Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Wagner úr # 2020.04.23. 12:14

Szuper, most már lehet aláírni, fizetni, csak ingatlant átvenni nem, amíg őfelsége vészhelyzeti üzemmódban van...

gerbera317 # 2020.04.23. 10:41

Pedig ez az. Lassan már 2 éve? Megy az idő.
Nem írok hülyeségeket. De ez a mostani talán jobb.

drbjozsef # 2020.04.23. 10:11

Esetleg ez lehet (bár nekem hosszabb rémlik, és nem is ilyen régről) :

végrehajtás kérdések topik

gerbera317#e-mailJelentem!2018.06.20. 14:37

(meg ezen a környéken a polémiában még van pár hozzászólásod)

drbjozsef # 2020.04.23. 10:09

gerbera317,

Sajnos nem tudom, annyi végrehajtós topik van, és úgy pörögnek mint a ventilátor. Nincs időm kitúrni, csak emlékszem rá, hogy levezetted.

gerbera317 # 2020.04.23. 08:35

Egyébként, ha az ingatlan tárva-nyitva áll, én biztos, hogy önkényesen birtokba venném, és minimális ráfordítással (pl. lakat, zárcsere, stb.) biztosítanám, hogy amíg nem jegyzik be a tulajdonjogomat, az adós már semmiképpen ne tudja azt visszafoglalni.

akhilleusz48 # 2020.04.23. 08:29

akomadi

azok után amiket hallasz.és a fórumban szerzett tapasztalataid után még csodálkozol azon,h a végrehajtó nem értesített?van ilyen ügye vagy 100 .szerinted mindenkit egyesével felhív?ennyire tényleg nem lehetsz naiv...ez már számomra is dühítő.

ha kiköltöztek,üres az ingatlan...na ideje örülni.
nem tudom,h állsz a tulajdon joggal,de innentől kezdve ne ülj a fotelban hanem indulj neki."rád szóltak a faluból"...na veszem is a cipőm ,fogom a kulcsot(kocsi)és indulok is.nem itt kezdek panaszkodni,hogy miket hallottál az állapotokról.
amúgy meg...nem is tudom mit vártál.szerinted akinek árverezik az ingatlanját az milyen körülmények között lakik?még ha "piacon" veszel ott is van lepukkant kégli.árverésen meg pláne...teljes generál.ha eladod,ha beköltözöl..ki fog más "xarába" beleülni..én biztos nem,(nem vagyunk egyformák)...(én 2 nagy konténerrel vitettem el a lakók xarjait amit voltak kedvesek otthagyni nekem)..most már én is azt írom."ne sírjál.ríjál"...ha már tulajdonos vagy.indulj neki.intézd.vagy vedd birtokba..

gerbera317 # 2020.04.23. 08:14

Ja, köszi. Figyu, az a korábbi írásom, amire lejjebb hivatkozol, az hol van? Úgy elolvasnám magamat még egyszer. Néha előkerülnek régi írásaim, én meg csak fogom a fejemet, hogy miket írkáltam.

drbjozsef # 2020.04.23. 08:07

Köszi !

(A "hosszú" relatív fogalom, és most nem arra a bizonyos méretre gondolok. Ha egy írás minden sora érdemi információt tartalmaz, az hat kötetben sem "hosszú". Ami meg nem, az meg három mondatban is hosszú. De ezt pont te ismered a legjobban asszem.)

