alapítvány megszüntetése


ObudaFan # 2018.01.17. 15:26

Ha papíron van a házipénztárban ekkora összeg és a valóságban nincs, az nagyon nagy baj, mert akkor a kurátoroknak azzal kell szembenézniük, hogy ennek a pénznek az elsikkasztása miatt a büntetőjogi felelősségük lesz megállapítható igen jó eséllyel.

Rexor # 2018.01.17. 08:15

"10MFt nagyságrendű házipénztárt halmozott fel papíron, ami a valóságban nincsen. Ez szabályos működés eredményeként jelenik meg a beszámolókon,"

Ez minden csak nem szabályos. Vagy a könyveléssel vagy a könyvelővel van itt a probléma. Bár szerintem nem kell hozzá masszív könyvelési ismeret, hogy felismerjük azt, hogy pénztárban pénzeszközt csak akkor mutathatasz ki, ha az tényleg létezik.

Nimród2017 # 2018.01.17. 07:34

Kedves Hozzáértők,
Közhasznú alapítványom sok éves működése során fokozatosan mintegy 10MFt nagyságrendű házipénztárt halmozott fel papíron, ami a valóságban nincsen. Ez szabályos működés eredményeként jelenik meg a beszámolókon, nincs senkinek követelése az Alapítvánnyal szemben. A kérdéseim: (1) Jelent-e, ha igen, milyen veszélyt jelent ez a tény? (2) Hogyan lehet ezt a pénztár összeget csökkenteni? (3) Az alapítvány esetleges megszüntetése során ki milyen körű felelősségre lenne vonható ezért?

ObudaFan # 2017.08.30. 15:04

A bejegyzés szerinti törvényszéken. Igazolni kell, hogy az alapítvány céljának elérése lehetetlenné vált.

Pro Futuro # 2017.08.30. 13:39

Régóta vegetáló közhasznú alapítványomat meg kívánom szüntetni. Nógrád megyében hol kell ezt kezdeményezni? Mi (dokumentum, egyéb) szükséges a megszüntetés kezdeményezéséhez?

ObudaFan # 2013.04.23. 10:31

Ennek nincs.

Nigre # 2013.04.22. 17:26

Kedves Fórumozók, tudnátok segíteni nekem?

Az Alapítványunk megszüntetés alatt áll, már ki lett jelölve a felszámoló biztos (remélem így hívják).

Az Alapítványnak nincs vagyona, viszont azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a felszámolási eljárás költségeit ilyen esetben a kuratórium tisztségviselőinek magánvagyonukból kell rendezniük. A kijelölt felszámoló biztos költségeivel együtt. Ennek van valami realitása?

xdri # 2013.04.02. 06:16

Kedves sziszka 83!
Az alapító kijelölheti az alapítói jogokat gyakorló személyt/személyeket,szervezetet/.Ettől kezdve a kijelölt joggyakorló jár el az alapító helyett.
www.drhalasz.eoldal.hu

ObudaFan # 2013.04.01. 14:53

Az alapító "kilépni" nem igazán tud, és az alapítvány nem ruházható csak úgy át valakire. Viszont alapító nélkül az alapítvány egészen jól el tud működni, mert az alapítónak a megalapítást követően nem sok dolga van. Ha mégis kellene valamit tennie, de nem tesz semmit, a bíróság gyakorolhatja az alapítói jogokat.

sziszka83 # 2013.03.31. 19:16

Az alapítványunk 5 éve müködik, és most az alapítónk családi okora hivatkozva ki akar lépni. Van valami megoldás, hogy az alapítványunk és az eddig munkánk ne szünjön meg? Lenne új alapítónk.
Köszönöm előre is a választ

ObudaFan # 2013.02.19. 21:08

Leginkább a kuratórium tud kapcsolatot tartani a bírósággal, de a cél módosításával lehetnek problémák.

zuzmorr # 2013.02.19. 13:56

Kedves Fórumozók, alábbi problémámra keresek valamiféle megoldást:

