Ingatlan árverés


drbjozsef # 2023.06.26. 05:48

hoppmester,

Nézd, az általános az, hogy az árverési vevő zsákbamacskát vesz, nem tudja mi várja odabent. Elivleg a lakástartozékoknak (lásd lakástörvény) benne kellene lennie, de ha nincs, mert a parkettát is felszedik, és még a vezetékeket is kihúzzák a falból, akkor általában így jártál.

Természetesen van lehetőséged pereskedni. A fentiek tekintetében jó eséllyel meg is nyernéd a pert - már ha azt is tudod bizonyítani, hogy BENT mi volt a lakásban. Általában emiatt nem érdemes pereskedni, mert nehezen bizonyítható bármi is. Az árverési vétel kockázatos, ez is egy kockázat, nem való laikus amatőröknek, ez vele jár.

A másik ami miatt nem biztos, hogy "érdemes" pereskedni, az pedig a végrehajthatóság. Szerinte attól, akinek már a lakóingatlanát is elárverezték tartozás(ok) miatt, attól mekkora eséllyel fogsz egy nyertes per után szemmel is látható összeget behajtani? Pláne, ha annyira csóró, hogy még a lakását is kicsomagolta...

Majordomus # 2023.06.25. 19:33

Attól kezdve vagy tulajdonos mikor bejegyezték a Földhivatalban.

Csak nem léptél birtokba!

Ha van földhivatali bejegyző végzésed,érdemes lenne lopás miatt feljelentést tenni a rendőrségen.

hoppmester # 2023.06.25. 14:02

Sziasztok,

szeretnék kérdezni. Végrehajtáson megvásároltam a szomszéd ingatlant. Ugye itt a hirdetményben található "külső megtekintés" lehetséges nekem elég egyszerű volt főleg úgy, hogy többször is voltam odaát. Mostanság telik le a kilakoltatási haladék, az utóbbi napokban lebontották a garázst (nem mobilgarázs, hanem épített könnyűszerkezetes) , elvitték a vegyes tüzelésű kazánt, beltéri ajtókat, mindent ami mozdítható.

Természetesen fényképes dokumentációm van arról, hogy mi volt az udvaron, az hogy mi lett az elég aktuális. A földhivatali bejegyzés 3-4. hóra tehető. Ha ép ésszel gondolkodom ettől az időtől az én tulajdonom az ingatlan, csak ugye nem vettem még birtokba sajnos a mai napig sem. Van erre mód/lehetőség, hogy akár peres úton számomra kedvező kimenetele legyen az ügynek?

Köszönöm!

lelkes amator # 2023.06.25. 07:37

Sziasztok!

Én teljesen hasonló cipőben járok, mint bucuka, csak régebb óta húzódik az ügyem. Úgy gondolom, hogy a végrehajtónak a következő miatt kell cselekednie:
Vht. 50. § (5) Ha a bíróság a végrehajtást az adós kérelmére
a) a 48. § (3) bekezdése,

  1. a 805/2004/EK rendelet 23. cikkének a) pontja,
  2. az 1896/2006/EK rendelet 23. cikkének a) pontja, vagy
  3. a 861/2007/EK rendelet 23. cikkének a) pontja

alapján függeszti fel, pénzkövetelés végrehajtása esetén a felfüggesztés az adós munkabérének letiltására, az ingó vagyontárgyak és az ingatlan értékesítéséről szóló hirdetmény elkészítésére, a vagyontárgyak értékesítésére, továbbá a végrehajtás során befolyt összegek kifizetésére terjed ki; a többi végrehajtási cselekményt a felfüggesztés tartama alatt is foganatosítani kell.

Nem tudom, hogy bucuka esetében miért függesztették fel a végrehajtást, de általában az adós kéri a felfüggesztést, mert nem akar fizetni.
A hirdetmény elkészítésén bucukáék már vagy fél éve túl vannak. Az ingatlan kiürítése, jegyző értesítése stb. az "többi végrehajtási cselekmény".

