gyermekelhelyezés


maximm # 2007.02.24. 20:46

Kedves meg_a_mano!
én csak a saját tapasztalatomat tudom leírni: nagyjából hasonló volt a helyzet, csak nálunk apa volt nemtörődöm. beadtam a gyermekelhelyezés iránti kérelmet, apa egyik tárgyalásra sem jött el, bár írt egy ellenkeresetet, amiben azt akarta, hogy nála helyezzék el a picit. ezen kívül semmit nem tett. természetesen elmondtuk, hogy miért nem lenne jó, ha nála lenne elhelyezve. lb.17. irányelve alapján. elmondtam, hogy nem foglalkozik a gyermekkel, nem látogatja, nem tartja vele a kapcsolatot, nem érdeklődik....stb.
a harmadik tárgyalás után hozott ítéletet a bírónő. nálam helyezte el a picit.
remélem tudtam segíteni valamicskét :)

meg_a_mano # 2007.02.22. 17:32

Üdv Mindenkinek!

Megpróbálom röviden összefoglalni:
Élettársi kapcsolatból született egy kisfiam(már elmúlt 3 éves).Mivel nem egyeztünk az Anyukával, különköltöztünk, a gyermekelhelyezési per során a bírónő haladékot adott hogy rendezzük le mi először a kettőnk ügyét, természetesen a gyermek érdekeit figyelembe véve, és ezidőre a Kisfiamat nálam helyezte el!(tehát jogerős határozat, elhelyezés nincs,mármint papiron)De eztkövetően nem történt semmi, a megadott fél év már letelt!

A kérdésem az lenne:
1:mit tehetek annak érdekében hogy az Anya közel két és fél év nemtörődömség után, úgy hogy másfél éve nem is látta, ne tudja elvenni a gyermekemet tőlem?(lemondó nyilatkozatra nincs lehetőség, nem tudom elérni)ill van-e erre lehetősége?
2:ha pert kell indítanom ehez, akkor gondolom szükséges az alperes is, de ha nem hajlandó megjelenni akkor milyen határozatra számíthatok?
Mi lehet a legzökkenőmentesebb eljárás?
Mert azt sem szeretném hogy 1-2 év múlva ha megjelenik akkor elvihesse a fiamat!

Válaszokat, tanácsokat, esetleges tapasztalatokat előre is köszönöm!

erzsokae # 2007.02.22. 12:46

Kétlem én is, hogy ezért elvenni......de egy enyjebjnyét valószínűleg kieszközöl az ex, ha akar...........s ez mindenként roszz pont :(((

erzsokae # 2007.02.22. 12:43

Kedves Timcsi0!

Szerény véleményem szerint a legjobb lenne, ha a jövőben gondoskodnátok valakiről, aki felügyeli a gyermeket erre a kicsiny időre. lehet ez akár a szomszéd néni is. Ilyen egyszerű :))

és nektek sem kell rettegni, hogy vajon otthon mi van ezóta, s nem leszel kitéve az exed támadásának sem.

Én nem hiszem, hogy ez olyan eget rengető bűn lenne. Gondolj azonban arra, hogy ha csak egyetlen egyszer valami baj történne (legyen az extrém esett: pl. földrengés, betörő, gázszivárgás stb...) szóval akkor, hogyan számolnátok el a lelkiismeretetekkel??

sok nyugdíjas, idős néni akad (ha nincs nagyszülő a közelben), akik kicsi szivességért, bevásárlásér, segíségért, vagy kevés pénzért ezt a problémát megoldhatnák:))).. S nem beszéltem még a segítő barátokról, ismerősökről...

