gyermekelhelyezés


monik # 2006.11.15. 12:19

Sziasztok!

Az én ügyem nagyon bonyolult. Első körben a bíróság ideiglenesen az apánál helyezte el kisfiamat, arra alapozva, hogy az apa úgy nyilatkozott, hogy a per végéig a lakásban maradhatok. Ezután megkezdődött az életem pokollá való tétele. Kedves párom testvére odaköltözött. Õ főzött a gyermekemre, ő ment érte oviba, csak úgy lehettünk együtt a kisfiammal, ha a két házvezetőnő egyike is ott van. 10 hétvégén keresztül akadályozta a kapcsolattartást. Nem engedte, hogy érintkezzek kisfiammal, pedig egy lakásban laktunk. Szörnyű egy időszak volt. Mikor már Bírói végzés mondta ki a kapcsolattartás, egy hétvége után arra tértem haza, hogy kitett a lakásból. Személyes dolgaim egy részét ( nagy része mai napig a lakásban van) szüleim háza elé dobáltatta, zárakat lecserélte, kisfiammal elutazott. Na ezután (beadványok sora) a Bíró megváltoztatta döntését, és ideiglenesen nekem ítélte. Azóta 200 km távolságra élünk volt élettársamtól. Két hetente szombattól vasárnap estig láthatja kisfiamat. Köztes időben egyáltalán nem tartja velünk a kapcsolatot. Gyermekem személyes dolgait nem adta ki. Mikor elhoztam tőle kisfiamat, kinőtt ruhákat és olyan játékokat csomagolt be neki, amikkel majd talán 3 év múlva fog tudni játszani.
Gyerektartást 4 hónap után fizetett havi 20.000 Ft-ot. Soknak hangzik, de a bíróságon azzal hencegett, hogy 500m2.-es lakásban lakik, 2 luxusautót tart fenn, személyzet van a lakáshoz és luxusutakra jártunk nyaralni. Kapcsolattartás idején elhalmozza kisfiamat ajándékokkal, de semmit nem enged hazahozni. Még azokat a játékokat sem, amiket együttélésünk ideje alatt vettünk neki. Készült nálam környezettanulmány, ovódai ped. vélemény. Nagyon pozitívak. Volt pszichológiai vélemény, ami szintén csak nekem kedvezett. Õk beidéztek 16 tanút, akik egzisztenciálisan függnek tőle. Ebből már négy meg lett hallgatva, de csak ámultam, hogy a pénz mire nem képes. Ha valakinek ehhez hasonló esete van, vagy tanácsot tud adni (esetleg bátorítani) kérem írjon, mert lassan közeledik a sokadik tárgyalás és elveszettnek érzem magam.

tomas64 # 2006.11.15. 12:30

Jogilag az ügyed megoldódni látszik, az összes lényeges kérdésben döntött már a bíróság, még ha esetleg ideiglenes jelleggel is. Már az a tény is, hogy változtatott az első ideiglenes hatályú elhelyezésén, biztató rádnézve. Döntés született a kapcsolattartásról és a tartásdíjról is. Az idő innentől neked dolgozik: a bíróság a gyermek részére az állandó környezetet preferálja, és ha már neked adta, ott is hagyja, nagy valószínűséggel. A férjed pedig csak bizonyítsa, milyen jómódú, meret feljebb is mehet a tartásdíj összege. A gyermekelhelyezésnél a jobb anyagi környezet nem feltétlenül a perdöntő motívum.