Mit gondolok rosszul?

osztap # 2023.06.25. 05:47

bucuka,

A helyedben kérném a végrehajtót, hogy utalja vissza a vételárat a per jogerős befejezéséig. Erre nem köteles, de jogosult. Ha megteszi, akkor az ítéletre várakozás unalmát enyhítheti a diszkont kincstárjegy 10% fölötti hozama...

drbjozsef # 2023.06.25. 05:25

bucuka,

A lakas bekoltozhetoen volt arverezve es en johiszemuen azt gondoltam hogy 30 nap mulva kiuritik a lakast.
Öreg hiba. Az árverés nem a laikusoknak való, ha így állsz hozzá, sok kellemetlen meglepetés fog még érni. A Vht. szerinti "beköltözhető" fogalomnak semmi köze ahhoz, ki és mikor üríti ki a lakást közvetlenül.
Most várni fogsz. Hogy meddig, az attól függ, miért függesztették fel az eljárást. Sokáig.

Majordomus # 2023.06.24. 19:26

Hát az mr nem fog összejönni.

Meg kell várnod az eljárás végét.
Jó esetben Karácsonyra vagy lakásod lesz vagy visszakapod a pénzedet.

bucuka # 2023.06.24. 18:23

Mit tehetek mint arveresi vevo ha felfuggesztette a birosag a vegrehajtast a birtokba adas elott. Majus 22-en ertesitette a vegrehajto az illetekes jegyzot a birtokba adasi kerelmemrol es tajekoztattak hogy 60 napig nem intezkedhetnek. Majus 26-an felfuggesztette a birosag a vegrehajtast, ez azt jelenti hogy a 60 nap is szunetel? Ha igen akkor mit tehetek hogy a November 10-en alairt arveresi jegyzokonyv ami jogerorekerult majus 10 korul (kaptam az ertesitest) es a nevemre kerult majus 17-en a birtokomba keruljon (azaz az ados kikoltozzon)
Nagyon megkoszonnem a valaszt. A vegrehajto azt mondta hogy meg kell varnom a per befejezodeset es nem tehetek semmit. A lakas bekoltozhetoen volt arverezve es en johiszemuen azt gondoltam hogy 30 nap mulva kiuritik a lakast.
Koszonom

gerbera317 # 2023.06.24. 11:23

Külön hirdetményre akkor van szükség, ha eltérő (vagy nem arányos) a tulajdoni illetőségek kikiáltási ára vagy leengedhetősége, vagy pedig több végrehajtó jár el, és nincs olyan végrehajtó, akinél mindegyik adós ellen folyik végrehajtás. Ha egyetlen hirdetménnyel kitűzhető lenne az árverés, a végrehajtó akkor sem akadályozható meg abban, hogy adósonként külön hirdetményt készítsen. Őrá tartozik, hogy miért nehezíti ezzel a saját dolgát.

drbjozsef # 2023.06.24. 10:02

(pláne, ha az egész ingatlanra bejegyzett jelzálog alapján kéri a zálogjogosult a végrehajtást, vagy kapcsolódik be, ez azért jellemző egy adóstársas hitelnél, pl. lakáshitelnél)

drbjozsef # 2023.06.24. 10:00

Lajcsi1980,

Csak tippelek : ha a két 1/2 tulajdonos ugyanannak a tartozásnak adóstársai, tehát szinte bizonyosan egyetemleges adósai, és mindkettejük ellen folyik a végrehajtás egy adott ügyben (plusz emellett persze lehetnek még más tartozások is, külön-külön személyre, a lényeg, hogy legalább EGY közös ilyen legyen), akkor nyilván egyben tűzik árverésre az egész ingatlant.

Ha a tartozások nem függnek össze a két tulajdonosnál (legalább papíron, hiszen például házastársaknál ez bonyolultabb is lehet), két külön ügyszámon futnak az eljárások, akár két külön végrehajtónál is, akkor lehet, hogy külön kerül kitűzésre.

Lajcsi1980 # 2023.06.23. 19:18

Sziasztok!

Volna egy olyan kérdésem, hogy az mbvk oldalán látni olyan ingatlanárverési hirdetményeket, ahol egy hirdetményen van pl. 2 külön tulajdoni hányad feltüntetve pl. 1/2+1/2=1/1. Ez eddig rendben van, viszont van olyan is, ahol külön-külön hirdetményben van kitűzve pl. 1/2 és 1/2 tulajdoni hányad úgy, hogy az összevont hirdetmény közzétételére sor kerülhetne (nincs eltérés sem a kikiáltási ár, sem a 1-3. szakasz %-ban sem, sem a terhek tekintetében).

