Végrehajtás felfüggesztés / vélelemmegdöntés


prsprs # 2015.09.01. 10:41

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi problémával fordulnék Önökhöz:

Pár hete végrehajtást indított ellenünk a dr. Tótszegi Tibor önálló bírósági végrehajtó, az Intrum Justitia volt a végrehajtást kérő, a végrehajtási lap alapján valamilyen Magyar Telekom tartozásról van szó.

Ez volt az első értesítés, ami jött. Tekintettel arra, hogy aki ellen a végrehajtás indult, 2011 óta külföldön él, házasságot kötött így a neve megváltozott, a vh lapon megjelölt címen SOHA nem tartózkodott, semmi értesítést soha nem kapott, így a kézbesítési vélelem megdöntését kértük, a közjegyzőnél és a Bíróságnál.

A közjegyző felfüggesztette a vh-t és 15 napon belül be kellett mutatni a lakcímkártyákat és a néváltozást igazoló iratot, ez meg is történt, a Bíróság kérte, hogy nyilatkozzunk, mi célból nyújtottuk be a beadványt, amennyiben a vh felfüggesztését kérjük, jelöljük meg, hogy a Vh mely paragrafusa alapján, és csatoljuk az elbíráláshoz szükséges dokumentumokat.

Nekik megírtam, hogy a közjegyző felfüggesztette a vh-t, a 1994. évi LIII. törvény 49. §-a értelmében, és csatoltam a lakcímkártyák másolatát évekre visszamenőleg.

Erre ma jött egy levél, hogy csak tájékoztattam őket a közjegyzői döntésről de a hiánypótlásnak nem tettem eleget, így a felfüggesztés iránti kérelmem elutasítják.

Tudna nekem valaki segíteni, hogy a fellebbezésbe mit írjak?

A lényeg, hogy fogalmunk sincs, milyen tartozásról van szó, azon a címen, ami az állítólagos szerződésen van, soha nem tartózkodott az állítólagos adós (a Nővérem); az Intrumtól kértünk e-mailben és tértivevényes levélben is tájékoztatást nagyjából 40 napja, de semmit sem írtak, nem túl együttműködőek.

Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.01. 10:46

A végrehajtást soha nem a végrehajtó "indítja". Vagy bíróság vagy közjegyző.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.01. 10:48

Miért nem bíztok meg ügyvédet? Nagyon úgy tűnik, nem értitek, mi történik, és azt sem miért.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.01. 10:50

Annál is inkább, mert szerintem a kézbesítési vélelem megdöntése tévút lesz, helyette az ellentmondásnak lenne helye, de ott meg szorít a nagyon szoros határidő. (Amit csak azért nem késtetek le máris és biztosan, mert a nyári szünet alatt nem telik.)

prsprs # 2015.09.01. 10:54

Kedves KBS,

Minden megkeresésre 15 napon belül válaszoltam. Ügyvédet azért nem bíztam meg, mert nonszensznek tartom, hogy -ahogy Ön is írta- fogalmunk sincs, mi ez, vagy ki írt alá valami szerződést -ha van ilyen egyáltalán, mert mi még nem láttuk-, mégis nekünk kerüljön pénzünkbe.

chava # 2015.09.01. 10:54

Írjatok egy levelet a bíróságnak, hogy vitatjátok a követelés jogalapját, és összegszerűségét, indokoljátok miért! A bíróság ezután felhívja a vh. kérőket észrevétel tételre, amely alapján döntést hoz a bíróság.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.01. 10:57

Ááááááááááááááááááá...

Ne haragudj, de te ki vagy és honnan jöttél?

chava # 2015.09.01. 11:16

Kovács_Béla_Sándor miért kell személyeskedni? Ha nem értesz egyet valamivel cáfold.
Egyébiránt visszavonom a korábban adott tanácsom, az eljárásban nincs szó bekapcsolódó zálogjogosultról.

prsprs # 2015.09.01. 11:21

Kedves KBS,

Ügyvédet azért nem bíztam meg egyelőre, mert nonszensznek tartom, hogy egy minden jogalapot nélkülöző Intrumos vergődésből lett végrehajtás -amiről zéró tájékoztatást kaptunk, hogy esetleg érvelhessünk az igazunk mellett- nekünk kerüljön pénzünkbe.

