Társasházi jog


ragyasdezso # 2010.05.09. 14:26

fittness

A közös költség tartozás ténye nem zárja ki a szavazásból.

ragyasdezso # 2010.05.09. 14:21

ginger74

A közgyűlésen ha a többség megszavazta, akkor lehet ilyen felosztás is.

racio

Keveredik a könyvvizsgálattal. Ott valóban 50 albetét kell az alkalmazáshoz.

fittness # 2010.05.09. 14:17

Szia MajorDomus !

Én bajosan élek a szocializmusban:)
De az új közös képviselő a FIDESZ kampányanyagát visszadobálta az én levelesládámba és bedobálta az MSZP-s szórólapokat:)

Köszi kedves ragyasdezso a tuti választ. Most már csak az lenne a kérdésem e témában,hogy:ha több tulajdonosnak is fennáll közköltségtartozása akkor hogyan lehetett érvényes a szavazás a közös képviselő "elvtársnő" megválasztására?? Vagy erre nem vonatkozik a tulajdonosok közköltségtartozása??
Előre is köszi a választ !
Megjegyzés : a megválasztott közös képviselőnek is van közköltség tartozása! Nahát!?

ragyasdezso # 2010.05.08. 21:09

MD

Takarításra az SZMSZ sem kényszeríthet senkit. Mert lehet hogy fél lábú, vagy másnapos. Egyébként is a munkavégzés járulékköteles. Meg kell fizetni! Nincs olcsóság, ha a törvény mást ír elő! Mert ha a fűnyírás közben levágja a fél lábát, a tulajdonosok örök életéig fizethetik az apanázsát!

ragyasdezso # 2010.05.08. 21:03

MINDIANA
Illene lehet, de nem káptalan az ember feje!

MajorDomus # 2010.05.08. 18:53

fittness

Az -a baj hogy te még a szocializmusban élsz. Ott voltak elvtársnők meg lakóbizalmik.
Ha olyan lakók is vannak akik nem vették meg a lakésukat, ők nem szavazhatnak a közyűlésen, az ingatlankezelő képviselője azért volt ott,mert a tulajdonosi jogokat ő gyakorolja a társasházban.
Kérd el az Szmsz-t abból megtudod mik a jogaid és kötelességeid, azt is hogyan van szabályozva a takaritás.

A társasház nem ugy működik, hogy csak az lehet kőzös képviselő akivel mindenki egyetért. Törődj bele, mert legközelebb azt az ,,elvtársnőt,, válasszák meg, aki 6 évvel 3 hónappal és 2 nappal ezelőtt ,,lekurvázott,, téged a lépcsőházban.

MINDIANA # 2010.05.08. 18:47

KBS!

EZT ILLENE TUDNOD! 60 NAP.

fittness # 2010.05.08. 14:14

Kedves Kovács Béla Sándor!
Szerintem ezt abszolút nem lehet úgy lerendezni,hogy ez ilyen...mert a tulajdonosok közül sem mindenki volt jelen a közgyűlésen és a társasházban vannak olyan lakók is akik még nem vásárolták meg a lakást...És szerinted ez hogyan működik,hogy amikor én megvásároltam a lakást senki sem tájékoztatott,hogy előtte a régebbi tulajdonosok szóban megbeszélték,hogy minden tulajdonosnak takarítani kell a lépcsőházat.És persze velem együtt mások sem takarítják.Ezt kötelezővé lehet tenni?Miközben minden tulajdonosnak fizetnie kell a magas közköltséget.És ez azért is igazságtalan és jogtalan szóbeli követelés mert van olyan tulajdonos aki kiadta a lakást albérletbe,az albérlők azzal érvelnek nem áll a szerződésükben a takarítás. Van olyan tulajdonos aki nem is tartózkodik a lakásában és vannak akik az önkormányzati tulajdonú lakásokban laknak. Na most akkor itt hol van az igazság,az új közös képviselő elvtársnő aki immáron seprő hatalommal rendelkezik :) pedig állandóan csak azt hangoztatja,hogy csak Ő és két szomszéd asszony barátnője takarít,ők a hősök:)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.07. 08:28

Elmondtad a kifogásaidat, a többség nem értett veled egyet, te ezt tudomásul veszed. Ez ilyen.

