A Nemzetközi Tengerjogi Bírósághoz fordult hétfőn a holland kormány, hogy a törvényszék előzetes intézkedésként kötelezze Oroszországot a kalózkodás vádjával fogva tartott Greenpeace-aktivisták szabadon engedésére.

A holland külügyminisztérium közleménye szerint a holland állam az Amszterdamban, Hollandiában bejegyzett Arctic Sunrise és legénysége szabadon bocsátását követeli. Bár a hajó holland zászló alatt hajózott, a legénység mindössze két tagja holland, a többiek külföldiek.

A 28 környezetvédő aktivistát és két szabadúszó fotóriportert szeptemberben vették őrizetbe, amikor egy orosz fúrótoronynál tiltakoztak a kőolaj-kitermelés ellen a Barents-tengeren található Pecsora-öbölben. Jelenleg az észak-oroszországi Murmanszkban tartják fogva őket, a vád ellenük pedig bűnszervezetben elkövetett kalózkodás, amiért az orosz jog 15 éves börtönbüntetés kiszabását is lehetővé teszi.

A hágai külügyminisztérium közleménye arra is kitért, hogy az ügyben korábban döntőbíróság létrehozását is kezdeményezték, az a szervezet viszont egyelőre nem alakult meg.

“Mivel Hollandia a hajó és a legénység sürgős szabadon bocsátását szeretné elérni, ezért ez a következő lépés is szükséges volt” – indokolta közleményében a holland külügyminisztérium, hogy miért fordult az ügyben a hamburgi tengerjogi bírósághoz. Hága arra számít, hogy a törvényszék 2-3 héten belül meghallgatást tarthat az ügyben, amelyen Hága és Moszkva is kifejtheti majd álláspontját, a bíróság pedig akár egy hónapon belül dönthet arról, hogy előzetes intézkedésként elrendeli-e a fogva tartottak szabadon bocsátását.

A Nemzetközi Tengerjogi Bíróság 1994-ben jött létre, az 1982-es ENSZ tengerjogi egyezményének hatályba lépésével. Az egyezménynek 160 állam és az Európai Unió a részese.