Nincs nekik valami információszolgáltatási kötelezettségük vagy akármi, amivel kihúzható belőlük, hogy mi ez az egész?

Kedves Chava,

Mindenesetre köszönöm szépen a választ!

prsprs # 2015.09.01. 11:22

Elnézést a dupla hozzászólásért, azt hittem, eltűnt az első, de csak moderációra vált.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.01. 11:31

OFF
Nem nagyon szoktam minősíteni, annyi mindent lát itt az ember. De ez annyira szakszerűtlen volt, annyira hátrányos a kérdező számára... Ráadásul pont a válaszom után.
ON

chava # 2015.09.01. 11:51

S az ellentmondásban mire hivatkozzon a kérdező? Én is kíváncsi lettem!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.01. 11:59

Na, jól van, az az áldott jó szívem...
Figyelj, prsprs, összefoglalom:
Az adós sokkal rosszabbul áll, mint ahogy te azt gondolod. Van vele szemben egy jogerős és végrehajtható fizetési meghagyás (aminek a hatálya azonos az ítéletével), sőt a végrehajtás már folyik is. A fizetési meghagyás minden bizonnyal kézbesítési vélelemmel emelkedett jogerőre. (Ez a jobbik eset, mert ha helyettes átvevő jogszerűen átvette, akkor vége a dalnak.) A kézbesítési vélelmet azonban nemigen sikerül megdönteni, ha a szerződésben (hidd el, van olyanja a Telekomnak) ezt a címet adta meg az adós (vagy valaki más).
A praktikusabb az, hogy a végrehajtásról értesülés után 15 napon belül ellentmond az adós fizetési meghagyásnak (tehát az, akivel szemben a végrehajtás indult, más hiába ír bármit meghatalmazás nélkül) - feltéve, hogy fizetési meghagyás "nem kereste" jelzéssel ment vissza a közjegyzőhöz. Ha az ellentmondás határidőben megérkezik, és a végrehajtás eddig felmerült költségeit egyidejűleg megtéríti az adós, akkor az eljárás perré alakul. A perben lehet arra hivatkozni, hogy az adós nem is tartozik. De magában a végrehajtásban ezt hiába hajtogatja, nem hallgatja meg senki. Hiszen jogerős határozat kötelezi.
Ha a kézbesítési vélelem megdöntése mégis sikeres lenne - ami első fokú, hiánypótlás elmulasztása miatti elutasítás esetén nem sanszos -, akkor annak az a következménye, hogy a fizetési meghagyást a közjegyző újra kiküldi. Nem szabad elmulasztani az ellentmondást.

Ilyen "egyszerű". Na, ezért kell az ügyvéd. Akinek a tiszteletdíját egyébként az ellenérdekelt fél megtéríti nektek, ha megnyeritek a pert. (Már úgy értem, az adós.)

gerbera317 # 2015.09.01. 12:00

így a kézbesítési vélelem megdöntését kértük, a közjegyzőnél és a Bíróságnál.

Egyszerre csak egy helyen: ha közjegyői fizetési meghagyás volt, akkor a közjegyzőnél, egyébként a bíróságnál. És a kézbesítési vélelem megdöntése kevés: ellent kell mondani (Fmhtv. 32. §, ha közjegyzői, de valószínűleg az), a kézbesítési vélelem megdöntése csak a költségek szempontjából tud hasznos lenni, érdemben nem.

Az ellentmondásban elévülésre (2 év) érdemes hivatkozni. Aztán vagy bejön, vagy nem. Az okirat-hamisításban nemigen hiszek, annak mindig az a vége, hogy egyszerűen csak feledékeny az adós.

Ez egyben a kért cáfolat chava-nak, még ha nem is vagyok KBS.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.01. 12:01

az ellentmondásban mire hivatkozzon a kérdező?
Nem fogod elhinni: "ellentmondok". Slussz.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.01. 12:03

Hmmm. Most hogy mondod, gerbera, még az is lehet, hogy a közjegyző helyt ad a vélelem megdöntése iránti kérelemnek. Ez esetben a bíróság nem számít, hiszen nem is volt hatásköre a kérelem elbírálására. Úgy lehet, ezért értetlenkedtek, hogy mit is akar az adós.
Summa summarum: a bíróság végzése ellen aligha érdemes fellebbezni.

prsprs # 2015.09.01. 13:15

Koszonom szepen a segitseget.