fittness # 2010.05.06. 22:47

Kedves Fórumozók, Kedves Jogtudósok!
Előre is köszönöm a választ a témában:
17 lakásos társasházban élek a közmeghallgatáson új közös képviselő " lakóbizalmi" választás volt, mivel az előző sajnos elhunyt! Akik azonos párt szineiben "tündököltek" és most is azt képviselik , van akinek erről fotó is van:) mindazok egy személyre szavaztak! Én kifogásoltam hogy ezen lakónak nem is oly rég egy másik szomszéddal bírósági ügye volt , mivel a választott közös képviselő bántalmazni akarta a szomszéd gyerkőceit alaptalanul , ezért a bíróság el is marasztalta, figyelmeztette őt ! Számomra az ilyen közös képviselő hiteltelen hiszen bármikor a számára nem szimpatikus lakóval , mint fontos elvtárs nő főnökösködhet! Mit tehetek , van e erre valamiféle jogszabály hogy jogilag, erkölcsileg kire szabad ezt a feladatot bízni? Egyébként az ingatlankezelő képviselője aki megjelent a közgyűlésen már eleve ezt a személyt javasolta , és a lakók közül nem volt mindenki jelen , pont az a szomszéd sem akivel bírósági ügyük volt! Köszi előre is a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.27. 13:04

A társasház közgyűlésének határozata ellen bírósághoz fordulhat az, aki azt sérelmesnek érzi magára nézve. Azt hiszem, 30 napon belül.

csajje24 # 2010.04.27. 11:58

Kedves Válaszadó!
18 lakásos társasházban lakom, ebből 4 tulajdonosnak van 100 nm feletti lakása, mi többiek 30-50 nm-es lakás tulajdonosai vagyunk. (ezáltal ővék a tulajdoni hányad többsége) A múlt hónapban a lakógyűlésen ők 4-en megszavazták, hogy a költségeket ne tulajdoni hányad alapján fizessük, hanem a lakások száma alapján. (pl keringési díj, kukaszállítás, stb) Mert azért őszintén nem áll egy szinten egy 150 nm-es lakás keringési díja egy 30 nm-essel. Még ha csak 4 lakásról is van szó, de sokkal nagyobb a tulajdoni hányaduk, így nem tudtuk leszavazni őket. Tehetünk ez ellen valamit? Van valami törvény ami kimondja, hogy mindent t.h. alapján kell fizetni? Ha létezik ilyen, akkor hol találom?
Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.21. 19:00

A "Világbank" aligha foglalkozik magánszemélyekkel, de még társasházakkal se.

szjlaci # 2010.04.21. 06:59

127 lakásos társasházban fűtéskorszerűsítést akar a közös képviselő az energiafelhasználás csökkentése érdekében. Ez csak radiátorszelepek és költségmegosztók beszereléséből állna 50 E Ft radiátoronként. Ezután lehet letekerni a radiátort és fázni. A költségtakarékosságot szerintem (meg több más lakó szerint is) jobban szolgálná a szigetelés, és a nyílászárók cseréje, hiszen a 30 éve épült panel épület nem egyedi fűtésre lett tervezve.
A közös képviselő egyedi írásos szavazást kér, amiben azt írja, hogy 50% + 1 szavazat esetén meg fog valósulni az átalakítás.
Az lenne a kérdésem, hogy ehhez nem a régi 4/5-ös, illetve a jelenleg hatályos 100%-os tulajdonosi hozzájárulás szükséges?
Az SzMSz nem írja le, hogy mely döntésekhez milyen szavazati arány kell. Én a társasházi törvényben sem találtam erre pontos iránymutatást. Mi alapján lehet eldönteni, hogy milyen döntéshez milyen arányú szavazat szükséges?
Az írásos szavazás részletszabályait szintén nem tartalmazza az SzMSz. Kötelező-e nyilvánosságra hozni a tulajdonosok döntéseit? Különben ez is visszaélésekre adhat okot.

Köszönöm válaszát.

bandi9499 # 2010.04.21. 06:40

Tisztelt Válaszadó !
Szeretnám megtudni , hogy 2005 és 2009 között egy közösképviselő hogyan tud bizonylat nélül üzemanyagot elszámolni és kell-e nyilvántartást vezetni erről???
Tisztelettel bandi9499

ragyasdezso # 2010.04.16. 09:52

Az SZMSZ-ben kell szabályozni. A törvény egyet ír elő: kérésre másolási költség mellett a jkv.-ről, számlákról, a határozatok könyvéről köteles vagy másolatot adni. A tulajdonos nem veheti át az SZVB hatáskörét!