Az érdekelne igazából, hogy melyik jogszabályhely teszi lehetővé a végrehajtó számára azt, hogy külön-külön forgalomképes tulajdoni hányadot is egy hirdetményen összevontan tegyen közzé.

Köszönöm előre is a válaszotokat.

Majordomus # 2023.05.30. 21:11

Sajnos a szegény embert az ág is húzza...

gerbera317 # 2023.05.30. 14:53

Én nem látok semmi kivetnivalót vagy sértőt a hirdető magatartásában. Eladni úgysem fogja tudni a lakást. A legrosszabb, ami megtörténhet, hogy a sikeres árverést követően jutalékot követel magának, de hát ki nem tud egy ilyet elhárítani...

osztap # 2023.05.30. 14:36

miért csak egy -egy ingatlant hirdet
Valószínűleg azért, mert csak akkor ad ki pénzt a hirdetésre, ha úgy gondolja, hogy megéri neki. Például: Ha kicsi a követelés az ingatlan értékéhez képest, és a minimumár a piaci árakhoz képest alacsony, minek dobna ki pénzt a hirdetésre? Pénzéhez jut anélkül is. Hasonlóan, ha az ingatlan eladhatatlannak tűnik (kis faluban, rossz állapotú, töredéktulajdon, fiatal haszonélvezővel...), akkor minek? Nem kell a kutyának sem, hiába hirdeti.
Drbjozsefnek igaza van, hogy nem kell együttműködnöd, beengedned az érdeklődőket, stb. Ellenben minél alacsonyabb lesz a vételár, annál kevesebb marad neked belőle / annál több tartozásod marad, amire tovább folyik majd a végrehajtás. Ha már mindenképp árverezik, a Te érdeked is, hogy minál magasabb áron menjen el.

Egyébként meg igen is bántó, sértő,
Értem, hogy mit mondasz. De a végrehajtás a tartozás behajtásáról szól, és ezt a jog nem veszi figyelembe.

Nyuszi # 2023.05.30. 14:10

drbjozsef.
Köszi a választ. Igen az ingatlan.com hirdet, fel lett hívva, lett neki jelezve írásban is, azt mondta leveszik de semmi. Csak azért úgy megkérdezném ha annyira szabad és szabályos akkor miért csak egy -egy ingatlant hirdet. Településenként? Miért nem többet?
Osztap.
Értem én hogy vissza akarja kapni a pénzét, de vissza is kapta, csak még több kell neki. De nem ez volt a kérdés. Egyébként meg igen is bántó, sértő, hogy ok fent van az MBVK oldalon mert hát árverés van, de hogy még a „" nyilvános”" hirdetésben is, és jön a szomszéd meg a rokon meg az ismerős és kérdez, dumál, röhög hogy de szar annak akinek árverezik a házát az már megalázó. Nem magyarázkodunk senkinek. Mert tök mindegy mi történt, és miért jutott vki idáig, de sajnos itt van. És akkor még beléd is rúgnak így utoljára....

drbjozsef # 2023.05.30. 13:17

Nyuszi,
Ha te vagy a tulajdonos, a te ingatlanodat hirdetik, akkor akármit is állít a hirdetés (és ha nem igazat, akár a megbízásra, akár bármi más tekintetében, akkor náluk kell kérd első körben a helyesbítést), NEKED nem kell beengedned senkit, nincs semmi közöd a hirdetéshez, az árverésre kerülő ingatlanok általában személyesen nem megtekinthetőek. Ez az árverés kockázata, kívülről meg lehet nézni, esetleg megpróbálni beszélni az adóssal/lakóval, de a licitálóknak semmilyen jogosultságuk nincs az ingatlan megtekintésével kapcsolatban.

osztap # 2023.05.30. 12:47

Főleg úgy hogy a tulajdonos mint megbízott....

Azt nem írhatja, hogy a tulajdonos a megbízó.

De egyébként lehet hirdetni, nem tiltja semmi. Hirdetik is sokan, az ingatlan.com-on gyakran látni, hogy követeléskezelők mint végrehajtást kérők hirdetnek árverési ingatlanokat. Hiszen a végrehajtást kérőnek van egy nagyon jó oka arra, hogy hirdesse: Vissza akarja kapni a pénzét az adóstól. Ha az adósnak ez nem tetszik, tessék kifizetni az adósságot, és máris leveszik majd azt a hirdetést.

drbjozsef # 2023.05.30. 12:32

Nyuszi,

Fel lehet jelenteni rendőrségen.
Hiszen nem tilos azt - bár szerintem el fognak hajtani.

