Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Elévülés

gerbera317 # e-mail 2017.05.31. 08:25

@Szendibella
Akkor most szépen fogod a végrehajtási lapot, kinyitod a 6. pontnál (többnyire a 2. oldalon található), és megnézed, hogy a vastagon szedett, A fizetési meghagyás a Polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (Pp.) 99.§-ának (2) bekezdése szerint vélelmezett kézbesítés alapján emelkedett jogerőre. szöveg előtti négyzetben van-e pipa. Ha nincs pipa, akkor fizetsz, ezt pedig ne is olvasd tovább.
Ha van pipa, és szeretnéd vitatni a követelés akár jogcímében, akár összegszerűségében, akkor:
Megfordítod a végrehajtási lapot, és az utolsó oldalon (vagy eggyel előtte), bekeretezve találsz egy ilyen tájékoztatást, annak is a harmadik bekezdésétől kezdődően:
Ha a fizetési meghagyást a kötelezett nem vette át, és ezért azt a Pp. 99. §-ának (2) bekezdése alapján kézbesítettnek kell tekinteni (beállt a kézbesítési vélelem), és erre tekintettel a fizetési meghagyás jogerőssé vált, a címzett (kötelezett, illetve adós), mint kérelmező a Pp. 99/A. §-ának (3) bekezdésében írt okok fennállása esetén a végrehajtási eljárás folyamatban léte alatt, a fizetési meghagyás végrehajtására irányuló eljárásról való tudomásszerzéstől számított 15 napon belül kérheti a kézbesítési vélelem megdöntését [Pp. 99/B.§ (1) bek.]. A kérelmet a fizetési meghagyást kibocsátó közjegyzőnél kell előterjeszteni; az Fmhtv. 11. §-ának (3) bekezdésében meghatározott kötelezettnek a kérelmét a MOKK rendszerén keresztül elektronikus úton kell előterjesztenie. Ezen kívül a kötelezett (adós) a kézbesítési vélelemre tekintettel jogerőssé vált fizetési meghagyással szemben a végrehajtási lap kézbesítésétől számított tizenöt nap alatt ellentmondással élhet, feltéve, ha a fizetési meghagyást nem végrehajtói kézbesítés útján kézbesítették. Az ellentmondást a fizetési meghagyást kibocsátó közjegyzőnél kell előterjeszteni; az Fmhtv. 11. §-ának (3) bekezdésében meghatározott kötelezettnek az ellentmondását a MOKK rendszerén keresztül elektronikus úton kell előterjesztenie. Az ellentmondás előterjesztésével egyidejűleg a kötelezett köteles a végrehajtás során felmerült, a jogosult által előlegezett költségeket a végrehajtónál megfizetni. Ha ezt a kötelezett a fizetési meghagyást kibocsátó közjegyzőnél okirattal nem igazolja, a közjegyző az ellentmondást érdemi vizsgálat nélkül elutasítja, ellenkező esetben a végrehajtási eljárást felfüggeszti. A végrehajtás során az ellentmondás előterjesztéséig felmerült költségeket a kötelezett viseli, kivéve, ha a kézbesítési vélelmet megdönti [Fmhtv. 32. §]. A bíróság a perré alakult eljárásban az alperest legkésőbb az eljárást befejező határozatában pénzbírsággal sújtja, ha az alperes (a kötelezett) a jóhiszemű joggyakorlás követelményeivel ellentétesen vagy egyébként nyilvánvalóan alaptalanul terjesztett elő ellentmondást kivéve, ha a fizetési meghagyás kézbesítésének vélelmét megdönti [Pp. 320. § (2) bek.].
Ezt szépen elolvasod. És még megjegyzed, ki az eljáró végrehajtó meg a közjegyző, mert ezeknek a nevére és címére szükséged lesz, miután elolvastad azt a tájékoztatást.
Ha ez megvolt, elvágtatsz a végrehajtóhoz, és az Fmhtv. 32. §-ra hivatkozva letétbe helyezed nála a vh-lap 13. pontja szerinti összegek, valamint a végrehajtást kérő által előlegezett költség együttes összegét, és kéred a végrehajtót, hogy a letétbe helyezésről adjon egy igazolást (ami többnyire jegyzőkönyv formájában ölt testet).
Ezután pedig, a végrehajtási lap átvételétől számított 15. napig postára adva, írsz egy levelet a közjegyzőnek, hogy az Fmhtv. 32. § szerint ellentmondással kívánsz élni a fizetési meghagyás ellen, egyúttal annak a kézbesítési vélelmét is meg kívánod dönteni. És csatolod a költségek megfizetését igazoló végrehajtó jegyzőkönyv másolatát is. És vársz.
Ha pedig úgy döntesz, hogy mindez meghaladja a képességeidet, két dolgot tehetsz: 1) ügyvédet fogadsz, és mindezt ő csinálja végig helyetted (és kínosan ügyelsz arra, hogy ne vh-kifogást adjon be, hanem tényleg azt csinálja, amit itt leírtam), 2) a másik lehetőség, hogy inkább kifizeted a tartozásodat (vagy tűröd, hogy a végrehajtó behajtsa).

drbjozsef # e-mail 2017.05.31. 07:43

Szendibella,

hát akkor tegnap szereztél róla tudomást. Nosza tedd amit tanácsoltak.