Eaglet # 2010.04.16. 08:21

Egy társasházban, ahol működik Számvizsgáló Bizottság, a lakóknak milyen joguk, lehetőségük van az összes számla, szerződések, könyvelési anyag, tehát a teljes komplett társasházi irat átnézésére. Jöhetnek-e ezzel a kéréssel többen egyszerre, vagy csak egyedül külön- külön és főleg mikor? Ugyanis ezzel jó sok időt el lehet venni a Társasház közös képviselőjétől és a Számvizsgáló Bizottságtól. A Szervezeti és Müködési Szabályzat erre külön nem tér ki, csak a Számvizsgáló Bizottság feladatait taglalja.

ObudaFan # 2010.03.25. 20:59

Ez jogos, mert a közös tulajdonban a tulajdoni arányok is eszerint alakulnak.

a-d-r-i # 2010.03.25. 15:33

Sziasztok.
Felújítási alapként megcsinálnák a LÉPCSŐHÁZi ablakokat és lépcsőházi bejárati ajtót, amit a tulajdonosok lakásának nm-nagysága szerint kell kifizetni. Tehát, akinek kisebb lakása van, annak kevesebbet kell fizetni. Ez jogos?
Ugyanannyit vagyunk a lépcsőházban, mint a többi lakó.

Köszönöm a választ.
Adry

mankuc # 2010.03.17. 15:19

Kedves fórumozók!!

Én is társasházban lakom.Megvásároltuk az alattunk lévő pince helyiséget,ami a tulajdoni lapon raktárként üzemel.A saját lakásunkból vittünk le áramot ,fűtést,és van már ben vízóra is.
A közös képviselet viszint úgy gondolja hogy ezt a raktárt(amit mellesleg annak is használnuk)normál vízórázott lakásként számolja el nekünk.Ez havi 10 ezer forintot jelenten a semmiér!!!
Segítsen valaki ez hogyan lehetséges????

Előre is köszönöm a válaszokat!!!!

rattata # 2010.03.05. 10:58

Kedves Fórumozók!

A következővel kapcsolatban kérném a véleményeteket.
Társasházban lakom, ahol a fűtést (ami egy közös kazán) kivéve semmi sem közös (víz, gáz, etc...). A fűtés körül viszont folyamatosan probléma van.
Pár napja a közös képviselő kiírta, hogy az elmaradásokat a lakók fizessék be, különben nem lesz fűtés. Ennyit.
Több társasházban (volt ahol láttam, volt amiről hallottam) ki van írva a havi aktuális tartozások mértéke, és az, hogy épp az ügy milyen fázisban van (felszólítás, végrehajtás).
Itt ezt a javaslatomat elutasította a kk, személyiségi jogokra hivatkozva. Sajnos mivel számlákat nem látunk, és a férje a fűtő (ezt is fizetjük), nehéz tisztán látni.
Szóval ki lehetne írni havonta ezeket az infókat, vagy nem?

Köszönöm!

Poszil # 2010.03.01. 21:23

Kedves Fórumozók!
Abban szeretnék jogi segítséget kérni, hogy amennyiben egy 5 lakásos társasház közgyűlése - a lakóknak küldött sms-ben/ és vagy emailen, egyébként a 8 napos határidőt betartva került összehívásra, a lakók mindegyike ezen a közgyűlésen megjelent és a napirendi pontokat elfogadva érvényesen szavazott - utólag érvényteleníthető-e és az ott hozott határozatok ezen a jogcímen semmisnek nyilváníthatóak e arra hivatkozva hogy a közgyűlés szabályszerűtlenül, a társasházi törvény 33-34§-át figyelmen kívül hagyva lett összehívva.
Mi a helyzet akkor, amikor egy korábbi közgyűlésen felvetett probléma megoldására a lakóközösség a következő közgyűlés időpontját tűzi ki határidőül, azonban a 8 napos, írásbeli értesítés a napirend részletezésével együtt elmarad. Lakók mindegyike megjelenik, szavaz. Érvényteleníthetőek ezek a határozatok arra hivatkozva, hogy a közgyűlés nem lett szabályszerűen összehívva?

panarea # 2010.02.27. 14:31

T. Szakavatottak! Milyen jogcímeken lehet társasház osztatlan kertjének használati megosztását felülvizsgálni és rendezni, ha a tulajdonostársak nem kívánnak ehhez hozzájárulni? (kevés lakás, nagy kert, összevissza használat a tulajdonviszonyoktól lényegesen eltérő mértékben)

ragyasdezso # 2010.02.20. 16:53

_kendermag_

Szó szerint!

_kendermag_ # 2010.02.20. 15:10

Kedves Dezső!

Épp most találtam egy esetet a birtokvédelemről. Vagyis ha jól értelmezem, akkor én a saját birtokomra kérhetek birtokvédelmet, ui. zavar a bűz a nyugalmas birtoklásban?