatni az okmányirodában.

anyamaci # 2008.05.21. 18:22

Juditkol!

Nem értek egyet Monalisával!

Ha jól értem az általad leírtakat, a gyermeket jelenleg apa adati nélkül anyakönyvezték. Ha így van, akkor a születési anyakönyvi kivonatában apa adatai nem szerepelnek. Márpedig ebben az esetben az Okmányiroda csak a Te aláírásodat, hozzájárulásodat kérheti, hiszen a másik törvényes képviselő személye nem állíptható meg.
Éppen azért kell a kivonat, hogy a gyermek természetes azonosítóit és a törvényes képviselők személyét meg lehessen állapítani.

Majd ha megállíptották az apa adatait, akkor valóban a Monalisa által leírtaknak megfelelően kell eljárni.

monalisa1 # 2008.05.21. 15:32

Ismétlem: szerezz be a gyámhivataltól igazolást arról, hogy jelen idő szerint egyes-egyedül te vagy a gyermek gondozószülője, és azzal írány az okmányiroda, ahol aláírni a pici útlevele ügyben jogosult leszel.

Az apasági stb. az egy teljesen más ügy/folyamat, az eltart jó ideig majd.

juditkol # 2008.05.21. 15:24

kedves monalisa1,
a gyámügyön már elindítottam a "dolgot". Tehát folyamatban van az apa személyének kérdése és természetesen ezután tartásdíj megállapítását is fogom kérni!
Erre mondta a gyámügy, hogy amíg nincs apa a születésiben addig én egyedűl is kérhetek útlevelet a bébinek...
Vagy amíg az apa kiléte ki nem derül addig azért nem kérhetek útlevelet a picinek (?) és ha meg van az apa kiléte utána meg valószínüleg azért nem kérhetek útlevelet (mert apuka esetleg nem járúl hozzá)?
De jelen pillanatban én vagyok az egyedüli "szülője" a babának és perpillanat más nem szólhat bele a baba dolgaiba, akkor mért ne kérhetnék neki én én én egyedűl útlevelet?
J

monalisa1 # 2008.05.21. 14:47

juditkol!

Külön írom a következőket: azért mert az apa nem vállalja a gyermeket (...) az még nem jelenti azt, hogy te nem indíthatsz ellene apaság megállapítása iránti keresetet a bíróságon., amennyiben ez megvan, azt követően t.díj iránt is felléphetsz az apával szemben. (Lehet hogy ma sértődött vagy és büszke, de a fiadnak sok-sok éven keresztül kajára, ruhára, tanszerekre stb. stb. lesz majd szüksége, és félő, hogy egykeresőként mindent nem tudsz biztosítani majd részére. Tehát jól gondol át, és jövő márciusig van rá időd.)

monalisa1 # 2008.05.21. 14:36

Mível a bíróság előtt sem az apaság nincs vélelmezve sem az megtámadva, tőlük a gondozószülő dolgában végzés nem adható ki.

monalisa1 # 2008.05.21. 14:29

Egy, a gyámhivatal általi okirat, miszerint te vagy a gyermek egyes-egyedüli gondozószülője, már elegendő lehet arra, hogy az okmányirodában aláírhass a pici útlevélének dolgában.

juditkol # 2008.05.21. 13:24

Kedves forumozók!
Március 12-én született meg a kisfiam, apuka nem kíváncsi rá (ezt ügyvéd által meg is fogalmazta...), így az anyakönyvibe az apuka neve ki van húzva és a gyerek az én vezetéknevemet kapta.
(Apaság megállapítása folyamatban van általam).
Szóval gyámügy az mondta, hogy a gyerek kaphat útlevelet csak én "általam" is, okmányiroda (legalább is az egyik) azt mondta, hogy a gyerek kaphat útlevelet.
Erre ma voltam az okmányirodában (egy másikban) és közölték, hogy majd ha végzésem van erről, csak akkor kaphat a gyerek útlevelet (vagy nem...)
Gyámügy azt mondta, hogy erről (hogy a gyerek kaphat útlevelet) nem állít ki papírt - de kaphat... :))
Segítsetek légyszíves: akkor most hogy is van ez??
köszönettel
judit

sarkane # 2008.05.06. 12:15

Ahhoz hogy útlevelet tudj csináltatni a gyermeknek, akinek képzelt apa lett megállapítva szükséges a gyámhatóság által kiadott határozat, amiben meg lett állapítva a képzelt apa adatai. Ezt a gyermek születése után kell megkapni, ez alapján lett rendezve a gyermek születési anyakönyve -az apai bejegyzés -.
Ha ez nincs meg akkor a gyámhatóságtól próbáld meg beszerezni, nekik meg kell lennie, mert ezeket az iratok nem selejtezhetőek.
Remélem tudtam segíteni, és jól irántam le az ügy menetet, de az okmányirodában is tudnak pontos tájékoztatást adni, az útlevél ügyintézőtől kérjed.

