jelzálogjogosult bekapcsolódása


Vh-ügyes # 2016.05.27. 06:57

"Ha nincs zálogjogosult, akkor a becsértéknek nem része a zálogjogosult felhívása."

micsoda éleslátás... (el vok bű-völ-ve!)
:)

Grave7 # 2016.05.26. 21:16

annak meg elválaszthatatlan része a felhívás

Ha nincs zálogjogosult, akkor a becsértéknek nem része a zálogjogosult felhívása.

.
@Vadsuhanc: Megtaláltam, hogy egy hónapja tényleg nyitottál ennek a kérdésnek külön egy témát (http://www.jogiforum.hu/forum/41/42530), ami aztán elmerült és nem írtam választ.

Ha jól értem, párod egyetemleges adós volt - ez esetben joga van az iratokba betekinteni, másolatot kérni azokról.
Tehát be kell menni a végrehajtóhoz és iratmásolatokat beszerezni (oldalanként 50 Ft másolási díjat kérhet). Ezen kívül a végrehajtó nyilatkozzon, hogy mikor, milyen összeg érkezett be hozzá, mikor, kinek lett kiutalva, melyik tartozásra (ügy száma, ki a végrehajtást kérő, ki az adós). Ezt lehet rögtön nem tudja prezentálni mert időigényes, de jegyzőkönyvbe kell foglalni a kérelmet és hogy milyen határidőben fogja megcsinálni.
Ha ezeket megtagadja a végrehajtó, véleményem szerint végrehajtási kifogást lehet benyújtani.

A banki zálogjogot a végrehajtó egyébként nem töröltetheti, csak a végrehajtási jogot.

Ha az új hitelt nem fizették, akkor amiatt (is) történt meg az árverés, nem csak a hivatkozott korábbi hitel miatt. De ehhez is az árverési hirdetmény, jegyzőkönyv kell, hogy hány darab, milyen tartozás van benne.

gerbera317 # 2016.05.26. 19:28

Ezt a hosszú izét énfelém kérdezted? Sajnálom, de a végrehajtói kölcsön feléig jutottam, és ott feladtam az olvasást. Bocs, mindenki felé, aki azt várta, hogy ezt meg fogok érteni.

Vadsuhanc # 2016.05.26. 16:17

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor !

Pontosan mire alapozod a véleményed ? Amennyiben tudnál segíteni mi lenne az az értékes adat ami esetleg meggyőzne, hogy nem mellé beszélek ?

Tisztelettel : Mihály

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.26. 16:13

Nem hihetetlen - érthetetlen.
Amúgy gyanítom, hogy igazából egy tök egyszerű tényállás van, annyi lényegtelen dolgot belekavarsz, hogy a zaj elnyomja az értékes adatokat.

Vadsuhanc # 2016.05.26. 15:27

Tisztelt Vh-ügyes !

Nanaaa Neked is feltettem a kérdést lentiekben... Amugy tudom, hogy a történet hihetetlen, de ezt olvasható ki eddig sőőőt ettől cifrább...

Ebben az ügyben kérdezem , hogy szerinted lehetséges az, hogy a fenti kölcsönszerződésben foglalt ingatlant tulajdonjog fenttartással eladják, majd a későbbiekben elárverezik ? Még egy kis hab...

Vh-ügyes # 2016.05.26. 15:00

hát... szerencsére nem engem kérdezett... :)))

Vadsuhanc # 2016.05.26. 14:24

Tisztelt gerbera317

Teljesen igazad van valóban teljesen slendriánul, értelmezhetetlenül fogalmaztam. Szeretném, ha ennek ellenére még megtisztelnél figyelmeddel.

Jelenlegi élettársam és volt férje több tartozást halmozott fel, amely egy végrehajtóhoz került. A végrehajtó a volt férjjel közölte tud kölcsönt szerezni, hogy egy összegben legyen rendezve a tartozás. Két inagtalan lett felajánlva 6-6 millió forint értékben fedezetként, így az X pénzintézet hajlandó volt kölcsönt adni azzal a feltétellel, hogy közjegyző előtt megkötött kölcsönszerződés szerint a X hitelező a végrehajtó számlájára utalta a kölcsön összegét két részletben, azzal a kitétellel, hogy a második részlet akkor fizethető ki - szintén a végrehajtó számlájára - ha a végrehajtó az első részletből törölteti s végrehajtási és jelzálogjogokat.

