Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2012.07.01. 19:34

Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.

””Rendőrt biztosít a végrehajtó, hogy valóban elhagyja az adós a házat.”” Ez tévedés, az állami kényszert nem a rendőr, hanem a végrehajtó alkalmazza az adós-kötelezettel szemben. Rendőrre akkor van szükség, ha az esetleges ellenszegülést csak testi kényszer alkalmazásával lehet megszüntetni, ide értve az adósvédő aktivisták távoltartását is az eljárástól.

Ha a kiköltözésre az (1) és (5) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor, a végrehajtó az árverési vevőnek a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig előterjesztett kérelmére – szükség esetén rendőrség közreműködésével – haladéktalanul intézkedik az ingatlan kiürítése iránt. Az ingatlan kiürítése során a végrehajtást kérő jogai és kötelezettségei az árverési vevőt illetik meg, illetve terhelik. A végrehajtás során felmerülő költséget (értsd: lakatos, rakodólegények, fuvaros, tárolás) – ha a törvény másképpen nem rendelkezik (márpedig nem rendelkezik) – a végrehajtást kérő (ebben az esetben az árverési vevő!) előlegezi, és az adós viseli. A végrehajtó a költségek átmeneti viselésére sem kötelezhető! Ennek ellenére, a végrehajtó is szervezhet lakatost, és egyéb kiköltöztető apparátust, de akkor előbb a költségek előlegezésére hívja fel az árverési vevőt. Akkor ott még menne a pofozkodás, hogy miért, meg nehogymá’, ezért a végrehajtói gyakorlattá az vált, hogy hozza és fizesse ezeket az árverési vevő, akár tetszik, akár nem.

Az ingatlant az adós ingóságaitól kiürítve kell átadni, ezért ha a végrehajtást kérő nem gondoskodik a kiürítést elvégző fizikai munkaerőről, a végrehajtó pedig nem fog cipekedni (a rendőr pláne nem), a végrehajtó nem fogja átadni az ingatlant, hanem jegyzőkönyvben megállapítja, hogy az árverési vevő megtagadta a közreműködést, és a végrehajtásnak ez a része egyszer s mindenkorra véget ér: az árverési vevő ezt követően úgy jut birtokba, ahogy tud, de a végrehajtó által már nem fog, legalábbis ebben az eljárásban nem.

Ha a kötelezett vagy képviselője nincs jelen a végrehajtás foganatosításánál, a kiürítendő lakásban lévő ingóságokat a végrehajtó összeírja. Az ingóságoknak másik lakásban vagy másik helyiségben való elhelyezése után a lista egy példányát itt is el kell helyezni. Ha az ingóságok elhelyezése olyan lakásban történt, amelyet kizárólag a kötelezett vagy családtagjai használnak, a végrehajtás foganatosítása után a lakást le kell zárni és le kell pecsételni. Ha a másik lakásban a kötelezett ingóságait vagy egy részüket nem lehetett elhelyezni, raktárban vagy más alkalmas helyiségben való elhelyezésükről – a kötelezett költségére és veszélyére – a végrehajtást kérő gondoskodik. A végrehajtást kérő az ingóságokat 30 napig köteles tárolni.

Összefoglalva: a rendőr kivételével a lakatostól a fuvaroson át a tárolóhelyiségig mindent és mindenkit neked kell szervezned és fizetned.

Ezeket nem hallottam valakitől, hanem a törvényből másoltam be, egy kicsit átszerkesztve.

vihar007 # 2012.06.29. 22:03

Az előzőekben feltett kérdés engem is nagyon érdekelne ha kapnék rá egy gyors választ akkor annak nagyon örülnék és sokat segítene!!!

Tehát erre lennék kíváncsi!

"

A vhk. tulajdonába került az ingatlan Azonban a volt tulajdonos nem költözik ki nem viszi ki az ingóságait!

Minden jogerős, a ház papíron már a tulajdonomban van, az illeték kifizetve.
Megkaptam az értesítést a ház kiüríttetéséről. Nagyon meglepődtem, mert a végrehajtó azt írta, hogy nekem kell lakatost hozni, ha az adós önként nem adja át az ingatlant.