damika # 2008.05.05. 22:35

szeretnem megtudni hogy tud-e valaki arrol hogy mi a teendo ha gyerekem neve kitalalt apa ..tehat ha kulfoldre akarom vinni es utlevelet akarok neki csinaltatni mi a teendo milyen iratookat kell vinnem .mivel apa is szukseges hozza ...de itt a bokkenno az apa kitalalt szemeky ...hogy ne az en nevem viselje.akkor most mit csinaljak .eleg az en alairasom az utlevelhez???aki tud hozza szolni kerem segitsen

ObudaFan # 2007.03.12. 20:49

Semmi probléma. :)

tunderfurt # 2007.03.12. 15:03

ObudaFan,
most olvasom válaszod! köszi!kiszúrta a szemem! bocsánat!

tunderfurt # 2007.03.12. 15:03

ObudaFan,
most olvasom válaszod! köszi!kiszúrta a szemem! bocsánat!

tunderfurt # 2007.03.12. 15:02

sziasztok,
sajnos a férjem még mindig nem egyezik bele az útlevélbe...
Éppen válunk, áprilisban lesz tárgyalás, hova forduljak, milyen lépéseket tegyek, hogy nyárra (június) legyen útlevél?
köszönöm a választ!

ObudaFan # 2007.02.05. 21:19

Amíg a gyermek nincs elhelyezve, még a gyámhatóság is dönthet ebben a kérdésben, de ha már úgyis per van folyamatban, szerintem a legjobb a bíróságtól kérni ideiglenes intézkedésben ezt. Ez a jogerős ítélet előtt (már most) is megtehető.

erzsokae # 2007.02.05. 17:59

Tudomásom szerint addig, míg nincs jogerős végzés arról, hogy a ygernek nálad van elhelyezve, addig csak és csakis kettőtök aláírásával, beleegyezésével tudsz útlevelet készíttetni.
Ha van, akkor azt vinni kell, bizonyítandó, hogy szülői felügyeleti jogot egyedül gyakorlod (ha úgy lesz), és akkor elegendő a Te aláírásod csak. De vinni kell hozzá a jogerős végzést.
Aztán még utánna is indíttathat eljárást, hogy ha te igen, akkor ő is vihesse ....

tunderfurt # 2007.02.05. 12:08

Sziasztok,
a férjem nem járul hozzá a gyerek útlevél kérelméhez. Hiába kérem, NEM a válasza.
Nyáron mennénk külföldre nyaralni.
Szeretném, ha addig lenne a gyerkőcnek útlevele... hol kezdjem az intézkedést?
Még nem váltunk el, folyamatban van...nincs a kezemben semmi papíros, de a bíróságon elhangzott, hogy nálam van a gyerek elhelyezve.
Mi ennek a metódusa? hova forduljak? gyámhatóság?
Áprilisban lesz a tárgyalásunk, de oda már beadtuk az indítványt, és ezt kifelejtettem belőle. Akkor szóba lehet hozni, vagy felesleges?
köszönöm a választ!

ObudaFan # 2007.02.04. 11:43

Ha nem lehet a másik féllel megállapodni, akkor minden ilyen kérdésben bíróság dönt. A felek közös megállapodása (és annak gyámhatósági jóváhagyása) a legjobb, mert igen gyors. Ha ez nem megy, a bíróság dönt az eset összes körülményei mérlegelésével, így fontos szempont, hogy a gyermek világot lát és nyelvet tanul, de az is, hogy az apával tartsa a kapcsolatot. Épp ezért lehet olyan köztes megoldás, hogy meghatározott időnként haza kell jönnie, és huzamosabb időt az apával kell töltenie. Az internetes kapcsolat természetesen közel sem ugyanaz, mint a személyes, erre csak nagyon korlátozottan lehet hivatkozni.

Ha beleegyzeés és bírósági döntés nélkül viszi ki az anya a gyermeket, akkor ha a másik ország tagja a New York-i egyezménynek, akkor hazahozzák a gyermeket. (EU-országokból egészen biztosan.) Ha tagja, ha nem , itthon büntetőeljárás indulhat az anya ellen.

sanger # 2007.02.04. 10:28

Egy ismerősöm pont ilyen helyzetben van, ő is ezeket szeretné tudni. Külföldön tudna munkát vállalni, az itthoni körülményekhez képest luxusban. A gyermek érdekeit nézve őt is vinné magával, de fél a másik szülőtől, illetve attól, hogy vagy megakadályozza az utazást, vagy bosszút áll, ha végül mégis elvinné a közös gyereküket.

Mindenki számára üdvösebb lenne - hosszú távon -, ha elutaznának külföldre. 3 éves munkaszerződésről van egyelőre szó. Az időközbeni hazautazás (látogatás) pedig magától értetődik. A gyerek megtanulna egy vagy két idegen nyelvet a magyar mellé, szerintünk mindenképpen hasznára válna, az ő érdekeit szolgálná. És szintén tudna akár napi kapcsolatot is tartani a másik szülővel (Skype,webcam, telefon, stb.).

