Katonai ügyészekkel és korszerű technikai eszközökkel erősíti a korrupció elleni fellépést az ügyészség – mondta az MTI Hírcentrumnak adott interjúban a legfőbb ügyész. Polt Péter szerint az új alaptörvény megteremtette a hatékonyabb igazságszolgáltatás lehetőségét.

Az m1 szerda esti Híradójában elhangzott interjúban Polt Péter elmondta, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség lett az ügyészségen belül a korrupcióellenes fellépés központi szervezete. Január elsejével több mint hatvan volt katonai ügyészt helyeztek ide. A katonai bűncselekmények nyomozása és vádképviselete mellett a közélet tisztaságával kapcsolatos ügyekben is eljárnak majd, országos hatáskörben.

Polt Péter tájékoztatása szerint a volt katonai ügyészségek vidéken is a Központi Nyomozó Főügyészség területi osztályaiként működnek majd, az eddigi struktúrára ráépülnek, pluszlétszámot és infrastruktúrát próbálnak nekik adni, erre a költségvetés is biztosított kereteket.

A legfőbb ügyész azt mondta, a korrupciós bűncselekmények hatékonyabb felderítése mellett a többi ügy menete is felgyorsulhat. Az alaptörvény január elsejei hatálybalépése óta ugyanis a legfőbb ügyész bármely bíróságot kijelölheti a vádemelésre, így az eljárásokat a kevésbé leterhelt bíróságok is lefolytathatják.

Felmérésekre hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt években nagyon sok ügy elévült már a bíróságokon, tehát nem is tudják azokat a bíróságok elbírálni, amit jogállamban megengedhetetlennek tart.

Polt Péter szerint január elsejétől hatékonyabb lehet az ügyészség közérdekvédelmi tevékenysége is. Az alapítványok, egyesületek, társadalmi szervezetek alapszabálytól eltérő működése esetén az ügyész azonnal bírósághoz fordulhat, nem lesz figyelmeztetés, vagy felszólalás.

Azzal kapcsolatban, hogy tavaly év végén az ügyészségi dolgozók általában a havi illetmény 124 százalékának megfelelő jutalmat kaptak, a legfőbb ügyész azt mondta, hogy azokat a be nem töltött álláshelyek miatt megmaradt pénzből fizették, csakúgy, mint a korábbi években.

Az ügyészség 4600 dolgozója összesen 1,9 milliárd forint juttatást kapott, a jogszabályi változásokból adódó többletfeladatok ellátása miatt, ehhez az ügyészség költségvetési többlettámogatást nem kapott – hangzott el a Híradóban.