Közhasznú alapítvány új (közhasznú) célt kívánt felvenni alapító okiratába, az okirat '97 óta nem volt módosítva. Iratok elkészítése közben derült fény rá, hogy bár az alapítvány vígan működik, maga az alapító 2006-ban elhunyt. A régi alapító okirat nem tartalmazott rendelkezést halál esetére.
Tudom ilyenkor alapítói jogok gyakorlása a bíróságot illeti, de ki és milyen formán értesíti őket? Mi legyen az új cél felvételével, arról hogyan döntenek? Egyáltalán hogyan kell elképzelni a bíróságot, mint alapítványi jogok gyakorlóját?

Felmerült lehetőségként, hogy esetleg egy új alapítványt lenne célszerű létrehozni, jelenlegit megszüntetni, csakhogy akkor oda lenne a közhasznúság, aminek megállapítását 2 év működés után lehetne csak kérni.

Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2012.09.05. 13:49

Az ügyészség felé bárki beadhatja.

mzsoli # 2012.09.04. 15:51

Szia ObudaFan!

Az lenne a kérdésem, hogy a bíróság ill. az ügyészség felé az alapítvány megszűntetési kérelmét (miszerint a céljának megvalósítása lehetetlenné vált) be lehet -e adni a kuratóriumi elnök és alelnök hiányában, és szükséges-e minden alapító aláírása hozzá?

Előre is köszönöm a válaszod!

ObudaFan # 2012.04.11. 15:10

Az alapítvány alapító okiratát csak indokolt esetben lehet módosítani. A bíróság felé tehát indokolni kell.

annachance # 2012.04.11. 12:56

lehet félreérthető voltam: az egyesületet nem az alapítványból szeretnénk

a kérdésem az volt, hogy lehet-e úgy módosítani az alapító okiratot hogy konkrétan nevesítsünk egy adott szervezetet amelyhez a vagyont szeretnénk juttatni miután megszűnik az alapítvány, illetve ha igen akkor lehet-e ez olyan szerv amely még jogerősen nincs bejegyezve

(potenciálisan a majdan létrejövő egyesülethez kéne kerüljön)

ObudaFan # 2012.04.11. 09:34

Az alapítvány nem is tud átalakulni egyesületté. Jogutód nélkül meg tud szűnni. Az alapító okirat vélhetően rendelkezik arról, megszűnés esetén a tartozások kifizetése után fennmaradó vagyonnal mi legyen.

annachance # 2012.04.11. 07:03

szia ObudaFan!

köszi a választ, melyik jobb? illetve, melyik a gyorsabb, ha az alapító vagy az ügyész indítja?

illetve kérdés a folytatás: gondolkodunk hogy egyesületként működnénk tovább viszont nem mint az alapítvány jogutódja
  • van arra lehetőség hogy jogutód nélkül szüntessüg meg?

az alapítvány megmaradt vagyonát hogyan lehetne átvinni egy új egyesületbe? (azt tudom, hogy hasonló célra kell fordítani, de nevesíteni lehet konkrét szervezetet pl?)

köszönöm

ObudaFan # 2012.04.11. 05:43

A bíróság az ügyész keresete alapján az alapítványt megszünteti, ha céljának megvalósítása lehetetlenné vált, illetőleg ha jogszabály-változás folytán a bejegyzést meg kellene tagadnia. A bíróság az alapító kérelme alapján az alapítványt megszünteti, ha az alapítvány céljainak megvalósítása lehetetlenné vált.