Szendibella # e-mail 2017.05.30. 19:42

végrehajtói irodára gondoltam a behajtó alatt

Vadsuhanc #   2017.05.30. 18:15

Behajtó ?

Szendibella # e-mail 2017.05.30. 17:57

A papíron az van, hogy majus 09-én adta ki a kezéből a dokumentumot a behajtó de nekem csak tegnap adta oda a munkáltató :(

ObudaFan # e-mail 2017.05.30. 17:49

Szendibella

Ha nem tudsz róla, akkor könnyen lehet, hogy kézbesítési vélelemmel emelkedett jogerőre a fizetési meghagyás. HA ez így van, akkor a végrehajtásról való tudomásszerzéstől még 15 napon belül kérheted a kézbesítési vélelem megdöntését, illetve ellentmondással élhetsz annál a közjegyzőnél, aki a fizetési meghagyást kibocsátotta.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Szendibella # e-mail 2017.05.30. 17:49

mármint megkértem az új lakókat ,hogy szóljanak :)

Szendibella # e-mail 2017.05.30. 17:48

Nem kaptam egyet sem mivel nekik szerintem a régi címem lehet meg. Miután eladtuk a házat kértem őket ha bári papír jön a nevemre szóljanak de egyszer sem szóltak úgy hogy gondolom nem jött .

ObudaFan # e-mail 2017.05.30. 17:47

Ahhoz, hogy a végrehajtásig eljusson az ügyed minimum három felszólító levelet kellett kapnod!

Bőven elég ahhoz egy fizetési meghagyás is.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Vadsuhanc #   2017.05.30. 17:35

Szendibella!

Ne haragudj de így nem kerek. Ahhoz, hogy a végrehajtásig eljusson az ügyed minimum három felszólító levelet kellett kapnod! Azokkal mi van ?

Szendibella # e-mail 2017.05.30. 17:24

Sziasztok !

Segítséget szeretnék tőletek kerni tegnap kaptam egy LETILTÁS nevezetű dokumentumot egy végrehajtó irodától vagyis nem én kaptam hanem a munkálatom , hogy a keresetem 33 % vonják le. A dokumentumban az szerepel ,hogy a BKV bízta meg őket az összeg behajtásával .
Be mentem a BKV-hoz mert nem értettem az egészet hogy mire is kapok én büntetést azt mondta az ügyintéző hölgy 2013-ban 5X megbüntettek mert nem volt bérletem és most ezt akarják behajtani . Mondtam a hölgynek ,hogy én erről semmifele értesítést sem felszólítást nem kaptam a 4 év alatt ,hogy én nekem bármiféle tartozásom is lenne feléjük . Most pedig 320.000 Ft követel a BKV és 300.000 ft pedig a behajtó iroda.
mit tudok ebben a helyzetben tenni ? Egyik ismerősöm azt mondta hogy 1 év után elévül a bkv felé való tartózás és ,hogy jogtalan már így 4 év után a követelése a BKV-nak pláne úgy hogy semmiféle figyelmeztetést nem kaptam . Most pedig a tartozás többszöröset kérik mert rápakoltak mindenféle dolgot.
mit tudok tenni ebben a helyzetben ?
Köszönöm a válaszokat

Vadsuhanc #   2017.05.30. 17:23

Kedves gall!

A Te példáddal élve.. szólok a szobafestőnek, hogy csináljon már valamit a szobámmal. Kifesti. De én tapétát akartam. Maga ezt nem mondta- mondod Te.

A fürdőmbe akarok egy bidét, de ezt nem mondom neked mint szakembernek, hanem egy fehér izéééét kérek oda a fürdőbe. Nem ugyanaz.

Te kérdeztél és a kérdésedből nem egyértelmű még most sem mit szeretnél megtudni és nem szakszavakat használsz, ami nem baj, de ezért ne a neked válaszolókat hibáztasd.

Tisztelettel.....

( a válaszolók erre a kérdésre kb. 10.000. szer válaszoltak már. Kicsit utána kellene nézni, mint nekem, ha uj wc kagylót akarok a és nem bidét. )

Kérlek ne haragudj, de nem jogos a felháborodásod ! Ilyen formában nem. ) Szép napot.