A gyerek biztonsága mindenekelőtt!!!

csipike # 2007.02.22. 09:01

Érdeklődni szeretnék, hogy mi kell ahhoz, ha az édesapa - a párom - kérni szeretné a korábbi házasságából származó gyermek közös felügyeletét és elhelyezését. A gyermek eddig az édesanyánál volt elhelyezve, nem elperleni szeretné, "csak" lehetőség szerint ugyanolyan mértékben részesülni a gyermekkel eltölthető időből és a jövőjét érintő döntések meghozásából (ovi, iskola, stb.). Mivel a válás idején a gyermek még kisbaba volt, így természetesnek érezte, hogy a gyermek az édesanyjánál legyen. De egyre inkább úgy tűnik, hogy az édesanyával nem jut közös nevezőre, a gyereket aktívan ellenünk hangolja és túl sok mindent nem tehetünk, amíg az anyuka teljhatalmú úrnak érzi magát. A gyermek 3,5 éves, a párom rendesen fizeti a gyerektartást (azt önként, bírósági határozat nélkül emelte),törődik és hetente többször találkozik a gyerkőccel, rendezettek a családi és anyagi körülményeink, épp csak aggódunk mindketten, nehogy az anya teljesen elvadítsa a páromtól a gyereket. Az anyát nem szeretnénk a bíróság előtt mindenfélével vádolni, ha nem szükséges - ezt a szerepkört meghagynánk neki -, de megoldható-e a közös felügyelet és elhelyezés anélkül, hogy vérre menő csata legyen belőle?


csipike

amatőr # 2007.02.06. 20:51

Nem hinném. De biztosat - ahogy kbs is írta - nem lehet mondani.

A családjogi törvényben található szabályozás a következő:

"A gyermek elhelyezésének megváltoztatását abban az esetben lehet kérni, ha azok a körülmények, amelyekre a bíróság a döntését alapította, utóbb lényegesen megváltoztak, és ennek következtében az elhelyezés megváltoztatása a gyermek érdekében áll."

Arra a felvetésre, hogy mi értelme lenne pert indítania az édesapának, ha nem veheti el a gyermeket, a válasz: pl. azért, hogy bosszantson. Pert akkor is lehet indítani, ha adott esetben semmi értelme.

timcsi0 # 2007.02.06. 12:52

Valaki aki hozáértő személy válaszoljon nekem legyenszives:Elvehetik emiatt tőlem a kislányt?????????Köszönöm szépen.

timcsi0 # 2007.02.05. 21:49

Csak azért kérdeztem,mert hogy írta,hogy indíthat elhelyezési pert.Mi értelme lenne,ha nem lenne lehetősége elvenni a kislányt.
Most akkor emiatt elvehetik tőlem a kislányt vagy nem?Ez a legfontosabb kérdésem.

Maga ez a helyzet egy kényszer nekünk.Nem nemtörődömségből adódik.És nem fordul elő sűrűen.Sajnos ilyenek a mukakörülményeink.Munkát váltani ma már nem egyszerű,főleg úgy hogy terveink is vannak.Szerintem egy nem elvált családban is előfordul csak ott nem foglalkozik vele senki,itt meg itt van ugye a különélő édesapa aki állandóan fenyegetőzik és kötekszik.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.05. 19:14

Azt nem tudom.

timcsi0 # 2007.02.05. 19:05

Emiatt elvehetik tőlem a kislányt?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.05. 16:45

Indíthat. De egyébként is, ilyet csinálni - bár tudom, hogy a kényszer szülte - nagyon veszélyes. Soha ne történjen meg, de bármilyen baj lenne, az örökös lelkifurdaláson túl még a büntetőeljárásra is számíthattok.

timcsi0 # 2007.02.05. 16:33

Sziasztok!

