Végrehajtási jogi fórum


Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.16. 11:54

Is.

Anita700 # 2018.08.16. 12:01

Ezt hogy kell érteni hogy IS?

szerintem egy 50.000 forint körüli tartozást le lehet tiltani egy 70 körüli nettó fizetésből.

Mit takar az is?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.16. 12:15

Hogy "elsőként" nem csak a bérletiltást foganatosítja a végrehajtó, hanem minden más cselekményt is, amelyet tud.

Anita700 # 2018.08.16. 12:23

Ez alatt mit kell érteni hogy minden más cselekményt?

Az egyetlen jövedelme ez a nettő havi kereset.

Mik a más cselekmények?

nonolet # 2018.08.16. 12:56

Az ingó- és ingatlan vagyon felkutatása és lefoglalása, ha van.

Anita700 # 2018.08.16. 13:18

ingatlana nincsen.

ingósága pedig az albérletben van amit bérel. Kérdés az hogy állandó lakcím alapján gondolják az ingóságokat?

Anita700 # 2018.08.16. 18:03

Azt kellene megérteni hogy nekem nem ennyi a történet. Az az ő dolga mit fizet mit nem. Nem fogja megfizetni. Az összes kérdésem arra irányult, hogy a saját helyzetemre.

nonolet # 2018.08.16. 18:13

Anita700

A saját helyzeted már TÖBB napja tiszta és világos!

Ha netán odamegy mégis a végrehajtó a lakásodba.

Elmondod neki, hogy:

  • nem itt lakik valójában

és ezért

  • nincs is itt semmije

Ennyi!

Mit nem lehet ezen megérteni napok óta?!

- -

Egyébként meg ha nem ott lakik jelentsd ki onnan.
HA már ilyen rettegős vagy...

Anita700 # 2018.08.16. 18:59

nonolet.

egy másik forumban olvastam hogy nem igazán érek semmit a kijelentéssel. akkor is ide fog jönni, ha jön egyáltalán.

nonolet # 2018.08.16. 19:35

Gondolkodni !

Ugye AZT írtam, hogy: HA!!! odamegy akkor MAJD közlöd.
Addig fölösleges előre izgulni...

Ha pedig netán a közlés ellenére mégis-mégis lefoglal valamit.
(ami nem valószínű egyébként)

Akkor majd egy igénypernek nevezett eljárásban keresheted az igazad.

- -

Azonban a FŐ javaslat és az egyetlen mód a rettegés elkerülésére, hogy:
Aki nem lakik ott annak ne legyen ott lakcíme. Szívességből sem.

A döntés a tiéd!

Anita700 # 2018.08.16. 20:35

nonolet.

ha megkapom a levelet, hogy jön a végrehajtó és akkor kezdem el a kijelentést akkor még időben vagyok? addig nem szeretném kijelenteni, mert kell neki az állando lakcím.

gerbera317 # 2018.08.17. 06:54

Nem kell kijelenteni! Mi ez itt, valami rémhír-topik, ahol a hozzászólók egymást ijesztegetik a végrehajtóval?
A végrehajtásnak nem az a célja, hogy a megállapítást nyerjen, hogy az adós valljon a bejelentett lakcímén lakik, és főleg nem az, hogy onnan kijelentkezzen!
Hanem az, hogy akár kényszerrel is el kell érni, hogy az adós teljesítsen. És ennek érdekében meg kell kísérelni lefoglalni az ingóságait is. Az ingóságokról pedig ellenkező bebizonyításig vagy megállapításig vélelmezni kell, hogy ott találhatók, ahol az adós lakik. Azt pedig szintén ellenkező bebizonyításig vagy megállapításig vélelmezni kell, hogy az adós ott lakik, ahová be van jelentve. De nemcsak a bejelentett lakcímet keresheti fel a végrehajtó, hanem bármely más helyet, amiről vélelmezni lehet, hogy az adós ott lakik, és ott vagyontárgyai vannak. Ennek érdekében a végrehajtó megtekintheti és átvizsgálhatja az adós lakását és egyéb helyiségét, bármely vagyontárgyát, gazdasági tevékenységével kapcsolatos iratait. A végrehajtó szükség esetén az adós lezárt lakását, a tartózkodási helyéül szolgáló vagy egyéb helyiségét, és akár a hozzájuk vezető bejáratot is (például a lépcsőház ajtaját, ha még oda sem akarják beengedni), továbbá az adós bútorát vagy más ingóságát (például általa használt autóját) felnyithatja.
A végrehajtó nem feltétlenül foglal. Ha a cím harmadik személyé, és a helyszíni eljárás során valószínűnek tűnik fel, hogy az adósnak ott nincsenek ingóságai, a foglalás elkerüléséhez bőven elég, ha a harmadik személy együttműködő.

Anita700 # 2018.08.17. 08:26

Gerbera köszönöm szépen a választ, de te is tudod hogy egy kérdező gyakorlati dolgokra kíváncsi. Én sem, mint sokan mások itt olvasva nem tudom elképzelni hogy van pl. egy TV amit ajándékba kaptam még annó a testvéremtől- LCD nem ilyen régi vagy kis darab bár már van 7-8 éves. Ehhez nincs számla, mert ajándék volt. Hogyan bizonyítom ha érted mire gondolok hogy az az enyém?

Természetesen elmondom neki hol lakik a fiam, tudom a címét, tudom a bankszámláját, tudom a telefonszámát, és a lakás az enyém. De erre mondhatja a végrehajtó hogy nem igaz.

Sok mindenről van számlám, az újabb dolgokról, de bútorokról és 1-1 elektronikai eszközről amit ajándékba kaptam arról nincsen.
És a szívem megszakad ha belegondolok, hogy tényleg bizonygatnom kell ami az enyém.

Ezt a kijelentés valóban nem fogja megoldani.

Anita700 # 2018.08.17. 08:28

"Ha a cím harmadik személyé, és a helyszíni eljárás során valószínűnek tűnik fel, hogy az adósnak ott nincsenek ingóságai, a foglalás elkerüléséhez bőven elég, ha a harmadik személy együttműködő."

Ha a cím harmadik személyé ezt úgy érted hogy a lakás más tulajdona?

Na ez az, hogy mitől lesz valami valószínüsithető hogy nincsenek ott dolgai egy végrehajto számára?

gerbera317 # 2018.08.17. 08:38

De erre mondhatja a végrehajtó hogy nem igaz.
Ha kekeckedsz vele, meglehet. Ha nem kekekckedsz, aligha lesz így. Egyébként pedig igényperben be tudod bizonyítani, hogy ajándék, mert tanúnak idézteted az ajándékozót. Tudom, hogy macerás, de nincs lehetetlen, csakis tehetetlen.
A téma részemről lezárva.

adalbert2 # 2018.08.21. 20:36

Deviza alapú jelzálog ügyben újból sokat szeretnék kérdezni:

  • a bíróságok eltérő joggyakorlata okozhatja, hogy azonos évben kelt végrehajtható okiratra hivatkozva az elsőrendű adós adóstársam végrehajtási ügyértéke az ő végrehajtójánál kb. fele annyi, mint az én végrehajtómnál az enyém egy másik városban? (a különbség közel 8 millió Ft)
  • ha az adóstársam végrehajtója ezt követően értékesítette a jelzálog ingatlant, a behajtott ügyérték csökkenti az én végrehajtható ügyértékemet is? Esetleg végrehajtást kérő faktorcégnek kellett volna jelezni az én végrehajtóm felé az értékesítést, nem jelezte, azért nem lett figyelembe véve?
  • a faktorcéggel egyösszegű megállapodást kötöttem, 5.000.000 forintot meg nem haladó összegben állapodtam meg és utaltam át, ennek 8%-át feltételeztem behajtási jutalékként. (a számításom helyességében itt korábban meg is erősítettetek!) A közölt behajtási jutalék azonban ennek sokszorosa, még a teljes ügyértékre számolható összeget is jóval meghaladja. Lehet valamilyen speciális eset, ami ezt indokolja?
  • Mi lehet a magyarázat arra, hogy költségátalányként a munkadíj 100 % -át számította fel a végrehajtó?

