Mégis megtárgyalja azt a horvát vádat a hágai Nemzetközi Bíróság, amely szerint Szerbia népirtást követett el a kilencvenes években lezajlott háború idején.

Az államok közötti nézeteltérésekkel foglalkozó bíróság azzal, hogy tegnap illetékesnek mondta ki magát Horvátország keresete ügyében, igen hosszú, akár több évig is elhúzódó tárgyalássorozatot indított el, ha csak a két szomszéd állam ki nem egyezik egymással, és erre jelenleg nincs kilátás. A horvát vád szerint Belgrád felelős a nem szerb lakosság ellen elkövetett etnikai tisztogatásért, mivel közvetlen ellenőrzése alatt álltak az egykori jugoszláv fegyveres erők, az állambiztonsági szolgálat és a Horvátország területén bűncselekményeket végrehajtó félkatonai csoportok.

Várady Tibor, a Szerbiát védő jogászcsoport vezetője sajnálkozását fejezte ki a bíróság döntése miatt, mondván, senkinek sem használ, ha folytatódik a nemzetek konfrontálódása. Az általa vezetett jogászcsoport felkészült a horvát vádak kivédésére, de akár ellenvádat is beterjeszthet Horvátország ellen a szerb lakosság tömeges elüldözése miatt az 1995-ös Vihar hadművelet idején, ez a tett ugyancsak genocídiumnak minősülhet. Ám erről a lépésről a politikusoknak kell dönteniük. Belgrádban egyelőre nem határoztak az ügyben.