monik # 2006.11.15. 12:44

Nem a bíróság határozott a tartásdíj mértékéről. Ügyvédem felszólítására fizetett - magától- ekkora összeget. Van tipped, hogy legalább gyermekem személyes dolgait (a sajátomról már letettem, pedig nem elenyésző) milyen úton kérhetem vissza? Kisfiam kórházba volt 3 napot, mert asztmás és befulladt egy éjszaka. Én az apukának nem szóltam, hisz pár hónappal ezelőtt rámcsapta egy telefonhívás alkalmával a telefont, mondván van neki ügyvédje azzal társalogjak. Na én sem vele, sem ügyvédjével nem akartam beszélni. Szerinted ezt ellenem tudja fordítani?
Különben nem kellett volna kórházba maradnia, ha a kedves apuka rendelkezésünkre bocsátotta volna a porlasztó készüléket, amit 2 évvel ezelőtt a kisfiam kapott OEP támogatással. (Mikor kértem tőle, ügyvédje azt mondta bizonyítsam be, hogy nem adta ide) Azért nem adott ide jóformán semmit, ami kisfiamat illetné, mert azon az állásponton van, hogy bizonyítsam be, mennyire tudom egyedül nevelni gyermekemet az ő anyagi segítsége nélkül. Így nekünk teljesen nulláról kellett kezdeni életünket. Mondjuk így sokkal boldogabb vagyok, mert tudom ez már az enyém. Mi a véleményed arról, hogy a bíró nem küld meg nekünk semmilyen beadványt, amit felperesék terjesztenek elő? Ügyvédem nyugtatgat, hogy meg kell küldenie, de egy hét múlva tárgyalás és 3 hónapja nem kaptunk semmit, pedig telefonon azt mondták nagyon sok csatolt anyag van.

tomas64 # 2006.11.15. 13:07

Ha per van folyamatban, akkor a bíróságon is előterjesztheted a gyermek dolgainak kiadatását - tekintettel a bíróság elhelyező végzésére - egyébként a gyámhivatalhoz is fordulhatsz.

tomas64 # 2006.11.15. 13:10

Hát ... Ha a tárgyalásig nem kapjátok meg a beadványokat és indítványokat, ott a bíró majd ismerteti veletek. Ügyvéded meg tudni fogja, van e olyan közöttük, amire reagálni kell, ebben az esetben ha ott rögtön ez nem lehetséges, kérni fogja a per elnapolását.

monik # 2006.11.15. 15:05

Nagyon tájékozott vagy ebben a témában. Túl vagy már egy gyermekelhelyezési peren, vagy jogon végeztél?
Köszi a jó tanácsokat.
Meddig húzódhat el egy ilyen ügy? Tanúk meghallgatásán kívül már minden megvolt.

sanger # 2006.11.21. 12:17

Hasonló a helyzetem. A 8,5 éves lányomat egy órára otthon hagytam egyedül (kistelepülés, családi ház), az apja elcsalta a házból és magához vette, nem adta vissza. Kérte az ideiglenes elhelyezést, amit első körben a gyámhivatal elutasított, majd másodfokon helyben hagyta - az apának ítélte ideiglenesen a gyermeket. A két végzés közben eltelt 16 nap alatt az apa fogvatartotta a gyereket, iskolába sem engedte, nehogy elhozzam tőle. Közben bírósági per is indult. A bíróság ideiglenesen szintén az apának adott igazat, mondván, hogy veszélyeztettem a gyereket, mert egy órára egyedül hagytam! Az elsőfokú határozat szerint viszont nem történt veszélyeztetés.
A láthatásomat egyik esetben sem szabályozták, így két hónapja nem láttam a gyerekemet, akit születése óta nevelek egyedül, mert apuci terhesen hagyott el...
Létezhet olyan, hogy végleg az apjánál maradjon a lányom?! Apucinak nincs lakása, a szüleinél van bejelentve, de mindig az aktuális élettársánál lakik, bár ezt a bíróságon letagadta.
Aggódom, és kezdek félni. Úgy érzem, hogy az ügyvéd többet is tehetne.
Segítsen valaki!