Valakitől azt hallottam, hogy nekem kell járművet biztosítani az adósok bútorainak elszállítására, illetve, ha azokat nem viszik el, akkor 30 napig nekem kell tárolni egy raktárban.

Az interneten nem találtam pontos választ, így megköszönném, ha valaki megmondaná, hogy mint árverési vevő nekem mik a kötelességeim? Azt tudom, hogy rendőrt biztosít a végrehajtó, hogy valóban elhagyja az adós a házat. De ha nem viszi el a bútorait, és én kirakom a házból az ingóságokat, akkor engem megbüntetnek? VAgy a házban lévő ingóságokat kinek kell elszállítani ilyen esetben?????

monnalisa22 # 2011.05.26. 09:11

Bocsánat ezt a részt elírtam az előbb:
"Valakitől azt hallottam, hogy nekem kell járművet biztosítani az adósok bútorainak elszállítására, illetve, ha azokat nem viszik el, akkor 30 napig nem kell tárolni egy raktárban."

Helyesen így hangzik:
Valakitől azt hallottam, hogy nekem kell járművet biztosítani az adósok bútorainak elszállítására, illetve, ha azokat nem viszik el, akkor 30 napig NEKEM kell tárolni egy raktárban.

monnalisa22 # 2011.05.26. 09:05

Ismét segítségre lenne szükségem, a válaszokat előre is köszönöm.

Több, mint egy év után most úgy tűnik, hogy megtörténhet a (topik indító hozzászólásban említett) ház birtokba adása. Minden jogerős, a ház papíron már rég a tulajdonomban van, az illeték kifizetve.

Megkaptam az értesítést a ház kiüríttetéséről. Nagyon meglepődtem, mert a végrehajtó azt írta, hogy nekem kell lakatost hozni, ha az adós önként nem adja át az ingatlant. Bár ez valamilyen szinten érthető. Próbáltam a végrehajtóval beszélni, hogy konkrétan mire készüljek, de szabadságon van, nem lehet elérni.

Valakitől azt hallottam, hogy nekem kell járművet biztosítani az adósok bútorainak elszállítására, illetve, ha azokat nem viszik el, akkor 30 napig nem kell tárolni egy raktárban. De ez nonszensz, nem akarom elhinni! (Több, mint egy évük volt kiköltözni, azok után, hogy megvettem a házat.)

Az interneten nem találtam pontos választ, így megköszönném, ha valaki megmondaná, hogy mint árverési vevő nekem mik a kötelességeim? Azt tudom, hogy rendőrt biztosít a végrehajtó, hogy valóban elhagyja az adós a házat. De ha nem viszi el a bútorait, és én kirakom a házból az ingóságokat, akkor engem megbüntetnek?

végrehajtó1 # 2010.06.29. 18:44

Nem te okoskodsz hanem én -mi.:)

Az árverési vevőt a bírósági itélet szerint majd a vh-tó tájékoztatja.Hogy mikor?Bírósági fogaskerekek lassan mozognak...

monnalisa22 # 2010.06.29. 11:02

Elsősorban a jogaimra lennék kíváncsi.

Pl.: hogy kinek kellene tájékoztatni az árverési vevőt; továbbá, hogy mi a standard eljárás fellebbezés esetén, és ez mennyi időt vesz igénybe.

Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy ez így működik.
Ez minden. Köszönöm.

monnalisa22 # 2010.06.29. 09:45

Köszönöm, de nem okoskodom. Nem azt akarom megjósoltatni, hogy mi lesz a döntés, csak hogy ilyen esetben, én, mint vevő kaphatok-e infromációt az ügyről.

Annyit szerettem volna megtudni, hogy mi a standard eljárás ilyenkor. A végrehajtó nem mond semmit, csak, hogy kérdezzem a bíróságot. Ott meg elhajtanak, hogy semmi közöm hozzá.