A problémám a következő lenne:3 hetente 2nap este 3/4órát egyedül van otthon a 7éves kislányom.A férjem 3műszakban dolgozik én meg 12órázom.Mindig meg tudjuk oldani,ekkor van egy kis átfedés.Annakidején megbeszéltük a kislánnyal,azt mondta nem gond neki.Talpraesett kiscsaj,nem félős és amíg hazaérek sokszor már alszik,de ha nem akkor mesét néz.De soha nem volt belőle gond.A kislány édesapja ezt megtudta és azóta fenyegtőzik gyámüggyel,gyermekvédelemmel.Láthatási joga van,2hetente.Kérdezném,hogy indíthat-e emiatt pert gyermekelhelyezés miatt,illetve lehet-e emiatt problémánk?Beleköthet-e ebbe a gyermekvédelem vagy bárki.
Köszönöm a segítséget.

derill # 2007.01.04. 21:23

Jó lenne tudni, hogy az apa miért csak hétvégeken volt Veled. Sejtésem szerint hét közben dolgozott valahol távol. Ha igy van, esélyes lehet részéről a dolog, főleg, ha az óvónői részét is nézzük, azonban azt se felejtsd el, hogy az ő édesanyja csak egy a sok óvónőből. Nem hinném, hogy bárki hamisan tanuskodna a kollegája kedvéért. Ezen felül pedig szerintem beszélj Vele. Az egy dolog, hogy mi történt, az meg egy másik dolog, hogy a munkája miatt el tudná-e látni a gyerekeket, illetve egyébként is vállalná-e. Amikor az ember ideges, mond sokmindent. Ha pedig az embert leforrázzák, ideges lesz.

Higgadtabban sokkal egyszerübb. Hibáztál, és hibázott ő is. Mondd meg neki, kérd meg - még ha kellemetlen is - hogy ne haragudjon, nem volt szándékos. Próbáljatok kibékülni - legalább is ilyen szinten - hiszen a gyerekeknek nem jó, ha gyülölitek egymást és biróságra járkáltok. Kössetek egyezséget, kérd a gyermekjóléti szolgálat segitségét - mediációs eljárást.

Kérd az anyukája segitségét. Vidéken éltek, a nők többsége - főleg, ha óvónő - ugy gondolja, hogy a gyereknek a nőnél a helye.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ObudaFan # 2007.01.02. 17:56

Ha eddig te nevelted a gyermekeket, akkor azért még így is nagyobb esélyed van arra, hogy nálad is maradnak, persze ez az eset nem javította a helyzeted. Ha valamelyik óvónőt tanúként előállítja, vagy megidézteti az apa, el kell mondani a bíróságon, hogy nem tartod elfogulatlannak a tanút, mert az anyós munkatársa. Ezzel együtt egy könnyű testi sértés megvalósult, ezért az apa feljelentést tehet, legfeljebb viszonváddal érhetsz az esetleges becsületsértés, rágalmazás miatt.

Árni # 2007.01.02. 15:50

Segítség!
Három kiskorú gyermeket nevelek 2 éve egyedül. A férjem csak hétvégeken jár haza. Mindent egyedül láttam el a családunk körül. Õ csak, mint hétvégi vendég vett részt az életünkben. A nyáron beadta a válópert. Nálam kérte a gyerekek elhelyezését, mivel eddig is én neveltem őket. Azt mondta a bíróságon a gyerekeknek az a legjobb, ha nálam maradnak. Jó anyának tartott. December 31-én reggel a férjem a konyhakéssel felaprította a növényeimet a nappaliba és undorító dolgokat ordítozott. Annyira felidegesedtem, hogy a kezemben levő bögrét, ami forrvizet tartalmazott hozzávágtam. Az alkarját megégette a víz. Látleletet vetetett és közölte elveszi tőlem a gyerekeket. Milyen esélyei vannak? Az apa édesanyja abban az oviban dolgozik ahová a kicsik járnak. Közölte velem, hogy az óvónők is mind mellé fognak állni. Sajnos nem tudom mit tehetnék? Még nincs semmi a válóperünkben eldöntve a gyerekelhelyezésről. Eddig is én neveltem őket, egy ilyen eset miatt elvehetik tőlem a gyerekeimet? Eddig nem történt semmi ilyesmi, bármit is tett higgadt maradtam. A párom viszont több ízben is bántalmazott. Terhesen a harmadik babával jópárszor megütött, de ezeket nem tudom igazolni. Segítsetek. Köszi

derill # 2007.01.01. 23:11

Meg lehet próbálni hivatkozni rá, de igen kicsi az esélye, hogy bejön. Akkor van rá esély, ha tulajdonképpen csak bejelentkezik az ország másik végébe, de nem ott tartózkodik. Persze ha meg sem próbálod, tényleg esélytelen.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Rambobby # 2007.01.01. 19:43