A kozjegyzo mar felfuggesztette a vh-t a velem megdontesenek elboralasaig. Az o valaszara varok most. Termeszetesen minden levelezes az ados neve alatt zajlik.

Amit meg nem ertek, hogy hogyan futhat ez ket szalon- a birosag is es a kj is ertesitett, az egyik felfuggeszt, a masik elutasit.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.01. 15:07

A kozjegyzo mar felfuggesztette a vh-t a velem megdontesenek elboralasaig.
Abból ne vonj le következtetést az érdemi döntésre nézve.

Amit meg nem ertek, hogy hogyan futhat ez ket szalon
Az Isten áldjon meg, hát mit csináljanak, ha mindegyikhez kérelmet adtál be? Dobták volna a papírkosárba?

prsprs # 2015.09.01. 15:22

Sehova nem adtam be kérelmet, ahonnan azt megelőzőleg nem érkezett megkeresés.

Az Isten áldjon meg.

Köszöntem a segítséget, KBS.

Vh-ügyes # 2015.09.01. 16:27

minek neked 2 felfüggesztés?
(azt értem, hogy sörétes puskával lősz de, ha megvan a közjegyzőtől a felfüggesztés, a bíróságé (akinek valóban lett volna létjogosultsága, hisz a foganatosításért Ő felelős... ja és a Vht.49.§ alapján...)már okafogyott.

amúgy jól nyomod, amit eddig tettél helyes, és nincs szükséged - egyenlőre - ügyvédre.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.01. 16:33

Egyelőre... Bár szerintem van.

prsprs # 2015.09.01. 16:46

Köszönöm szépen.

Igazság szerint fogalmam sem volt, hogy a hierarchia vagy bármi alapján a közjegyző döntését felülírja-e a bírósági végzés.

A közjegyző okiratokra (névváltozás, lakcímkártyák stb.) adott válasza alapján pedig eldől majd, kell-e ügyvéd;
ha a vélelem megdöntése sikeres, és új fizetési meghagyást bocsájt ki, kezdődhet a végrehajtási idegbajtól mentes ellentmondás...

prsprs # 2015.09.01. 19:23

Kedves Business Law,

A kj döntését mindenképp megírom majd :), az állítólagos jogviszony létrejötte a vh lap szerint olyan időpont, amikor egyrészt külföldön élt az "adós", másrészt minden lakcímkártyáról (magam sem tudom minek, de hála Istennek) van másolat az adott időpontig visszamenőleg, így számomra az tűnik logikusnak, hogy a vélelem amellett áll, hogy valóban nem értesültünk semmiről, és a vh folytatása nagyobb kárt okozna, mint annak felfüggesztése. Persze, lehet csak idealista vagyok, vagy csak nem fogom fel ennek a jogrendszernek a normáit...

Nyilván jó eséllyel van benne a pakliban, hogy csak rosszhiszemű próbálkozás az egész az Intrum részéről; egyszerűen nem értem, hogy hogy nincs előírva valami adatszolgáltatási kötelezettség vagy bármi az ilyen cégeknek...

Vh-ügyes # 2015.09.01. 19:31

A postás hatalma

Nem azt írja rá a tértire az a szerencsétlen, hogy "címzett ismeretlen" vagy "elköltözött" hanem hogy "nem kereste"!

(talán nem tanítják a postásiskolában...)

aztán meg ilyen kellemetlenségek lesznek belőle...

(kártérítést a postától esetleg...?)

prsprs # 2015.09.01. 19:54

Igen, valóban elég bosszantó. A tértivevények másolatát is kikértem az Intrumtól, persze nyilván az sem érkezett meg.

Igyekszem megértő lenni, nyilván nem minden érettségin kegyelemkettessel átrugdalt, napi 400 agyatlan telefonhívást kezdeményező telemarketingesünk (vagyis behajtó, vagy minek nevezik őket) foglalkozhat az én ügyemmel, de egy hangyányit soknak tartom eleve a 30 napos átfutási idejük (a telefonban legalábbis azt mondták, ennyi időn belül küldenek meg mindent), de egész pontosan 44 napja írták alá a tértivevényt, miszerint a levelem átvették.

Egyébként a név is el van írva a vh lapon, a cím pedig tényleg valami random hely, amiről senki sem tudja, hogyan került a képbe.