monik # 2006.11.21. 13:02

Döbbenet a Te eseted is. Az én ügyvédem, bírósági beadvánnyal érte el, hogy szabályozzák a kapcsolattartást. Kérjetek igazságügyi pszichológiai véleményt. Ott biztos kiderül, hogy kihez kötődik jobban a gyermek, jelenlegi helyzetében van-e befolyásolva. Kérjetek az iskolától pedagógiai véleményt. Ott el tudják mondani, hogy rendesen, tisztán hordtad gyermekedet, milyen személyiségű. Vigyetek tanúkat, hogy az apa egyáltalán nem tartotta veletek a kapcsolatot. Fizetett tartásdíjat? Ha nem szintén egy rossz pont neki. Fellebeztetek? Kislányod, hogy bírja ezt a helyzetet? Míg érvényben van az ideiglenes döntés volt párod diktál. Ja! Nálunk a bíró nagyon harapott arra, hogy 10 hétvégén keresztül miért nem jutott eszébe, hogy engem is megillet a kapcsolattartás joga. Ügyvéded által szerezd be a Legfelsőbb Bíróság 17. számú Irányelvét. (Neten nem tudom honnan lehet letölteni) Nagyon hasznos dolgok vannak benne. Bíróknak ez az irányadó gyerekelhelyezési ügyekben. Egy részben benne van, hogy alakalmatlannak bizonyul bármelyik szülő is a gyermek nevelésére, abban az esetben, ha akadályozza a kapcsolattartást. Legalább azt próbáld elérni, hogy bizonyos időnként találkozzatok. Érdekes a bíró hozzáállása is. Egy ilyen embernek ideiglenesen ítélni gyereket. Most bőven van időd volt párod múltjában kutakodni. Ha találnátok valamit, szerintem jó pont lenne. (Van lakása, munkája, milyenek a párkapcsolatai, milyen személyiség, bántalmazott téged, vannak tanúid?) Minden apróság számíthat, mert a bírók nem szabnak határt semminek. Küzdj a gyerekedért!!

sanger # 2006.11.21. 14:33

Kerestem az LB honlapján, de így nem találtam. Tudsz évet megadni?
Ez nálunk már a második ilyen per. 2004-ben már volt egy, ott egy évig bírta apuci, aztán kiszállt, a gyerek végig nálam maradt. Nem vagyok szent, lett volna - akkor - esélye, hogy elperelje a gyerekemet. Most valóban semmit sem csináltam, mégis visszaüt a múltam. A gyerekről, illetve arról, hogy hogyan látom el, mindenki szuperlatívuszokban nyilatkozik. A lányomat abszolút ellenem nevelik, akik tudnak vele beszélni, azt mondják, teljesen kivetkőzött magából, gyűlöl. Nem tudom, miket mondanak neki, de az a kislány, aki korábban imádott, most gyűlöl. Én október 9-én láttam utoljára, beszélni viszont október 4-én tudtam vele.
Fellebbezés megvolt. Vizsgálat elrendelve, de még nem volt meg. Környezettanulmány kettő. Iskolai vélemény bekérve (jó rám nézve). Tanúk beidézve.
Nagyon kellene ez az irányelv, hátha van benne valami okosság. Az ügyvédemmel kicsit faramuci a helyzet, mert egyszer volt egy kirohanásom, hogy nem tartom megfelelőnek a képviseletemet. Viszont magamra sem akarom haragítani, az első perben nagyon jól végezték a dolgukat. Menő - drága - iroda...
Gyerektartás? Már októberre nem is fizetett, holott csak 16-án lett meg a másodfokú végzés a gyámügytől! Mintha tudta volna... Az előző perben 6 (!) felszólítást kapott, mert nem fizette a gyermektartásdíjat!
Küzdök. És ugyanakkor rettegek.

maximm # 2006.11.21. 15:42

sanger, itt van:
Női Lapozó

Gyermekelhelyezés, gyermektartás

2002. szeptember 2., hétfő, 15:25|Utolsó módosítás: 2005. június 25., szombat, 17:01

