Bt. Beltag viszály


ObudaFan # 2018.06.10. 09:37

A tag a tagsági jogviszonyát három hónapos felmondási idővel írásban felmondhatja. Határozatlan időre létesített társaság esetén e jog kizárása vagy korlátozása semmis.

A tag a társaságban fennálló tagsági jogviszonyát írásban, az ok megjelölésével felmondhatja, ha a társaság másik tagja a társasági szerződést súlyosan megszegi, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a vele való további együttműködést vagy a társaság céljainak elérését nagymértékben veszélyezteti.

A tagsági jogviszony megszűnése esetén a volt taggal a társaság köteles elszámolni. Az elszámolás során meg kell állapítani, hogy a tagsági jogviszony megszűnésének időpontjában milyen forgalmi értéket képviselt a társaság vagyona, és abból a tag vagyoni hozzájárulásával arányos részt kell pénzben kifizetni a volt tagnak vagy örökösének, illetve jogutódjának a tagsági viszony megszűnésétől számított három hónapon belül.

Vita esetén a bíróság dönt az elszámolás során.

HEKTOR HUGO # 2018.06.10. 06:15

Szép napot! A tényállás: Adott egy betéti társaság ahol a 2 tag közt megromlik a viszony. A Bt bel - és kültag 50-50% de a beltag az ügyvezető. A kültag álltal betett tagi kölcsön nem lett elszámolva le papirozva. A beltag ki akarja zárni a kültagot, de a kültag is ki akar szállni de a cég bevételei amit a beltag állít nem fedi a valóságot. A kültag hogy léphet ki jog, ne érje kár? A két tag nem kommunikál.