Előre is köszönöm, ha a fentiekre válaszolni tudtok!
Üdv!

gerbera317 # 2018.08.22. 07:35

Ennek nem sok köze van a deviza alapúsághoz.
A végrehajtást nem végrehajtható okiratva hivatkozva rendelik el, hanem magával a végrehajtható okirattal, ami többnyire végrehajtási lap vagy végrehajtási záradék. Ezek alapja lehet valamilyen végrehajtandó határozat, ami lehet ítélet (vagy azzal egyenértékű fizetési meghagyás), vagy közjegyzői okirat.
Az ügyérték különbözősége nem a bíróságok (biztos, hogy az, nem pedig közjegyző?) eltérő gyakorlata miatt van, hanem a végrehajtást kérő így kérte a végrehajtásokat elrendelni.
Az egyetemleges követelésrészek vonatkozásában azt, ami az egyik ügyben megtérült, a másik ügyben is megtérültnek kell tekinteni.
Amit a végrehajtást kérőnek fizettél meg, azt ő mind szépen eltette. Miből gondolod, hogy annak a 8/108-ad részét továbbadta a végrehajtónak? A követeléskezelők gyakorlatában a végrehajtót külön kell kifizetni. Ezt az egyedi törlesztési ajánlatban / megállapodásban is le szokták fektetni. Javaslom, hogy olvasd el azt. Mi nem tudjuk elolvasni helyetted.
Kevered a végrehajtási költség és a jutalék fogalmát, illetve összemosod ezeket. A jutalék csak egy része a végrehajtási költségnek, így könnyen meglehet, hogy a (szerinted) "jutalék" több, mint amire számítottál.
A költségátalányos kérdésedet a végrehajtónak tedd fel, ne nekünk. De hajlok rá, hogy ezt meg az általános költségátalánnyal kevered.

adalbert2 # 2018.08.22. 09:59

Kedves gerbera317,

Az egyetemleges követelésrészek vonatkozásában azt, ami az egyik ügyben megtérült, a másik ügyben is megtérültnek kell tekinteni” ezt érthetem-e úgy, hogy ha a faktorcég erről az összegről tájékoztatja az én ügyemben eljáró végrehajtót, akkor a végrehajtási ügyértékem ennyivel csökken?

Amit a végrehajtást kérőnek fizettél meg, azt ő mind szépen eltette ” ez egyértelmű, hiszen ebben állapodtunk meg.
Sajnos a végrehajtóra vonatkozóan csupán annyi szerepel a megállapodásban, hogy amennyiben a végrehajtónál költségek merülnek fel, úgy azt is meg kell fizetnem. Ez is teljesen rendben van. A kérdéseimet amiatt fogalmaztam meg, hogy gondolkodó emberként szeretném átlátni, mik ezek a költségek és valóban csak akkora összegek-e, amikre a törvények köteleznek!

A fogalmakat nem keverhettem össze, hiszen a díjjegyzékben használt költségsorok megnevezéseit használtam!
Az ott szereplő költségátalány az összes munkadíj 100 %-a. Egyrészt erről kérdeztem, lehet-e egyedi oka annak, hogy nem 50 %-a.

A díjjegyzékben közölt behajtási jutalék soron megadott összeg a faktorcégnek fizetett egyösszegű törlesztés 8%-ának sokszorosa, még a teljes ügyértékre ( 700 ezer plusz a 10 mill. feletti összeg 3 %-a képlet alapján számolt ) összeget is jóval meghaladja. Keresem ennek okát, ezért szerettem volna tudni, hogy lehet-e valamilyen speciális eset, ami ezt indokolja?

A közvetlenül a Kamara részére utalandó általános költségátalány elkülönítetten szerepel, azzal semmit sem keverhettem össze!

Előre is köszönöm a kérdéseim figyelmes elolvasását és az estleges tanácsokat, válaszokat!
Üdv!

gerbera317 # 2018.08.22. 10:14

Ha az adóstársak ellen nem azonos tartalommal rendelik el a végrehajtást, akkor az azért van, mert az egyetemlegesen megfizetendő követelésen felül felszámításra kerül az egyes adósok ellen nem egyetemlegesen megfizetendő követelésrész is. Ha ilyen kerül kielégítésre, az nem kell megtérültnek tekinteni a másik adós ellen folyó végrehajtásban. Nem látunk bele az iratokba, úgyhogy ennél többet erről nem lehet mondani.