A cikk betűmérete: kisebb nagyobb

Elhelyezés bírósági döntéssel >

A szülők megegyezésének hiányában a bíróság dönt a gyermekelhelyezés kérdéséről. A gyermeket annál a szülőnél helyezi el, akinél a kedvezőbb testi, értelmi és erkölcsi fejlődése biztosított. A bírósági döntés meghozatalánál a gyermek érdeke az alapvető szempont. A Legfelsőbb Bíróságnak a témával foglalkozó 17. számú irányelve rámutat arra, hogy a bíróságnak a gyermek életét érintő minden körülmény feltárásával és együttes mérlegelésével kell határoznia. Egyes kiragadott körülmények túlértékelése, más szempontoknak pedig a figyelmen kívül hagyása akadályozza, hogy a gyermek érdeke megfelelően érvényesüljön. A döntés megalapozásához vizsgálni kell a szülők egyéniségét, életmódját, erkölcsi tulajdonságait, illetve azt, hogy mindezek alkalmassá teszik-e a gyermek nevelésére. Figyelembe kell venni "a gyermekhez való ragaszkodás őszinteségét, a gyermeknek a szülő iránt táplált érzelmeit, a gyermeknek az egyik vagy másik szülőhöz való kötődését, a szülő nevelési képességét, az iskoláztatási lehetőségeket, a felek anyagi és lakáshelyzetének alakulását, azt, hogy a gyermek tartása, gondozása, egészségügyi ellátottsága melyik szülő környezetében van jobban biztosítva". Mindezek alátámasztására, bizonyítására szolgálhat a környezettanulmány, a bölcsőde, óvoda, iskola véleménye és indokolt esetben a pszichológiai szakvélemény is.

Az LB 17. számú irányelve szerint:

"A gyermek elhelyezésénél irányadó összes körülmény feltárásának és mérlegelésének szükségessége nem mond ellent annak, hogy a gyermek életét érintő egyes körülményeknek egyes konkrét esetekben különösen nagy jelentőségük lehet.

  1. A családon belüli munkamegosztás gyakorlata lényegesen megváltozott annak folytán, hogy a nők tekintélyes része kereső foglalkozást folytat. A háztartási teendőknek, a gyermek gondozásával kapcsolatos feladatoknak az egyik házastársra hárítása sérti a házastársi egyenjogúságot. Az a házastárs - akár férfi, akár nő -, aki az említett kötelezettségek teljesítésével bizonyította, hogy alkalmas a gyermek körüli teendők ellátására, a gyermek életkorától és nemétől függetlenül, egyenlő feltételekkel igényelheti a gyermek nála való elhelyezését. Önmagában a gyermek nemének és életkorának tehát nem lehet döntő szerepe az elhelyezésnél. A gyermek neme és kora csak az ügy valamennyi körülményének egymással összefüggésben történő vizsgálata során értékelhető, különösen azzal kapcsolatban, hogy a gyermek nemére és korára tekintettel melyik házastárs mutatott több és jobb nevelési készséget. A gyermek nevelésében, ellátásában ténylegesen tanúsított magatartás mérlegelésével hozható a gyermek érdekében álló bírósági határozat.
  2. A gyermek egészséges személyiségfejlődését az segíti elő, ha megszokott környezetében, őt szeretettel körülvevő személyek gondozásában nevelkedhet. A gyermeknek biztonságérzetet nyújt a megfelelő környezet állandósága, a környezetváltozás, az elhelyezés váltogatása viszont szorongást, félelemérzetet kelthet benne. Ennek a személyiségre károsan ható következményeitől a szülők kötelesek a gyermeket megvédeni. Az állandóság követelményének érvényre juttatásánál a gyermek és a szülő közötti személyes kapcsolatnak és nem a lakóhelynek van elsődleges jelentősége. Az egészséges fejlődést elősegítő környezetben való megmaradás biztosítása olyan fontos szempont, amelyet a gyermekelhelyezésnél figyelembe jövő körülmények között jelentőségének megfelelően kell értékelni, a gyermeket az indokolatlan környezetváltozás izgalmaitól, az ezzel járó megrázkódtatásoktól meg kell kímélni..................................."

"c) A család szétesése rendszerint súlyos válságot idéz elő a gyermeknél. Ennek hátrányos következményei fokozottan hatnak rá, ha a testvéreknek is el kell szakadniuk egymástól. A testvérek közössége jelentős kötőerő. A gyermek elhelyezésénél ezért általában arra kell törekedni, hogy a gyermekek a szülők elválása után is együtt maradjanak, és közösen átélve a házasság felbomlásának nehéz idejét, minél kevésbé sérülten kerüljenek ki a szülők közötti ellentétek által létrehozott helyzetből. Mindkét szülőnél egyformán kedvező feltételek megléte esetén is csak indokolt esetben lehet a testvéreket egymástól különválasztva elhelyezni..............."