Kérdések:
a,) hogyan lehet a másik szülőt rávenni, hogy beleegyezzen?
b.) ha nem, mi történik, ha kiviszik a gyereket az országból beleegyezés nélkül is?

Kérdező Anya # 2007.01.29. 13:35

Az én kérdésem csak kicsit kapcsolódik ide, de már nem akartam új topicot indítani.
Két gyerekem van, azon már túl vagyok, hogy egyedül igénylehetek Neki útlevelet, miután nem közös a felügyelet.
Most azonban egy új helyzet előtt állok: új kapcsolatom van, akinek valószínű hogy nemsoká 4 évre munkaszerződése lesz egy másik EU tagországban, és vinni szeretne minket. Ezzel kapcsolatosan sok kérdés merül fel:

  • úgy értelmeztem az előbbieket, hogy az apának a beleegyezése kell ehhez. Ez természetes nekem, de mi van akkor, ha nem egyezik bele?
  • tudom, hogy nem tudok majd kéthetente személyes találkozást biztosítani, csak kb 2 havonta, amikor ünnepek vannak, és több nap szabadság van, de napi internetes skype, webcamera segítségével bármikor beszélhetnek a gyerekek az apjukkal, és akár az egész nyarat itthon tölthetik Vele, ha igényli.
  • mit kell tenni akkor, ha nem engedi el a gyerekeket? pert kell indítani? mennyi az átfutási ideje?
  • milyen megállapodást kell kötnöm a volt férjemmel? külön, vagy a meglévőt kell kiegészíteni (már több mint két éve váltunk)
  • mennyire veszi figyelembe a bíróság ebben az esetben azt a helyzetet, hogy azzal, hogy a gyerekek klföldön tanulnak, a jövőjük szempontjából nagyon nagy előnyt szereznek, mert két nyelvet anyanyelvi szinten megtanulhatnak, ráadásul jobb körülményeket tudunk biztosítani? tudom, hogy az apát nem pótolja senki, ezért kérdezem, hogy a gyakorlatban ez hogyan alakult már meglévő precedensek során?
  • előfordulhat az, hogy az apa teljesen megakadályozza azt, hogy kivigyem a gyerekeket?
  • miket kérhet az apa tőlem? kérheti azt, hogy igazoljam, milyen körülmények közt élünk majd, hol tanulnak, lesz-e munkám, stb?

Előre is köszönöm a válaszukat!!! :)

VDori # 2007.01.16. 21:06

Koszonom szepen a valaszokat, meg fogjuk probalni.

derill # 2007.01.15. 22:52

Ha a bíróság döntött két éven belül, akkor csak ő szabályozhatja ujra, minden egyéb esetben a gyámhivatalnak van hatásköre.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ObudaFan # 2007.01.09. 09:36

Ha a kapcsolattartásról bíróság döntött az elmúlt egy évben, akkor csak bíróság dönthet most is. Ha nem volt ilyen bírósági döntés, akkor gyámhatósághoz lehet fordulni. A jogerős gyámhatósági döntés ellen azonban lehetőség van bírósághoz fordulni.

VDori # 2007.01.08. 22:58

Koszonom szepen a valaszt. Evek ota probalunk egyezkedni, megkerni az ex-et, hogy pl. a ferjem anyukaja hadd hozza ki a gyereket vagy en hadd vigyem vissza, semmit nem fogad el.
Tudom, hogy ez nem szamit, de szerintem sokkal tobb baja lehet egy gyereknek, ha busszal jar minden nap iskolaba, mintha New Yorkbol kiserovel repul haza es nem a szuleivel. Sot az ex mar 7 evesen orakra magara hagyta a lakasban ezt a gyereket...

Ha a kapcsolattartast modositani szeretnenk, akkor a birosaghoz kell fordulnunk vagy a gyamhatosaghoz? Nagyon szeretnenk valamit valtoztatni (legalabb annyit, hogy ne csak a ferjem hozhassa el a gyereket), mert a gyerek egyre szomorubb es romlik a tanulmanyi atlaga is. Persze a ferjem is szenved a helyzettol..

derill # 2007.01.07. 19:33

Egyezség hiányában mindenképpen a kapcsolattartást szabályozó határozat az irányadó. Ha ilyen nincs, akkor próbáljátok kezdeményezni, ha megegyezni nem tudtok. Több eseti döntés született már azokban az esetekben, amikor az apa külföldön él. Az viszont tény, hogy egy 11 éves gyereket senki sem enged el szivesen egyedül még akkor sem, ha a repülőtéren felügyelik, és a biróság/gyámhivatal sem fogja szerintem igy szabályozni a kapcsolattartást, legalább is igen kicsi az esélye. Próbáljatok egyezkedni, hátha sikerül.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu