Itélőtábla mindent überel a CB - nél?


ObudaFan # 2006.12.09. 08:30

Erre nehéz válaszolni, mert nem tudjuk, mi volt az elutasítás oka. Lehet, hogy olyan hiány, amit nem tud pótolni a cég. Egyébként ha a cégbíróság a változást bejegyzi, a bejegyzés hatályon kívül helyezése iránt pert lehet indítani.

kismukk # 2006.12.09. 02:58

Igen, ezt mondja:
"A cégiratok jelenleg is a FÕvárosi Itélőtáblán vannak, ... , jelenleg tehát nincs hatásköre a bíróságnak döntést hozni."
irja az ominózus EGYIK közgyűlésre, és ezzel hallgatólag egy kalap alá veszi a többi panaszunkat, azokra is hallgat.
Holott, a cégiratok nem tűnhetnek el a CB-n lévő cég-dossziéból, azokról legfeljebb másolatot készithetnek és azt küldik meg az Itélőtáblának.
Ez tehát egy "olcsó kifogás"...

A cég fellebbezéséhez:
ha viszont az itélőtábla továbbra is helyt ad a CB elutasitásának, azaz hogy csatolni kellett volna az okiratokat, akkor visszakerül ismét elsőfokra? Akkor a cég ismét benyújtja majd az átalakulási kérelmét most már mindent csatolva és a CB ráüti a pecsétet?

ObudaFan # 2006.12.08. 15:16

Hiába csatolják utólag az okiratokat, mert azok a fellebbezési eljárásban joghatályosan nem pótolhatóak. Csak akkor lehet eredményes a fellebbezésük, ha sikerül alátámasztani azt, hogy ezeket felesleges is lett volna csatolni.
Akkor függeszti fel a cégbíróság a saját eljárását, ha a másik eljárás elbírálásától függ annak intézése. Ugyanakkor ha másodfokon vannak a cégiratok, esetleg könnyebben mondja a cégbíró, hogy függ tőle.

kismukk # 2006.12.08. 08:11

A cég (rt) két közgyűlést tartott, hogy kft-vé alakuljon és alaptőke-leszállítást hajtson végre (mivel a sajáttőkearány az előirt 75% helyett már csak 20% volt). Ezt a dematra be nem nyújtott részvények törlésével (és a hozzátartozó részvényesek kihúzásával, miközben nekik semmit nem fizetett) tette meg. A sorsdöntő közgyűlések egyikén sem jelent meg a cégvezetők egyike sem, a könyvvizsgáló is távolmaradt, senkit nem tudtak megkérdezni a részvényesek.

A többszörös jogszabálysértések miatt törvényességi felügyeleti eljárást kértünk a Cégbiróságtól még júliusban, megtámadva a kft-vé alakulás és alaptőke-leszállitás határozatokat. Most jött egy dodonai válasz. A CB egyetlen egy panaszunkat leválasztotta külön ügyként és abban úgy rendelte a cégnek, hogy biztositson betekintést a nem létező közgyűlési jegyzőkönyvbe (amiről különben mi másolatot kértünk, - részletesen a „másolat versus betekintés” topikban). A többi jogszabálysértés-panaszunkra elháritólag azt irja, „az Itélőtábla döntésétől függően fogja folytatni az eljárást”.

Mert közben a cég beadta a kft bejegyzési kérelmet, amelyet a CB formai hiányosságok miatt (bizonyos iratok nem lettek csatolva) elutasított. Mire a cég fellebbezett, ez van jelenleg az Itélőtáblán. És amíg az Itélőtábla nem lép, addig a CB nem tehet semmit, irja.

Kérelmünkben az átalakulási határozatokat hozó közgyűlésen kivül mást is kifogásoltunk, a következő közgyűlés lebonyolitását is, továbbá hogy a cég illetve igazgatósági elnöke egyetlen kérdésünkre sem válaszol, - amik nem a kft bejegyzési kérelemhez tartoznak. A CB ezekre nem tér ki, hanem kényelmesen az Itélőtáblán folyó eljárásra hivatkozva semmittesz. Pedig, a felvilágositás iránti kérelem gyorsan teljesithető lenne: kiküldeni a cégnek a hozzá intézett megválaszolatlan kérdéseinket és kötelezni a céget a felvilágositásra. Ez hatalmában áll a CB-nek. Mégsem teszi. Talán nem telik a befizetett 5.000 Ft eljárási illetékből a postabélyegre?

Vagy inkább, arra vár, hogy majd a cég idővel mégiscsak becsatolja a kft-kérelemhez szükséges irományokat, akkor a CB ráütheti a pecsétet és a mi kérelmünket okafogyottság cimén elutasitja?
Érdekes viszont, hogy mivel a CB befogadta a kft-bejegyzési kérelmet, ezzel hallgatólag egyetértett a törvénysértő közgyűlési határozatokkal! Pedig azokról tudomása volt, a közgyűlés után rögtön bejelentettük azokat, mégsem vizsgálta ki.

Szóval, az Itélőtáblán folyó EGYETLEN ügy überelheti, azaz leállíthatja a céggel kapcsolatos összes ügyet a CB-nél?