"d) A családjogi törvény szerint a házastársak hűséggel tartoznak egymásnak, és egymást támogatni kötelesek. A házastársi hűséget sértő magatartás akkor értékelhető a gyermek elhelyezése körében, ha az a családdal szembeni felelőtlenséget, önzést, közömbösséget juttatja kifejezésre. A családi élet felelőtlen megbontása, a házastárs, a gyermek indokolatlan elhagyása kétségessé teszi, hogy ez a szülő rendelkezik-e a gyermek neveléséhez szükséges személyi, erkölcsi tulajdonságokkal. Ennek az elvnek a helyes érvényesülése érdekében azonban a bíróságnak törekednie kell annak felderítésére, hogy milyen előzmények vezettek az életközösség megszakadására. Ha ugyanis a visszamaradó házastárs szeretet nélküli, tűrhetetlen magatartásával, netán tettlegességgel vagy esetleg a házastárs számára elviselhetetlen más magatartással (pl. sorozatos megaláztatás, megszégyenítés, kíméletlen önzés) maga idézte elő a házasság megromlását, a másik házastárs távozását, ez éppen ennek a szülőnek a nevelésre való alkalmatlanságára szolgálhat - az összes körülmények körében terhére mérlegelendő - bizonyítékul."
ezen az oldalon bővebben: http://2000magyar.mindenkinet.hu/…elyezes.html?…

sanger # 2006.11.22. 13:12

Nagyon szépen köszönöm! Keresgélek még, jövő héten tárgyalás.

monik # 2006.11.29. 08:59

Sziasztok!

Tegnap volt a tárgyalásom. Ez volt a negyedik, és képzeljétek a bíró hozott végleges döntést. Egyáltalán nem számítottunk rá, de örülök. Az én javamra döntött. Gyermekem apja nagyon kapaszkodott. 4 tanújukat hallgatták meg, de már a harmadiknál nevetséges volt, hogy minden kérdésre ugyan azt a választ adják. Ráadásul az ügyvédje úgy tette fel a kérdéseket, hogy a válaszok már benne voltak. A bírónak már nagyon elege volt ebből az ügyből. Volt páromék nem fogadták el a pszichológiai véleményt, amit ráadásul ők kértek, nem fogadták el a környezettanulmányt, mert nem tartalmazta, hogy milyen audió-vizuális készülékekkel rendelkezik a lakás, milyen készségfejlesztő játékok vannak kisfiamnak, milyen állatmintás a tapéta, stb... Kapaszkodtak mindenbe. Döbbenet mennyit tudnak az emberek hazudni, csak is azért, hogy megfeleljenek egy vagyonos embernek.
Nagyon fel voltak háborodva azon, hogy a bíró a per ezen szakaszában lezárta az ügyet. Lenne pár kérdésem, amiben segítségeteket kérném.
Bíró Úr mikor kihirdette a végzést, így fogalmazott:
Az ideiglenes döntést hatályon kívül helyezi....A kapcsolattartást szabályozza kéthetente péntek 17-vasárnap 18, rendkívüli kapcsolattartás.... Gyerektartás mértéke ......Ft, viszzamenőleg júniustól. A gyerektartás fizetés előzetesen végrehajtható.

Tehát csak a gyerektartás fizetése lépett hatályba. Az előző végzést hatályon kívül helyezte, az új meg csak akkor lesz hatályos, ha nem fellebeznek (úgy is fognak).
Mi van ilyenkor a kapcsolattartással, ugyanis tárgyalás végén próbáltunk erről beszélni velük, de sértődötten közölték, hogy nincs miről beszélnünk. Nincs szabályozva a karácsony sem. Eddig szombaton vitte el, de szerintetek mit csináljak? Velem nem hajlandó beszélni, az ügyvédjének meg nem engedte, hogy beszéljen az enyémmel. Most úgy néz ki, ha szeretnék neki betartani, akkor megtehetem? (Mondjuk erről szó sincs, mert nem a gyerek érdekét szolgálná, de speciel most pénteken már programunk van.)
Segítsetek!

maximm # 2006.11.29. 10:32

Szia Monik!
nekem az lenne a kérdésem, hogy akkor, ha fellebeznek, mi lesz? mármint újból kezdődhet minden előlről?
köszi a választ!

