Öröklés és haszonélvezeti jog


tim72 # 2007.03.26. 14:50

Kedves Fórumozók!
Az alábbi örökösödéssel kapcsolatos kérdéssel fordulok Önökhöz.

Édesapám (válás után)1987-ben vásárolt egy telket (nem építési telek,nyaraló kis faházzal) saját nevére 1/1 tulajdoni hányaddal.
1990-ben új házasságot kötött és a mai napig együtt élnek. Édesapám szeretné, ha telket a saját gyerekei örökölnék. Ezért érdeklődni szeretnék, hogy végrendelet hiányában ki lesz a telek törvényes örököse, ill. jogosult lesz-e mostohaanyám bármiféle követelésre.
Segítségüket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.26. 16:14

Ha vannak gyerekek, akkor a házastárs végrendelet híján nem örököl. Viszont holtig (vagy újabb házasságkötéséig) tartó haszonélvezetet kap a hagyaték egészére.

monalisa1 # 2007.03.26. 16:22

Ami esetleges megállapodás alapján megváltható, mértéke ObudaFan alanti táblázata szerint.

ObudaFan # 2007.03.26. 17:38

Nem, a hagyatéki eljárásban a megváltás "ára" egy gyerekrész, a lenti táblázattól függetlenül.

A házastárs haszonélvezetének korlátozását csak a leszármazók kérhetik.
A haszonélvezet korlátozásának bármikor helye van, a korlátozás azonban csak olyan mértékû lehet, hogy a korlátozott haszonélvezet a házastárs szükségleteit biztosítsa, figyelembe véve az általa örökölt vagyontárgyakat, valamint saját vagyonát és munkájának eredményét is.

Mind a házastárs, mind az örökösök kérhetik a házastárs haszonélvezeti jogának megváltását. A házastárs által lakott lakásra, az általa használt berendezési és felszerelési tárgyakra fennálló haszonélvezet megváltását nem lehet kérni.
űA házastársat a megváltásra kerülô vagyonból - természetben vagy pénzben - olyan rész illeti meg, amelyet mint az örökhagyó gyermeke törvényes örökösként a leszármazókkal együtt örökölne. Ági öröklés esetén a házastársat az ági vagyon egyharmada illeti meg.
A megváltást a hagyatéki eljárás során, ennek hiányában az öröklés megnyílásától számított egy éven belül a hagyatéki eljárásra egyébként illetékes közjegyzônél kell kérni.

Jennyfere # 2007.03.26. 18:46

Tisztelt Fórumozók!

Egy olyan hagyatéki ügyben szeretném a tanácsukat kérni, amely még lezáratlan, ám teljesen tanácstalan vagyok hogy tehetek-e egyáltalán valamit, és ha igen mit.
A történet lényege, hogy nagypapám még életében szóban rám hagyta a tulajdonát, és ezt a szüleimmel is megbeszélte. Pár évvel ezelőtt írt egy végrendeletet (közjegyző nélkül), amiben írásban is rám hagyta a házat. Ám azóta nem velem kapcsolatosan, de meggondolt pár dolgot a „végrendeletében” és ráírta hogy idejét múlta. Valószínűleg szeretett volna írni egy újat, de nem volt rá ideje. Nagypapám 1960 óta vezetett naplót rendszeresen minden nap. Az utolsó napon, amikor írt a naplóba, azt írta, rám hagyja a vagyonát. Van tehát szóbeli (édesapám tanúsítja, hogy korábban rám hagyta a lakást) és írásbeli végrendelet is. De egyelőre úgy tűnik mindenképpen az édesanyám az örökös, aki egyébként az utóbbi időben nem is volt beszélő viszonyban az édesapjával. A fentiek tükrében van esélyem az öröklésre?
Segítségüket előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.26. 19:26

A szóbeli végrendelet kétségen kívül hatálytalan, ugyanígy a visszavont írásbeli végrendelet is. Az kétséges, hogy a naplóbejegyzés érvényes autográf végrendeletnek tekinthető-e, de nem lehetetlen. Első körben be kell nyújtani a közjegyzőnek, aztán majd meglátjuk.