gerbera317 # 2020.04.23. 07:56

A 52/2020. Kr. 2. § (4) szerint: A végrehajtó a személyes ügyfélfogadását a veszélyhelyzet megszűnését követő napig felfüggeszti.
Felfüggeszteni csak valami folyamatos dolgot lehet. A végrehajtó nyilvánosan meghirdetett ügyfélfogadása éppen ilyen, és ezt kell felfüggeszteni. Kivételes esetben - és ilyen az árverési jegyzőkönyv aláírása - egyeztetett időpontban - a kockázat minimalizálása mellett - a végrehajtó fogad ügyfelet. Nem azért, mert szabad, hanem azért, mert nem tilos.
Az árverés napjáról és annak jogkövetkezményéről még egyszer: A Vht. árverés befejezésének következetesen a licitnapló lezárását nevezi. Az 'árverés befejezése' kifejezést a 123. §-ban használja először, és a 185. §-ig összesen 10 alkalommal használja. Az összes előfordulási helyen a szövegkörnyezetből kivehető, hogy ez egyértelműen a vételi ajánlattételi lehetőség végét jelenti, a 132/D. §-ban pedig expressis verbis kinyivánítja, hogy ez a licitnapló lezárását (más szóval a vételi ajánlattételi lehetőség végső időpontját) jelenti. Ez a hagyományos árveréseken az "először, másodszor, senkitöbbet harmadszor" + kalapácsütés-ként a filmekből is jól ismert aktussal azonos.
Ezzel még korántsem fejeződött be az árverés, hiszen ezt követi még az árverés eredményének megállapítása, a fizetési feltételek megállapítása, ezek jegyzőkönyvbe foglalása. A jegyzókönyv végén van egy rövid mondat: "az eljárás befejezve év.hó.nap. óra:perc-kor". Na, ez a pillanat az árverés befejezése (=/= vége!), és ami ebben a rövid mondatban van dátum, az az árverés napja! (És még csak ez után következik a kézbesítés, és annak időpontjától és/vagy eredményétől függően kezdődik a jogorvoslati időszak.)
Logikus, hogy hagyományos árveréseken mindez (mármint az árverés) egyetlen napra korlátozódott, azonban az egy napnál tovább tartó árveréseknél értelemszerű, hogy az árverés napjának az árverési jegyzőkönyvön feltüntetett napot kell tekinteni.
Amíg ilyen nem készül, addig az árverési vevőnek sem keletkezik fizetési kötelezettsége, és logikus, hogy így jogvesztő mulasztás sem terhelheti. Ezért értelmezhetetlen számomra ez: „2 mondattal lerázott, hogy 60napon belül ki kell fizetni”. Végrehajtó ilyet legfeljebb csak titokban gondolhat, de nem mondhatja, főleg nem írhatja le, vagy ha mégis, jó nagy marha, ha aláírja. Illetve, ha mondja, majd pedig intézkedik az előleg elvesztésének megállapítása iránt, azt az árverési vevő sikerrel fogja tudni megtámadni (persze, nem hátrány, ha minimum annyira levezeti az igazának alapját, mint én feljebb).
Annyi bizonyos, hogy amit fent írok az ügyfélfogadásról, az csak opció, tehát a végrehajtó nem köteles egyéni félfogadást tartani az árverési jegyzőkönyv aláírása végett, viszont akkor azt sem mondhatja, hogy "60 napon belül ki kell fizetni". Fizetni csak akkor kell, ha a végrehajtó méltóztatik jegyzőkönyvben megállapítani az árverés eredményét, és abban rendelkezni a fizetési kötelezettségről (is). De ehhez az árverési vevő jelenléte és aláírása is szükségeltetik.
Bocs, hogy ilyen hosszúra sikeredett.

drbjozsef # 2020.04.23. 07:07

daner,

Őket is meg fogja lepni egy-két dolog, az biztos...

daner # 2020.04.23. 05:48

Köszönöm a hozzászólásokat-válaszokat...ilyen bizonytalanságban meglep, hogy van aki közel piaci áron vásárol még most is...Szép napot mindenkinek :)

Wagner úr # 2020.04.22. 17:54

Mindenesetre ezek az intézkedések nem fogják felpörgetni az árverési ingatlanok piacát...

Vadsuhanc # 2020.04.22. 17:35

Kedves drbjozsej!

Olvastam az általad említett gerbera317 által írt logikusan megindokolt bejegyzését és el is fogadom az ott leírtakat, hogy z árverés napja árverési jegyzőkönyv aláírásának a napja. Viszont...van ez a moratórium.