ObudaFan # 2006.11.29. 19:36

monik!

Elvileg ha csak a tartásra mondta ki az előzetes végrehajthatóságot, akkor csak az előzetesen végrehajtható. Viszont ha a másik felet akadályozod a kapcsolattartásban, az visszaüthet másodfokon a gyermekelhelyezés kérdésében.

monik # 2006.11.30. 08:05

ObudaFan!

Nem szeretném akadályozni a kapcsolattartásban, de szerinted a karácsonnyal és az új évvel mit csináljak?
Az ügyvédem azt tanácsolta, hogy várjak, biztos jelentkeznek, de én nem hiszem. Nagyon sértődött volt.
Ha másodfokra kerül az ügy, mire számíthatok. Nem az utolsó tárgyalásig felmerült adatok alapján dönt a tanács?
Vagy valóban minden kezdődhet előlről?
Ügyvédem szerint a kerületi bírónak megvan a jogköre, hogy mérlegeljen szüksége van-e még több bizonyítékra, ahhoz, hogy dönteni tudjon. Nem volt szüksége, viszont a másik fél nem tetszésének hangot adott.
A meg nem hallgatott tanúkat is meghallgathatják, mert akkor még ez is elhúzódhat vagy 1 évig. (ez is 1 év volt)
Mikor nyugodhatok már meg végre?

gyermek # 2006.11.30. 10:28

Tanúval rögzítsétek papíron,hogy a megjelőlt időpontban nem jött a gyermekért.

ObudaFan # 2006.11.30. 19:29

Nem fog elhúzódni még egy évig, legvalószínűbb, hogy egy tárgyalás lesz. Viszont a másik fél hivatkozhat új tényre, új bizonyítékra. A másodfokú bíróság meg eldönti, van - e ezeknek jelentősége.

monik # 2006.12.01. 09:18

Mi számít új ténynek vagy bizonyítéknak?
Mekkora annak az esélye, hogy egy 4,5 éves gyermek elhelyezését megváltoztatják abban az esetben, ha megfelelően gondozom, szépen fejlődik és beilleszkedett új környezetébe?
Kicsit félek, mert mint említettem az apuka nagyon befolyásos, gazdag ember, és ilyennek, mint a tárgyalás végén nem láttam.
Nincs hozzászokva, hogy valamiben is veszíthet.
Ijesztő volt számomra a tekintete, és reakciói.
Tuti nem hagyja ennyiben.

ObudaFan # 2006.12.01. 16:52

Például az elsőfokú ítélet utáni magatartása a feleknek új tény.
Hogy mire mekkora az esély, azt legfeljebb az összes ügyirat ismeretében lehetne megjósolni.

monik # 2006.12.04. 09:06

Hétvégén elvitte kisfiamat az apukája "kapcsolattartás " címszó alatt.
Náluk most járt a Télapó. Mikor haza hozta, a csomagtartó tömve volt szatyrokkal. Azt mondta, ezeket hozta neki a Télapó. Gondoltam, talán már most elkezdődik valami, mert eddig abszolút, de semmijét nem kapta meg kisfiam ( játék, ruha, gyógyszerek stb...). A végén, mire kipakoltunk közölte, hogy alá kellenne írnom ezt a papírt. Azt hittem leülök. Egy lista volt azokról, amiket átadott nekem, összegszerűsítve. Elég undorító dolognak tartottam, ugyanis nagy része játék, amit ráadásul ajándékba kapott kisfiam. Volt köztük ruhanemű is (korcsolya, overáll, végősapka, stb...), de persze elképesztő összegek hozzárendelve.
Közöltem vele, hogy én ezeket nem kértem, tehát ne úgy vegye, hogy amiket ide adott, azzal ki van egyenlítve az elmaradt gyerektartás (közel olyan végösszeg volt a papíron, amennyi elmaradást fizetnie kell nekem). Biztonság kedvéért ezt a papírra írtam, és aláírattam vele.
Szerintetek ezzel mi a célja, annak tudatában, hogy fellebezni fognak? Mert ugyebár, ha kisfiamnak adni szeretnék valamit, azt nem leltározom, pláne nem írom le, hogy mennyibe került, egyszerűen csak adom.