Azt azért illene tudnom, hogy napok, hónapok, vagy akár éveket is húzódhat-e a fellebbezés.

végrehajtó1 # 2010.06.28. 20:17

Most itt hiába okoskodunk.Meg kell várni a bíróság döntését mivel megtámadták az árverést.

monnalisa22 # 2010.06.28. 16:17

A közelmúltban (2010. május 12-én) hivatalos bírósági árverésen egy ingatlant vásároltam. Az ingatlan igen régen, 2006 óta van árverés alatt. Akkor még hétvégi házként volt nyilvántartva. Időközben a tulajdonosok (adósok) 2007-ben családi házzá szerették volna nyilvánítani az ingalant, erről a hatóságokat értesítették. Az átminősítési folyamat ugyan elkezdődött, de nem derült ki számomra, hogy be is fejeződött-e hivatalosan.

Az ingatlan egy árverésen sem kelt el, úgy sem, hogy a minimálár az ingatlan értékének 70%-a volt. Így a végrehajtó felajánlotta a végrehajtást kérelmező magánszemélynek az ingatlan megvásárlásának lehetőségét, 50%-os áron. Mivel az eljárás megindítójának nem volt annyi pénze, új (4.) árverést írtak ki. Ekkor már 50%-os volt a minimálár. Ezen az árverésen 50%-os áron nyertem meg az ingatlant.

15 napom volt, a fennmaradó összeg kifizetésére, amit meg is tettem. (6 millió Ft). Ha nem fizettem volna időben, kamat megfizetésére köteleztek volna. Az adósoknak 15 napon belül kellett volna kiköltözniük a házból, mivel az árverés ellen 15 napon belül lehetett fellebbezni. Kaptuk is a papírt, hogy a bank (akinek szintén tartoztak az adósok) fellebbezett, állítólag kevesellte a 6 millió Ft-os vételárat, mivel az adósok tartozása ennél több. A végrehajtó azt mondta minden szabályosan történt, de nem lehet tudni, hogy a bíróság hogy határoz, és amíg döntés nem születik az ügyben, addig a pénzem letétben marad, de értelemszerűen nem vehetem át az ingatlant.

Azóta, hogy megkaptuk a levelet, hogy fellebbeztek, semmi konkrétumot nem tudunk. A levélben nem volt szó róla, hogy mikor történt pontosan a fellebbezés, és mi az alapja. Hívtuk a végrehajtót, aki azt mondta, innentől kezdve a bírósághoz forduljunk információért, mert az ügy náluk van. A bíróságon viszont folyamatosan elutasítanak, hogy nem adhatnak ki információt a vevőnek. Azt sem mondták meg milyen időn belül bírálják felül az árverést. Kerestem, írtam a végrehajtónak, de ő sem válaszol, nem válaszol a kérdéseimre, nem tájékoztat.

Kétségbe vagyok esve. Kifizettem 6 millió Ft-ot és nem adnak információt!! Azt sem tudom, hogy mire számítsak! Napokra? Hetekre? Hónapokra?Én nem vagyok „maffiózó” nem ebből élek, de ha a házat nem kapom meg, akkor szükségem lenne a pénzemre, de nem félév múlva, vagy évek mólva. Mi a megszokott ügymenet? Ha úgy dönt a bíróság, hogy érvénytelen az árverés, visszaadják a vételárat, nekem kifizetik-e a kamatokat?

A másik kérdéskör, ami nagyon érdekelne, hogy hibázott-e valaki? Mert ha valóban lakóingatlanként árvereztek volna, akkor valóban csak 70%-ig szállítható le az ár. (Kérdés, ha nem fejeződött be az átminősítés, van-e alapja lakóingatlanként kezelni?) De úgy tudom, hogy még lakóingatlan esetében is leszállítható 50%-ig, ha már a 4. árverés következik. Továbbá van-e alapja egyáltalán a fellebbezésnek, ha a végrehajtó szerint minden szabályosan zajlott?

A Válaszokat előre is köszönöm, nem tudok kihez fordulni, mert folyamatosan elutasítanak, és nem tudom mik a jogaim.