Mi történik akkor, ha az együttműködő adós az árverés befejezését követően ( az árverés befejezése a a27/2008. (XII. 10.) IRM rendelet definiálja ) kéri a végrehajtót, hogy küldje meg az árverésről szóló jegyzőkönyvet és Ő maga kéri az ingatlan átadását?
A Vht. 152.§. szerintem kógensen előírja az árverési vevő végrehajtó irodájában történő megjelenését ami a moratórium szerint nem lehetséges.

A végrehajtó a törvény szerint arra való hivatkozása, hogy vészhelyzet miatt nem készíti el az árverési jegyzőkönyvet szerintem nem hivatkozhat már csak a Vht. 35.§. alapján. Márpedig, ha az adósnak kézbesíti akkor az árverési vevőnek és stb-nek is kell kézbesítenie.

drbjozsef # 2020.04.22. 16:55

A Vht.-ban nincsen benne implicite az "árverés napja" fogalom, de néhány hónapja gerbera egy hosszú posztban levezette, mit kell annak tekinteni. Túl sok a topik, hogy én most megkeressem, de hátha a google ráakad, vagy gerbera tudni fogja merre van...

Vadsuhanc # 2020.04.22. 14:22

daner a kérdésed engem egy árverezés alatt álló ingatlan tulajdonosa szemszögéből érdekel. A megoldás az árverés napjának a meghatározása jelentené, de ezt sehol nem találom. Te mint vásárló az árverés napjától vagy köteles megfizetni a vételárat. Kötelezettséged onnantól él addig az árverési előleget állni fog.

daner # 2020.04.22. 10:58

Szerettem volna okosabb lenni, ezért azzal kezdtem a hetet, hogy hívtam a végrehajtót, hogy legyen szíves megmondani, hogy működik a jelenlegi helyzetben a kifizetés, átadás stb...2 mondattal lerázott, hogy 60napon belül ki kell fizetni illetve ügyfélfogadás az nincs,azt hozzátette hogy olvassam el az 57/2020 3.23 korm.rendeletet, abban minden világosan le van írva...

Az ingatlan több éve lakatlan, gáz és fűtés nincs, teljesen felújítandó, de tény és való,hogy valószínűleg a tulajdonos fia tárol ott valamiféle ingóságokat...Egy esetleges öröklésnél nem tudom mi várna rám...

Köszönöm az előbbi gyors válaszát!

gerbera317 # 2020.04.22. 09:35

vége az aukciónak
Árverés lesz az. Nem választékoskodunk.
a kifizetést elvárja, ellenben ügyfelet nem fogad
Naaa! Az árverési vevő fizetési kötelezettsége az árverési jegyzőkönyv aláírásával keletkezik. Nem előbb, hanem onnantól számítva. Majd a végrehajtótól megtudod, mikor óhajtja ezt megejteni. Az árverési rendszerben nem tudod a végrehajtót megszólítani?
mi van akkor, ha bármi történik a tulajdonossal
Ez mással, máskor is előfordulhat. Azt mondják, majd ha a folyóhoz érünk, akkor kezdünk el aggódni, hogy mi lesz a cipőnkkel.
Az ingatlan lakatlan
Ez csak félinformáció. Nem lakatlan az olyan ingatlan, amelyikben az adós ingóságai bent vannak.

daner # 2020.04.22. 09:01

Üdvözlet mindenkinek!

Jövőhéten jár le egy árverés, amire jó ideje várok, de jelen helyzetben néhány dolog nem világos...
Ha vége az aukciónak, ebben a helyzetben hogy működik a kifizetés és papírozás a végrehajtónál, aki a kifizetést elvárja, ellenben ügyfelet nem fogad a papírmunkával kapcsolatban...
Mivel nem 2-3 hónapról van szó, mi van akkor, ha bármi történik a tulajdonossal az elkövetkezendő egy évben mert mondjuk elkapja a vírust vagy bármi.
Az ingatlan lakatlan, a tulajdonos idősek otthonában karanténban.