De mikor innen elköltözött volt neki biztos munkahelye, és most ott ahol lakik alkalmi munkából ill. 1-2 hónapot dolgozik valamilyen cégnél.

derill # 2007.01.01. 03:40

Rambobby: csak akkor mehetsz a gyámhivatalhoz a kapcsolattartás ujraszabályozása érdekében, ha a jogerős birósági határozat megszületésétől eltelt két év. Ha nem, akkor birósághoz kell ismét fordulnod. Az anyának joga van elköltözni (amennyiben ténylegesen az életviteléhez szükséges, és nem csak papiron változtatja meg a gyerek tartózkodási helyét). Maga a Csjt. ugyan ugy rendelkezik, hogy a gyermek tartózkodási helyének megváltoztatása a közösen gyakorolt szülői felügyelet körébe tartozik, azonban a birói gyakorlat szerint is (logikusan), nem kell a különélő szülő beleegyezése akkor, ha az anya és a gyerek együtt ténylegesen elköltöznek, mert korábbi lakóhelyükön mondjuk nem talált az anya munkát, vagy a rokonsága (akitől segitséget remélhet), távol van. Általában ugyanis a nő követi a férfit a házasságkötés után, azonban ez azzal is jár, hogy a házasság/életközösség felbomlása esetén vissza fog költözni saját környezetébe, vagy oda költözik, ahol lakhatását, munkahelyét meg tudja oldani.

Monik: mindaddig a végzés van hatályban (akkor is ha hatályon kivül helyezték, mert a hatályon kivül helyező itélet nem jogerős), amig az itélet jogerőre nem emelkedik, tehát aszerint kell biztositanod a kapcsolattartást.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ObudaFan # 2006.12.30. 15:22

A gyámhatóságra elviheted, máshova ne nagyon, és ha a gyámhatóság úgy gondolja, hogy add át a másik szülőnek, add át, ellenkező esetben bűncselekményt követsz el.

Rambobby # 2006.12.27. 18:14

Jelekszerint más lehetőségem nincsen?
Már arra gondoltam, hogy most úgyis nálam van a gyermek pár napig, és mi történe akkor ha itteni gyámhatósághoz vinném?Mivel, az itteni gyámhatóságon kötöttünk megállapodást, hogy a gyermek fejlődése ill. iskoláztatása közösen gyakoroljuk, és ráadás azt is le van írva, hogy a gyermek lakhelyet nem lehet változtatni az én beleegyezésem nélkül, vagyis szó szerint ellopta a gyermeket amiről utólag szereztem tudomást...

ObudaFan # 2006.12.27. 16:14

Egyféleképpen lehet azt elérni, hogy nálad is lakjon: gyermekelhelyezés megváltozatatása iránt pert kell indítani az anya - és a gyermek - lakóhelye szerinti helyi bíróságon. Ez nehéz ügy lesz. Azt kell ugyanis bizonyítanod, hogy az anya alkalmatlan a gyermeknevelésre, és veszéleyzteti a kilakault helyzet a gyermek fejlődését.
Ennél egyszerűbb - viszont nehezebben végrehajtható - ha csak a kapcsolattartás számát, idejét szeretnéd növelni. Ebben az esetben a gyermek lakóhelye szerinti gyámhatóságon kell eljárást kezdeményezni.

Rambobby # 2006.12.25. 18:57

Sziasztok.

Olyan a problémám, hogy 2003-ba a volt élettársammal külön váltak utjaink, és voltunk a gyámhivatalba ahol papíron le van írva, hogy a gyermek az anyánál marad, és együtt neveljük fel a gyermeket, ráadásul elég közel laktunk egymáshoz, ami nagyon jó volt, addig, míg ne fogta magát és elköltözött a gyerekkel együtt több, mint 150 km-re tőlem.