Ez teljesen független attól, van-e tartozás, az majd esetleg a felszámoló gondja lesz.

annachance # 2012.04.10. 22:52

sziasztok!

a kérdéseim az alapítvány kurátoraival kapcsolatosak:

jelenleg 5 tagú a kuratórium
2 kurátor a bankszámla felett aláíró
(kötelező, hogy 2 aláíró legyen?)

az egyik kurátor a számláról leemelt egy nagyobb összeget, melyet a másik aláíró természetesen jóvá is hagyott. a pénzzel azonban meglépett, azóta elérhetetlen. az elmúlt évre a beszámolási, közzétételi közelezettségnek az alapítvány nem tett eleget (mivel hiányzott a pénz így a könyvelő nem adta be a mérleget)

az alapítványt minél hamarabb meg szeretnénk szüntetni

a lelépett kurátorral nem tudunk mit kezdeni, viszont így a számlához sem lehet hozzáférni. új kurátorokat nevezett ki az alapító, a bejelentésük még folyamatban (bíróság), ezek után lehet csak módosítani az aláírót

kérdés: ha a pénzt pótoljuk ("mintha mi sem történt volna"), a mérleget beadjuk utólag akkor mi történik? (eddig semmilyen felszólítás nem érkezett!)

azt tudom, hogy az alapítvány csak akkor szüntethető meg ha nincs tartozás...

további kérdés hogy a kurátorok mennyiben tehetők felelőssé? az világos, hogy saját vagyonukkal nem felelnek, viszont a pénz eltünése bárhonnan is nézem sikkasztás, jogutód pedig van. ilyenkor mi történhet?

mit tegyünk tehát most?

köszi a választ előre is.

anika44 # 2011.11.29. 07:18

Mi a teendő, ha egy alapítványnál az öt fős kuratóriumból 4 fő lemondott - köztük a kuratórium vezetője, helyettese is. Szeretnék az alapítvány dokumentumait a bent maradt egy főnek átadni.
Kérdések: köteles ezt átvenni? Ha nem veszi át, az új kuratórium felállásáig van-e teendő? A cégbíróság felé hogyan történik a változás bejelentése ( milyen mellékletek szükséges hozzá)? Ha a könyvelő sem kívánja tovább a munkát vállalni - a nála lévő pénzügyi dokumentumokat kinek kell átadnia? Az új kuratórium összetételéhez az alapítók mindegyikének aláírása szükséges-e?(az alapító okirat egyszerű szótöbbséggel rendelkezik erről). A Felügyelő Bizottságnak van-e szerepe ebben? Az Alapítvány Szervezeti Működési Szabályzatának ezekről kell-e rendelkeznie?
Köszönettel: ana44

ObudaFan # 2011.11.16. 10:59

Azt lehet, ha ez tényleg így van.
A bíróság az ügyész keresete alapján az alapítványt megszünteti, ha céljának megvalósítása lehetetlenné vált, illetőleg ha jogszabály-változás folytán a bejegyzést meg kellene tagadnia. A bíróság az alapító kérelme alapján az alapítványt megszünteti, ha az alapítvány céljainak megvalósítása lehetetlenné vált.
De ezt meg is kell indokolni, és kellenek hozzá az alapítók.

nagyjudit007 # 2011.11.16. 09:28

Szeretnénk az ügyészséget lehetőleg kihagyni, mivel ezen intézményeket nem szeretnénk meghurcoltatni. Arra hivatkoznánk, hogy célja ellehetetlenült vagy megszűnt.

ObudaFan # 2011.11.08. 15:29

Az ügyészségen kell bejelenteni, hogy nem működik az alapítvány, ők indíthatnak pert a megszüntetés érdekében.

nagyjudit007 # 2011.11.08. 14:52

Kedves Segítők!

Férjem egy kiemelten közhasznú alapítvány kuratóriumi elnöke. Az alapítvány 2 éve nem működik és az alapítók képviselői is megváltoztak. 2 iskola és egy egyházközség az alapítók, de az alapítás óta a vezetőik változtak. (2002 óta).

  1. A kérdésem az lenne lehet-e 1 eljárásban az alapító okiratot módosítani az alapítók megváltozása miatt (feltehetőleg nem lett a bíróság felé jelezve a változás) és az alapítvány megszüntetését?
  2. Mi kell a megszüntetéshez és hová kell benyújtani azt Debrecenben?
  3. Van-e más út, hogy a felelősség lekerüljön a férjemről? (az alapítók szinte 100%, hogy nem jelölnének ki új k.elnököt)

Válaszukat előre is köszönöm!