A végrehajtó intézkedett. A kölcsön második részlete is folyósításra került. (Ekkor már a jelenlegi párom nem élt együtt a férjével.) Ezután pontosan három évvel a jelenleg párom fizetésére a végrehajtó letiltást kezdeményezett OTP tartozás miatt, amely a fenti " rendező kölcsön " előtt került felvételre és emiatt az OTP jegyeztetett be jelzálogjogot lakóházukra még 2005-ben, 1.000.000. forint értékben. Kedvesem bement a végrehajtóhoz, hogy milyen levonás ez hiszen a kölcsönből mindent rendezni kellett volna. A végrehajtő válasza az volt... technikai hiba történt ". A fenti tartozás és jelzálogjog a kikért telekkönyvi kivonat szerint egyértelműen nem lett törölve, így a végrehajtő nem teljesítette a szerződésben foglaltakat. ( Nem tudom, hogy adott " nullás " igazolást a hitelező felé )

A lakást a végrehajtó az OTP tartozásra hivatkozva árverezte, amelybe belépett a X hitelező többszörös engedményezettje, aki árverési vevőként a ( második sikertelen árverésen után ) az ingatlant megvette. Ami elkeserítő.... Az hogy két ingatlant elvittek tartozás fejében rendben... Az hogy eddig levontak a jelenlegi párom fizetéséből 3.500.000. forintot rendben.. de egy kis hab a tortára még mindeig tartozik ugynannyival az OTP és az X pénzintézet felé is...

Próbáltam érthetően leírni és azt hiszem nem sikerült......

gerbera317 # 2016.05.26. 13:22

annak meg elválaszthatatlan része a felhívás

Elméletileg igen, gyakorlatilag nem. Ha ügyviteli tévedésből nem kap a zálogjogosult felhívást a becsértékkel együtt, az később pótolható, és ez nem jár jogvesztéssel. Szép is lenne, ha járna.

gerbera317 # 2016.05.26. 13:20

Az "A második vevő..." kezdetű mondattól érthetetlen a kérdésed.

Vadsuhanc # 2016.05.26. 12:56

Tisztelt gerbera317 és VH-ügyes !

Szeretném megkérdezni, hogy lehetséges-e az, hogy egy ingatlanra a pénzintézet ( OTP ) zálogjogot bejegyeztet, majd később egy másik pénzintézet szintén. Az ingatlan árverezésre kerül az OTP követelése alapján , amelyet a második pénzintézet ( annak többszörös engedményese ) árverezési vevőként megvesz. A második vevő az árverezéseken sehol nem szerepel, egyébként a kölcsönt Ő ugy folyósította a végrehajtónak ( akármilyen hihetetlen, de közjegyzői okirat van róla ), hogy az OTP tartozást a végrehajtó töröltesse.

Vh-ügyes # 2016.05.26. 12:33

én is pont erre gondoltam...

a becsérték közlése kötelező, de annak meg elválaszthatatlan része a felhívás...

tehát: a becsérték közlése céljából de a "teljesség igényével"...

gerbera317 # 2016.05.26. 06:42

Becsérték-közlés ÉS igénybejelentési felhívás.

140. § (6) A végrehajtó a becsérték közlésével egyidejűleg tájékoztatja a zálogjogosultat arról, hogy a zálogjogból fakadó igényét - ha az alapügyben nem végrehajtást kérő - végrehajtási eljárás során érvényesítheti

A törvény nem enged kivételt. A végrehajtó mindenképpen tájékoztatja (felhívja) a zálogjogosultat, akinek be kell bekapcsolódnia, ha valamelyik folyamatban lévő végrehajtásban nem a zálogjoggal biztosított követelés jogosultja. És ezt nem a végrehjató dönti el találgatással, hanem a zálogjogosult azzal, hogy nyilatkozik, vagy éppen nem nyilatkozik.

Vh-ügyes # 2016.05.26. 05:18

az valójában csak "becsérték közlés" volt...

gerbera317 # 2016.05.26. 05:10

Nem kell külön bekapcsolódni.

peteka # 2016.05.25. 19:54

jogosult adóssal szemben fennálló követelése biztosítására jelzálogjogot alapított adós ingatlanára. Adós nem teljesített, ezért vele szemben jogosult végrehjatási eljárást kezdeményezett a követelés behajtása érdekében. Közben adósnak keletkezett más tartozása más jogosulttal szemben, aki ugyancsak megindította avégrehajtási eljárást.Ebben az eljárásban a végrehajtó észlelte, hogy az első jogosultnak jelzálogjoga van adós lefoglalt ingatlanán, ezért felhívta, hogy jelezze be kíván e kapcsolódni a 2.végrehajtási eljárásba. a kérdés, hogy be kell-e, egyáltalán lehet-e csatlakoznia 1. jogosultnak a 2 végrehajtásba, ha már ő maga is indított egy vh eljárást. Ez kb nem azt jelentené, hogy egyszerre 2 ügyben végrahajtás kérő?