Ha már tudod ki az, miért nem őt kérdezed meg korántsem finom hangnemben, hogy mégis mi a fene ez?
(egyébként gyakran hirdetnek árveréses lakásokat úgy, hogy az mbvk linket adják meg, és hogy ez árverés, de segítenek az ügyintézésben, nyilván nem ingyen, ami a teljesen laikusoknak akár jó is lehet, de a legjobb az lenne ha ők nem is licitálnának árverésen. De erről a tulajdonosnak azért illik tudnia).

Ha a végrehajtó azt mondja, hogy jogszabályba ütköző, akkor kérdezd meg tőle tisztelettel, hogy mégis melyik törvény melyik paragrafusába.

Nyuszi # 2023.05.30. 12:27

A gond az, hogy árverésen van az ingatlan már, (licitálás alatt) és közben vki jött, hogy látták a hirdetést hogy árulják a házat és meg akarják nézni. Senki nem tudta hogy fent van hirdetèsen. Ezek után fel lett hívva a végrehajtó aki azt mondta, hogy jogszabályba ütköző mivel nincs engedélyezve egyik részről sem, hogy az MBVK oldalán kívül máshol meg jelenjen a "hirdetés." Fel kell jelenteni a rendőrségen. Főleg úgy hogy a tulajdonos mint megbízott.... Ezért kérdezem hogy lehet e hirdetni vagy sem, mert nem értem már...

drbjozsef # 2023.05.30. 09:53

Nyuszi,

Itt keverednek dolgok. Vegyük ketté a kérdést.

Lehet-e hirdetni ingatlant eladásra (bárki által, akár tulajdonos, akár az általa megbízott ingatlanközvetítő), amelyen végrehajtási jog van bejegyezve, árverésre is került már?
Szerintem igen. Nem tilos. Valójában akár adásvételi szerződés is köthető, csak végrehajtási jog esetén azzal terhelten szerez tulajdont a vevő, és tűrnie kell, hogy a végrehajtó kielégítse a jogosultakat akár az ingatlanból is. Akár árveréssel is, akár folyamatban lévő árveréssel is. Szóval a valóságban nem köt senki ilyen szerződést csak akkor, ha tisztázta a feltételeket, a végrehajtónak ő fizeti meg a tartozást, és a vh jog törlése után tehermentesen szerezhet. Ha az árverést már kitűzte a végrehajtó, akkor már ez sem járható, az árverés nyertese vinni fogja az ingatlant.

Lehet-e hirdetni az ingatlant a tulajdonos tudta nélkül?
Tulajdonképpen ez sem jogszabálysértés, nyilván ennek nincs semmi értelme, hiszen a tulajdonos tudta nélkül felesleges hirdetni, hiszen az a hirdetés semmire nem kötelezi a tulajdonost. Simán hülyeség.

Lehet-e hirdetni az ingatlant a tulajdonos tudta nélkül úgy, hogy közben azt állítja az ingatlanos, hogy a tulajdonos engedélyével (megbízásával) hirdeti (miközben nem)?
Ez lehet jogszabálysértés, hiszen olyat állít a hirdetésben, ami nem igaz. Ilyet nem tehet.

Inkább tényállást írjál, ne elvi kérdést. Ki vagy te az ügyletben, mi a problémád, mi történt?

gerbera317 # 2023.05.30. 09:53

Oszt' milyen jogszabályba ütközik ez? Elárulom: semmilyenbe.

Nyuszi # 2023.05.30. 08:11

Üdvözletem.
Az után érdeklődnék, hogy ha egy ingatlan árverésen van az MBVK oldalon, akkor lehet hirdetni ingatlan hirdető oldalon online? Ugyanis a végrehajtó azt mondta ez jogszabályba ütközik, és tegyünk feljelentést, mivel senki nem adott hozzájárulást, és az ingatlanos úgy hirdeti, hogy a "tulajdonos engedélyével, eladó ingatlan, kedvező hitel felvehető, licitálás az MBVK oldalon, de ők mindenben segítenek." Szóval sürgősen segítséget kérnék. Mit tudok tenni. Köszönöm