Nem lesz bűncselekmény a holokauszt-tagadás Magyarországon, mert azt az ellenzék mellett a kisebbik kormánypárt sem támogatja. Az SZDSZ, a Fidesz és az MDF szerint ugyanis a szólásszabadság ilyen korlátozása a demokrácia alapjait rengetné meg.

Bűncselekménnyé nyilvánítja a holokauszt tagadását tavasztól a magyar kormány. Ezt jelentette be Tabajdi Csaba szocialista euroképviselő szerdán, Brüsszelben. A tervről a kisebbik kormánypárt nem is tudott. Az SZDSZ nem támogatna egy ilyen javaslatot.

Fodor Gábor elmondta: “Csak felnőttként szabad egy demokráciában az itt élőket kezelni, nem pedig alattvalókként, nem a szabadságot kell tőlük elvonni azért, mert valami téves és helytelen eszmét képviselnek…”

A fideszes Kövér László szintén alkotmányellenesnek nevezte a felvetést. Mint mondta, nincs kettős mérce a különböző színű diktatúrákra.

A Fidesz választmányi elnöke úgy fogalmazott: “Ha már ezzel az eszközzel kívánunk élni, akkor minden olyan közbeszéd, gyűlöletbeszéd tilos amely a különböző színben fellépő embertpusztító, tömeggyilkos diktatúrák tetteit torzítani kívánja, ha már ilyen mércével közelítünk a dolgokhoz, az az elvi viták jelentős részét kiküszöbölhetővé teszi, dehát ígyis megmaradnak az alkotmányos problémák.”

Az MDF-ben figyelemelterelésről beszélnek. A szocialista Suchmann Tamás viszont arról, hogy a rendszerváltás előtt büntették a gyűlöletbeszédet, ezért csak vissza kellene térni az akkori gyakorlathoz.

A szocialista képviselő elmondta: “Tabajdinak igaza van, idén májusig el kell dönteni és egyértelmű törvényi rendelkezéssel rendezni kell ezt a kérdést, úgy mint Európa több országában is ez van.”

Az Igazságügyi Minisztérium 2005-ös jogalkotási tervében nem szerepel a holokauszt-tagadásának bűncselekménnyé nyilvánítása. Az Alkotmánybíróság tavaly megsemmisítette a gyűlöletbeszédről alkotott törvényt, mert az a taláros testület szerint sértette a szabad véleménnyilvánítás alkotmányos alapjogát.