A korábban felfegyverkezve elkövetett rablás miatt hároméves szabadságvesztésre ítélt, jelenleg 32 esztendős Mészáros Gábor József 2010-ben egy kecskeméti cégnél raktárosként dolgozott, ám október közepén úgy döntött, hazaköltözik szülővárosába, Szentesre. A munkáltatójával és magánszemélyekkel szemben is jelentős tartozást felhalmozó férfinak komoly anyagi gondjai voltak, ezért október 19-én úgy döntött, bűncselekmény útján szerez pénzt. A vádlott magához vett egy gáz-riasztópisztolyt, amelynek a csövére egy műanyag hengert erősített, hogy azt a látszatot keltse, a fegyver hangtompítóval ellátott. Autóval elment Szegedre és Hódmezővásárhelyre, majd visszatért Szentesre az egyik belvárosi ékszerüzlethez, amelyet már korábban is megfigyelt, és észrevette, hogy a bolt körül gyér a forgalom.

A férfi – miután a pulóverének a kapucniját ráhúzta a fején lévő baseballsapkára – délután két óra körül lépett be az üzletbe, ahol csak egy eladónő tartózkodott. A férfi az alkalmazottra szegezte a fegyverét, és felszólította őt, hogy pakolja az ékszereket a hátizsákjába. A nő az ékszereket először egyesével, majd a vádlott sürgetésére tálcástól rakta a zsákba, de időközben sikerült megnyomnia a pult alatt található úgynevezett “néma riasztót”, amely az ékszerüzlettel kapcsolatban lévő vagyonvédelmi cégnél jelezett.

Amikor megcsörrent az üzlet telefonja, a vádlott gyanítani kezdte, hogy riasztás történhetett, ezért a hátitáskát magához véve sietve távozott az üzletből, majd a pár utcával arrébb álló kocsijával elhajtott Kecskemétre. Útközben szétszedte a fegyvert, és az alkatrészeket kidobálta a kocsiból, a ruháját pedig később elégette.

A férfi felvette a kapcsolatot egy orgazdával, akinek a 208 grammnyi – 2,5 millió forintnyi arany ékszert185 ezer forintért adta el. A kárból a biztosító mintegy 1,2 millió forintot megtérített. A vádlott az elfogása után a bűnösségére is kiterjedő, ténybeli beismerő vallomást tett.

A táblabíróság fegyveresen elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, s ezért mint különös visszaesőt jogerősen tizenegy év fegyházbüntetéssel sújtotta.