Szendibella # e-mail 2017.05.30. 17:10

1

gall # e-mail 2017.05.30. 16:56

Nagyon köszönöm a segítséget!!!
Eggyel a kiabálós alatt kérdeztem egy mondatban a tennivalókat, csak egy megerősítést vártam az előtte kapott segítségeket értelmezve hogy jól próbálok-e cselekedni.
Ami Nektek egyértelmű az másnak nem biztos hogy az.
Kedves kiabáló , remélem soha nem lesz szükséged szakmunkásra aki jól leteremt , miért nem tudsz egy wc-t kicserélni vagy kifesteni a lakásod, esetleg újravezetékezni...

Üdv Mindenkinek és Maradok Tisztelettel!

ius latratus # e-mail 2017.05.30. 16:24

...aztaa, gerbera kiabál...
Sőt, az ilyen nagyeszűek kedvéért írják pár hónapja (éve?) bele, hogy NE A MOKK RÉSZÉRE, mert -döbbenet- tömegével küldték a MOKK-nak az ellentmondásokat.

gall

Ne agyalj, annyit írj, hogy ellentmondással élsz. Az ügyszám, közjegyző címe meg neve ott van az fmh-n. A közjegyző az, akinek a neve dr-ral kezdődik.

gerbera317 # e-mail 2017.05.30. 16:08

Figyelj csak! A fizetési meghagyáson rajta van, CSUPA NAGYBETŰVEL, ANNAK EGY RÉSZE RÁADÁSUL MÉG VASTAGON IS VAN SZEDVE, ÉS_VAN_,_AMI_EBBŐL_MÉG_ALÁ_IS_VAN_HÚZVA_, ez:

ESETLEGES BEADVÁNYÁT AZ ELJÁRÓ KÖZJEGYZŐ POSTACÍMÉRE (NE A MOKK RÉSZÉRE) KÜLDJE
MEG, AZ ÜGYSZÁMRA HIVATKOZVA!

Ha ennyire nem tudsz olvasni, akkor nehogy bárminek is ellentmondj, mert úgysem fogod tudni képviselni az érdekeidet!

gall # e-mail 2017.05.30. 15:45

8 napja lett keltezve a fizetési meghagyás, amit bocsánat de rosszul írtam.
Ha jól értelmeztem akkor 7 napom van a végrehajtó postacímére ellentmondással élnem az elévülésre való hivatkozással?
Köszönettel az eddigiekért is!

Vadsuhanc #   2017.05.30. 15:40

gall

Tulajdonképpen mit kaptál ?

Lsd ius latratus válaszát:

""..."Olyan meg nincs, hogy vh fizetési meghagyás..."

ObudaFan # e-mail 2017.05.30. 15:37

Tehát már jogerős a fizetési meghagyás, és vegrehajtas indult?

Ha nem eltel ellentmondással, akkor nagy valószínűséggel csak a fizetési meghagyás jogerőre emelkedése utáni időre vonatkozó esetleges elevulesre lehet hivatkozni.
Az fmh előtti időre
vonatkozóan valószínűleg nem.

Először a vegrehajtonak kell írni, hogy nyilatkoztassa a vegrehajtast kerot. Ha a vegrehajtast kero nem ismeri el az elevulest, vegrehajtas megszuntetese iránti per indítható.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ius latratus # e-mail 2017.05.30. 15:33

Csak egy kicsit, csak egy icike-picikét, ha lennél oly' szíves lentebb lapozni.
Olyan meg nincs, hogy vh fizetési meghagyás.

gall # e-mail 2017.05.30. 15:25

Tisztelt Fórumozók!

Friss vh fizetési meghagyás, 8 nappal ezelőtti.
Bizonyíthatóan semmilyen ajánlott ill tértivevény ,valamint elsőbbségi levél nem lett számunkra kézbesítve, 2011 óta. Véleményeteket szeretném kérni hogy ilyenkor mire történő hivatkozással lehet az elévülésre hivatkozni?
Maradok Tisztelettel:

Irvine

ObudaFan # e-mail 2017.05.26. 06:46

zldin

Azt kell megnézni, hogy a jogerős fizetési meghagyás/ítélet után volt-e olyan, hogy több, mint egy év eltelt végrehajtási cselekmény nélkül. Akár úgy, hogy a fizetési meghagyás után több, mint egy évig nem kértek végrehajtást, akár úgy, hogy a végrehajtási eljárásban telt el egy év eseménytelenül. Ha volt, akkor először a végrehajtótól kell kérni, hogy nyilatkoztassa a végrehajtást kérőt, hogy elismeri-e az elévülést. Ha nem ismeri el, végrehajtás megszüntetése iránt pert lehet indítani.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

zldin # e-mail 2017.05.26. 06:24

Napi bejelentéssel dolgozunk néha plusz órákat..másik cégnek egyébként is...

bermuda háromszög # e-mail 2017.05.25. 22:34

zldin
A letiltást a jutalomból, az eseti kifizetésből is vonni kell.

zldin # e-mail 2017.05.25. 22:05

Nem tehetek semmit?