ObudaFan # 2007.03.26. 21:31

Azért ennyire nem biztos, hogy egyszerű a dolog. A végrendelet visszavonására is a végrendelet szabályai az irányadók. Így ha az "Idejét múlta" saját kezű írás, alá van írva, a hely és dátum feltüntetésével, akkor az érvényesen visszavonta azt a végrendeletet. Ha azonban pl. nincs ott a keletkezés helye, vagy dátuma, máris megtámadható a visszavonás, és van egy érvényes végrendelet.

monalisa1 # 2007.03.26. 21:39

"Ha azonban pl. nincs ott a keltezés helye, vagy dátuma, máris megtámadható a visszavonás, és van egy érvényes végrendelet."

1960 óta naponta írta a naplóját, vélhetően napi dátumozással és vélhetően évtizedeken ugyanazon asztalnál.

Kérdezném: ez nem elegendő a naplórészlet valódiságához?

Csak mint kíváncsiság...

Köszönöm.

monalisa1 # 2007.03.26. 22:00

Mármint az sk. ráírt "idejét múlta" bejegyzés az egy külön végrendelet formaiságát mellőzendő.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.27. 06:34

ObudaFan nem a hallgatólagos visszavonásról beszélt, hanem a kimondottról. De igazad van, ha az első végrendeletre ráírt visszavonás alaki hiányosságok miatt nem is hatályos, a naplóba írt végrendelkezés - ha egyébként érvényes -, egyúttal az előző végrendelet visszavonás is.

Li_liom # 2007.03.27. 07:09

Kedves Mindenki!

Talán egyességre jutunk már Anyuval, fele-fele arányban (a lakás árából). Most ez a helyzet, bízom benne, hogy már nem változik.

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a válaszait, tanácsait!

Üdvözlettel: Li_liom

Kisgombi # 2007.03.27. 12:03

Kedves Fórumozók,

szeretném a segítségeteket kérni.
Édesapám 1990-ben halt meg, utána örököltük a lakásuk felét ketten a testvéremmel. Édesanyám 1997-ben újra házasodott, és nemrég halt meg. Nemsokára következik a hagyatéki tárgyalás és szeretnénk tisztán látni, milyen lehetőségeink vannak a lakással kapcsolatban, ugyanis az új férje, ha jól értem a jelenlegi jogszabályokat, a lakás felének haszonélvezője lett édesanyám halála után. Szeretnénk megváltani a haszonélvezeti jogát, ennek mi a menete? A gyakorlatban hogyan néz ki egy lakás felének a haszonélvezete? Azt a részt, amin nincs haszonélvezeti joga, tudjuk valamilyen módon hasznosítani? Tulajdonosként milyen lehetőségünk van a testvéremmel, ha szeretnénk a lakást eladni, vagy használni? Az új férj egyébként sem házasságuk előtt sem utána nem járult hozzá a lakás felújítási költségeihez, nem tudom, ez számít-e valamit. Köszönöm előre is.

monalisa1 # 2007.03.27. 12:54

Kisgombi!
Mint tulajdonosok, testvéreddel a ház felét tetszésetek szerint használhatjátok: akár ki is adhatjátok, el is adhatjátok...

Az özvegy haszonélvezete megváltható ha arról hajlandónak mutatkozik lemondani. (Ez egy számítás, melynek legfőbb szempontja a haszonélvező jelenlegi életkora.)

Egyébként figyelemmel kell lenni arra is, hogy a ház állagának megóvására az édesanyátoknak is kötelessége lett volna (...) mint özvegyi haszonélvezettel rendelkező.

Tehát azt, hogy ki mit hanyagolt el esetlegesen, illetve milyen ráfordítások történtek 97 utántól, csak ti tudjátok - és a jelenlegi özvegy.

ObudaFan # 2007.03.27. 20:30

Nem egészen.

A házastárs haszonélvezetének korlátozását csak a leszármazók kérhetik.
A haszonélvezet korlátozásának bármikor helye van, a korlátozás azonban csak olyan mértékû lehet, hogy a korlátozott haszonélvezet a házastárs szükségleteit biztosítsa, figyelembe véve az általa örökölt vagyontárgyakat, valamint saját vagyonát és munkájának eredményét is.

Mind a házastárs, mind az örökösök kérhetik a házastárs haszonélvezeti jogának megváltását. A házastárs által lakott lakásra, az általa használt berendezési és felszerelési tárgyakra fennálló haszonélvezet megváltását nem lehet kérni.
A házastársat a megváltásra kerülô vagyonból - természetben vagy pénzben - olyan rész illeti meg, amelyet mint az örökhagyó gyermeke törvényes örökösként a leszármazókkal együtt örökölne. Ági öröklés esetén a házastársat az ági vagyon egyharmada illeti meg.
A megváltást a hagyatéki eljárás során, ennek hiányában az öröklés megnyílásától számított egy éven belül a hagyatéki eljárásra egyébként illetékes közjegyzônél kell kérni.