ObudaFan!
Ez új ténynek számíthat, ha hosszútávon csinálja? (Arra gondoltam, hogy ha minden alkalommal hoz egy halom dolgot, azzal bizonyít valamit?)

ObudaFan # 2006.12.04. 18:35

Nem, a gyermektartást a különélő szülő pénzben köteles teljesíteni.

monik # 2006.12.05. 09:12

ObudaFan!

Köszönöm válaszod.
Én is így gondoltam, de ő nem.
Azóta utalt gyerektartást. A harmadát, annak amennyit a bíróság meghatározott.
Gondolom ez a hozzáállása nem lesz pozitív másodfokon. Ügyvédem szerint várjunk 10-ig, mert elvileg addig kellenne a teljes összeget átutalnia, ha nem, ír az ügyvédjének egy felszólító levelet. Én szívem szerint nem levelezgetnék, hanem írnék a bíróságra és bejelenteném a gyámhatóságon. Mivel mi ketten nem vagyunk beszélő viszonyba ( nem miattam), esélyem nincs, hogy megértsem a logikáját.
Szegény, sajnos azon az állásponton van, hogy nem fog engem eltartani.
Csak az a szomorú, hogy mikor kisfiamat elhoztam tőle (fél éve) nekünk teljesen a nulláról kellett indulnunk, (lakás berendezése, gyermekemnek ruhák, játékok, stb...) ugyanis én a ruháimon kívül -7 év együttélés után- semmit nem kaptam, a kisfiam még annyit sem, és sajnos még sok minden hiányzik. Mondjuk ezzel ő is tisztába van, de ez az egész nem a kisfiamról, hanem kettőnkről szól. Már nagyon várom a végét, de félő, hogy utána is fogja csinálni a kis aljasságait, ugyanis beszeretné bizonyítani, hogy a pénze nélkül nem megyünk semmire. Pláne így, hogy még azt sem adja ami járna.

kissember # 2006.12.05. 12:27

ÓbudaFan meg tudnád mondani, hogy mennyit nyom a latban gyermekelhelyezésnél, ha a pszichológusszakértő azt hozza ki, hogy valamelyik fél alkalmasabb a gyermek nevelésére? Tudom hogy sok körülmény számít, pl hogy jelenleg hol van a gyerek, kihez kötődik jobban stb, de rangsor szerint mik lehetnek a legfontosabb dolgok?

Ákos70 # 2006.12.05. 13:14

Tisztelt Fórumozók!

Szükségem lenne ügyvédre, válóperhez, gyermekelhelyezéshez.

Ajánlatot, kapcsolatfelvételhez adatokat (esetleg referenciát) z email cimemre várnék.

Előre is köszönöm.

monik # 2006.12.05. 14:34

Kissember

Nálunk a pszichológus engem, (anyát) talált alkalmasabbnak a gyermek nevelésére, de csak azért, mert az apának olvasási nehézségei vannak és bébiszitterre bízta több alkalommal a gyermekemet. Ezt a pszichológus úgy tekintette, hogy az apai környezetben gyermekem el van hanyagolva. Az apa sokkal jobb anyagi körülmények között él, 7 tanúja próbált a bíróság előtt lejáratni. Nekünk csak két tanúnk volt, és a bíró mégis az én javamra döntött. Véleményem szerint attól függ, hogy miért talál valamelyikőtöket alkalmasabbnak a pszichológus. Számít, hogy mennyi idős a gyermek, és ahogy írtad, kinél van jelenleg, ugyanis a bíróság a már megszokott környezetből nem szívesen emel ki gyermekeket. Ehhez nyomós indok kell.