Na most, voltunk a bíróságon a gyerektartás ügyben, amiben meg is egyeztünk, meg a láthatással sem volt gond.
A bírótól megkérdeztem, hogy elköltözhet-e a volt párom az én beleegyezésem nélkül, és az volt a válasz, hogy nem.
Azóta eltelt 2 hónap és azt veszem észre, hogy a volt párom eladta lakását és elköltözött távol tőlem, ami lehetetlené teszi a gyerekláthatást.

Most ott tartunk, hogy a gyereket csak 1-2 alkalommal tudom elhozni hozzám évente és akkor is, azt hajtogatja az anya, hogy csak 1-2 napra hozzam el, utána vigyem vissza, ő nem hajlandó elhozni hozzám, csak abban az esetbe, ha kifizetem neki az útiköltséget.

Sajnos azt látom és bánt, hogy a gyerek alultáplált, ami az egészségére fog menni, az anya nem törődik vele, pumpálja állandóan édességekkel és nem főtt étellel, ami a gyerek már nem ismer.

Most az itt a kérdés, hogy, hogyan tudnám a gyereket magamhoz tartani, illetve az anyától elvenni és megpróbálni életet lehelni bele.

kissember # 2006.12.20. 19:23

Arra figyelj, hogy nyugodt legyél. Nálunk egy adminisztrátornak látszó hölgy volt kinn a váróban, mint kiderült az egyik pszichológus kolléga, vagy legalábbis ezt írták. Leírták pl., hogy amíg a másik fél benn van vizsgálaton, addig te hogyan viszonyulsz a gyerekhez ill. fordítva, hány cigarettát szívsz el ez idő alatt és le-fel járkálsz e mint egy hőbörödött. A személyiségtesztttel kapcsolatban sok mindent nem tudsz tenni, az olyan lesz amilyen. Figyelj nagyon, mert amit ott mondassz, szinte szó szerint jegyzőkönyvbe kerül. Tartózkodj szerintem attól, hogy a másik felet bántsd, morálisan közelítsd meg a kérdést és leginkább a gyerek szempontjából. Nyilván egy igazi felelősségteljes anyát szeretne látni, aki világosan látja a helyzetet, és nem tördeli a kezét aggodalmában, tehát legyél laza. Ha megpróbálja az exed manipulálni a szakértőt, lehet hogy ezzel követi el a legnagyobb hibát. A teszteredményeket szerintem megőrzik, a gyerek rajzait úgyszintén és nem hiszem hogy vállalnák a kockázatot. Persze amit mondtam, csak a saját tapasztalatom, nem kell szentírásnak venned.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.20. 15:12

Szerintetek figyelembe fogja venni a szakértő, hogy lassan három hónapja el vagyok zárva a gyerekemtől?

A bíróság fogja figyelembe venni.

sanger # 2006.12.20. 14:12

Sziasztok! Megvolt a tárgyalásom, érdekesen alakult. A felperes tanúi hasonlóak voltak monikééhoz, most úgy tűnt, hogy a bírónő kezd "felém fordulni". Szabályozta az ideiglenes kapcsolattartást (többször hangsúlyozta, hogy ez csak átmeneti, ebbe kapaszkodva gondolom, hogy megenyhült irányomba), de a felperes eddig egyszer sem tette lehetővé a kapcsolattartásomat! Ezekről jegyzőköny is született, számomra kedvezőek. Most az igazságügyi vizsgálatra várunk.
Szerintetek figyelembe fogja venni a szakértő, hogy lassan három hónapja el vagyok zárva a gyerekemtől?
Aggódom a szakértő miatt, bár a segítő szakemberek nyugtatnak, hogy ameddig apuka ilyen hibákat követ el, nincs miért aggódnom, hogy a szakértő is látni fogja ezeket. De félek, hogy megveszi, vagy legalább is megpróbálja...