Tehát a megállapodás kitér külön a végrehajtó díjazására is? A "csupán annyi" bőven elegendő ahhoz, hogy a végrehajtási költségeket külön kelljen rendezni.

A költségátalány nem stimmel. Annak főszabály szerint 50%-nak kell lennie, speciális esetekben pedig csak kevesebb lehet, több nem.

A jutalékot is a 8/6/3 százalékos sávos szabállyal kell kiszámolni. Hajlok rá, hogy te a megállapodás alapján számolsz, míg a végrehajtó a díjjegyzékét a végrehajtható okirat szerinti teljes ügyérték alapján állítota ki.

adalbert2 # 2018.08.22. 10:45

Köszönöm a gyors reakciót!

A jutalékot is a 8/6/3 százalékos sávos szabállyal kell kiszámolni. Hajlok rá, hogy te a megállapodás alapján számolsz, míg a végrehajtó a díjjegyzékét a végrehajtható okirat szerinti teljes ügyérték alapján állítota ki.
Kétségtelen, hogy a kimutatott végrehajtási ügyérték összesen sora alapján a "700 ezer plusz a 10 mill. feletti összeg 3 %-a " képlet szerint számoltnál csak néhány százerrel magasabb a kért jutalék, tehát ahhoz az értékhez van közelebb.
Jogi analfabétaként viszont számomra sarkallatos kérdés, hogy ezt megteheti-e, hiszen én eddig valóban a megállapodott összeg 8%-ával számoltam. ( Így tudtam értelmezni a jogszabályt - a jelzett korlátozott ismereteim alapján - ill. itt a fórumon is ilyen értelmű válaszokat kaptam korábban.
Nagyon fontos pontosan tudnom, felszámítható-e a teljes ügyérték után a jutalék.

Üdv!

gerbera317 # 2018.08.22. 11:01

Nagyon fontos pontosan tudnom, felszámítható-e a teljes ügyérték után a jutalék.
Ez miért kérdés. Nem számítható fel. A jutalék a végrehajtót kizárólag a behajtott ügyérték szerint illeti meg. Ráadásul nem előre, hanem a teljesítéssel egyidejűleg, annak arányában. Tehát amíg csak 200 ezret hajtott be tőled, addig csak annak a 8 százaléka, ha cak 4 milliót, akkor csak annak a 8 százaléka, ha csak 8 milliót, akkor csak annak a 8/6 százaléka, illeti meg, és így tovább.
Viszont semmi nem zárja ki, hogy az előre kiállított díjjegyzéken a teljes összeget szerepeltesse.

adalbert2 # 2018.08.22. 11:31

Viszont semmi nem zárja ki, hogy az előre kiállított díjjegyzéken a teljes összeget szerepeltesse.
Bocsánat, hogy ezt nem jeleztem a kérdésemben, de a díjjegyzéket a megállapodás szerinti összeg befolytát követően, a faktorcég kérésére állította ki. (Sztem. okkal feltételezhetem, hogy a faktorcég magáról a megállapodásról ill. a befolyt összegről tájékoztatta a végrehajtót.) Egyébként is így jelezték korábban az ügymenetet.
Üdv!

gerbera317 # 2018.08.22. 11:36

Ezek szerint nem is részetfizetéssel vagy halasztással szünetel a végrehajtás, hanem a teljesítés és elengedés megállapításával befejeződött? Ebben az esetben a díjjegyzéket meg kell támadni 15 napon belül.

adalbert2 # 2018.08.22. 11:44

Kedves gerbera317,
köszönöm még egyszer a gyors válaszokat!
Tehát nem érdemes egyeztetést kezdeményezni (amiben nyilván nem tudnék egyenrangú félként, ismeretek hiányában fellépni)
A megtámadáshoz létezik nyomtatvány?
Üdv!

gerbera317 # 2018.08.22. 12:15

A megtámadáshoz létezik nyomtatvány?
Persze. Megírod a mondókádat valamilyen szövegszerkesztővel, és kinyomtatod.