Köszönöm a válaszotokat!

akomadi # 2020.04.22. 08:25

Tisztelt fórumozók!
Azért elég furcsa helyzet ez, ha most akar valaki átvenni egy árverésen vett ingatlant. Azt mondta a végrehajtó, hogy ő most nem közreműködhet a járványhelyzet miatt. Ez érthető, de nyilván az adós sem kényszeríthető, hogy találkozzon az árverési vevővel, hogy legalább egy jegyzőkönyvet írjanak alá. A végrehajtó ugyanis azt mondta, hogy bele kellene írni, hogy az adósnak nem maradt az ingatlanban olyan értéke, amire igényt tart, meg ugye az átadás dátuma. És tanú is kellene ráadásul. Ha meg elhalasztom a járvány végéig, akkor meg a patkányhelyzet ki tudja, hova fajul. Még lehet, hogy meg is büntetnek. Még arra gondoltam, hogy esetleg postai úton lehetne-e megoldani ezt a jegyzőkönyv kérdést?

drbjozsef # 2020.04.22. 05:06

Csabesz82,

El nem állhatsz, de ha még nem fizetted be a vételárat, sikertelenné teheted az árverést. Bukod az előleged, és ha alacsonyabb áron megy el az ingatlan mint amivel te nyerted a licitet, akkor még rá is kell fizetni.

Vht.

149.§ (1) Az árverési vevő köteles a teljes vételárat az árverési jegyzőkönyv aláírásának napjától - ha pedig az árverést jogorvoslattal támadták meg, a jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedésétől - számított 15 napon belül befizetni vagy átutalni a végrehajtói letéti számlára; ha ezt elmulasztja, előlegét elveszti.

[...]

155.§ (1) Az árverés sikertelen, ha
...

  1. az árverési vevő nem fizette be vagy nem utalta át a teljes vételárat az árveréstől számított 15 napon belül, illetőleg a végrehajtó által a vételár megfizetésére adott határidőn belül.

[...]

158.§ (8) Ha a második árverés a 155. § (1) bekezdés b) vagy c) pontjában foglalt okból volt sikertelen és az ingatlant alacsonyabb átvételi áron vették át, mint amelyet az árverésen a korábbi árverési vevő felajánlott, a 132/G. § (7) bekezdését azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a korábbi árverési vevő által megtérítendő különbözet a felajánlott vételár és az átvételi ár különbségének - az elvesztett előleggel csökkentett - összege.

Csabesz82 # 2020.04.22. 00:48

Üdvözlök mindenkit!A kérdésem az volna,hogy az árverési jegyzőkönyv aláírása után vissza léphet-e a vásárló?

drbjozsef # 2020.04.20. 16:36

Mondjuk nem értem, hogy ilyet lehet, hogy az adós kiköltözik és csak véletlenül tudom meg, egy szomszédtól?

Mégis kinek az érdeke, hogy hozzájusson a tulajdonához? Hogy birtokba kerüljön? Kinek kellene ezt figyelemmel kisérni? Kit érdekel rajtad kívül, mi lesz az ingatlannal? Járjon ki a végrehajtó minden nap, és ellenőrizze, üres-e már?

Ugyan. Ez egy ilyen üzlet.

akomadi # 2020.04.20. 12:14

Gerbera317
Ok, kösz, csak gondoltam, lehet, hogy szüneteltetik a tevékenységüket, mivel a végrehajtások és kilakoltatások fel vannak függesztve. Mondjuk nem értem, hogy ilyet lehet, hogy az adós kiköltözik és csak véletlenül tudom meg, egy szomszédtól? Mert én azok után, hogy a végrehajtó kijelentette, hogy nem fognak mostanában költözni, nem is számítottam rá. Gondolom a kulcsot le kellett volna adja az adós a végrehajtónak, neki meg értesítenie engem.

gerbera317 # 2020.04.20. 11:12

Rossz kérdés. A végrehajtó eddig is az irodájából dolgozott.

akomadi # 2020.04.20. 11:01

Dolgoznak most egyáltalán a végrehajtók, hogy kilakoltatási moratórium meg kijárási korlátozás is van?