vegrehajtas oroksegbol vagy magantulajdonbol?


gerbera317 # 2017.11.22. 15:26

Arra való a per, hogy ki-ki a saját álláspontját képviselje. Ha a felperes az örökség egy részére igényt tart, akkor arra tartson igényt, ne a pénzbeli ellenértékére. Az alperesnek meg az a dolga, hogy kérje a felperes igényének elutasítását, amennyiben pedig mégis helyt ad az igénynek, azt aképpen változtassa meg, hogy az autót ítéli oda, nem pedig a megváltási árát.
Az örökös a hagyatéki tartozásokért alapvetően a hagyaték tárgyaival és hasznaival felel. Ha ezeket eltapsolta, akkkor kötelezhető a pénzbeli egyenérték megfizetésére. Márpedig ha az autó megvan, akkor az bizony megvan. Ezt az álláspontot kell képviselni a perben.
Egyébként ez nem végrehajtási kérdés.

Samas # 2017.11.22. 13:39

Koszonom a valaszt!
Ha a felperes a keresetben mar penzt ker, nem az autot, (az az egyezkedes ideje alatt volt reszerol opcio)akkor is neki itelheti a birosag az autot, vagy mindenkeppen osszeget.
Ez azert nem mindegy, mert apukam utan auto maradt, penz,nem.
Ha fizetni kell, mivel nem tudok, az orokolt lakasra megy vajon a jelzalog,( fele az enyem,) vagy a vegrehajto lefoglalja az autokat, ami szinten csak fel tulajdon, vagy nem erdekli a torvenyt az orokseg es vonjak a fizumbol, viszik az ingosagot, rairjak a jelzalogot a sajat lakasomra?
Ezert vegrehajtasi kerdes, mert nem tudom, ilyen helyzetben mi a gyakorlat, mind ket verziot hangoztatjak, de csak az egyik valos. melyik?

gerbera317 # 2017.11.21. 12:36

Ha a bíróság a felperesnek ítéli az autót, akkor nem pénzt fog kapni, hanem az autót, nesze, vigye, legyen vele boldog. Nemdebár? Készpénzben a perköltséget kell megfizetni. Ha nem ítéli meg neki a bíróság, akkor meg úgyis ő fizeti a perköltséget.
Felemás lesz a helyzet, ha bíróság elutasítja az igényét, de mivel te lemondasz a fél autóról, azt mégiscsak neki ítéli a bíróság. Na, ilyenkor az autó marad, ahol volt, te meg fizetheted a felperesnek a fél autó egyenértékét. Meg fognak érte tapsolni a klubban, amikor majd elmeséled.
Ez mitől végrehatási kérdés?

Samas # 2017.11.21. 10:20

Kedves Szakertok!

Tanacsot szeretnek kerni, eddig tobb verziot is hallottam jogi szemelyektol, szeretnek vegre tisztan latni.

Edesapam halala utan a testveremmel kettem orokoltunk
50-50%-ban egy hazat es ket autot. Apukam elettarsa hagyateki pert inditott, melyben keri tartozas fejeben az egyik autot, vagy annak arat. En II.rendu alpereskent lemondok az auto felerol a javara, a testverem I. rendu alpereskent nem akar lemondani. Ha a birosag megiteli a tartozast, mi a tapasztalat, ha az alperesek vesztesen kerulnek ki a perbol, a perkoltseggel novelt tartozast hogyan dont a birosag a kifizeteserol, ha keszpenzben a felek fizetni nem tudnak, az orokolt ingosagbol es ingatlanbol jelzaloggal ami fele-fele tulajdon, vagy felelhetnek a perben nem szereplo sajat ingosaggal illetve 1/1-es tulajdonu ingatlannal is?
Ha igen, hogy lehet ezt az igazsagtalan helyzetet kivedeni?