Kisgombi # 2007.03.28. 07:22

Köszönöm a válaszaitokat.
ObudaFan, akkor is ez a helyzet, ha fél lakásról van szó, ekkor sem jöhet szóba a megváltás? A házastársnak egyébként lenne hova mennie, két fél lakásnak is a tulajdonosa, mi pedig fizetjük 15 éve az albérletet.

Jennyfere # 2007.03.28. 10:09

Köszönöm a válaszokat,és azt szeretném még tudni, hogy igaz e az, hogy bármit is tartalmaz a végrendelet, az egyenesági leszármazott mindenképpen örököl. Ha igen, az örökség mekkora részét?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.28. 11:19

Nem igaz.
De legközelebbi hozzátartozók számára a jog valóban biztosítja, hogy akkor is részesedjenek a hagyatékból, ha végrendelettel kizárták őket. Ez a köteles rész intézménye, ami azonban nem öröklés, hanem kötelmi jogi igény az örökösökkel szemben. Mértéke pedig fele annak, amit törvényesen örökölne a jogosult.

Jennyfere # 2007.03.28. 15:39

Értem.És ha valaki örököl, miket kell fizetni utána? Öröklési illetéket és vagyonszerzési illetéket is ? Milyen mértékűek ezek? Elnézést hogy ennyit faggatom, de belecsöppentem ebbe, és nem igazán tudom hogyan történik egy ilyen öröklés.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.28. 16:33

Öröklési illetéket kell fizetni. De tulajdonképpen az is a vagyonszerzési illeték egy fajtája.
Ne szabadkozzon, ez a fórum épp ezért van.
(És szerintem nyugodtan tegeződhetünk. :))

Jennyfere # 2007.03.28. 16:57

Rendben. :) Jól tudom,hogy az öröklés illeték 8% 15 millió körül ?

monalisa1 # 2007.03.28. 18:48

Az illeték attól függ ki örököl kitől és mit, tehát a 15 M Ft és a 8% önmagában nem mond semmit.

ObudaFan # 2007.03.28. 20:43

Az öröklési illeték mértéke:

I. Az örökhagyó gyermeke, házastársa, szülôje, valamint a háztartásában eltartott szülô nélküli unokája terhére (Az örökbe fogadott, a mostoha- és nevelt gyermek a vér szerinti gyermekkel, az örökbe fogadó, a mostoha- és nevelôszülô a vér szerinti szülôvel egy tekintet alá esik)

általánosan: 18 millió forintig 11% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 15% 35 millió forint feletti rész után 21% 18 millió forintig 2,5%

lakástulajdon öröklése esetén: 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 6% 35 millió forint feletti rész után 11%

II. Az örökhagyó I. csoportba nem tartozó unokája, nagyszülôje, testvére terhére

általános esetben: 18 millió forintig 15% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 21% 35 millió forint feletti rész után 30%

lakástulajdon öröklése esetén: 18 millió forintig 6% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 8% 35 millió forint feletti rész 15%

III. Minden más örökös terhére

általános esetben: 18 millió forintig 21% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 30% 35 millió forint feletti rész után 40%

lakástulajdon öröklése esetén: 18 millió forintig 8% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 12% 35 millió forint feletti rész után 21%

Jennyfere # 2007.03.29. 14:56

Köszönöm a részletes és kimerítő választ! Még egy kérdésem lenne: Hogy történik az öröklésről való lemondás? Van anyagi vonzata?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.29. 15:38

A lemondás az örökhagyóval kötött írásos szerződésben történhet. (De tévesen "lemondásnak" szokta mondani a köznyelv az örökség visszautasítását, ami a hagyaték megnyílta után, a hagyatékátadó végzés meghozataláig lehetséges egyoldalú nyilatkozattal.)
Mit értesz anyagi vonzat alatt?

Nina1982 # 2007.03.29. 17:22

Sziasztok segitséget szeretnék kérni.Van egy öreg nagymamánk és nem tudunk vele eleget lenni mert dolgozunk,de már nem beszámitható,tud furcsa dolgokat csinálni.Viszont ő a haszonélvező,ilyenkor hogy van ha egy otthonba szeretnénk berakni ilyenkor mi a teendő?
Előre is köszönöm a válszotokat.